Imbir stał się niezbędnym składnikiem naszego codziennego życia. Z jednej strony dlatego, że dodaje potrawom niepowtarzalnego smaku, z drugiej zaś ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Ale czy wszystkie stwierdzenia są prawdziwe? O zaletach bulwy i o tym, jak zdrowy jest imbir, dowiesz się tutaj.
W klipie: Oto co się dzieje, gdy codziennie rano pijesz wodę imbirową
Ciekawa żarówka imbirowa?
Dobro przeciwko ZimnoNudności i ból głowy? Imbir jest bardziej popularny niż kiedykolwiek. Imbir jest używany w magazynach, czasopismach i Internecie Cudowna bulwa Chwalono go i uważano za normalnego roślina lecznicza.
Szczególnie bulwa jest integralną częścią kuchni azjatyckiej. Roślina pochodzi z Dalekiego Wschodu. Jest powszechnie uprawiana w Indiach, Sri Lance, Chinach, Indonezji, Wietnamie i Japonii, ale obecnie także w Australii, Nigerii i Francji. Poniżej znajdziesz najlepszy sposób wykorzystania imbiru.
Imbir od dawna uważany jest za niezbędny składnik wielu nauk medycyny alternatywnej i tradycyjnej medycyny chińskiej Domowe środki zaradcze Z wieloma skargami. Ale jaki jest najlepszy sposób jedzenia imbiru? Tradycyjna medycyna chińska klasyfikuje dwie formy: Surowy imbir I Suszony imbir. Mówi się, że surowa wersja ma pozytywny wpływ na zapobieganie przeziębieniom, łagodzenie kaszlu i problemów jelitowych. Suszona postać jest uważana za środek wykrztuśny, trawienny i pozytywnie wspierający funkcjonowanie mózgu.
Aby złagodzić objawy, takie jak przeziębienie lub problemy z jelitami, możesz pić wodę imbirową lub Herbata imbirowa Przynieść. W przypadku obu opcji pokrój surowy lub suszony korzeń w cienkie plasterki lub małe kawałki. Smak staje się szczególnie intensywny, jeśli imbir zostanie starty przed zaparzeniem. Następnie zalej imbir wrzącą wodą w misce lub filiżance i odstaw herbatę na 10-15 minut. Na jedną filiżankę (200 mililitrów) herbaty imbirowej potrzebny jest kawałek (około trzech gramów) świeżego imbiru — dziesięć gramów świeżego imbiru odpowiada około dwóm gramom suszonego imbiru. Ostre substancje są wyciągane z bulwy gorącą wodą i rozpuszczane w wodzie.
Gorąca bulwa może przynieść korzyści, zwłaszcza jeśli cierpisz na przeziębienie. Imbir ma gorący napar Działanie przeciwzapalne, który można stosować na przykład przy leczeniu bólu gardła. Ma również działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i wzmacniające odporność. Herbata rozgrzewa organizm od środka i wzmacnia układ odpornościowy.
Istnieje również kilka innych napojów imbirowych, które można przygotować.
Imbir: zastosowanie i działanie
Ale imbir pomaga nie tylko w leczeniu kataru i bólu gardła. Dzięki zawartemu w nim gingerolowi Przetwory imbirowe W leczeniu artretyzm I Reumatyzm Stosowany jest w celu łagodzenia bólu.
Badania wykazały również, że imbir wspomaga trawienie, zwiększając produkcję soku żołądkowego, śliny i żółci. I nie tylko: ale także przeciwko niemu (Podróż) Nudności Imbir może pomóc. Mówi się, że niektóre składniki imbiru wiążą się z receptorami w układzie trawiennym i zapobiegają wywoływaniu nudności i wymiotów. Preparaty imbirowe stosuje się zatem także w chemioterapii, której często towarzyszą nudności.
Imbir może również pomóc w utracie wagi: Imbir zmniejsza apetyt, stymuluje metabolizm i zwiększa utratę tłuszczu. Udowodniło to badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku w 2013 roku.
Nasza rada: Zachowaj ostrożność podczas zakupów organiczny imbir, Tutaj może pozostać zewnętrzna skórka podczas przygotowania.
Jak zdrowy jest imbir?
Nie ma już wątpliwości, że imbir ma pozytywny wpływ na organizm. „Korzeń, który na zewnątrz jest niepozorny, kryje w sobie także szeroką gamę leczniczo aktywnych składników, dlatego jest jednym z… terapia naturalna Zabieg ten jest powszechnie stosowany” – wyjaśnia dr Roman Huber, kierownik Centrum Fizjoterapii na Uniwersytecie we Fryburgu.
Cebula imbiru zawiera skoncentrowane mikroelementy. Oprócz przeciwutleniaczy, witamin i minerałów korzeń zawiera także olejki eteryczne i substancje ostre.
Mikroelementy znajdujące się w imbirze to:
- Witamina C
- żelazo
- Potas i wapń
- Olejki eteryczne (w tym kurkumina i gingerol)
- Substancje ostre (gingerol)
Naukowcy z Instytutu Biologii Systemów Żywnościowych Leibniza na Uniwersytecie Technicznym w Monachium zbadali poziom spożycia substancji znajdującej się w cebulce imbiru. Gingerol Niezbędne do osiągnięcia efektów zdrowotnych.
W ramach badania uczestnicy testu wypili jeden litr Herbata imbirowa Przez 20 minut na czczo. Najpierw obrano, posiekano 100 gramów świeżej cebulki chińskiego imbiru, a następnie zagotowano z litrem wrzącej wody. Napar przesączono po 15 minutach w celu usunięcia nierozpuszczalnych składników.
Po około 30–60 minutach badacze określili najwyższe średnie stężenia dla trzech różnych stężeń Materiały przepuszczalne Imbir we krwi osób badanych. Najwyższa zidentyfikowana wartość dotyczyła pikantnego składnika gingerolu.
Naukowcy podali, że nawet bardzo niskie stężenie (około 7 do 17 mikrogramów) gorącej substancji na litr wystarczy, aby zniszczyć własne komórki organizmu. Walka z wirusami i patogenami Aktywować. W związku z tym komórki stymulowane gingerolem reagowały o 30% silniej na symulowaną infekcję bakteryjną niż komórki bez niego.
W kolejnym kroku naukowcy odkryli, że poprzez interakcję z określonymi receptorami gorąca substancja może mieć także pozytywny wpływ na aktywność komórek odpornościowych. „Jednak nadal istnieje wiele otwartych kwestii na poziomie molekularnym, epidemiologicznym i medycznym, które należy wyjaśnić za pomocą nowoczesnych badań nad żywieniem i zdrowiem” – podsumowują naukowcy.
Nasz wniosek: Imbir może nie tylko wzbogacić Twoją domową kuchnię mocą swoich smaków, ale może także wzbogacić Twoją apteczkę o wysoce skuteczne i dobrze tolerowane składniki. leczenie dodać do.
To też ciekawe: zamiast kupować – pozwól imbirowi ponownie urosnąć lub schudnij dzięki diecie dla niemowląt