Connect with us

science

Zmiany klimatu i zdrowie: „Pyłki stają się coraz bardziej agresywne”

Published

on

Zmiany klimatu i zdrowie: „Pyłki stają się coraz bardziej agresywne”


wywiad

Stan: 19.11.2022 02:56

Zmiany klimatu mają daleko idące konsekwencje dla zdrowia. Naukowcy zakładają, że w 2050 roku co druga osoba w Niemczech będzie cierpieć na alergie. Specjalista medycyny środowiskowej Traidl-Hoffmann wyjaśnia, co z tym zrobić.

tagesschau.de: Wygłosiłem prezentację na Światowej Konferencji Klimatycznej COP27 na temat wpływu zmian klimatu na zdrowie i alergie. Jakie są wyniki wyszukiwania?

Klaudia Tridel Hoffmann: Zauważamy, że zmiana klimatu zwiększa wrażliwość. W przyszłości będziemy mieć alergików, którzy będą bardziej cierpieć z powodu alergii. I generalnie będziemy mieć więcej alergików. Dzieje się tak, ponieważ zmiany klimatu wpływają na ekosystemy, takie jak pyłki. Pyłek będzie latał więcej, będzie latał dłużej, będzie też bardziej agresywny i mamy też nowy pyłek. Dlatego tak ważna jest kwestia zmian klimatycznych, zdrowia, zmian klimatycznych i alergii.

do osoby

Claudia Tridel Hoffmann jest lekarzem środowiskowym, który bada przede wszystkim wpływ zmian klimatu na środowisko i zdrowie. Jest zastępcą dyrektora Centrum Odporności Klimatycznej na Uniwersytecie w Augsburgu.

tagesschau.de: Dlaczego jest więcej pyłków, a przede wszystkim bardziej agresywnych?

Ślad Hoffmana: Pyłek zaczyna latać wcześniej w ciągu roku, a także zaczyna latać więcej w ciągu roku. Po prostu widzimy, jak gorąco jest teraz na zewnątrz. W tym roku mieliśmy nawet kolejny sezon pylenia traw – coś bardzo niezwykłego. Pyłek staje się dla nas bardziej agresywny, ponieważ uwalnia w nas więcej tego alergizującego białka.

Jednocześnie dwutlenek węgla jest czynnikiem wzrostu roślin, dlatego każdego dnia widzimy więcej pyłków. I przychodzi do nas nowy pyłek, jak ambrozja, która rośnie na pustkowiu, gdzie nic innego nie rośnie. Jest to mały pyłek, który również powoduje ciężkie ataki astmy.

tagesschau.de: Czy są jakieś dane liczbowe na temat zakresu wzrostu zachorowań na choroby alergiczne w społeczności?

READ  Niski poziom testosteronu: zwiększone ryzyko cukrzycy

Ślad Hoffmana: Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że w 2050 roku co druga osoba w Niemczech w Europie będzie cierpieć na alergie. Już 30 procent naszych dzieci cierpi na alergie. Tendencja wciąż jest rosnąca.

tagesschau.de: Czy istnieje sposób na zmniejszenie wrażliwości?

Ślad Hoffmana: Istnieje coś, co nazywa się immunoterapią swoistą, którą można zastosować w celu wyeliminowania alergii. Ale musimy też podjąć działania zapobiegawcze. Chodzi o neurodermit, chorobę, która ostatecznie otwiera drzwi alergiom. Atopowe zapalenie skóry powoduje przeciekanie skóry, co może prowadzić do reakcji alergicznych. Oznacza to, że musimy leczyć neurodermit naprawdę rozsądnie i trwale, aby zatrzymać alergię.

Dieta też jest tego częścią. Wiemy, że jeśli karmimy dziecko różnorodnymi pokarmami w pierwszym i drugim roku życia, zmniejsza się również możliwość wystąpienia alergii. Dlatego istnieje kilka rzeczy, które możemy zrobić, aby zapobiec rozwojowi alergii.

tagesschau.de: Kwestie związane ze zdrowiem i zmianami klimatycznymi również odegrały pewną rolę na Konferencji Klimatycznej ONZ. Po raz pierwszy jest suita na ten temat. Czy świadomość tych zagadnień zmieniła się w ostatnich latach?

Ślad Hoffmana: Społeczność medyczna przeżywa teraz prawdziwy wstrząs, ponieważ właśnie zdaliśmy sobie sprawę, że spoczywa na nas odpowiedzialność, aby opowiedzieć tę historię: podczas gdy niedźwiedź polarny jest zagrożony, zmiana klimatu jest w rzeczywistości zagrożeniem dla naszego zdrowia, dla… życia ludzkości. Dlatego te inicjatywy są wdrażane teraz. Bawarski Dzień Lekarzy miał duży temat związany ze zmianami klimatycznymi i zdrowiem. Na COP27 jest całe stoisko, na którym pokazano, jak zmiany klimatu bardzo wpływają na nasze zdrowie i jeszcze bardziej mu zagrażają.

READ  Siedem egzoplanet krąży wokół gwiazdy gorętszej od Słońca

Wrażliwość to punkt. I oczywiście ciepło jest dużym problemem. Musimy opracować strategie radzenia sobie. Nasze ciała są zdolne do adaptacji tylko w ograniczonym stopniu. Dlatego musimy przystosować się do zmian klimatu i je łagodzić, w przeciwnym razie zagrożone jest przetrwanie rasy ludzkiej.

tagesschau.de: Co to znaczy, że ludzie są tylko częściowo przystosowani?

Ślad Hoffmana: Gdybyśmy mieli już tygodnie upałów, nie moglibyśmy ich przetrwać. Upał w ciągu dnia może prowadzić do niewydolności serca i naczyń krwionośnych lub częściej chorować, ponieważ z powodu upału nie można już spać w nocy. Oczywiście w rezultacie cierpią te tak zwane grupy wrażliwe. Są to małe dzieci, starzy ludzie, chorzy ludzie, a potem są zgony. Temperatura ciała 42 stopnie nie jest już zgodna z życiem. A to oznacza, że ​​faktycznie musimy się dostosować i naprawdę musimy złagodzić skutki zmian klimatycznych, bo inaczej całe regiony świata stałyby się niezdatne do zamieszkania.

tagesschau.de: Czego wymagaliby lekarze tacy jak ty, abyśmy mogli to zrobić? Czy potrzebujemy planów awaryjnych?

Ślad Hoffmana: Potrzebujemy systemów wczesnego ostrzegania – połączonych systemów ostrzegania przed wysoką temperaturą, zanieczyszczeniami i pyłkami. Musimy edukować ludzi o tych powszechnych zagrożeniach środowiskowych, które pojawiają się na naszej drodze. Oczywiście potrzebujemy również planów ochrony przed upałem i regulatorów temperatury dla szpitali. Jeśli jest wiecznie gorąco, to oczywiście mamy problem, że nasze karetki są przepełnione chorymi. Dlatego potrzebujemy awaryjnych planów działania, które właśnie to organizują.

I potrzebujemy planów awaryjnych nie tylko w szpitalach, ale także w gminach. Francuzi pokazali nam to wspaniale. Od upalnego lata 2003 roku wdrożyli plan ochrony kraju przed upałami. Właśnie tego potrzebujemy w Niemczech, aby ratować życie.

tagesschau.de: Teraz ten apel nie jest całkiem nowy. Istnieje nawet opracowanie specjalistycznego czasopisma „The Lancet” na ten temat, które dokładnie to wskazuje. Czy jesteśmy zbyt wolni lub zamykamy oczy?

READ  Gwiazda krąży wokół niebezpiecznie bliskiej czarnej dziury - z niesamowitą prędkością

Ślad Hoffmana: Ciągle zadaję sobie pytanie, jak możemy spać. zwolennik”Odliczanie LancyMówi, że są trzy rzeczy, które absolutnie musimy zrobić, gdy myślimy o zmianach klimatu i zdrowiu: pierwszą jest stworzenie struktur zaopatrzenia w zakresie żywienia i oczywiście zrównoważonego systemu żywnościowego.

Drugim punktem jest redukcja zanieczyszczeń w powietrzu zewnętrznym. I my też możemy to zrobić, jeśli wytwarzamy naszą energię z czystych źródeł, możemy zredukować zanieczyszczenia.

Po trzecie, musimy sprawić, by nasze systemy opieki zdrowotnej były zrównoważone, ponieważ sam sektor opieki zdrowotnej odpowiada za pięć procent wszystkich emisji dwutlenku węgla na świecie. Chodzi o to, że większość dwutlenku węgla powstaje przed szpitalem, czyli transportem do szpitala, dostarczaniem leków, ale oczywiście także ludźmi, którzy dojeżdżają do pracy i nie korzystają z komunikacji miejskiej.

Oznacza to, że mamy wielką szansę, jeśli zajmiemy się tymi trzema kwestiami poruszonymi przez odliczanie Lancet tutaj. Wtedy możemy stworzyć tę wspaniałą sytuację podwójnej wygranej dla naszego zdrowia, przetrwania ludzkości i oczywiście zdrowia planety. I jeśli będziemy tego naprawdę świadomi, to też podejmiemy działania, a potem też będziemy mieć nadzieję na transformację energetyczną, której tak bardzo potrzebujemy w Niemczech, Europie i na świecie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Tej witaminy brakuje przy bólach mięśni

Published

on

Tej witaminy brakuje przy bólach mięśni


Ból mięśni nie zawsze jest tym samym, co ból mięśni. Przyczyną może być również niedobór określonej witaminy. Dojdziemy do sedna tego.

Ból mięśni może występować w bardzo różnych częściach ciała. Możliwe są różne przyczyny. W tym tekście chcemy ograniczyć się do niedoboru witamin jako przyczyny niepełnosprawności fizycznej.

Kiedy mówimy o bólu mięśni?

W netdoktor.de Ból mięśni – zwany także bólem mięśni – opisywany jest jako „kłujący, skurczowy, ciągnący, palący lub ściskający ból mięśnia”. W większości przypadków dotyczy to pleców, ramion lub szyi. Ból mięśni może być ostry lub przewlekły.

Może to być spowodowane „nieszkodliwymi naprężeniami, napięciami lub urazami”, które goją się same. Jeśli ból jest przewlekły, może być spowodowany nieprawidłową postawą i nadmiernym obciążeniem. Mogą to być także „objawy towarzyszące poważnym chorobom, które atakują same mięśnie, układ nerwowy, szkielet lub inne narządy”.

Jakiej witaminy brakuje w przypadku bólu mięśni?

Jeśli ból mięśni jest spowodowany niedoborem składników odżywczych, organizm nie ma wystarczającej ilości magnezu, wapnia lub… witamina Dr.. Magnez jest głośny Vital.de Jest również ważny dla nerwów i serca, a jeśli jest niewystarczający, wpływa na zdrowie kości i może prowadzić do osteoporozy. Wapń jest również niezbędny dla nerwów – a jego niedobór może prowadzić nie tylko do osteoporozy, ale także do wysuszenia skóry i ograniczonej sprawności ruchowej.

To prowadzi nas do witaminy D. Tak zwana witamina słoneczna wzmacnia kości i mięśnie oraz zapewnia zdrowy układ odpornościowy. Istnieje ryzyko niedoborów w dostawach, zwłaszcza w porze ciemnej. Dlatego Vital.de zaleca dostarczanie wystarczającej ilości witaminy D wiosną i latem, czyli w miesiącach, w których promienie słoneczne są w Niemczech najsilniejsze. „Około 80–90 procent witaminy jest wytwarzane przez sam organizm, gdy promienie ultrafioletowe docierają do skóry” – podaje portal.

READ  8 wskazówek, jak chronić się przed utratą pamięci

Jak zapewnić sobie wystarczającą ilość witaminy D?

Praktyczna zasada, potwierdzona w naszym przeglądzie aptek, mówi, że codziennie spędzaj od pięciu do 25 minut na słońcu. Wartość ta zależy jednak od czynników takich jak „rodzaj skóry, pora roku i dnia, pogoda, ubiór lub stosowanie filtrów przeciwsłonecznych”. Ponadto w Niemczech ze względu na położenie geograficzne światło słoneczne od października do marca nie wystarcza do wchłonięcia wystarczającej ilości witaminy D.

Przeczytaj też o tym

Organizm może magazynować witaminę D w miesiącach letnich, aby wykorzystać ją w mniej słonecznych miesiącach. Jednak jeszcze ważniejsza jest zdrowa i świadoma dieta. Jednak według Instytutu Roberta Kocha (RKI) Tylko kilka produktów spożywczych zawiera znaczną ilość witaminy D – są to między innymi tłuste ryby morskie, niektóre podroby oraz jadalne grzyby i jaja. Alternatywnie możesz stosować suplementy lub żywność wzbogaconą.

Zalecana jest jednak ostrożność: chociaż nie jest możliwe przedawkowanie w wyniku ekspozycji na słońce, nadmierne spożycie suplementów witaminy D może mieć konsekwencje. Przede wszystkim badania farmakologiczne wskazują na nudności, skurcze brzucha, wymioty i uszkodzenie nerek, a nie można wykluczyć długotrwałego zatrucia, ponieważ organizm magazynuje witaminę słoneczną.

Kiedy mówi się o niedoborze witaminy D?

Zdaniem RKI ma to miejsce, „jeśli w organizmie przez dłuższy czas brakuje witaminy D i występują klinicznie istotne objawy”. Należą do nich krzywica czy osteomalacja – czyli uszkodzenie kości. Należy jednak zaznaczyć, że stężenie witaminy D w surowicy podlega silnym wahaniom sezonowym. Zbyt niska jednorazowo wartość nie powinna świadczyć o długotrwałym niedoborze witaminy słonecznej.

Z medycznego punktu widzenia ewentualny niedobór można wykryć, wykonując badanie poziomu witaminy D u lekarza.

Kim są osoby szczególnie narażone na niedobór witaminy D?

W tym miejscu RKI wymienia przede wszystkim osoby, które rzadko spędzają czas na świeżym powietrzu. Mogą to być także osoby unieruchomione, przewlekle chore lub wymagające opieki. Niezależnie od tego starsze osoby dorosłe „ogólnie są zagrożone, ponieważ wraz z wiekiem zmniejsza się u nich produkcja witaminy D”, a ponadto „zwykle jedzą mniejsze ilości pożywienia, w związku z czym w ich diecie dostarcza się mniej witaminy D”.

READ  Gwiazda krąży wokół niebezpiecznie bliskiej czarnej dziury - z niesamowitą prędkością

Istnieje również zwiększone ryzyko dla niemowląt, „ponieważ nie powinny być wystawiane na bezpośrednie działanie promieni słonecznych”. RKI wymienia także „osoby, które ze względów religijnych lub kulturowych wychodzą wyłącznie z zakrytą skórą, a także osoby o ciemnej karnacji”. To drugie wynika z faktu, że skóra o wysokiej pigmentacji przepuszcza mniej promieni UV.

Z innego powodu zagrożone są także osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego, wątroby czy nerek – jeśli przyjmują leki zaburzające metabolizm witaminy D.

Continue Reading

science

Psychologia: Dlaczego niektórzy ludzie płaczą podczas oglądania filmów, a inni nie?

Published

on

Psychologia: Dlaczego niektórzy ludzie płaczą podczas oglądania filmów, a inni nie?

Podczas gdy jeden z nich wyje jak pies zamkowy, drugi ziewa znudzony do torby popcornu podczas oglądania filmów. Psycholog Paweł J. Zack to spowodował.

Animowany lew opłakuje śmierć innego rysunkowego lwa. To nie mogłoby być bardziej nierealne. Jednak scena z „Króla Lwa”, w której Simba próbuje obudzić zmarłego ojca Mustafę, to jedna z najsmutniejszych scen w historii kina. Klasyczne filmy Walta Disneya sprawiły, że miliony ludzi płakały i nadal to robią. Są takie filmy, które potrafią wywołać ogromne emocje. Wywołuje błyski śmiechu, łez, strachu i przerażenia. Przynajmniej dla niektórych osób. Inni siedzą cicho i czują się jakoś – nic. dlaczego? Czy niektóre drewniane klocki są po prostu niewrażliwe, czy też inne są budowane blisko wody?

Amerykański psycholog Paul J. Zach jest jednym z czołowych umysłów w badaniu emocji. Od 20 lat zajmuje się zagadnieniami neurologicznymi. Marka Marka gwiazda Wyjaśnił, że reakcje emocjonalne mogą być bardzo różne. Wymienia cztery powody, które mają duży wpływ na to, jak wchodzimy w interakcję z filmami.

Cztery powody, dla których ludzie inaczej reagują na filmy, muzykę itp

Znaczenie

„Kiedy temat jest znaczący dla widza, mózg zużywa więcej energii na przetwarzanie doświadczeń przedstawionych w filmie, co zwykle prowadzi do silniejszej reakcji emocjonalnej” – mówi Zach. W neurobiologii nazywa się to „kontrolą odgórną”. Górna część mózgu (kora) kieruje dolne części, które przede wszystkim przetwarzają emocje, aby poświęciły więcej energii przetwarzania na doświadczenie.

Zach wyjaśnia to na przykładzie: „Zanim miałem dzieci, dzieci były dla mnie niewidoczne w życiu i w filmach. Potem, kiedy urodziłem dzieci i bardzo związałem się z nimi emocjonalnie, pojawił się film, w którym dziecko ma trudności i zostaje ranione lub coś podobnego, wywołuje silną reakcję emocjonalną w „Wewnętrznym, ponieważ jest to temat istotny dla mojego życia”.

READ  Dbaj o komórki wątroby — zdrowie i odżywianie

Pobliskie tereny

Według psychologa Zacha rolę odgrywa także środowisko i środowisko zewnętrzne. „Ludzie kierują się reakcjami innych i reagują bardziej emocjonalnie, oglądając film z dużą widownią, niż gdy oglądają go sami” – wyjaśnia. Zależy więc od tego, gdzie oglądasz film. Sale kinowe zaprojektowano tak, aby zapewniały wciągające wrażenia – z dużymi ekranami i świetnym nagłośnieniem. Obydwa zwiększają reakcje emocjonalne w porównaniu z oglądaniem filmu w domu, nawet jeśli ogląda się go w grupie osób.

Cechy charakteru

Badania Zacha wykazały, że osoby o osobowości agresywnej i wysoce empatycznej silniej reagują na każdą sytuację emocjonalną. Mówi, że te cechy są w dużej mierze dziedziczne. „Ci ludzie są przyjaźni, mili i mają wielu przyjaciół. Dużo też płaczą i śmieją się na filmach”.

Fizyczne wymagania

Zach twierdzi, że zdolność do regulowania emocji jest w dużej mierze funkcją kory przedczołowej mózgu. Kontrola czołowa jest osłabiona, gdy dana osoba jest zmęczona, głodna, zła, przerażona lub w stanach wewnętrznych nadpobudliwych, które osłabiają naszą zdolność kontrolowania naszych reakcji emocjonalnych. Wyjaśnia: „Płacz w samolocie podczas oglądania filmu nie jest niczym niezwykłym ze względu na stres związany z lotem, brak snu, a czasami brak jedzenia”.

Młodzi ludzie mają mniejszą kontrolę nad płatem czołowym i dlatego są bardziej emocjonalni. Według Zacka starsze osoby po 60. roku życia stopniowo tracą kontrolę nad płatami czołowymi, przez co stają się bardziej emocjonalne. Ponadto wysoki poziom estrogenów zwiększa reakcje emocjonalne. Dzieje się tak dwa razy w miesiącu podczas normalnego cyklu menstruacyjnego. Poziom estrogenów jest naturalnie wyższy u kobiet niż u mężczyzn.

Immersja: Co wzbudza nasze emocje

Emocje powstają w wielu miejscach mózgu i aktywują dużą sieć. Psycholog Zach nazywa to „zanurzeniem”. Zasadniczymi składnikami tego neuronalnego zanurzenia są z jednej strony uwaga poświęcona filmowi, a z drugiej rezonans emocjonalny, jaki film wywołuje u widza. Te dwa składniki są powiązane z działaniem neurochemikaliów dopaminy i oksytocyny. „Prowadzi to do szybkiej zmiany reakcji emocjonalnych, co objawia się śmiechem, płaczem, płukaniem gardła i zmianami w oddychaniu” – mówi Zach.

READ  Olbrzymia kometa obiecuje sensacje na najbliższe dziesięć lat

Dlatego też, oglądając filmy pełne emocji, wychodzimy z kina wyczerpani, ale i usatysfakcjonowani. Zanurzenie wywołuje uczucia emocjonalne, które rzadko zdarzają się w prawdziwym życiu. To „jeden z powodów, dla których oglądamy filmy wielozmysłowe w porównaniu z czytaniem powieści”.

Empatię można ćwiczyć oglądając filmy

Jeśli w prawdziwym życiu ludzie są empatami, istnieje duża szansa, że ​​podczas oglądania filmów doświadczą fali emocji. Mało tego, są też „szczęśliwsi, mają więcej przyjaciół i żyją dłużej”. Jednakże stopień empatii jest w dużej mierze uwarunkowany genetycznie. Jednak wyniki badań Zacka i innych sugerują, że empatię można „wytrenować”, co oznacza, że ​​możemy nauczyć się empatii.

Zgodnie z tym badania pokazują, że „osiągając maksymalne reakcje na zanurzenie, ćwiczymy nasze mózgi, aby były bardziej empatyczne w prawdziwym życiu”. Jest to możliwe poprzez filmy, ale także książki, podcasty i muzykę. Zak konkluduje zatem, że oglądanie większej liczby filmów jest korzystne nie tylko dla jednostki, ale także dla całego społeczeństwa. Wreszcie ludzie empatyczni traktują innych z większą troską i uwagą, co wzmacnia więzi społeczne.

Amerykańska badaczka zakłada, że ​​ludzie poszukują tych przeżyć emocjonalnych również po to, aby poczuć więcej, żyć głębiej i być bardziej interesującym. „Wolę porozmawiać z żołnierzem płaczącym podczas seansu „Dunkierki” niż z 20-latkiem szukającym na widowni dziewczyny, z którą mógłby porozmawiać” – mówi.

Continue Reading

science

Czy organizmowi brakuje wapnia? Te niesamowite rzeczy to pokazują

Published

on

Czy organizmowi brakuje wapnia?  Te niesamowite rzeczy to pokazują

Wapń Jest to jeden z najbardziej znanych minerałów i bierze udział w wielu funkcjach organizmu.

Odgrywa ważną rolę nie tylko w budowie i utrzymaniu kości i zębów, ale także odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi, obronie przed infekcjami i alergiami, funkcjonowaniu mięśni i nerwów oraz funkcjonowaniu serca, płuc i nerek.

Za mało wapnia – tak reaguje organizm

Jeżeli we krwi nie ma wystarczającej ilości wapnia, organizm musi czerpać z jego zapasów i pobierać go z kości.

Dlatego niedobór wapnia może na przykład zwiększać ryzyko złamań kości Osteoporoza przychylność.

reklama

Brakuje wapnia – może to wynikać z tych powodów

Przyczyny niedoboru wapnia są różne. Należą do nich niezrównoważona dieta, niektóre leki, problemy hormonalne i duże spożycie kawy Niedobór witaminy D Lub zwiększone wydalanie wapnia przez nerki.

Brak aktywności fizycznej, choroby nerek lub tarczycy również mogą prowadzić do niedoboru wapnia.

Jak rozpoznać niedobór wapnia

Niedobór wapnia może objawiać się różnymi objawami. To zawiera Skurcze mięśni– Mrowienie dłoni i stóp, problemy z zębami, wyczerpanieTrudności z koncentracją, Osteoporoza, Wypadanie włosów Lub łamliwe paznokcie.

Problemy z sercem i układem krążenia, problemy skórne, zaburzenia trawienia lub problemy psychiczne mogą również wskazywać na niedobór wapnia.

Te produkty dostarczają organizmowi wapnia

Aby zapobiegać lub przeciwdziałać niedoborom wapnia, jest to ważne Pokarmy bogate w wapń Trwa.

READ  Dbaj o komórki wątroby — zdrowie i odżywianie

Produkty te obejmują na przykład produkty mleczne, takie jak sery, Jogurt I mlekoale także lubią zielone warzywa brokuły, kapusta, rukiew wodna Lub szpinak A także orzechy, nasiona czy zioła, takie jak pietruszka czy koper.

Woda mineralna jest również dobrym źródłem wapnia. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla dorosłych wynosi 1000 miligramów.

Te produkty usuwają wapń z organizmu

Istnieją również „złodzieje wapnia”, które zakłócają wchłanianie wapnia w organizmie. Należą do nich m.in. napoje i napoje bezalkoholowe zawierające kofeinę, nadmierne spożywanie alkoholu czy produktów spożywczych takich jak dania gotowe, sery topione, fast food czy produkty wędliniarskie.

Pomaga to zwalczyć niedobór wapnia

Niedobór wapnia można stosunkowo szybko wyleczyć, spożywając pokarmy bogate w wapń lub, jeśli to konieczne, przyjmując suplementy wapnia.

Zdrowa, zbilansowana dieta i odpowiednia aktywność fizyczna mogą pomóc w rozwiązaniu problemu niedoboru wapnia. Witamina D wspomaga także wchłanianie wapnia z jelita cienkiego i wchłanianie wapnia do kości. Dlatego też, jeśli cierpisz na niedobór wapnia, wskazane jest zwracanie uwagi na zapotrzebowanie na witaminę D.

Oryginał dla tego postu Niedobór wapnia: Posłuchaj tych sygnałów ostrzegawczych pochodzi z ona ma.

READ  Rozpoznaj objawy i zareaguj prawidłowo
Continue Reading

Trending