Connect with us

science

Walka z COVID-19 mlekiem? Praktyka uzdrawiania

Published

on

Walka z COVID-19 mlekiem?  Praktyka uzdrawiania

COVID-19: Białko w mleku krowim zapobiega SARS-CoV-2

Większość przypadków SARS-CoV-2 ma charakter łagodny do umiarkowanego. Ale niektórzy z zarażonych poważnie zachorują na COVID-19 i trafiają do szpitala. Do zwalczania chorób zakaźnych stosuje się różne leki. Białko mleka może również pomóc w leczeniu.

Choroba COVID-19, wywoływana przez koronawirusa SARS-CoV-2, nadal pochłania życie wielu ludzi na całym świecie. W leczeniu chorych stosuje się różne leki, a wiele z nich zostało pierwotnie opracowanych w celu leczenia innych chorób. Naukowcy donoszą teraz, że białko z mleka krowiego może również pomóc w walce z COVID-19.

Białko mleka krowiego przeciwko wariantom SARS-CoV-2

Według nowego badania opublikowanego w czasopiśmie:Dziennik nauk mleczarskichBiałko mleka krowiego może pomóc w zwalczaniu różnych wariantów SARS-CoV-2.

Naukowcy z University of Michigan i firmy żywieniowej Glanbia PLC napisali również w portalu na temat „EurekAlert!Jak wynika z raportu, białkiem tym jest laktoferyna, która znajduje się w mleku większości ssaków.

Laktoferyna w mleku krowim ma biologicznie aktywne właściwości przeciwko wielu drobnoustrojom, wirusom i innym patogenom i stwierdzono, że hamuje infekcję SARS-CoV-2 w warunkach eksperymentalnych poprzez blokowanie zdolności wirusa do wnikania do komórek docelowych i wspomaganie mechanizmów obrony przeciwwirusowej komórek .

Zmniejsza nasilenie infekcji wirusowych

„Laktoferyna bydlęca wykazała działanie przeciwwirusowe w badaniach klinicznych na ludziach” – powiedział kierownik badania dr Jonathan Sexton z Wydziału Medycyny Wewnętrznej Uniwersytetu Michigan.

„Na przykład wykazano, że doustne podawanie laktoferyny bydlęcej zmniejsza nasilenie infekcji wirusowych, w tym rotawirusa i norowirusa” – powiedział naukowiec.

„Ze względu na szeroką skuteczność i bezpieczeństwo leków przeciwwirusowych, minimalne skutki uboczne i dostępność komercyjną laktoferyny bydlęcej, kilka przeglądów sugeruje jej zastosowanie jako profilaktyczne lub poekspozycyjne leczenie infekcji SARS-CoV-2”.

Skuteczny wobec wszystkich testowanych wariantów

Zespół badawczy przetestował laktoferynę bydlęcą w porównaniu z niektórymi z najczęstszych wariantów SARS-CoV-2 z całego świata, w tym wariantem WA1, wariantami B.1.1.7, B.1.351, P.1 i wariantem delta.

READ  Następna fala Corony w Bawarii: czy sygnalizacja świetlna przeskakuje prosto na czerwone? - Powierzchnia

„Każdy z tych wariantów zawiera modyfikacje kolczastego białka SARS-Cov-2, które zmniejszają skuteczność nowo wyprodukowanych szczepionek. Ponadto każdy z tych szczepów wykazuje zmniejszoną neutralizację przez surowicę szczepionkową” – wyjaśnia Sexton.

Poprzez badanie naukowcy chcieli rozszerzyć obserwację skutecznego działania laktoferyny bydlęcej in vitro przeciwko SARS-CoV-2 o dokładniejsze badanie i badanie komercyjnych produktów mlecznych pod kątem ich działania przeciwwirusowego, które można wzmocnić obecnością inne składniki oprócz laktoferyny.

Na koniec zbadali, czy dekstroza i sorbitol, które są powszechnie stosowane w doustnym przemyśle farmaceutycznym, mogą wpływać na zdolność bydlęcej laktoferyny do hamowania SARS-CoV-2.

Zespół odkrył, że laktoferyna bydlęca była skuteczna przeciwko wszystkim wariantom testowanym w laboratorium. Inne składniki w komercyjnych produktach mlecznych nie wydają się zapewniać ochrony przeciwwirusowej, co potwierdza, że ​​skuteczność tych produktów wydaje się opierać wyłącznie na laktoferynie bydlęcej.

Ponadto naukowcy odkryli, że dekstroza i sorbitol nie zmniejszają skuteczności laktoferyny bydlęcej przeciwko SARS-CoV-2 – co sugeruje możliwość opracowania tabletki anty-COVID-19.

obiecujące wyniki

Jedną z głównych korzyści szerokiego działania przeciwwirusowego laktoferyny jest jej zdolność do zapobiegania lub leczenia pojawiających się chorób.

„Jest to szczególnie ważne, gdy opcje leczenia są ograniczone lub gdy opcje leczenia są zbyt drogie do powszechnego stosowania” – mówi Sexton.

„Leczenie doustne obejmujące nowe szczepy byłoby idealne do leczenia SARS-CoV-2 w obszarach, w których nie ma powszechnej dostępnej szczepionki lub gdy nowe szczepy wydostają się ze szczepionki” – zapewnia naukowiec.

Chociaż potrzebne są przyszłe prace, aby w pełni zrozumieć przeciwwirusowy potencjał laktoferyny bydlęcej w warunkach klinicznych, dla eksperta to badanie in vitro zwiastuje kolejną taktykę w walce z globalną pandemią COVID-19. (ogłoszenie)

Informacje o autorze i źródle

ważna uwaga:
Ten artykuł zawiera tylko ogólne porady i nie powinien być używany do samodzielnej diagnozy lub leczenia. Nie zastąpi wizyty u lekarza.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Jak zaczęło się życie na Ziemi? Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki

Published

on

Jak zaczęło się życie na Ziemi?  Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Ilustracja pokazuje, jak ciepło przepływało przez podziemne sieci wzajemnie połączonych szczelin geologicznych, tworząc złożone elementy składowe życia na wczesnej Ziemi. © Christoph B. Maszt

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Monachium stanowi krok naprzód w odpowiedzi na pytanie, jak powstało życie na Ziemi.

W pionierskim eksperymencie przeprowadzonym na początku lat pięćdziesiątych XX wieku naukowiec próbował odtworzyć w probówce warunki panujące na wczesnej Ziemi. Stanley Miller umieścił w połączonych kolbach kilka prostych składników, które według niego krążą w atmosferze i oceanach młodej planety, podgrzał je i przyłożył do nich energię elektryczną, aby symulować błyskawicę. the wyniki Szybko stała się sławna: z tej pierwotnej zupy pochodziły aminokwasy, chemiczne elementy budulcowe życia.

Odkrycie to zapoczątkowało poszukiwania w chemii i biologii eksperymentów, które mogłyby pomóc w odpowiedzi na jedno z największych naukowych pytań ludzkości: Jak zaczęło się życie na Ziemi? Teraz naukowcy z Uniwersytetu Ludwiga Maximiliana w Monachium zrobili ekscytujący krok naprzód, pokazując, w jaki sposób z elementów składowych wczesnej Ziemi można wytworzyć bardziej złożone cząsteczki niezbędne do życia.

Czytaj The Washington Post za darmo przez cztery tygodnie

Twój bilet jakości washtonpost.com: Zdobądź ekskluzywne badania i ponad 200 historii Cztery tygodnie za darmo.

W swoich studiach W magazynie Natura opublikowany Naukowcy zastąpili probówki małymi sieciami rozgałęzionych pęknięć podobnych do tych, które powstają w skałach w naturze. Przepuścili wodę z kluczowymi chemicznymi elementami przez pęknięcia, a następnie wykorzystali ciepło do naśladowania procesu, który może zachodzić w pobliżu kominów hydrotermalnych w oceanie lub w porowatej skale w pobliżu basenu geotermalnego.

Odkryli, że ciepło przepływające przez te sieci geologiczne sortuje i filtruje cząsteczki, pomagając im tworzyć dłuższe łańcuchy zwane biopolimerami, które są niezbędne do życia. „To niesamowity dowód na to, że proste procesy fizyczne mogą spowodować coś takiego” – powiedział Matthew Pasek, profesor nauk o Ziemi na Uniwersytecie Południowej Florydy, który nie był zaangażowany w badania.

READ  Śmierć ryb w Odrze – naukowcy są przekonani: przyczyną są trujące glony! | regionalny

Ponieważ pytanie o to, jak powstaje życie, jest tak obszerne, że wykracza poza tradycyjne granice dzielące naukę na różne dyscypliny. Chemicy, biolodzy, astrofizycy i geolodzy zasiadają do stołu, próbując odpowiedzieć na to pytanie. Wykraczaniem poza te granice interesuje się Christoph Mast, biofizyk z Uniwersytetu Ludwiga Maksymiliana w Monachium. Jego laboratorium zaprojektowało układ eksperymentalny, który jest nieco bliższy warunkom, w jakich powstała „biochemia”, z której powstało życie.

W jaki sposób Ziemia stworzyła wystarczającą ilość cegiełek, aby powstało życie?

Przez dziesięciolecia naukowcy borykali się z problemem polegającym na tym, że wczesna Ziemia nie była dziewiczym laboratorium ze zlewkami, idealnie zaplanowanymi w czasie etapami oczyszczania i skoncentrowaną dostawą składników. Odtworzenie chemii życia w laboratorium to jedno, ale eksperymenty możliwe w szklanej zlewce są co najmniej nieprawdopodobne w chaotycznych warunkach prawdziwego świata. „Można sobie wyobrazić prebiotyczną glebę, tę przygotowaną prebiotyczną zupę, która została bardzo rozcieńczona, i wszystkie te różne substancje oddziałujące na siebie w sposób całkowicie wymykający się spod kontroli” – powiedział Mast.

Dotychczasowym problemem jest to, że reakcje chemiczne w laboratorium często dają produkty uboczne, które mogą prowadzić do niepożądanych reakcji, pozostawiając naukowcom jedynie śladowe ilości materiału podstawowego. Jak więc wczesna Ziemia stworzyła wystarczającą ilość tych elementów, aby ostatecznie dać początek życiu?

Aby się tego dowiedzieć, badacze wycięli rozgałęzioną sieć łączących się szczelin w małym kawałku obojętnego materiału podobnego do teflonu zwanego FEP i umieścili go pomiędzy dwoma arkuszami szafiru. Rubiny osiągnięto dokładnie określone, ale różne temperatury, aby wytworzyć przepływ ciepła przez sieć geologiczną między nimi, symulując sposób, w jaki ciepło prawdopodobnie przepływało na wczesnej Ziemi – być może w pobliżu wulkanów lub kominów hydrotermalnych. Następnie umożliwili przepływ wody i środków chemicznych przez sieć pęknięć i obserwowali, co się stało.

READ  Wirusy Mpox: Dostępne leki działają dobrze

Aminokwasy są ważne, ale wciąż daleko im do życia

W eksperymencie weryfikującym koncepcję wykorzystali glicynę, najprostszy aminokwas, wraz z substancją zwaną TMP, która może reagować, łącząc dwie cząsteczki glicyny. Takie interakcje są trudne w wodzie, a TMP występowało bardzo rzadko na wczesnej Ziemi, powiedział Mast. Kiedy po prostu mieszano te składniki w filiżance lub w szczelinach geologicznych bez ogrzewania, ilość bardziej złożonego biopolimeru, który wytworzyli, była „dość mała” – podają naukowcy.

Jednak gdy wprowadzono gradient termiczny do pęknięć, produkcja biopolimeru dramatycznie wzrosła. Jest to ważne, ponieważ aminokwasy, choć ważne, nie są wcale niezbędne do życia. Na przykład te same podstawowe elementy składowe znajdują się w martwych meteorytach. „Aby przejść na kolejny poziom, trzeba zacząć wytwarzać polimery – to niezbędny krok na drodze do kolejnego etapu życia” – mówi Pasek.

Za pomocą tego układu nie można odpowiedzieć na kluczowe pytanie dotyczące powstania życia: czy znajdowało się ono w basenie, jak mogłoby istnieć na powierzchni Ziemi, czy w pobliżu komina hydrotermalnego, jak można znaleźć w głębinach oceanu? Mast mówi, że przepływ ciepła przez skały może zachodzić w różnych środowiskach geologicznych i prawdopodobnie był „wszechobecny” na wczesnej Ziemi.

Układ eksperymentalny można również wykorzystać do zbadania innych pytań dotyczących wczesnej chemii na planecie. Mast ma nadzieję stworzyć sieć pęknięć w materiałach geologicznych i zbudować większe sieci połączonych ze sobą komór.

„Garnek jest ważny przy gotowaniu „pierwotnej zupy”.

To badanie jest kolejnym przypomnieniem, że eleganckie eksperymenty chemiczne mogą zignorować istotną część pierwotnej zupy: miskę. Natomiast w 2021 roku zespół naukowców odkrył, że w słynnym eksperymencie z lat 50. XX wieku sama probówka – a raczej szkło borokrzemowe, z którego została wykonana – odegrała rolę w wynikach. Kiedy naukowcy powtórzyli eksperyment w zlewce szklanej, następnie w zlewce teflonowej, a następnie w zlewce teflonowej z odrobiną szkła borokrzemowego, odkryli, że szkło odgrywało kluczową rolę w katalizowaniu reakcji.

READ  świat pokryty wodą

„Innymi słowy, aby ugotować «pierwotną zupę», ważny jest garnek” – napisał w e-mailu Juan Manuel García Ruiz, profesor naukowy w Międzynarodowym Centrum Fizyki Donostia w Hiszpanii, który brał udział w eksperymencie. Pochwalił nowe dzieło za pomysłowe podejście i, co być może ważniejsze, za to, że jest „wiarygodne z geologicznego punktu widzenia”.

„Być może nie jest to jedyny mechanizm, ale jest skuteczny, pomysłowy, a przede wszystkim stanowi eksperymentalną demonstrację” – powiedział García Ruiz. „Myślę, że potrzebujemy więcej metod eksperymentalnych, aby zbadać kontekst geochemiczny planety, kiedy powstało życie”.

O autorze

Karolina Johnson Jest reporterem naukowym. Wcześniej zajmowała się opieką zdrowotną i przystępnością cenową opieki zdrowotnej dla konsumentów.

Obecnie testujemy tłumaczenia maszynowe. Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z angielskiego na niemiecki.

Ten artykuł został po raz pierwszy opublikowany w języku angielskim 16 kwietnia 2024 r. na stronie „Washingtonpost.com” ukazało się w ramach współpracy, a teraz jest dostępne także w tłumaczeniu dla czytelników portali IPPEN.MEDIA.

Continue Reading

science

Sześć znaków ostrzegawczych pochodzących z nogi

Published

on

Sześć znaków ostrzegawczych pochodzących z nogi
  1. Strona główna
  2. życie
  3. zdrowie

Naciska

Zakrzepica występuje w wyniku krzepnięcia krwi w naczyniu. Im większy zakrzep krwi prowadzący do zakrzepu krwi, tym większe ryzyko wystąpienia poważnych reakcji następczych.

Oprócz krzepnięcia krwi w tętnicach. Spowodowane miażdżycą Występuje zakrzepica żylna, która często występuje w nogach, ramionach, obręczy barkowej, miednicy, żyle wrotnej, a nawet w mózgu. Zakrzepica żylna może wystąpić na skutek żylaków, niedoboru płynów, podczas operacji, jako objaw nowotworu, a nawet w przebiegu choroby nowotworowej. Lekarze mówią o zakrzepicy, gdy zakrzep krwi – skrzep krwi lub skrzeplina (grecki skrzep) – blokuje naczynie krwionośne, czyli tętnicę lub żyłę. Jeśli skrzep oderwie się – a część już wystarczy – zostaje przeniesiony z krwią do serca lub płuc. W sercu zakrzep krwi może prowadzić do zawału serca; W płucach skrzep blokuje żyły niezbędne do oddychania i dlatego może prowadzić do zagrażającej życiu zatorowości płucnej. Istnieją sposoby zapobiegania powstawaniu zakrzepów krwi – jeśli zakrzep utrzymuje się, należy zwrócić uwagę na objawy fizyczne.

Zakrzepy krwi: jak powstają i gdzie w organizmie zakrzepy stają się problemem

Zakrzepica żył nóg jest jedną z najczęstszych postaci i może powodować obrzęk, gorąco i niezwykle bolesną nogę. © xstock_photosx/imago

Skrzep tworzy się, gdy krew się zakrzepnie. Krzepnięcie krwi jest zasadniczo naturalnym procesem i mechanizmem ochronnym zachodzącym w organizmie. W przypadku urazu zewnętrznego układ krzepnięcia organizmu chroni go przed wykrwawieniem na śmierć, zbijając krew i zamykając ranę. Jednakże zakrzep może stać się przeszkodą i zagrożeniem dla naczyń krwionośnych.

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

Wynikająca z tego blokada naczyń krwionośnych może być bardzo poważna, szczególnie w żyłach głębokich nóg i miednicy – ​​twierdzą Niemieckie Towarzystwo Medycyny Naczyniowej – Towarzystwo Medycyny Naczyniowej e. Piąty. W Niemczech co roku około 100 000 osób umiera z powodu zatorowości płucnej spowodowanej zakrzepami krwi. Zatem zatorowość płucna występuje po zawale serca Apopleksja Trzecia najczęstsza śmiertelna choroba układu krążenia.

Jasne kolory przeciw krzepnięciu krwi

Myli się ten, kto myśli, że pończochy uciskowe lub zakrzepowe występują tylko w nudnym beżu i czerni. Sportowcy już dawno odkryli korzystny wpływ stresu na regenerację potreningową. z Skarpety uciskowe w jasnych kolorach (link promocyjny) Są one również całkowicie akceptowalne pod względem mody.

Zakrzepica: jakie objawy się pojawiają

Zakrzepica żył nóg jest jedną z najczęstszych form krzepnięcia krwi (60%), a następnie zakrzepicą żył miednicy (30%). Co jest typowe dla zakrzepicy w porównaniu z bólem mięśni: dotyczy tylko jednej nogi.

Pierwszymi wskaźnikami możliwego zakrzepu krwi w nodze są:

  • Obrzęk nogi
  • Uczucie ciepła w nodze
  • Silny, nawracający, niewytłumaczalny ból nóg
  • Czasami silny ból podczas chodzenia
  • Ogrzewaj nogi inaczej
  • Skóra na nodze ma niebieskawy kolor

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

READ  Czy nie rozumiemy wszechświata? Nowe pomiary zaskakują badaczy
Continue Reading

science

Szczyt badawczy: Niemcy muszą dogonić sztuczną inteligencję | Życie i wiedza

Published

on

Szczyt badawczy: Niemcy muszą dogonić sztuczną inteligencję |  Życie i wiedza

Bei der Digitalisierung hängt Deutschland hinterher, dabei haben wir viele kluge Köpfe. Aber wie können wir unsere Ideen schneller umsetzen?

Auf dem zehnten Gipfel für Forschung und Innovation in Hannover haben Wirtschaft, Wissenschaft und Politik über wichtige Zukunftsfragen am Beispiel Künstlicher Intelligenz (KI) diskutiert. Denn hier haben Europa und Deutschland ihre anfangs führende Rolle an China und die USA verloren.

BILD war dabei und fasst die spannendsten Impulse zusammen.

Mehr Tempo, weniger Bürokratie

Die Hauptprobleme: Deutschland ist zu unflexibel, zu unkooperativ, zu bürokratisch und zu ängstlich, wenn es um KI geht – und vor allem zu langsam!

Mehr Tempo! Fordert deshalb Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) bei der Umsetzung von der Forschung in die Praxis.

► „Forschung ist der entscheidende Faktor für unseren Erfolg. Deshalb investieren Unternehmen und Staat so viel Geld wie noch nie in Forschung und Entwicklung. Was heute in Deutschland erfunden wird, ist morgen unser Wettbewerbsvorteil. Die Voraussetzung dafür: mehr Tempo beim Transfer von der Forschung in die Praxis.“

Die Geschwindigkeit, mit der Ideen umgesetzt werden, scheint DAS Thema auf dem Gipfel zu sein. Jonas Andrulis, Gründer und CEO von Aleph Alpha: „Das ist typisch deutsch. Wir sind schlau, verstehen und haben Ideen, die wir dann nicht auf die Straße bekommen.“

Woran liegt das? Laut den Forschern traut sich Deutschland zu wenig. Doch ohne was zu riskieren, werden uns die USA und China immer weiter abhängen. Die Folge: Deutschland und Europa werden immer anhängiger. „Wir opfern Wohlstand, Wachstum und Sicherheit durch zu viel Vorsicht bei KI“, sagt Dr. Markus Löffler von Enterprise Technology.

READ  Śmierć ryb w Odrze – naukowcy są przekonani: przyczyną są trujące glony! | regionalny

Wie lassen sich diese Probleme lösen?

Effizienterer Datenschutz, weniger Bürokratie, mehr Zusammenarbeit! Das fordern unter anderem Prof. Dr. Bernhard Schölkopf, Direktor am Max-Planck-Institut, und David Faller, Vorsitzender der Geschäftsführung IBM Deutschland Forschung und Entwicklung.

► Laut einer Umfrage bestätigen 56 Prozent der Hochschulleitungen, dass Wissenschaft und Wirtschaft beim Thema KI nur selten miteinander kooperieren. Fazit: Wir müssen enger zusammenarbeiten. Auch europaweit.

Panne bei KI-PräsentationRoboter ignoriert den Kanzler

Quelle: Reuters

► Intelligente Daten-Regulierungen statt Hemmung durch Bürokratie und so Daten für die Forschung nutzbar machen. Faller: „Wir dürfen nicht überregulieren.“

Schölkopf sagt es noch deutlicher: „Datenschutz gilt in Deutschland als absolut. Doch in der Forschung, z. B. der Medizin, kann das Menschenleben kosten.“ Deutschland muss den Zugang zu Wissen laut ihm vereinfachen.

Continue Reading

Trending