Ściśnięte razem i zapakowane w folię termokurczliwą: ser Chiplet nie brzmi zbyt zdrowo. W rzeczywistości zbyt dużo przetworzonego sera może wywołać chorobę.
ser W rzeczywistości wyniki z wieloma pozytywnymi składnikami, takimi jak WapńI białko lub metal. Ale ser w plasterkach jest niezdrowy: powszechny składnik hamburgerów zawiera sztuczne fosforany.
Zapewniają to syntetyczne fosforany ser Miękki i wytrzymały, ale zalewa ciało solami, które prawie całkowicie się wchłaniają i przenikają do krwi. Jednak organizm nie może z nich skorzystać.
Niebezpieczeństwo: atak serca
Gdy konsumpcja wzrasta, tworzy ją Szkoła Wyższa Sól nie jest już wydalana. Fosfor osadza się w wewnętrznych ścianach przybory Z dala. Te zwapnienia zwiększają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Nawet niewielki wzrost poziomu fosforanów we krwi uszkadza naczynia krwionośne serca. Kiedy nie ma nadmiaru nerek przez robić siku Może być wydalany, istnieje ryzyko kamieni w drogach moczowych.
Fosforany tworzą zmarszczki
Fosforany syntetyczne uwalniają również wapń z kości i mogą powodować ich kruchość: Osteoporoza Grozi. Sole przyspieszają nawet starzenie się skóry i mięśni. Nie zapominaj, że udział tłuszczu, soli, a nawet cukru w serze topionym jest wysoki.
Producenci często nie umieszczają fosforanów na opakowaniach
Sól znajduje się na przykład w przetworzonej żywności i fast foodach. Na opakowaniu fosforany są często ukryte za numerami E – lub po prostu nie są wymienione, donosi ndr.de.
Numery E, za którymi znajdują się fosforany, obejmują:
- E338 (kwas fosforowy)
- E339 (fosforan sodu)
- E341 (fosforan wapnia)
- E343 (fosforan magnezu)
- E450 (difosforan)
- E451 (trójfosforan)
- E452 (polifosforan)
- E442 (fosforan amonu)
Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) maksymalna dopuszczalna ilość (ADI) fosforanu, którą można przyjmować dziennie, wynosi 40 mg/kg masy ciała.
Środki uniwersalne, ale nie srebrna kula
Jak donoszą inspektorzy żywności z „codecheck.info”, fosforan sodu pochodzi z kwasu fosforowego (E 338). „Ze względu na swoje szczególne właściwości chemiczne, fosforany są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do bardzo różnych funkcji: stabilizują kwasowość żywności oraz wspomagają działanie czynników krystalizujących i kondensujących poprzez wiązanie jonów wapnia, magnezu, żelaza i metali ciężkich w stałe kompleksy, ” wyjaśnia składniki na tosty z sera topionego od dystrybutora. Fosforany sprawiają, że ser jest miękki, pianka na kawie jędrna i wszystko jedzenie Okres trwałości jest znacznie dłuższy niż zwykle.
powrót do natury
Z drugiej strony naturalne fosforany są zdrowe: organizm potrzebuje ich do wielu procesów metabolicznych. Jest również podstawową substancją mineralną zębów i kości. Nie musisz więc mieć dla siebie pysznej warstwy sera Burger Zrezygnować z: Cheddara, sera do piekarnika lub sera topionego, np. sera Glondner z Karyntii, alternatywa dla sera w plastrach, najlepiej jakości ekologicznej.