Connect with us

science

Zmiana klimatu: choroby zwierząt mogą przenosić się na ludzi

Published

on

  • Corona powinna być tylko prekursorem nowych typów wirusów.
  • Zmiana klimatu powoduje, że więcej wirusów przechodzi ze zwierząt na ludzi.
  • Badacze ostrzegają również: „Rozwoju nie można już zatrzymać”.

Więcej tematów dotyczących kryzysu klimatycznego znajdziesz tutaj

Nowa Korona wirus A pandemia, która spowodowała SARS-CoV-2, powinna być tylko z góry przyjętym pojęciem. Z powodu Zmiana klimatu Zapewni to rozprzestrzenianie się większej liczby wirusów między gatunkami zwierząt, a ostatecznie wśród ludzi. Właśnie to przewidział zespół naukowców kierowany przez naukowców z Georgetown University w Waszyngtonie w ramach prowadzonych obecnie badań Opublikowano w czasopiśmie „Nature”. on jest. Jeszcze bardziej niepokojące jest to, że nie można już temu zapobiec.

Wszystko to jest znane od dawna. Jednak naukowcy kierowani przez Colina Carlsona i Grega Albery’ego dokonali kilku zaskakujących odkryć, jak powiedzieli na konferencji prasowej na temat badania. Wśród dużych gatunków gryzoni żyjących w Ameryce Północnej są psy preriowe. Są nieco podobne do borsuków i żyją w dużej części Stanów Zjednoczonych na wschód od Gór Skalistych. Po zachodniej stronie tych gór żyje inny rodzaj miniaturowego borsuka: wiewiórka kalifornijska.

Gatunki zwierząt spotykają się i wymieniają wirusy

Jeśli zmiana klimatu sprawi, że ich zakresy są dla nich zbyt gorące, mogą migrować wyższe góry na chłodniejsze wzniesienia lub na północ do chłodniejszych szerokości geograficznych. Rezultat: „Spotkanie, które być może nigdy wcześniej nie miało miejsca”, mówi Colin Carlson.

To, co może wydawać się dziwne, stanowi zagrożenie, przynajmniej dla gryzoni: pasożyty i patogeny są zawsze obecne w tych spotkaniach, a wraz z nimi ryzyko rozprzestrzeniania wirusów wiewiórki na pieski preriowe i odwrotnie. Nowi gospodarze mogą mieć niewiele do przeciwdziałania nieznanym patogenom. Jak to może wyglądać pandemia koronacyjna Zostało to wyraźniej pokazane ludziom w ostatnich latach. Ponieważ SARS-CoV-2 również pierwotnie pochodził od nietoperzy, jest to choroba zachodząca między zwierzętami, nazywana chorobą odzwierzęcą.

Wirusy w rzeczywistości są wyspecjalizowane dla swoich żywicieli i mogą optymalnie się rozmnażać tylko u tego typu zwierząt. Jednak, podobnie jak w przypadku koronawirusa, wiele osób może przeskoczyć do innych gatunków, w tym ludzi, kontynuować adaptację i poważnie zachorować na nowych żywicieli.

READ  Kolonia Corona: Wartość infekcji spada, siedem przypadków w przypadku indyjskiej alternatywy

Całkowicie nowe spotkania między gatunkami ssaków prawdopodobnie gwałtownie wzrosną w nadchodzących dziesięcioleciach – nie trzeba mieć medium, aby to przewidzieć. Jednak badacze z Georgetown University zdobyli dalsze spostrzeżenia.

Przez pięć lat włączali swoje komputery, aby zobaczyć, jak do 2070 r. zmieni się rozmieszczenie 3870 gatunków ssaków na całym świecie. Jako scenariusze wykorzystali cztery różne prognozy klimatyczne — od ograniczenia ocieplenia do poniżej dwóch stopni zgodnie z paryskim porozumieniem klimatycznym po ocieplenie o więcej niż cztery stopnie. W swoich modelach uwzględnili również zmiany użytkowania gruntów. „Mieliśmy niespodzianki w każdym wyniku pośrednim” – mówi Colin Carlson.

Od dawna jesteśmy w środku tego rozwoju

Wiele opublikowanych dotychczas badań dotyczących zmian klimatycznych i chorób koncentrowało się w dużej mierze na poszczególnych aspektach. Na przykład zbadali, w jaki sposób szybkość przenoszenia patogenów zmienia się wraz z ociepleniem klimatu oraz jak wylesianie, zmiany w użytkowaniu gruntów i handlu zwierzętami wpływają na choroby odzwierzęce. Inni wyszli z założenia, że ​​globalne ocieplenie osłabia ludzi i zwierzęta, a tym samym czyni ich bardziej podatnymi na choroby. Fakt, że kwestia podatności organizmu na nowe patogeny odgrywa główną rolę, pozostaje luką, którą zamyka to badanie.

I bez względu na to, jakiego typu użyjesz – efekty z pewnością są ogromne – mówi Greg Alper: „Zmiana klimatu wstrząsa naszymi ekosystemami głęboko w środku. „Nawet jeśli spełnią się najlepsze prognozy, siedliska wielu gatunków zmienią się o 100 km. Naukowcy obliczyli, że może to doprowadzić do od 4500 do 15 000 początkowych kontaktów między wcześniej rozdzielonymi gatunkami.

W przypadku każdego z tych kontaktów jeden lub nawet kilka rodzajów wirusa może przenieść się na nowego gospodarza. Modele przewidują największą liczbę na okres do 2040 r. – więc jesteśmy już w trakcie tej zmiany.

Wiadomo, że co najmniej 10 000 rodzajów wirusów może zarażać ludzi. Jak dotąd nie stanowiły zagrożenia dla innych potencjalnych żywicieli, ponieważ występują u ssaków żyjących z dala od innych i nigdy nie spotykanych przez ludzi. W końcu tylko siedem procent wszystkich ssaków dzieli swoje obszary występowania z innymi ssakami.

READ  Zdiagnozowano chorobę Alzheimera na podstawie elektroencefalogramu? Szybki, mobilny test, który pokazuje wczesne oznaki demencji w falach mózgowych

Szczególnie wiele nowych kontaktów w Afryce Środkowo-Wschodniej i Azji Południowo-Wschodniej

Obecnie bioróżnorodność jest największa w lasach. Eksperci podejrzewają również obecność większości nieznanych wirusów. Dlatego wcześniej zakładali, że większość transferów do nowych gospodarzy będzie miała miejsce w lasach. Jednak modele Uniwersytetu Georgetown sugerują, że większość tych spotkań będzie miała miejsce na gęsto zaludnionych obszarach. To z kolei zwiększa ryzyko rozprzestrzenienia się patogenu na ludzi.

modele wyłączone Waszyngton Sugerują, że nowe połączenia będą szczególnie powszechne w dwóch regionach świata: wysokogórskich regionach Afryki Wschodniej i Środkowej oraz Azji Południowo-Wschodniej. W tropikach występuje zdecydowanie najwięcej gatunków. Ssaki muszą przemieszczać się na te obszary z różnych kierunków, jeśli mają uciec przed upałem ich tradycyjnych siedlisk. Wirus Zaire Ebola jest jednym ze znanych wirusów, które mogą przenosić zwierzęta na zupełnie nowe obszary podczas tej migracji. Do tej pory ograniczało się to do Konga i kilku innych krajów Afryki Zachodniej.

To Ameryka Południowa Z rozległym lasem deszczowym Amazonii Zdaniem autorów fakt, że obszary występowania wielu gatunków są tam bardzo ograniczone i nie mogą wystarczająco szybko dotrzeć do chłodniejszych regionów, nie jest jednym z gorących punktów. Zamiast tego ofiarą zmian klimatycznych pada tam duża liczba gatunków.

„Rozwoju nie można już zatrzymać”

Wiele zależy od tego, jak szybko postępują zmiany klimatyczne i jak szybko poruszają się poszczególne gatunki zwierząt. Dlatego naukowcy przypisują szczególną rolę nietoperzom, ponieważ te małe ssaki potrafią latać i pokonywać już odległości kilkuset kilometrów.

Autorzy pisali, że populacja małych ssaków nie była w stanie pokonać takich odległości nawet za 50 lat. Naukowcy spodziewają się około 8500 początkowych spotkań nietoperzy z małpami. W ten sposób potwierdzają wiedzę, że nietoperze od dawna odgrywają główną rolę w chorobach odzwierzęcych.

READ  Teleskop Jamesa Webba: Surowiec dla oka w kosmosie

I jeszcze jedna rzecz, którą Colin Carlson i Greg Alper podkreślili podczas prezentacji swoich badań: rozwoju nie można już zatrzymać. „Nie możemy włożyć antropocenu z powrotem do butelki” – mówi Carlson. Ale jednocześnie on i jego koledzy ostrzegają przed popadnięciem w fatalizm. Zamiast tego domagają się, aby zrobiono wszystko, aby spowolnić zmiany klimatyczne i chronić siedliska, aby uniknąć ryzyka pierwszych spotkań i małych skoków. Jednocześnie jednak musimy lepiej przygotować systemy opieki zdrowotnej na całym świecie, aby sprostać tym zagrożeniom.

Fakt, że badanie ograniczono do ssaków, jest słabością, którą przyznali autorzy. W badaniu nie uwzględniono nawet ssaków morskich. Istnieją obecnie przykłady zmniejszającej się pokrywy lodowej Arktyki, umożliwiającej konkretnie wymianę nowych wirusów, omówionych w tym artykule. Ptaki są również całkowicie nieobecne w tym badaniu. Obecne epidemie ptasiej grypy wyraźnie pokazują, że ptaki również odgrywają ważną rolę w chorobach odzwierzęcych. Potrzebne są do tego dalsze badania.

A ponieważ nasze oczy często natykają się na konsekwencje dla nas, ludzi: nawet jeśli my, ludzie, zostaniemy uratowani przed nowymi wirusami, skoki mogą mieć daleko idące konsekwencje i mogą dramatycznie osłabić, a nawet zniszczyć całe populacje gatunków zwierząt.

Wykorzystane źródła:

  • Nature.com: Zmiana klimatu zwiększa ryzyko przenoszenia międzygatunkowego
  • Nature.com: Pojawienie się wirusa u ssaków morskich na Północnym Pacyfiku może być związane z redukcją lodu w Arktyce
Publikacja pochodzi z portalu prasowego RiffReporter. zatrudnienie riffreporter.de Około 100 niezależnych dziennikarzy informuje o bieżących wydarzeniach i podstawowych informacjach. RiffReporter otrzymał za swój program nagrodę Grimme Online Award.

Interaktywna mapa opublikowana przez amerykańską organizację „Climate Central” pokazująca wpływ zmian klimatycznych na nas ludzi. Mapa pokazuje, jak świat może się zmienić w wyniku podniesienia się poziomu morza i jakie miejsca mogą wkrótce znaleźć się pod wodą.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

t3n – Cyfrowi pionierzy | Magazyn dla cyfrowego biznesu

Published

on

Używamy plików cookie lub podobnych informacji (takich jak adres IP i sygnalizatory WWW), a także funkcji stron trzecich, które ustawiają pliki cookie. Służy to funkcjonalności na t3n.de (np. bezpieczna transmisja danych, dostarczanie treści, łączność urządzeń, unikanie oszustw), sieci społecznościowe, rozwój produktów (np. rozwiązywanie problemów, nowa funkcjonalność), zarabianie na t3n, fakturowanie z autorami, dostawcy treści, partnerzy, analizy , wydajności (np. czas ładowania, spersonalizowana treść i pomiar treści) lub marketing (np. dostarczanie i pomiar reklam, spersonalizowane reklamy i retargeting).

Ze szczegółami możesz zapoznać się w zakładce „Polityka prywatności”. przez link”Pliki cookie i śledzenieNa dole strony możesz dowiedzieć się więcej o technologiach i użytkownikach partnerów oraz wprowadzić żądane ustawienia.

Klikając przycisk „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych we wskazanych celach. Twoja zgoda obejmuje również zgodę na przetwarzanie danych przez wybranych partnerów poza Europejskim Obszarem Gospodarczym, np. w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Nie ma porównywalnego poziomu ochrony danych, a zatem istnieje większe ryzyko dla Twoich danych.

W każdej chwili możesz odwołać swoją zgodę z potencjalnym skutkiem. Łatwiej przejść doPliki cookie i śledzenieDostosowuje twoje wybory. Cofnięcie zgody nie ma wpływu na wcześniejsze przetwarzanie.

Aby wyrazić zgodę na używanie z reklamami, w Twojej przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript.

Korzystaj z t3n.de bez reklam śledzących, zewnętrznych banerów reklamowych i reklam wideo za 4,90 € miesięcznie jako członek Pro za 1,90 € miesięcznie. Informacje o przetwarzaniu danych znajdziesz w abonamencie Pur pod adresem agregat Oraz w FAQ.

Zapisz się teraz

Jesteś już czystym subskrybentem? Rejestracja tutaj

READ  Zdiagnozowano chorobę Alzheimera na podstawie elektroencefalogramu? Szybki, mobilny test, który pokazuje wczesne oznaki demencji w falach mózgowych
Continue Reading

science

Alarm chemiczny w Osterbeek | mobo

Published

on

„Bądź ostrożny w Osterbeku! Coś skaziło kanał! „W czwartek wieczorem mieszkaniec zaalarmował grupę na Facebooku w okolicy Dulsbergu – i opublikował zdjęcie strumienia z mętną, mleczną wodą. Czy to przestępstwo przeciwko środowisku?

Mleczna, mętna woda oraz zapach farby i rozpuszczalników: Zespół straży pożarnej MOPO potwierdził, że hamburgery Osterbeek były silnie skażone w niektórych miejscach w czwartek wieczorem. Mieszkańcy Braunsberger Weg w Wandsbek zaalarmowali strażaków około 20:45, aby dotrzeć do sprawy.

Woda w Hamburgu: identyfikacja policji wodnej

Wątpliwości: obecnie trwają prace remontowe na jednej z nieruchomości w okolicy – według władz MOPO ds. ochrony środowiska na miejscu znaleziono kilka wiader z farbą, klejami i innymi narzędziami do prac remontowych. Przypuszcza się, że materiał dotarł do Osterbeka kanałami. Teraz policja wodna sprawdza.

W swoim poście na Facebooku lokalna mieszkanka ostrzegła o skażeniu.

Ale było już za późno na usuwanie zanieczyszczeń z wody. Rzeczniczka władz powiedziała, że ​​rakiety Silly zostały wyczyszczone i odkurzone.

Możesz być zainteresowanym także tym: W środku Hamburga: dlaczego ten dom na wodzie kosztuje tylko 250 000 euro?

Ale ze względu na deszcze i duże natężenie przepływu w Osterbeek samej wody nie można oczyścić. Zanieczyszczenia są teraz wypłukiwane.

READ  Teleskop Jamesa Webba: Surowiec dla oka w kosmosie
Continue Reading

science

Borówki mają wpływ na cholesterol, poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi – praktyka lecznicza

Published

on

Borówki kojarzą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi

Borówka amerykańska Wśród najpopularniejszych jagód w tym kraju. Małe owoce cieszą się nie tylko wspaniałym smakiem, ale także różnymi odmianami Korzyści zdrowotne. Między innymi możesz pozytywnie wpłynąć na profil poziom cholesterolu, Cukier we krwi i ciśnienie krwi Przedstawiać.

Borówka amerykańska Wśród najzdrowszych owoców, mówi dietetyk Julia Zumpano. w strumieniu składka Ze słynnej Cleveland Clinic (USA) ekspert podsumowuje korzyści płynące z jedzenia jagód.

Niskokaloryczny

Według Zumpano badania pokazują, że jagody mogą chronić przed starzeniem się, rakiem i uszkodzeniem DNA. Standardowa porcja 100 gramów (3/4 szklanki) dostarcza 65 kalorii i 15 gramów węglowodanów. Dietetyk wymienia kilka powodów, dla których jagody są zdrowym wyborem.

Bogaty w przeciwutleniacze

Stres nie jest dobry dla organizmu – zwłaszcza stres oksydacyjny. Ten rodzaj stresu spowodowany jest obecnością cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są produkowane naturalnie przez metabolizm lub zanieczyszczenia, dym papierosowy, alkohol i uszkodzenia komórek.

Przeciwutleniacze są kluczem do zmniejszenia skutków stresu oksydacyjnego. „Przeciwutleniacze tworzą barierę lub tarczę wokół komórki, aby chronić ją przed uszkodzeniem”Zumpano wyjaśnia.

Borówki są bardzo bogate w przeciwutleniacze – zwłaszcza antocyjany, które znajdują się również w jagody aronii Starzenie się jest włączone.

Bogaty w witaminy i minerały

Jagody są nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Są dobrym źródłem witaminy C i witaminy K oraz manganu. Filiżanka jagód zapewnia następujące zalecane dzienne spożycie witamin i minerałów:

  • Witamina C: 24%
  • Witamina K: 36%
  • Mangan: 25%
  • Włókno: 14%

Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy i inne funkcje organizmu, a witamina K wspomaga krzepnięcie krwi. Mangan może również pomóc w krzepnięciu krwi, jednocześnie zwiększając siłę kości i mięśni.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Borówki są bogate w błonnik rozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik przykleja się do żółci w naszych jelitach i pomaga usunąć tę żółć.Zumpano wyjaśnia. Żółć zawiera między innymi cholesterol i niektóre tłuszcze (lecytyna).

READ  Przeziębienie koronowe czy grypa? Oto jak różnią się typowe objawy

„Gdy rozpuszczalny błonnik przykleja się do żółci, pomaga usunąć tę żółć, która składa się z cholesterolu i odpadów z organizmu, co może prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu, co z kolei pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca”.

Kontrola poziomu cukru we krwi

Ponieważ jagody są bogate w błonnik i zawierają mniej cukru niż inne owoce, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Uważa się, że ten korzystny efekt może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi u osób z określonymi schorzeniami.

Jeden w magazynie branżowymAktualne osiągnięcia w żywieniuBadanie opublikowane w 2020 roku u mężczyzn z cukrzycą typu 2 wykazało, że codzienne spożywanie jagód obniża niektóre parametry zdrowia serca, takie jak trójglicerydy.

obniża ciśnienie krwi

jeden w magazynieAmerican Journal of Clinical NutritionBadanie z 2019 roku opublikowane u osób z zespołem metabolicznym wykazało, że codzienne spożywanie jagód miało pozytywny wpływ.

„Jedzenie jagód pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z zespołem metabolicznym, pomagając organizmowi wytwarzać więcej tlenku azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne”.Zumpano wyjaśnia.

Ciesz się świeżym i surowym

Nie ma minusów codziennego jedzenia jagód, ponieważ są one bardzo zdrowe. Ale według Zumpano najlepiej wykorzystasz świeże, niegotowane organiczne jagody. Natomiast babeczki z jagodami lub pyszne babeczki z jagodami nie są do końca zdrowe.

Przeciwutleniacze mogą zostać uszkodzone przez ciepło.wyjaśnia ekspert ds. żywienia. „Tak więc surowe, świeże i organiczne jagody to najlepszy sposób”.

Dodatkowo, jeśli kupujesz nieekologiczne jagody, Zumpano zaleca umycie ich przed zjedzeniem.

Jagody mogą być używane między innymi do oczyszczania ziemniaków, owsianki, soków czy sałatek. „Mrożone organiczne jagody mogą być trochę tańsze” – mówi Zumpano. „Możesz umieścić go w gorącej owsiance i pozwolić mu się rozmrozić, aby uwolnił swoją naturalną słodycz i smak. Dodaj go do smoothie lub zjedz zamrożony jako orzeźwiająca przekąska.” (ogłoszenie)

READ  Kolonia Corona: Wartość infekcji spada, siedem przypadków w przypadku indyjskiej alternatywy

Informacje o autorze i źródle

Ten tekst jest zgodny ze specyfikacjami literatury medycznej, wytycznymi klinicznymi i aktualnymi badaniami oraz został zweryfikowany przez lekarzy.

Źródła:

  • Cleveland Clinic: Korzyści zdrowotne dla jagód (dostęp: 28.05.2022), Klinika w Cleveland
  • Kim S Stote, Margaret M Wilson, Deborah Hallenbeck, Krista Thomas, Joanne M Rourke, Marva I Sweeney, Katherine T Gottschall-Pass, Aidar R Gosmanov: Wpływ spożycia jagód na parametry zdrowia serca u mężczyzn z cukrzycą typu 2: 8 tygodni , podwójnie ślepa, randomizowana, kontrolowana placebo próba; W: Current Developments in Nutrition, (data publikacji: 09.03.2020), Aktualne osiągnięcia w żywieniu
  • Peter J Curtis, Vera van der Velpen, Lindsey Berends, Amy Jennings, Martin Feelisch, A Margot Umpleby, Mark Evans, Bernadette O Fernandez, Mia S Meiss, Magdalena Minnion, John Potter, Anne-Marie Minihane, Colin D Kay, Eric B Rimm, Aedín Cassidy: Jagody poprawiają biomarkery funkcji mięśnia sercowego u uczestników z zespołem metabolicznym – wyniki 6-miesięcznego randomizowanego, kontrolowanego badania, z podwójnie ślepą próbą; W: The American Journal of Clinical Nutrition (data publikacji: 06.01.2019), American Journal of Clinical Nutrition

ważna uwaga:
Ten artykuł zawiera tylko ogólne porady i nie powinien być używany do samodzielnej diagnozy lub leczenia. Nie zastąpi wizyty u lekarza.

Continue Reading

Trending