IJeśli chodzi o odżywianie, istnieje wiele prób i udręk. Dietetyk z Paderborn, Lars Leboda, rozumie mity żywieniowe jako zasady dotyczące zachowań żywieniowych, które nie są oparte na odkryciach naukowych, a mimo to są stosowane przez większe grupy populacji.
Przyczyny szerzenia się takich mitów są różne: między innymi przyczyną może być nadinterpretacja nowych wyników badań – mówi profesor. Instytut Żywienia, Konsumpcji i Zdrowia Na Uniwersytecie w Paderborn. Nie można wykluczyć, że poszczególne punkty zostały celowo umieszczone lub przynajmniej utrzymane przy życiu. Niektóre produkty spożywcze są wzbogacane witaminami, dzięki czemu wyglądają szczególnie zdrowo. „W takim razie mit, że każdemu z nas brakuje różnych witamin i dlatego potrzebujemy takich wzbogaconych produktów, z pewnością może pomóc w lepszej sprzedaży produktu”.
Poniżej staramy się poznać prawdę o niektórych szeroko rozpowszechnionych zasadach żywieniowych: mit, błąd, a może nawet kłamstwo?
Twierdzenie: Niektórych owoców i warzyw, takich jak jabłka czy ogórki, nie należy obierać. Ponieważ pod skórką kryje się mnóstwo witamin.
Ocena: prawda. Velin Lenz, prelegent w Federalne Centrum Żywienia (BZfE) stwierdza: „Tak właśnie jest”. Oczywiście że są Witaminy i minerały Nie tylko w obszarze skórki, ale w całym owocu i warzywie. Ale część pod skorupą jest jedną z najwyższych części. „Dlatego najlepiej jeść je bez skórki”. Jeśli dobrze opłuczesz te owoce i warzywa i wyszorujesz je szmatką, możesz mieć całkowitą pewność, że żywność jest wolna od brudu i pozostałości pestycydów.
Twierdzenie: Produkty bezglutenowe są zdrowsze niż te zawierające gluten.
Ocena: Generalnie jest to błędne. Osoby z nietolerancją lub nietolerancją Algolten Warto zwrócić uwagę na dietę bezglutenową. Jednak według raportu Harvard Medical School w przypadku innych osób nie zaobserwowano żadnych udowodnionych korzyści z takiej diety. Poszczególne pokarmy można wyeliminować bez zdiagnozowania nietolerancji Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE) zwiększa ryzyko niedoborów składników odżywczych i prowadzi do długotrwałych problemów zdrowotnych.
Twierdzenie: Sok jest tak samo zdrowy jak owoce i warzywa za jednym razem.
Ocena: Zgodna z jednym koktajl Część owoców i warzyw można czasem zastąpić. DGE również oferuje takie porady. Jednak ogólnie rzecz biorąc, najlepiej jest zjeść te produkty na raz. Ponieważ żucie sprawia, że zostajemy dłużej, a większy rozmiar w większym stopniu przyczynia się do uczucia sytości, mówi rzecznik BZfE Linz. Według niej pewien procent składników soków z supermarketu może zostać utracony w wyniku przetwarzania, transportu i przechowywania. Lepiej jednak pić sok, niż nie jeść wcale owoców i warzyw.
Twierdzenie: Kawa usuwa wodę z organizmu.
Ocena: fałszywa. W tym temacie ma Stan wiedzy naukowej Zmieniło się to w ostatnich latach. Kawa ma działanie moczopędne. Jednak zdaniem Lenza określenie kawy jako „złodzieja płynu” jest już przestarzałe. Kawa może pokryć część dziennego zapotrzebowania na płyny. DGE również widzi to w ten sposób. Jednak według BZfE nie należy pić więcej niż cztery do pięciu filiżanek dziennie.
– Brak wiary w proste rozwiązania złożonych problemów
Ale co mogą zrobić konsumenci, jeśli nie wiedzą, co myśleć o poradach żywieniowych? Dietetyk Liboda twierdzi, że zwykłym ludziom nie jest łatwo poprawnie uporządkować mity. Zaleca się zachowanie sceptycyzmu w przypadku oferowania prostych rozwiązań złożonych problemów.
Przydatne są także rekomendacje specjalistycznych stowarzyszeń, takich jak DGE. Pierwszym krokiem do zweryfikowania pytania może być sprawdzenie, czy możesz znaleźć porady żywieniowe. Jeśli nic tam nie znajdziesz, teoretycznie powinieneś poszukać w trybie nauki – mówi Liboda. „W rzeczywistości jest to nieosiągalne dla przeciętnego konsumenta”. Należy zachować ostrożność, jeśli produkt jest reklamowany obok porad żywieniowych: „Muszę przyznać, że byłbym sceptyczny”.