Connect with us

science

Łazik NASA produkuje rekordową ilość tlenu na Marsie

Published

on

Łazik NASA produkuje rekordową ilość tlenu na Marsie
  1. Strona główna
  2. wiedzieć

kreatura:

z: Baner Tanyi

Łazik Mars Perseverance (tutaj ilustracja NASA) bezpiecznie wylądował na Marsie 18 lutego 2021 r. © NASA/AFP

Instrument na łaziku Perseverance testuje produkcję tlenu na Marsie. Teraz „Moxie” wielkości tostera ustanowił nowy rekord.

WASHINGTON, DC — Oczekuje się, że w odległej przyszłości ludzie będą mieszkać i pracować na Marsie — a prace na różnych frontach już trwają, aby ta wizja przyszłości była możliwa. Najbardziej oczywistym jest masywny statek kosmiczny wielokrotnego użytku, który obecnie testuje prywatna firma kosmiczna SpaceX, z długoterminowymi planami kolonizacji Marsa. Ale NASA była również zajęta od jakiegoś czasu tworzeniem podstaw pod przyszłą eksplorację Marsa przez ludzi.

Szczególnie ekscytujący aspekt tej fundamentalnej pracy dotyczy tlenu na Marsie. Na Czerwonej Planecie jest go bardzo mało — według NASA zawartość tlenu w powietrzu na Marsie wynosi zaledwie 0,13 procent, w porównaniu do 21 procent na Ziemi. Jednak wystarczająca ilość tlenu jest ważna nie tylko dla astronautów na Marsie, aby mogli oddychać. Tlen jest również potrzebny do napędzania rakiet – paliwo rakietowe potrzebuje tlenu do spalania.

Instrument Moxie NASA produkuje tlen na Marsie

„Aby wesprzeć załogową misję na Marsa, musimy sprowadzić z Ziemi wiele rzeczy — komputery, skafandry kosmiczne i schrony. Ale tlen? Jeśli go tam wyprodukujesz, wyprzedzisz konkurencję” — wyjaśnia Jeff Hoffman, który pracuje nad maszyną Moxie w NASA.Jest to instrument na pokładzie łazika marsjańskiego Perseverance, który jest testem produkcji tlenu na Marsie.

„Moxie” (Mars Oxygen Resource Utilization Experiment) wydobywa tlen z rzadkiej atmosfery Marsa. Eksperyment pilotażowy po raz pierwszy zakończył się sukcesem 20 kwietnia 2021 r. W tym czasie urządzenie wielkości tostera wytwarzało około pięciu gramów tlenu — tyle, ile astronauta zużyje w ciągu około dziesięciu minut. W 2021 roku instrument był uruchamiany łącznie siedem razy i był w stanie wykazać, że nie został zakłócony przez różne warunki panujące na Marsie.

READ  Oznaki depresji: Punkt 2 to największy znak ostrzegawczy

Instrument marsjański wyprodukował więcej tlenu niż kiedykolwiek wcześniej

Od tego czasu badacze nadzorujący Moxie stali się odważniejsi. Tymczasem „Moxie” produkuje tlen przez około 1000 minut, Jak Space.com wspomniany. „To była ekscytująca podróż” — wyjaśnia bramce naukowiec odpowiedzialny za instrument, Michael Hecht (MIT). W czerwcu „Moxie” ustanowił nowy rekord: mała maszyna na marsjańskim łaziku „Perseverance” wyprodukowała dwa razy więcej tlenu niż poprzednio. „Osiągnęliśmy świetne wyniki” — cieszy się Hecht, ale podkreśla też: „To było najbardziej ryzykowne, jakie kiedykolwiek zrobiliśmy. Mogło pójść nie tak”.

Konkretnie, „Moxie” był aktywny 6 czerwca 2023 roku przez 58 minut i według Hechta wytwarzał 12 gramów tlenu na godzinę. Celem demonstracji technologii było wydobycie sześciu gramów tlenu na godzinę na Marsie. „Przez chwilę rzucaliśmy kostką, a potem wstrzymaliśmy oddech i zobaczyliśmy, co się stało” – wspomina badaczka.

Do wyżywienia ludzi na Marsie potrzebny byłby duży instrument „Moxie”.

Oczywiście ilości tlenu wytwarzane przez „Moxie” na Marsie są zdecydowanie niewystarczające dla ludzkiej załogi. Aby wystartować z Marsa, mała ludzka załoga potrzebuje około 25 do 30 ton tlenu, Obliczone przez NASA. Nadal nie ma konkretnych planów budowy dużego instrumentu „Moxie”, ale pomysły już istnieją: dobre okno na start na Marsa otwiera się mniej więcej co 26 miesięcy. Idealnie byłoby, gdyby wszystko, czego potrzebuje załoga, było już dostępne przed startem na Czerwonej Planecie – co oznacza, że ​​duży „moxy” musiałby zostać wysłany na Marsa, zanim mógłby zostać wystrzelony przed załogą.

narzędzie uderzeniowe
Moxie jest mniej więcej wielkości tostera i mieści się w łaziku Perseverance NASA. Na Marsie tlen jest pobierany z powietrza. (zdjęcie archiwalne) © NASA/JPL Caltech

Aby wyprodukować wystarczającą ilość tlenu na czas pobytu ludzkiej załogi na Marsie przed przybyciem ludzkiej załogi, duży instrument „Moxie” musiałby wytwarzać od 2000 do 3000 gramów tlenu na godzinę — dzień i noc bez przerwy przez 20 miesięcy. Musi więc polecieć na Marsa w oknie startowym przed ludzką załogą, a następnie pracować przez 20 miesięcy. Amerykańska agencja kosmiczna szacuje, że duże urządzenie, które może wytworzyć wystarczającą ilość tlenu, ma rozmiar mniej więcej małej lodówki i waży około tony. Ale minie wiele lat, zanim ludzie po raz pierwszy postawią stopę na Marsie. (nie opłacony rachunek)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Tak wygląda Twój plan żywieniowy z ogólnymi zasadami diety

Published

on

Tak wygląda Twój plan żywieniowy z ogólnymi zasadami diety

Wiele osób dąży do szczupłego i aktywnego trybu życia. Pragnienie to wykorzystuje wielu dietetyków, którzy obiecują utratę wagi w jak najkrótszym czasie. Jednak po zastosowaniu diety wiele osób wraca do starych nawyków żywieniowych. Jeśli naprawdę chcesz zrobić coś dla siebie i swojego ciała, musisz wziąć za siebie odpowiedzialność i żyć świadomie i aktywnie. W tym kontekście korzystna może być zbilansowana i kompletna dieta. Powiemy Ci, jak zdrowa jest ta dieta.

Chcesz żyć zdrowiej?

➡ Obejrzyj najnowszy odcinek „The Biggest Loser” na Gwen.

Cała żywność: co to znaczy?

Termin „pełna żywność” odnosi się do określonej formy odżywiania, której celem jest dostarczenie organizmowi Wszystkie niezbędne składniki odżywcze Należy przedstawić w sposób zrównoważony. Ideą pełnowartościowej żywności jest to, że zdrowa dieta nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne, ale także zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witamin, minerałów, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych.

Termin ten został w dużej mierze ukuty przez szwajcarskiego lekarza i fizjoterapeutę Maksymilian Bircher Brenner wyryty. Żył w latach 1867-1939 i był pionierem w dziedzinie medycyny naturalnej i żywienia. lekarz. Bircher-Brenner, który również wynalazł musli Bircher, opracował koncepcję całej żywności na początku XX wieku i promował dietę bogatą w składniki odżywcze. Świeża i nieprzetworzona żywność On. Opracowane przez niego zasady żywienia wpłynęły na ruch żywieniowy i znalazły zastosowanie w wielu późniejszych koncepcjach zdrowego trybu życia.

Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować klasyczne musli Bircher

Dzięki jego szeroko zakrojonym badaniom rozwinęła się także Profesor dr. Wernera Kolata, ekspert w dziedzinie bakteriologii, higieny i nauk o żywieniu, naukowych podstaw pełnowartościowej żywności. Swoje ustalenia podsumował w swojej prośbie: „Niech jedzenie będzie jak najbardziej naturalne!” Dlatego Kullath podzielił żywność ze względu na stopień jej przetworzenia Sześć poziomów wartości:

  1. Świeża, niemodyfikowana, niepodgrzewana żywność, taka jak owoce, warzywa, zboża, orzechy, nasiona, jaja, surowe mleko, nasiona oleiste i woda źródlana
  2. Żywność modyfikowana mechanicznie, taka jak świeże soki owocowe, oleje tłoczone na zimno i surowe mięso
  3. Enzymatycznie modyfikowana żywność, taka jak kiszona kapusta, jogurt i kamień nazębny
  4. – Żywność poddana obróbce cieplnej, taka jak posiłki gotowane i smażone mięso
  5. Wysoko przetworzona lub konserwowana żywność, taka jak warzywa w puszkach i suszone owoce
  6. Izolowane składniki odżywcze lub ich mieszanki, takie jak pigułki witaminowe, ekstrakty z mąki, aromaty i ghee

Od czasu ukucia tego terminu, wielu ekspertów i organizacji w dziedzinie żywienia opracowało całą żywność, która została przyjęta. Dzisiaj cała żywność reprezentuje jedno Zbilansowane odżywianiektóra opiera się na żywności nieprzetworzonej i ma na celu promocję zdrowia.

W klipie: Oto, co warto wiedzieć o produktach roślinnych

Jak zdrowa jest cała żywność?

W przeciwieństwie do wielu innych diet, które skupiają się na liczeniu kalorii, dieta Whole Foods koncentruje się na zapewnieniu odpowiedniego i zróżnicowanego spożycia witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i błonnika. Odbywa się to za pomocą a Dieta głównie wegetariańska i urozmaicona paragon.

READ  Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm: liczba przypadków chorób papug rośnie w Niemczech i innych krajach

Ponieważ cała żywność opiera się głównie na… Naturalna żywność Prowadzi to do szczególnego skupienia się na jakości, a nie na ilości, co skutkuje zmniejszeniem spożycia wysoko przetworzonej żywności, takiej jak tłuszcze trans, rafinowana mąka i rafinowany cukier, a także wzmacniaczy smaku i dodatków w całej żywności. Takie podejście korzystnie wpływa na zdrowie.

Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca również pełnowartościową żywność (DGE) jest polecany, ponieważ dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady i cechy prawidłowego żywienia

  1. Coraz popularniejsza jest żywność roślinna: Cała dieta żywieniowa koncentruje się głównie na produktach roślinnych. Dostarczają nie tylko ważnych składników odżywczych, ale są również bogate w błonnik, który poprawia trawienie.
  2. Im mniej przetwarzania, tym lepiej: Kolejną zasadą jest unikanie żywności wysoko przetworzonej. Im żywność jest bliższa swojemu naturalnemu stanowi, tym więcej składników odżywczych zostaje zatrzymanych.
  3. Regionalne i sezonowe: Cała dieta żywieniowa koncentruje się na spożywaniu produktów regionalnych i sezonowych. Pomaga to nie tylko chronić środowisko, ale także gwarantuje, że żywność jest świeża i bogata w niezbędne składniki odżywcze.
  4. Wyprodukowano ekologicznie: Aby zmniejszyć swój wpływ na środowisko i ograniczyć użycie pestycydów, lepiej jest spożywać żywność produkowaną organicznie.
  5. Żywność pochodząca ze sprawiedliwego handlu: Drugim aspektem jest wybór żywności objętej uczciwym handlem, aby zapewnić producentom godziwą rekompensatę. Uczciwe ceny mają na celu odpowiednie pokrycie kosztów produkcji, godziwych wynagrodzeń i zrównoważenia środowiskowego.

Co to jest dieta kompletna?

Całe ziarna: Stosowanie pełnych ziaren zamiast rafinowanej mąki jest istotną częścią pełnowartościowej diety. Całe ziarna nie tylko dostarczają więcej błonnika, ale także dostarczają różnorodnych witamin i minerałów.

tłuszcz: Nacisk kładziony jest na spożywanie wysokiej jakości tłuszczów roślinnych. Pierwiastki te znajdują się na przykład w olejach, awokado, nasionach i orzechach.

białko: Białka są niezbędne do budowy i utrzymania mięśni. W przypadku całej żywności preferowane są roślinne źródła białka, takie jak rośliny strączkowe, orzechy i zboża.

Witaminy: Zapewnienie odpowiednich witamin jest podstawą całej żywności. Świeże warzywa i owoce są bogate w różnorodne witaminy i minerały.

Te diety również mogą Cię ekscytować

Co można jeść na zdrowej diecie?

Realizacja kompletnej diety opiera się na jasnych wytycznych:

  • 5 porcji warzyw i owoców dziennie (np. zrób sałatkę, zjedz owoce jako przekąskę między posiłkami lub zjedz seler z dipem hummusowym).
  • Zamień białą mąkę na produkty pełnoziarniste
  • Nabiał z umiarem każdego dnia, w postaci sera, twarogu, twarogu, mleka surowego, kefiru i masła (bez dodatków)
  • Tłuszcze z umiarem codziennie, szczególnie poprzez oleje roślinne, nasiona i orzechy w małych ilościach
  • Mięso, ryby i jaja maksymalnie dwa razy w tygodniu
  • Cukier i sól w małych ilościach Zastąp cukier zdrowymi alternatywami, takimi jak świeże owoce lub miód
  • 1,5 litra płynu w postaci wody i niesłodzonej herbaty
READ  Oznaki depresji: Punkt 2 to największy znak ostrzegawczy

Oto 10 zasad dotyczących pełnowartościowej żywności

  1. Skorzystaj z różnorodności żywności i twórz urozmaicone posiłki, głównie wegetariańskie.
  2. Wypełniaj swoją dietę co najmniej trzema porcjami świeżych warzyw i dwiema porcjami świeżych owoców każdego dnia.
  3. Zawsze wybieraj produkty pełnoziarniste.
  4. Do produktów roślinnych dodawaj produkty mleczne, a raz lub dwa razy w tygodniu dodawaj ryby.
  5. Jedz wysokiej jakości roślinne kwasy tłuszczowe.
  6. Jeśli to możliwe, unikaj cukru rafinowanego i produktów o dużej zawartości cukru.
  7. Wypij wystarczająco dużo.
  8. Upewnij się, że przygotowujesz posiłki ostrożnie i preferuj krótkie smażenie i gotowanie na parze zamiast długiego pieczenia, grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu.
  9. Świadomie poświęć czas na spożywanie posiłków.
  10. Uczyń swoje codzienne życie aktywnym i ćwicz wystarczająco dużo.

W klipie: Chleb pełnoziarnisty może być bardzo cienki

Czy można schudnąć dzięki pełnowartościowej żywności?

Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pełnowartościowej żywności jest to, czy może ona pomóc w utracie wagi. Nawet jeśli utrata wagi jest tutaj Nie celem Odpowiedź wciąż brzmi: tak, pełnowartościowa żywność może być skutecznym sposobem na utratę wagi. Równoważenie posiłków, skupianie się na naturalnej żywności oraz kontrolowanie cukru i tłuszczu pomaga osiągnąć i utrzymać zdrową masę ciała.

Zapewnia to duża ilość błonnika i węglowodanów złożonych Uczucie pełności Zostań dłużej. Ponieważ zdrowe odżywianie to także intuicyjne jedzenie, ważne jest, aby zwracać uwagę na uczucie głodu i nie przejadać się.

Oprócz jedzenia należy zawsze mieć pod ręką szklankę wody lub niesłodzonej herbaty. the DGE Polecane codziennie 1,5 litra płynu Pić. Jest to szczególnie korzystne w przypadku pełnoziarnistej żywności, ponieważ woda pomaga pęcznieć włóknu, a tym samym wspomaga trawienie.

I co nie mniej ważne, kompletne Ruch i sport Dieta zorientowana na zdrowie. Tylko spożywanie większej ilości kalorii w porównaniu ze zdrową, ale niskotłuszczową dietą może faktycznie stopić złogi tłuszczu.

Oto zalety pełnowartościowej żywności

  1. Kompleksowe zaopatrzenie w składniki odżywcze: Trzymanie się pełnoziarnistej żywności gwarantuje, że organizm otrzyma wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Co poprawia zdrowie i wspiera różne funkcje organizmu.
  2. Odpowiedni również dla osób z nietolerancją pokarmową: Różnorodność opcji w całej żywności oznacza, że ​​można lepiej uwzględnić indywidualne nietolerancje.
  3. Wspomaga odchudzanie: Zrównoważona dieta w połączeniu ze świadomym wyborem żywności i intuicyjnymi nawykami żywieniowymi sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest skuteczną opcją odchudzania.
  4. Przyjaciel środowiska: Nacisk na żywność regionalną, sezonową i organiczną sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest dietą przyjazną dla środowiska.
READ  Jad pszczeli w leczeniu - 100 razy silniejszy niż kortyzon - Heilpraxis

Potencjalne wady pełnoziarnistej żywności

Pomimo wielu korzyści, pełnowartościowa żywność ma również pewne wady, ale można ich uniknąć, stopniowo dostosowując swoją dietę:

trzymać: Wysoka zawartość błonnika w całej żywności może powodować zaparcia u niektórych osób. Ważne jest, aby pić wystarczającą ilość wody i powoli zwiększać spożycie błonnika.

obrzęk: U niektórych osób mogą wystąpić wzdęcia żołądka z powodu zwiększonego spożycia błonnika. Powtórzę: ważne jest, aby wprowadzać zmiany stopniowo i lepiej poznać swoje ciało.

Kto może jeść pełnowartościową żywność?

Całe produkty spożywcze są na ogół odpowiednie dla większości ludzi. Różnorodność żywności pozwala nam dostosować się do różnych potrzeb i preferencji. Jednakże osoby z pewnymi ograniczeniami zdrowotnymi lub alergiami powinny rozważyć przejście na pełnowartościową żywność Medyczni profesjonaliści Lub skonsultuj się z dietetykiem.

W klipie: Jaka dieta działa?

Cała żywność: taki jest nasz wniosek

Dieta pełnoziarnista jest niewątpliwie dietą zdrową Zbilansowana dieta, który oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Koncentrując się na naturalnej, nieprzetworzonej żywności, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i wspomaga odchudzanie. Należy jednak wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, takie jak nietolerancje pokarmowe i powoli dostosowywać swoje nawyki żywieniowe. Zbilansowana dieta w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną stanowią podstawę zdrowego stylu życia.

Continue Reading

science

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię

Published

on

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Łazik marsjański Curiosity wita Cię z Czerwonej Planety tym uroczym selfie. © Biuletyn AFP NASA

Sonda kosmiczna Curiosity NASA wielokrotnie wykrywa metan na Marsie – możliwy znak życia? Nowe badanie może teraz rozwiązać zagadkę.

PASADENA – Należący do NASA łazik Curiosity wędruje po Marsie od 2012 roku i bada czerwoną planetę. Robot mobilny dokonał na przestrzeni lat wielu ważnych odkryć, ale do dziś pozostaje to tajemnicą dla nauki. Curiosity wielokrotnie znajdował ślady metanu na Marsie. Metan może być wskaźnikiem obecnego lub przeszłego życia na Marsie, czego nauka nie przewidywała. Ale w jaki sposób SAM Curiosity może tak powtarzalnie wykrywać metan?

Zagadek jest więcej, bo metan nie zawsze zachowuje się tak samo. Czasami można go wykryć w nocy i znika w ciągu dnia, czasami osiągając poziom 40 razy wyższy niż normalnie. Czasami zależy to od pory roku. Ale jednej rzeczy, której metan nie robi, to tego, że nie gromadzi się w atmosferze, w przeciwnym razie specjalizująca się w tym sonda kosmiczna ExoMars Trace Gas Orbiter Europejskiej Agencji Kosmicznej już by go odkryła.

Metan na Marsie: co ma z tym wspólnego łazik Curiosity NASA?

„To historia pełna zwrotów akcji” – powiedział Ashwin Vasavada, naukowiec projektu Curiosity w Laboratorium Napędów Odrzutowych NASA. Zespół badawczy NASA opublikował w czasopiśmie Planets nowe badanie, które może rzucić światło na przyczynę dziwnego zachowania metanu na Marsie. Teoria zespołu badawczego kierowanego przez planetologa Aleksandra Pawłowa jest następująca: metan mógł zostać „zamknięty” pod stałą solą pod powierzchnią Marsa. Wraz ze wzrostem temperatury na Marsie „uszczelnianie” może osłabnąć i może wyciekać metan.

Inną częścią odpowiedzi może być sama „ciekawość”. Łazik wielkości małego SUV-a może uszkodzić „uszczelki” podczas przemieszczania się po Marsie, uwalniając metan. To wyjaśniałoby również, dlaczego gaz odkryto jak dotąd jedynie w kraterze Gale, gdzie znajduje się Curiosity. Jednak drugi obecnie aktywny łazik marsjański, Perseverance, nie posiada instrumentu do pomiaru metanu.

Curiosity może szukać metanu na Marsie tylko kilka razy w roku

Instrument Curiosity SAM szuka metanu na Marsie tylko kilka razy w roku. Powodem tego jest poświęcenie pozostałego czasu na inne zadania. „Eksperymenty z metanem pochłaniają bardzo dużo zasobów, dlatego podejmując decyzję o ich przeprowadzeniu, musimy podejść bardzo strategicznie” – mówi Charles Malespine, odpowiedzialny za instrument SAM. Główną misją SAM jest wykonanie wierceń na Marsie i analiza jego składu chemicznego.

Chociaż teoria zespołu badawczego wydaje się dość przekonująca, nie jest jeszcze jasne, skąd pochodzi metan. Nie można jeszcze wykluczyć możliwości, że przeszłe lub obecne życie na Marsie wytwarza metan. (niezapłacony rachunek)

READ  Badanie koronowe: udany przełom – lek powinien odciążyć szpitale
Continue Reading

science

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie

Published

on

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Procesy zapalne odgrywają rolę w stanach zapalnych i chorobach przewlekłych. Można to kontrolować odpowiednią dietą.

Mówi, że procesy zapalne odgrywają rolę w niewiarygodnej liczbie chorób Norddeutsche Rundfunk (NDR) Diabetolog i dietetyk dr hab. Maciej Riedel. Biorą udział nie tylko w stanach zapalnych, ale także w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, reumatyzm, osteoporoza czy choroby naczyniowe. Twój styl życia i dieta są ważnymi czynnikami wpływającymi. Jak wynika z artykułu naukowego w czasopiśmie specjalistycznym Żywienie i medycyna Na przykład nadmierne obciążenie organizmu zbyt dużą ilością węglowodanów z czasem stymuluje procesy zapalne. Ale jednocześnie istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne.

Ciche zapalenie: niektóre pokarmy faktycznie je wywołują

Zbyt dużo węglowodanów i duże spożycie mięsa może prowadzić do cichego stanu zapalnego w organizmie. © ImageBroker/Isai Hernandez/Imago

Ryzyko ich rozwoju jest zwiększone u osób predysponowanych do chorób zapalnych. Jednak może być głośno NDR Niektóre pokarmy naprawdę podsycają stany zapalne. Oprócz zbyt dużej ilości węglowodanów, zalicza się do nich nadmierne spożycie mięsa (szczególnie wieprzowina zawiera wiele prozapalnych kwasów tłuszczowych), a także gotowych produktów zawierających zbyt dużo cukru i wypieków. Zatem współczesna dieta może być szkodliwa dla zdrowia.

Ponadto zapalenie o niewielkim nasileniu jest obecnie powszechnym problemem, zaczyna się stopniowo i jest trudne do wykrycia w badaniach laboratoryjnych. Prowadzi to zazwyczaj do zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia. Osoby z nadwagą często cierpią na ciche stany zapalne, ponieważ tłuszcz na brzuchu w organizmie wytwarza hormony zapalne. Aby zatrzymać procesy zapalne w organizmie, pomocne jest na przykład utrata masy ciała i przerywany post.

Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie

W naszej obecnej diecie brakuje – znacznie więcej niż dotychczas – substancji przeciwzapalnych. Są to przede wszystkim materiały roślinne. Te tak zwane przeciwutleniacze roślinne chronią organizm człowieka przed procesami zwyrodnieniowymi. Aby ograniczyć procesy zapalne, np. w reumatyzmie czy osteoporozie, stosując odpowiednią dietę, należy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, oprócz białek, zdrowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Radzimy spożywać codziennie trzy garści warzyw – surowych, gotowanych lub w formie sałatki. Ponadto należy codziennie spożywać dwie garści owoców o niskiej zawartości cukru, aby zapewnić sobie cenne witaminy i mikroelementy.

READ  Oznaki depresji: Punkt 2 to największy znak ostrzegawczy

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

Trending