Connect with us

science

Zmiana klimatu: choroby zwierząt mogą przenosić się na ludzi

Published

on

Zmiana klimatu: choroby zwierząt mogą przenosić się na ludzi
  • Corona powinna być tylko prekursorem nowych typów wirusów.
  • Zmiana klimatu powoduje, że więcej wirusów przechodzi ze zwierząt na ludzi.
  • Badacze ostrzegają również: „Rozwoju nie można już zatrzymać”.

Więcej tematów dotyczących kryzysu klimatycznego znajdziesz tutaj

Nowa Korona wirus A pandemia, która spowodowała SARS-CoV-2, powinna być tylko z góry przyjętym pojęciem. Z powodu Zmiana klimatu Zapewni to rozprzestrzenianie się większej liczby wirusów między gatunkami zwierząt, a ostatecznie wśród ludzi. Właśnie to przewidział zespół naukowców kierowany przez naukowców z Georgetown University w Waszyngtonie w ramach prowadzonych obecnie badań Opublikowano w czasopiśmie „Nature”. on jest. Jeszcze bardziej niepokojące jest to, że nie można już temu zapobiec.

Wszystko to jest znane od dawna. Jednak naukowcy kierowani przez Colina Carlsona i Grega Albery’ego dokonali kilku zaskakujących odkryć, jak powiedzieli na konferencji prasowej na temat badania. Wśród dużych gatunków gryzoni żyjących w Ameryce Północnej są psy preriowe. Są nieco podobne do borsuków i żyją w dużej części Stanów Zjednoczonych na wschód od Gór Skalistych. Po zachodniej stronie tych gór żyje inny rodzaj miniaturowego borsuka: wiewiórka kalifornijska.

Gatunki zwierząt spotykają się i wymieniają wirusy

Jeśli zmiana klimatu sprawi, że ich zakresy są dla nich zbyt gorące, mogą migrować wyższe góry na chłodniejsze wzniesienia lub na północ do chłodniejszych szerokości geograficznych. Rezultat: „Spotkanie, które być może nigdy wcześniej nie miało miejsca”, mówi Colin Carlson.

To, co może wydawać się dziwne, stanowi zagrożenie, przynajmniej dla gryzoni: pasożyty i patogeny są zawsze obecne w tych spotkaniach, a wraz z nimi ryzyko rozprzestrzeniania wirusów wiewiórki na pieski preriowe i odwrotnie. Nowi gospodarze mogą mieć niewiele do przeciwdziałania nieznanym patogenom. Jak to może wyglądać pandemia koronacyjna Zostało to wyraźniej pokazane ludziom w ostatnich latach. Ponieważ SARS-CoV-2 również pierwotnie pochodził od nietoperzy, jest to choroba zachodząca między zwierzętami, nazywana chorobą odzwierzęcą.

Wirusy w rzeczywistości są wyspecjalizowane dla swoich żywicieli i mogą optymalnie się rozmnażać tylko u tego typu zwierząt. Jednak, podobnie jak w przypadku koronawirusa, wiele osób może przeskoczyć do innych gatunków, w tym ludzi, kontynuować adaptację i poważnie zachorować na nowych żywicieli.

READ  W ten sposób pomaga schudnąć

Całkowicie nowe spotkania między gatunkami ssaków prawdopodobnie gwałtownie wzrosną w nadchodzących dziesięcioleciach – nie trzeba mieć medium, aby to przewidzieć. Jednak badacze z Georgetown University zdobyli dalsze spostrzeżenia.

Przez pięć lat włączali swoje komputery, aby zobaczyć, jak do 2070 r. zmieni się rozmieszczenie 3870 gatunków ssaków na całym świecie. Jako scenariusze wykorzystali cztery różne prognozy klimatyczne — od ograniczenia ocieplenia do poniżej dwóch stopni zgodnie z paryskim porozumieniem klimatycznym po ocieplenie o więcej niż cztery stopnie. W swoich modelach uwzględnili również zmiany użytkowania gruntów. „Mieliśmy niespodzianki w każdym wyniku pośrednim” – mówi Colin Carlson.

Od dawna jesteśmy w środku tego rozwoju

Wiele opublikowanych dotychczas badań dotyczących zmian klimatycznych i chorób koncentrowało się w dużej mierze na poszczególnych aspektach. Na przykład zbadali, w jaki sposób szybkość przenoszenia patogenów zmienia się wraz z ociepleniem klimatu oraz jak wylesianie, zmiany w użytkowaniu gruntów i handlu zwierzętami wpływają na choroby odzwierzęce. Inni wyszli z założenia, że ​​globalne ocieplenie osłabia ludzi i zwierzęta, a tym samym czyni ich bardziej podatnymi na choroby. Fakt, że kwestia podatności organizmu na nowe patogeny odgrywa główną rolę, pozostaje luką, którą zamyka to badanie.

I bez względu na to, jakiego typu użyjesz – efekty z pewnością są ogromne – mówi Greg Alper: „Zmiana klimatu wstrząsa naszymi ekosystemami głęboko w środku. „Nawet jeśli spełnią się najlepsze prognozy, siedliska wielu gatunków zmienią się o 100 km. Naukowcy obliczyli, że może to doprowadzić do od 4500 do 15 000 początkowych kontaktów między wcześniej rozdzielonymi gatunkami.

W przypadku każdego z tych kontaktów jeden lub nawet kilka rodzajów wirusa może przenieść się na nowego gospodarza. Modele przewidują największą liczbę na okres do 2040 r. – więc jesteśmy już w trakcie tej zmiany.

Wiadomo, że co najmniej 10 000 rodzajów wirusów może zarażać ludzi. Jak dotąd nie stanowiły zagrożenia dla innych potencjalnych żywicieli, ponieważ występują u ssaków żyjących z dala od innych i nigdy nie spotykanych przez ludzi. W końcu tylko siedem procent wszystkich ssaków dzieli swoje obszary występowania z innymi ssakami.

READ  Laureatka Nagrody Nobla przestrzega przed studiowaniem mięty ze względu na sztuczną inteligencję

Szczególnie wiele nowych kontaktów w Afryce Środkowo-Wschodniej i Azji Południowo-Wschodniej

Obecnie bioróżnorodność jest największa w lasach. Eksperci podejrzewają również obecność większości nieznanych wirusów. Dlatego wcześniej zakładali, że większość transferów do nowych gospodarzy będzie miała miejsce w lasach. Jednak modele Uniwersytetu Georgetown sugerują, że większość tych spotkań będzie miała miejsce na gęsto zaludnionych obszarach. To z kolei zwiększa ryzyko rozprzestrzenienia się patogenu na ludzi.

modele wyłączone Waszyngton Sugerują, że nowe połączenia będą szczególnie powszechne w dwóch regionach świata: wysokogórskich regionach Afryki Wschodniej i Środkowej oraz Azji Południowo-Wschodniej. W tropikach występuje zdecydowanie najwięcej gatunków. Ssaki muszą przemieszczać się na te obszary z różnych kierunków, jeśli mają uciec przed upałem ich tradycyjnych siedlisk. Wirus Zaire Ebola jest jednym ze znanych wirusów, które mogą przenosić zwierzęta na zupełnie nowe obszary podczas tej migracji. Do tej pory ograniczało się to do Konga i kilku innych krajów Afryki Zachodniej.

To Ameryka Południowa Z rozległym lasem deszczowym Amazonii Zdaniem autorów fakt, że obszary występowania wielu gatunków są tam bardzo ograniczone i nie mogą wystarczająco szybko dotrzeć do chłodniejszych regionów, nie jest jednym z gorących punktów. Zamiast tego ofiarą zmian klimatycznych pada tam duża liczba gatunków.

„Rozwoju nie można już zatrzymać”

Wiele zależy od tego, jak szybko postępują zmiany klimatyczne i jak szybko poruszają się poszczególne gatunki zwierząt. Dlatego naukowcy przypisują szczególną rolę nietoperzom, ponieważ te małe ssaki potrafią latać i pokonywać już odległości kilkuset kilometrów.

Autorzy pisali, że populacja małych ssaków nie była w stanie pokonać takich odległości nawet za 50 lat. Naukowcy spodziewają się około 8500 początkowych spotkań nietoperzy z małpami. W ten sposób potwierdzają wiedzę, że nietoperze od dawna odgrywają główną rolę w chorobach odzwierzęcych.

READ  Naukowcy, dla których angielski jest pierwszym językiem, mają przewagę

I jeszcze jedna rzecz, którą Colin Carlson i Greg Alper podkreślili podczas prezentacji swoich badań: rozwoju nie można już zatrzymać. „Nie możemy włożyć antropocenu z powrotem do butelki” – mówi Carlson. Ale jednocześnie on i jego koledzy ostrzegają przed popadnięciem w fatalizm. Zamiast tego domagają się, aby zrobiono wszystko, aby spowolnić zmiany klimatyczne i chronić siedliska, aby uniknąć ryzyka pierwszych spotkań i małych skoków. Jednocześnie jednak musimy lepiej przygotować systemy opieki zdrowotnej na całym świecie, aby sprostać tym zagrożeniom.

Fakt, że badanie ograniczono do ssaków, jest słabością, którą przyznali autorzy. W badaniu nie uwzględniono nawet ssaków morskich. Istnieją obecnie przykłady zmniejszającej się pokrywy lodowej Arktyki, umożliwiającej konkretnie wymianę nowych wirusów, omówionych w tym artykule. Ptaki są również całkowicie nieobecne w tym badaniu. Obecne epidemie ptasiej grypy wyraźnie pokazują, że ptaki również odgrywają ważną rolę w chorobach odzwierzęcych. Potrzebne są do tego dalsze badania.

A ponieważ nasze oczy często natykają się na konsekwencje dla nas, ludzi: nawet jeśli my, ludzie, zostaniemy uratowani przed nowymi wirusami, skoki mogą mieć daleko idące konsekwencje i mogą dramatycznie osłabić, a nawet zniszczyć całe populacje gatunków zwierząt.

Wykorzystane źródła:

  • Nature.com: Zmiana klimatu zwiększa ryzyko przenoszenia międzygatunkowego
  • Nature.com: Pojawienie się wirusa u ssaków morskich na Północnym Pacyfiku może być związane z redukcją lodu w Arktyce
Publikacja pochodzi z portalu prasowego RiffReporter. zatrudnienie riffreporter.de Około 100 niezależnych dziennikarzy informuje o bieżących wydarzeniach i podstawowych informacjach. RiffReporter otrzymał za swój program nagrodę Grimme Online Award.

Interaktywna mapa opublikowana przez amerykańską organizację „Climate Central” pokazująca wpływ zmian klimatycznych na nas ludzi. Mapa pokazuje, jak świat może się zmienić w wyniku podniesienia się poziomu morza i jakie miejsca mogą wkrótce znaleźć się pod wodą.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Tak wygląda Twój plan żywieniowy z ogólnymi zasadami diety

Published

on

Tak wygląda Twój plan żywieniowy z ogólnymi zasadami diety

Wiele osób dąży do szczupłego i aktywnego trybu życia. Pragnienie to wykorzystuje wielu dietetyków, którzy obiecują utratę wagi w jak najkrótszym czasie. Jednak po zastosowaniu diety wiele osób wraca do starych nawyków żywieniowych. Jeśli naprawdę chcesz zrobić coś dla siebie i swojego ciała, musisz wziąć za siebie odpowiedzialność i żyć świadomie i aktywnie. W tym kontekście korzystna może być zbilansowana i kompletna dieta. Powiemy Ci, jak zdrowa jest ta dieta.

Chcesz żyć zdrowiej?

➡ Obejrzyj najnowszy odcinek „The Biggest Loser” na Gwen.

Cała żywność: co to znaczy?

Termin „pełna żywność” odnosi się do określonej formy odżywiania, której celem jest dostarczenie organizmowi Wszystkie niezbędne składniki odżywcze Należy przedstawić w sposób zrównoważony. Ideą pełnowartościowej żywności jest to, że zdrowa dieta nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne, ale także zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witamin, minerałów, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych.

Termin ten został w dużej mierze ukuty przez szwajcarskiego lekarza i fizjoterapeutę Maksymilian Bircher Brenner wyryty. Żył w latach 1867-1939 i był pionierem w dziedzinie medycyny naturalnej i żywienia. lekarz. Bircher-Brenner, który również wynalazł musli Bircher, opracował koncepcję całej żywności na początku XX wieku i promował dietę bogatą w składniki odżywcze. Świeża i nieprzetworzona żywność On. Opracowane przez niego zasady żywienia wpłynęły na ruch żywieniowy i znalazły zastosowanie w wielu późniejszych koncepcjach zdrowego trybu życia.

Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować klasyczne musli Bircher

Dzięki jego szeroko zakrojonym badaniom rozwinęła się także Profesor dr. Wernera Kolata, ekspert w dziedzinie bakteriologii, higieny i nauk o żywieniu, naukowych podstaw pełnowartościowej żywności. Swoje ustalenia podsumował w swojej prośbie: „Niech jedzenie będzie jak najbardziej naturalne!” Dlatego Kullath podzielił żywność ze względu na stopień jej przetworzenia Sześć poziomów wartości:

  1. Świeża, niemodyfikowana, niepodgrzewana żywność, taka jak owoce, warzywa, zboża, orzechy, nasiona, jaja, surowe mleko, nasiona oleiste i woda źródlana
  2. Żywność modyfikowana mechanicznie, taka jak świeże soki owocowe, oleje tłoczone na zimno i surowe mięso
  3. Enzymatycznie modyfikowana żywność, taka jak kiszona kapusta, jogurt i kamień nazębny
  4. – Żywność poddana obróbce cieplnej, taka jak posiłki gotowane i smażone mięso
  5. Wysoko przetworzona lub konserwowana żywność, taka jak warzywa w puszkach i suszone owoce
  6. Izolowane składniki odżywcze lub ich mieszanki, takie jak pigułki witaminowe, ekstrakty z mąki, aromaty i ghee

Od czasu ukucia tego terminu, wielu ekspertów i organizacji w dziedzinie żywienia opracowało całą żywność, która została przyjęta. Dzisiaj cała żywność reprezentuje jedno Zbilansowane odżywianiektóra opiera się na żywności nieprzetworzonej i ma na celu promocję zdrowia.

W klipie: Oto, co warto wiedzieć o produktach roślinnych

Jak zdrowa jest cała żywność?

W przeciwieństwie do wielu innych diet, które skupiają się na liczeniu kalorii, dieta Whole Foods koncentruje się na zapewnieniu odpowiedniego i zróżnicowanego spożycia witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i błonnika. Odbywa się to za pomocą a Dieta głównie wegetariańska i urozmaicona paragon.

READ  W ten sposób pomaga schudnąć

Ponieważ cała żywność opiera się głównie na… Naturalna żywność Prowadzi to do szczególnego skupienia się na jakości, a nie na ilości, co skutkuje zmniejszeniem spożycia wysoko przetworzonej żywności, takiej jak tłuszcze trans, rafinowana mąka i rafinowany cukier, a także wzmacniaczy smaku i dodatków w całej żywności. Takie podejście korzystnie wpływa na zdrowie.

Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca również pełnowartościową żywność (DGE) jest polecany, ponieważ dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady i cechy prawidłowego żywienia

  1. Coraz popularniejsza jest żywność roślinna: Cała dieta żywieniowa koncentruje się głównie na produktach roślinnych. Dostarczają nie tylko ważnych składników odżywczych, ale są również bogate w błonnik, który poprawia trawienie.
  2. Im mniej przetwarzania, tym lepiej: Kolejną zasadą jest unikanie żywności wysoko przetworzonej. Im żywność jest bliższa swojemu naturalnemu stanowi, tym więcej składników odżywczych zostaje zatrzymanych.
  3. Regionalne i sezonowe: Cała dieta żywieniowa koncentruje się na spożywaniu produktów regionalnych i sezonowych. Pomaga to nie tylko chronić środowisko, ale także gwarantuje, że żywność jest świeża i bogata w niezbędne składniki odżywcze.
  4. Wyprodukowano ekologicznie: Aby zmniejszyć swój wpływ na środowisko i ograniczyć użycie pestycydów, lepiej jest spożywać żywność produkowaną organicznie.
  5. Żywność pochodząca ze sprawiedliwego handlu: Drugim aspektem jest wybór żywności objętej uczciwym handlem, aby zapewnić producentom godziwą rekompensatę. Uczciwe ceny mają na celu odpowiednie pokrycie kosztów produkcji, godziwych wynagrodzeń i zrównoważenia środowiskowego.

Co to jest dieta kompletna?

Całe ziarna: Stosowanie pełnych ziaren zamiast rafinowanej mąki jest istotną częścią pełnowartościowej diety. Całe ziarna nie tylko dostarczają więcej błonnika, ale także dostarczają różnorodnych witamin i minerałów.

tłuszcz: Nacisk kładziony jest na spożywanie wysokiej jakości tłuszczów roślinnych. Pierwiastki te znajdują się na przykład w olejach, awokado, nasionach i orzechach.

białko: Białka są niezbędne do budowy i utrzymania mięśni. W przypadku całej żywności preferowane są roślinne źródła białka, takie jak rośliny strączkowe, orzechy i zboża.

Witaminy: Zapewnienie odpowiednich witamin jest podstawą całej żywności. Świeże warzywa i owoce są bogate w różnorodne witaminy i minerały.

Te diety również mogą Cię ekscytować

Co można jeść na zdrowej diecie?

Realizacja kompletnej diety opiera się na jasnych wytycznych:

  • 5 porcji warzyw i owoców dziennie (np. zrób sałatkę, zjedz owoce jako przekąskę między posiłkami lub zjedz seler z dipem hummusowym).
  • Zamień białą mąkę na produkty pełnoziarniste
  • Nabiał z umiarem każdego dnia, w postaci sera, twarogu, twarogu, mleka surowego, kefiru i masła (bez dodatków)
  • Tłuszcze z umiarem codziennie, szczególnie poprzez oleje roślinne, nasiona i orzechy w małych ilościach
  • Mięso, ryby i jaja maksymalnie dwa razy w tygodniu
  • Cukier i sól w małych ilościach Zastąp cukier zdrowymi alternatywami, takimi jak świeże owoce lub miód
  • 1,5 litra płynu w postaci wody i niesłodzonej herbaty
READ  Czy żyjesz dłużej dzięki magnezowi, witaminie D i fisetynie?

Oto 10 zasad dotyczących pełnowartościowej żywności

  1. Skorzystaj z różnorodności żywności i twórz urozmaicone posiłki, głównie wegetariańskie.
  2. Wypełniaj swoją dietę co najmniej trzema porcjami świeżych warzyw i dwiema porcjami świeżych owoców każdego dnia.
  3. Zawsze wybieraj produkty pełnoziarniste.
  4. Do produktów roślinnych dodawaj produkty mleczne, a raz lub dwa razy w tygodniu dodawaj ryby.
  5. Jedz wysokiej jakości roślinne kwasy tłuszczowe.
  6. Jeśli to możliwe, unikaj cukru rafinowanego i produktów o dużej zawartości cukru.
  7. Wypij wystarczająco dużo.
  8. Upewnij się, że przygotowujesz posiłki ostrożnie i preferuj krótkie smażenie i gotowanie na parze zamiast długiego pieczenia, grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu.
  9. Świadomie poświęć czas na spożywanie posiłków.
  10. Uczyń swoje codzienne życie aktywnym i ćwicz wystarczająco dużo.

W klipie: Chleb pełnoziarnisty może być bardzo cienki

Czy można schudnąć dzięki pełnowartościowej żywności?

Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pełnowartościowej żywności jest to, czy może ona pomóc w utracie wagi. Nawet jeśli utrata wagi jest tutaj Nie celem Odpowiedź wciąż brzmi: tak, pełnowartościowa żywność może być skutecznym sposobem na utratę wagi. Równoważenie posiłków, skupianie się na naturalnej żywności oraz kontrolowanie cukru i tłuszczu pomaga osiągnąć i utrzymać zdrową masę ciała.

Zapewnia to duża ilość błonnika i węglowodanów złożonych Uczucie pełności Zostań dłużej. Ponieważ zdrowe odżywianie to także intuicyjne jedzenie, ważne jest, aby zwracać uwagę na uczucie głodu i nie przejadać się.

Oprócz jedzenia należy zawsze mieć pod ręką szklankę wody lub niesłodzonej herbaty. the DGE Polecane codziennie 1,5 litra płynu Pić. Jest to szczególnie korzystne w przypadku pełnoziarnistej żywności, ponieważ woda pomaga pęcznieć włóknu, a tym samym wspomaga trawienie.

I co nie mniej ważne, kompletne Ruch i sport Dieta zorientowana na zdrowie. Tylko spożywanie większej ilości kalorii w porównaniu ze zdrową, ale niskotłuszczową dietą może faktycznie stopić złogi tłuszczu.

Oto zalety pełnowartościowej żywności

  1. Kompleksowe zaopatrzenie w składniki odżywcze: Trzymanie się pełnoziarnistej żywności gwarantuje, że organizm otrzyma wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Co poprawia zdrowie i wspiera różne funkcje organizmu.
  2. Odpowiedni również dla osób z nietolerancją pokarmową: Różnorodność opcji w całej żywności oznacza, że ​​można lepiej uwzględnić indywidualne nietolerancje.
  3. Wspomaga odchudzanie: Zrównoważona dieta w połączeniu ze świadomym wyborem żywności i intuicyjnymi nawykami żywieniowymi sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest skuteczną opcją odchudzania.
  4. Przyjaciel środowiska: Nacisk na żywność regionalną, sezonową i organiczną sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest dietą przyjazną dla środowiska.
READ  Pandemia koronawirusa++ pogrążyła 77 milionów ludzi w skrajnym ubóstwie++

Potencjalne wady pełnoziarnistej żywności

Pomimo wielu korzyści, pełnowartościowa żywność ma również pewne wady, ale można ich uniknąć, stopniowo dostosowując swoją dietę:

trzymać: Wysoka zawartość błonnika w całej żywności może powodować zaparcia u niektórych osób. Ważne jest, aby pić wystarczającą ilość wody i powoli zwiększać spożycie błonnika.

obrzęk: U niektórych osób mogą wystąpić wzdęcia żołądka z powodu zwiększonego spożycia błonnika. Powtórzę: ważne jest, aby wprowadzać zmiany stopniowo i lepiej poznać swoje ciało.

Kto może jeść pełnowartościową żywność?

Całe produkty spożywcze są na ogół odpowiednie dla większości ludzi. Różnorodność żywności pozwala nam dostosować się do różnych potrzeb i preferencji. Jednakże osoby z pewnymi ograniczeniami zdrowotnymi lub alergiami powinny rozważyć przejście na pełnowartościową żywność Medyczni profesjonaliści Lub skonsultuj się z dietetykiem.

W klipie: Jaka dieta działa?

Cała żywność: taki jest nasz wniosek

Dieta pełnoziarnista jest niewątpliwie dietą zdrową Zbilansowana dieta, który oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Koncentrując się na naturalnej, nieprzetworzonej żywności, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i wspomaga odchudzanie. Należy jednak wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, takie jak nietolerancje pokarmowe i powoli dostosowywać swoje nawyki żywieniowe. Zbilansowana dieta w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną stanowią podstawę zdrowego stylu życia.

Continue Reading

science

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię

Published

on

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Łazik marsjański Curiosity wita Cię z Czerwonej Planety tym uroczym selfie. © Biuletyn AFP NASA

Sonda kosmiczna Curiosity NASA wielokrotnie wykrywa metan na Marsie – możliwy znak życia? Nowe badanie może teraz rozwiązać zagadkę.

PASADENA – Należący do NASA łazik Curiosity wędruje po Marsie od 2012 roku i bada czerwoną planetę. Robot mobilny dokonał na przestrzeni lat wielu ważnych odkryć, ale do dziś pozostaje to tajemnicą dla nauki. Curiosity wielokrotnie znajdował ślady metanu na Marsie. Metan może być wskaźnikiem obecnego lub przeszłego życia na Marsie, czego nauka nie przewidywała. Ale w jaki sposób SAM Curiosity może tak powtarzalnie wykrywać metan?

Zagadek jest więcej, bo metan nie zawsze zachowuje się tak samo. Czasami można go wykryć w nocy i znika w ciągu dnia, czasami osiągając poziom 40 razy wyższy niż normalnie. Czasami zależy to od pory roku. Ale jednej rzeczy, której metan nie robi, to tego, że nie gromadzi się w atmosferze, w przeciwnym razie specjalizująca się w tym sonda kosmiczna ExoMars Trace Gas Orbiter Europejskiej Agencji Kosmicznej już by go odkryła.

Metan na Marsie: co ma z tym wspólnego łazik Curiosity NASA?

„To historia pełna zwrotów akcji” – powiedział Ashwin Vasavada, naukowiec projektu Curiosity w Laboratorium Napędów Odrzutowych NASA. Zespół badawczy NASA opublikował w czasopiśmie Planets nowe badanie, które może rzucić światło na przyczynę dziwnego zachowania metanu na Marsie. Teoria zespołu badawczego kierowanego przez planetologa Aleksandra Pawłowa jest następująca: metan mógł zostać „zamknięty” pod stałą solą pod powierzchnią Marsa. Wraz ze wzrostem temperatury na Marsie „uszczelnianie” może osłabnąć i może wyciekać metan.

Inną częścią odpowiedzi może być sama „ciekawość”. Łazik wielkości małego SUV-a może uszkodzić „uszczelki” podczas przemieszczania się po Marsie, uwalniając metan. To wyjaśniałoby również, dlaczego gaz odkryto jak dotąd jedynie w kraterze Gale, gdzie znajduje się Curiosity. Jednak drugi obecnie aktywny łazik marsjański, Perseverance, nie posiada instrumentu do pomiaru metanu.

Curiosity może szukać metanu na Marsie tylko kilka razy w roku

Instrument Curiosity SAM szuka metanu na Marsie tylko kilka razy w roku. Powodem tego jest poświęcenie pozostałego czasu na inne zadania. „Eksperymenty z metanem pochłaniają bardzo dużo zasobów, dlatego podejmując decyzję o ich przeprowadzeniu, musimy podejść bardzo strategicznie” – mówi Charles Malespine, odpowiedzialny za instrument SAM. Główną misją SAM jest wykonanie wierceń na Marsie i analiza jego składu chemicznego.

Chociaż teoria zespołu badawczego wydaje się dość przekonująca, nie jest jeszcze jasne, skąd pochodzi metan. Nie można jeszcze wykluczyć możliwości, że przeszłe lub obecne życie na Marsie wytwarza metan. (niezapłacony rachunek)

READ  Witamina D, kiedy preparaty pomagają, a kiedy nie, Apotheken Umschau, Gütsel Online, OWL live
Continue Reading

science

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie

Published

on

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Procesy zapalne odgrywają rolę w stanach zapalnych i chorobach przewlekłych. Można to kontrolować odpowiednią dietą.

Mówi, że procesy zapalne odgrywają rolę w niewiarygodnej liczbie chorób Norddeutsche Rundfunk (NDR) Diabetolog i dietetyk dr hab. Maciej Riedel. Biorą udział nie tylko w stanach zapalnych, ale także w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, reumatyzm, osteoporoza czy choroby naczyniowe. Twój styl życia i dieta są ważnymi czynnikami wpływającymi. Jak wynika z artykułu naukowego w czasopiśmie specjalistycznym Żywienie i medycyna Na przykład nadmierne obciążenie organizmu zbyt dużą ilością węglowodanów z czasem stymuluje procesy zapalne. Ale jednocześnie istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne.

Ciche zapalenie: niektóre pokarmy faktycznie je wywołują

Zbyt dużo węglowodanów i duże spożycie mięsa może prowadzić do cichego stanu zapalnego w organizmie. © ImageBroker/Isai Hernandez/Imago

Ryzyko ich rozwoju jest zwiększone u osób predysponowanych do chorób zapalnych. Jednak może być głośno NDR Niektóre pokarmy naprawdę podsycają stany zapalne. Oprócz zbyt dużej ilości węglowodanów, zalicza się do nich nadmierne spożycie mięsa (szczególnie wieprzowina zawiera wiele prozapalnych kwasów tłuszczowych), a także gotowych produktów zawierających zbyt dużo cukru i wypieków. Zatem współczesna dieta może być szkodliwa dla zdrowia.

Ponadto zapalenie o niewielkim nasileniu jest obecnie powszechnym problemem, zaczyna się stopniowo i jest trudne do wykrycia w badaniach laboratoryjnych. Prowadzi to zazwyczaj do zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia. Osoby z nadwagą często cierpią na ciche stany zapalne, ponieważ tłuszcz na brzuchu w organizmie wytwarza hormony zapalne. Aby zatrzymać procesy zapalne w organizmie, pomocne jest na przykład utrata masy ciała i przerywany post.

Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie

W naszej obecnej diecie brakuje – znacznie więcej niż dotychczas – substancji przeciwzapalnych. Są to przede wszystkim materiały roślinne. Te tak zwane przeciwutleniacze roślinne chronią organizm człowieka przed procesami zwyrodnieniowymi. Aby ograniczyć procesy zapalne, np. w reumatyzmie czy osteoporozie, stosując odpowiednią dietę, należy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, oprócz białek, zdrowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Radzimy spożywać codziennie trzy garści warzyw – surowych, gotowanych lub w formie sałatki. Ponadto należy codziennie spożywać dwie garści owoców o niskiej zawartości cukru, aby zapewnić sobie cenne witaminy i mikroelementy.

READ  W ten sposób pomaga schudnąć

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

Trending