Connect with us

science

Zdrowe odżywianie — mit się rozpada: brak ochrony serca, brak ochrony przed rakiem i…

Published

on

Zdrowe odżywianie — mit się rozpada: brak ochrony serca, brak ochrony przed rakiem i…

… Ziemniaki są tak „zdrowe” jak migdały!

W kręgach naukowych od dziesięcioleci panuje wyraźny konsensus: nauka o żywieniu jest w poważnych tarapatach i wymaga gruntownego przeglądu, ponieważ ta dyscyplina nie może dostarczyć żadnych wiarygodnych dowodów. Tak więc istnieje całkowity brak prawdziwych dowodów przyczynowych, co oznacza, że ​​nie ma między nimi żadnych ważnych związków przyczynowo-skutkowych karmić i zapobieganie chorobom. Stąd brakuje Badania żywieniowe Brak dowodów na ten przykład warzywa Chroni nasz układ sercowo-naczyniowy, „zdrowe” odżywianie zapobiega rakowi, a frytki są niezdrowe – a tych urazów nigdy nie będzie z powodu ogromnych ograniczeń badań żywieniowych, które można przeprowadzić. Zamiast tego obywatele są zdezorientowani przez „chmury zdrowia” z bardzo słabymi korelacjami, tj. prostymi zależnościami statystycznymi – i dzięki tej fałszywej wiedzy sugeruje się, aby wiedzieli, jaka dieta zapewnia im zdrowie. Ale mglista zasłona „środowiskowych zasłon dymnych” coraz bardziej zanika w świetle aktualnych badań – a za mglistym poglądem kryje się wyraźne skupienie na prawdzie, na globalnym dogmacie środowiskowym: nie wiesz nic konkretnego.

Po szanowanej ostatnio Cochrane Collaboration niskowęglowodanowyLegenda ma być „jak dotąd najlepsza”. dietaPrzedstawione w badaniu na dużą skalę jako liczba powietrza [mehr dazu -> hier und Quelle ]1]w ciągu ostatnich kilku miesięcy pojawiły się inne godne uwagi publikacje, które odrzuciły dobrze znaną (nosową) mądrość żywieniową.

Nie chroni serca warzyw

Nawet jeśli nie ma żadnych dowodów, nadal obowiązuje truizm: dużo warzyw chroni serce i krążenie krwi. Jednak nowa, masowa analiza wykazała, że ​​spożywanie warzyw nie chroni przed chorobami układu krążenia. Najnowsze odkrycia z tego nowego, solidnego i szeroko zakrojonego badania opublikowanego w popularnym czasopiśmie Frontiers in Nutrition pokazują, że zwiększone spożycie gotowanych lub niedogotowanych warzyw nie wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W swoim artykule naukowcy wyjaśniają również, w jaki sposób czynniki zakłócające, zwane „zakłócającymi”, mogą prowadzić do wczesnych wyników fałszywie dodatnich (co, nawiasem mówiąc, jest jednym z podstawowych błędów w badaniach żywieniowych). Dane w bieżącym badaniu pochodzą z brytyjskiego Biobanku – szeroko zakrojonego prospektywnego badania, w którym geny i środowisko przyczyniają się do rozwoju najczęstszych i zagrażających życiu chorób. „W tym miejscu wykorzystaliśmy dużą próbę brytyjskiego Biobanku, długoterminowe obserwacje i szczegółowe informacje na temat czynników społecznych i związanych ze stylem życia, aby zbadać związek między spożyciem warzyw a późniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. zaufany Profesor Naomi Allen, główny naukowiec Wielkiej Brytanii w Biobank w Wielkiej Brytanii i współautorka badania, powiedziała.

READ  Rosja chce użyć niemieckiego teleskopu rentgenowskiego wbrew woli Niemiec

Naukowcy przeanalizowali raporty prawie 400 000 uczestników dotyczące ich średniego dziennego spożycia warzyw i przeanalizowali związek z ryzykiem hospitalizacji lub śmierci. Zawał sercaA atak mózgu lub ciężki Choroba sercowo-naczyniowa. Ponadto naukowcy skontrolowali szeroki zakres potencjalnych czynników zakłócających, w tym status społeczno-ekonomiczny, aktywność fizyczną i inne czynniki dietetyczne.

Dr Qi Feng, badacz z Departamentu Zdrowia Populacji Nuffield na Uniwersytecie Oksfordzkim i główny autor badania, przedstawia wyniki: „Nasze duże badanie brak dowodów Stwierdzono, że warzywa mają ochronny wpływ na występowanie chorób układu krążenia (CAD). Zamiast tego nasze analizy pokazują, że widoczny efekt ochronny spożycia warzyw przed ryzykiem CHD jest bardzo prawdopodobny ze względu na rezydualne czynniki zakłócające związane z różnicami w statusie społeczno-ekonomicznym i stylu życia. „Jasna wiadomość. Real Assassin’s Creed – Wegetarianin powinien zrezygnować z tytułu „Obrońca serca”. [2] Już w 2019 roku pokazał, że legenda „mięso Niezdrowy: Nie można uzyskać dowodów przyczynowych.

Brak profilaktyki raka poprzez „zdrowe odżywianie”

Nie tylko istnieją tysiące indywidualnych badań na pytanie „Jakie pokarmy mają wpływ na ryzyko raka?” , z których wszystkie przedstawiają tylko wzajemne powiązania, a zatem dopuszczają tylko założenia. Na podstawie tych wielu artykułów powstało już wiele badań na dużą skalę – tak zwanych metaanaliz, w których podsumowano i oceniono poszczególne wyniki. Masowe badanie w jednym z najważniejszych czasopism „Nature” połączyło 860 tych metaanaliz w jedną ogromną metaanalizę [4] Zdaniem naukowców, delikatnie mówiąc, związek między dietą a rakiem może być przeszacowany. Autorzy znaleźli pewne skojarzenia, które mogą być przyczynowe mógłby (Zwróć uwagę na warunek tutaj.) Większość innych stowarzyszeń zajmujących się dietą przeciwnowotworową mógłby Bądź też prawdziwy, ale wciąż jest wiele niepewności. Jest mało prawdopodobne, że dalsze podobne badania zmienią obecne dowody dotyczące większości linków. „W rzeczywistości kolejny milion badań obserwacyjnych nie przybliży nas do potrzebnych nam dowodów przyczynowych. Dlatego autorzy zalecają raczej niż konkretne zalecenia dietetyczne dotyczące profilaktyki raka: „Dla zdrowia publicznego i polityki, wysiłki powinny mieć na celu ograniczenie głównych znanych składników odżywczych związanych z odżywianiem. czynniki ryzyka Specjalnie do leczenia raka otyłość i spożywanie alkoholu.”

„Zdrowe” frytki, takie jak migdały!

Wreszcie, po raz pierwszy, nie przedstawiono żadnego badania obserwacyjnego, ale prawdziwe randomizowane badanie kontrolowane – to znaczy badanie randomizowane Badania kliniczneTo złoty standard badań naukowych. Istnieje bardzo niewiele takich randomizowanych, kontrolowanych projektów badawczych z dużymi literami w żywieniu – ale nawet to są „perły” Nauka o żywieniu„Ma poważne słabości: jest zwykle bardzo krótki i dostarcza tylko informacji o wartościach zastępczych („parametry zastępcze”), takich jak analiza krwi lub stolca, ale nie dostarcza — redundancja może być tolerowana — przyczynowego dowodu trudnego, znaczącego klinicznego punkty końcowe, takie jak zawał serca, udar, rak lub śmierć (= śmiertelność, najtrudniejszy naukowy punkt końcowy, naprawdę prawdziwy punkt końcowy) Nawet jeśli radośnie obchodzony jako dowód w krajobrazie zdrowej żywności starożytnych posłańców żywienia, po bliższej analizie danych , często okazują się „niestatystykami”. [5]które należy wycofać ze względu na niespójności statystyczne [6]”: Obie fakt zawarte w „Badaniu głównym” PREDIMED, które wielokrotnie podkreślano jako „dowód prozdrowotnego wpływu żywienia śródziemnomorskiego” – ale nawet ten słaby „mały papierek” nie może zacząć spełniać swojej roli jako źródła przyczynowego. Ale to tylko na uboczu. Wróćmy na środek talerza i dajmy sobie smaczną porcję chrupiących, smażonych frytek – zwykle przypisywanych „niezdrowej żywności” (choć ta ścisła klasyfikacja „zdrowej i niezdrowej żywności” już nie istnieje – jest to oficjalnie potwierdzone) od siedem placówek.Ekologiczne kierunki w Niemczech, Austrii i Szwajcarii [7]).

READ  Jezioro Garda ma najniższy poziom wody od 70 lat

Ale tutaj pojawia się rehabilitacja zdrowej reputacji wysokoenergetycznych paluszków ziemniaczanych, zaproponowana przez naukowców z Indiana University i University of Alabama w Birmingham, opublikowana w bardzo szanowanym American Journal of Clinical Nutrition. [8]. Naukowcy przeprowadzili szczegółowe badanie, randomizowane, kontrolowane badanie, w którym zbadano rzeczywisty związek przyczynowo-skutkowy między frytkami a spożyciem migdałów. Naukowcy porównali dwie losowo przydzielone (=randomizowane) grupy po 90 dorosłych każda. Uczestnicy grupy Pasztet zjedli porcję frytek (.300 .). Kalorie). W grupie M, która służyła jako kontrola, badani spożywali dziennie porcję migdałów o tej samej wartości energetycznej (300 kalorii) zamiast frytek. Ponadto naukowcy nie chcieli żadnych innych „interwencji”, aby każdy mógł zachować swój zwykły tryb życia i dietę.

Jak ziemniaki, tak i migdały

Naukowcy przeanalizowali zarówno masę tkanki tłuszczowej, jak i Cukier we krwi i produkcja insuliny. Pod koniec miesiąca badania wszystkie wartości w obu grupach były porównywalne: „Na podstawie naszych wyników jest numer Statystycznie istotny dowód na różnice w skutkach między dziennym spożyciem typowej 300-kalorii porcji frytek i 300 kalorii migdałów. Wyniki potwierdzają to nikt Zbadano związek przyczynowy między zwiększonym spożyciem frytek a negatywnymi skutkami zdrowotnymi. „Oczywiście, mają tu również zastosowanie zwykłe ograniczenia i krytyka ugruntowanej nauki: zbyt krótki czas trwania, zbyt mało obiektów testowych, tylko kryteria zastępcze itp. ALE: ten mały dostrojony pilot z pewnością może być użyty numer Postaw hipotezę, która wymaga dalszych badań: frytki są niezdrowe i tuczą. Nie ma już powodu. Oznacza to, że frytki oczywiście nie są tematem tabu podczas odchudzania – wystarczy je odpowiednio uwzględnić. Ale to już inna sprawa. Jeśli interesuje Cię skuteczne odchudzanie, a przede wszystkim utrzymanie upragnionej nowej szczupłej wagi, zobacz -> następny artykuł Polecane, które jednoznacznie obracają się wokół tej grupy tematów.

READ  323 nowe przypadki korony w Hamburgu - wskaźnik infekcji wzrasta do 115,1 | NDR.de - Nachrichten - Hamburg

Jedz to, co lubisz i dobrze toleruj!

Morał tej historii? Nie ma dowodów na zdrowe odżywianie! Tak więc liberalne zalecenie dietetyczne brzmi: jedząc, ufaj tylko komuś, kto wie, co jest dla ciebie naprawdę dobre: ​​twojemu ciału. Słuchaj swoich intuicyjnych uczuć: jedz tylko wtedy, gdy jesteś prawdziwy, fizyczny – biologiczny głód Zdobądź to, co czujesz, co naprawdę lubisz, a przede wszystkim to, co możesz dobrze tolerować. Jedz różnorodne, świeże i wysokiej jakości potrawy. Zaufaj jej „komfortowym westchnieniom z głębi żołądka”, którymi Twoje ciało sygnalizuje Ci: Czuję się dobrze, wszystko jest zrobione dobrze! Dogmat brzmi: Istnieje tyle samo zdrowych diet, co ludzie, ponieważ: Każdy jest inny. Mając to na uwadze: Ciesz się życiem — epikurejskie pozdrowienia!

[1] Przegląd Cochrane porównuje diety niskowęglowodanowe z dobrze zbilansowanymi dietami o ograniczonej kaloryczności. Komunikat prasowy Cochrane, Niemcy, 31 stycznia 2022 r.

[2] Badanie na dużą skalę wykazało, że spożywanie warzyw nie chroni przed chorobami układu krążeniabiuletyn informacyjny 21 lutego 2022

[3] Odżywianie i klimat: jedzenie bezmięsne, zdrowe, przyjazne dla klimatu – brak dowodów. Dtsch Ęrzteebl 2020; 117 (27-28): A-1384 / B-1184. ((Oto źródła [4, 5, 6, 7, 8, 9, 10] w Roczniki chorób wewnętrznych Seria opublikowanych artykułów))

[4] Papadimitriou N, Markozannes G, Kanellopoulou A i in. Kompleksowy przegląd dowodów łączących dietę z ryzykiem raka w 11 miejscach anatomicznych. Nat Common 12, 4579 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-24861-8

[5] Oliwa z oliwek zapobiega cukrzycy. Nie jest statystyczna na dzień 31.01.2014

[6] Badanie PREDIMED dotyczące diety śródziemnomorskiej wycofane – i ponownie opublikowaneaerzteblatt-de, 14 czerwca 2018 r.

[7] Czy jest zdrowa żywność? Forum Żywienia 24.10.2019

[8] Smith, dr; i in. Spożycie frytek i bilans energetyczny: randomizowana, kontrolowana próba American Journal of Clinical NutritionA https://doi.org/10.1093/ajcn/nqac045Opublikowano: 18 lutego 2022

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie

Published

on

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Procesy zapalne odgrywają rolę w stanach zapalnych i chorobach przewlekłych. Można to kontrolować odpowiednią dietą.

Mówi, że procesy zapalne odgrywają rolę w niewiarygodnej liczbie chorób Norddeutsche Rundfunk (NDR) Diabetolog i dietetyk dr hab. Maciej Riedel. Biorą udział nie tylko w stanach zapalnych, ale także w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, reumatyzm, osteoporoza czy choroby naczyniowe. Twój styl życia i dieta są ważnymi czynnikami wpływającymi. Jak wynika z artykułu naukowego w czasopiśmie specjalistycznym Żywienie i medycyna Na przykład nadmierne obciążenie organizmu zbyt dużą ilością węglowodanów z czasem stymuluje procesy zapalne. Ale jednocześnie istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne.

Ciche zapalenie: niektóre pokarmy faktycznie je wywołują

Zbyt dużo węglowodanów i duże spożycie mięsa może prowadzić do cichego stanu zapalnego w organizmie. © ImageBroker/Isay Hernandez/Imago

Ryzyko ich rozwoju jest zwiększone u osób predysponowanych do chorób zapalnych. Może być jednak głośno NDR Niektóre pokarmy faktycznie podsycają stany zapalne. Oprócz zbyt dużej ilości węglowodanów, zalicza się do nich nadmierne spożycie mięsa (szczególnie wieprzowina zawiera wiele prozapalnych kwasów tłuszczowych), a także gotowych produktów zawierających zbyt dużo cukru i wypieków. Zatem współczesna dieta może być szkodliwa dla zdrowia.

Ponadto zapalenie o niewielkim nasileniu jest obecnie powszechnym problemem, zaczyna się stopniowo i jest trudne do wykrycia w badaniach laboratoryjnych. Zwykle prowadzi to do zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia. Osoby z nadwagą często cierpią na ciche stany zapalne, ponieważ tłuszcz na brzuchu w organizmie wytwarza hormony zapalne. Aby zatrzymać procesy zapalne w organizmie, pomocne jest na przykład utrata masy ciała i przerywany post.

Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie

W naszej obecnej diecie brakuje – znacznie więcej niż dotychczas – substancji przeciwzapalnych. Są to przede wszystkim materiały roślinne. Te tak zwane przeciwutleniacze roślinne chronią organizm człowieka przed procesami zwyrodnieniowymi. Aby ograniczyć procesy zapalne, np. w reumatyzmie czy osteoporozie, stosując odpowiednią dietę, należy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, oprócz białek, zdrowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Radzimy spożywać codziennie trzy garści warzyw – surowych, gotowanych lub w formie sałatki. Ponadto należy codziennie spożywać dwie garści owoców o niskiej zawartości cukru, aby zapewnić sobie cenne witaminy i mikroelementy.

READ  3 aplikacje, których jeszcze nie znałeś

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

Ma 10 lat i jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster

Published

on

Ma 10 lat i jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster
  1. Strona główna
  2. panorama

Naciska

Friedrich Wendt to prawdziwy geniusz matematyczny. Choć obecnie w wieku 10 lat kończy szkołę średnią, studiuje już matematykę na Uniwersytecie w Münster.

Münster – W wieku 10 lat potrafi rozwiązywać złożone problemy matematyczne: Friedrich Wendt jest najmłodszym studentem w historii Uniwersytetu w Münster. Obecnie rozpoczyna drugi semestr. W zeszłym semestrze zimowym Friedrich rozpoczął wolontariackie studia matematyczne.

Niezwykle utalentowany talent matematyczny: już w wieku dziesięciu lat student na Uniwersytecie w Münster

Uczęszcza na wykłady i ćwiczenia z co najmniej dwukrotnie starszymi od siebie kolegami. „Raz czy dwa inni uczniowie zapytali mnie, ile mam lat. Poza tym traktowali mnie normalnie” – powiedział Friedrich Der. Gazeta uniwersytecka.

Dziesięcioletni Friedrich Wendt jest najmłodszym studentem w historii Uniwersytetu w Münster. (Awatar) © BlissHunterImages/imago

Od 2020 roku dziesięciolatek nadal mieszka w amerykańskim stanie Wirginia. Dziś uczęszcza do szkoły średniej Schloss Boldern w Dolmen i zdaje maturę z matematyki i języka angielskiego. Z pozostałych przedmiotów jest jeszcze w siódmej klasie. „Ukończy szkołę średnią w wieku 13 lub 14 lat” – powiedział ojciec Wilfried Wendt.

Dziesięciolatek jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster: IQ „prawdopodobnie między 160 a 200”

Rodzice Friedricha wcześnie zauważyli, że ich syn jest bardzo utalentowany. „Zaczął czytać i pisać w wieku półtora roku” – mówi Wilfried Wendt. Jego IQ wynosi „prawdopodobnie od 160 do 200”. IQ wynoszące 130 lub więcej jest uważane za osobę wysoce utalentowaną. Niezbędne jest odpowiednie wsparcie osób zdolnych. Profesor matematyki Matthias Loy ze Stochastic Mathematical Institute wkrótce zauważył podczas uniwersyteckiego wydarzenia dla dzieci, że Friedrich miał szczególny talent. Jego brat Richard jest również bardzo utalentowany.

Wygląda na to, że Friedrich ma cały tydzień. Według doniesień dziesięciolatek kilka razy w tygodniu jeździ do Münster, aby się uczyć, a także na zajęcia Codzienne wiadomości. Spotyka się także w każdą środę z profesorem Lowe’em, aby omówić zagadnienia matematyczne. „Friedrich imponuje mi tydzień po tygodniu. „Mogę z nim rozmawiać o matematyce tak samo, jak z innymi uczniami” – stwierdził matematyk. Niektóre łamigłówki powinny rozwiązywać tylko osoby bardzo utalentowane.

READ  Niedobór witaminy K: 4 możliwe objawy

Tymczasem swoimi umiejętnościami matematycznymi inspiruje prawie 900 obserwujących na Instagramie. „Nauka może być bardzo wzbogacająca i przyjemna” – czytamy w jednym z postów na Instagramie. Ma nie tylko niesamowity talent do liczenia, ale ma także fotograficzną pamięć, która pozwala mu zapamiętać najróżniejsze rzeczy w bardzo krótkim czasie.

Jednocześnie w klasie nadal istnieje wiele uprzedzeń. Nauczyciele nie doceniają dziewcząt z matematyki i chłopców z języków.

Continue Reading

science

„Myślałem, że mój czas się skończył”: nowy rozrusznik serca ratuje kobietę z Monachium

Published

on

„Myślałem, że mój czas się skończył”: nowy rozrusznik serca ratuje kobietę z Monachium
  1. tz
  2. Monachium
  3. miasto

Naciska

Maria Baumann (70 l.) z Monachium została uratowana dzięki niesamowitej podwójnej operacji przeprowadzonej w Niemieckim Centrum Kardiologicznym w Monachium.

Monachium – trudne choroba Może to być także szansa. Przynajmniej tak twierdzi Maria Bowman. Po latach dramatów sercowych teraz cieszy się życiem bardziej świadomie niż kiedykolwiek wcześniej. 70-latka zawdzięcza to spóźnione szczęście niesamowitej sile woli i podwójnej operacji przeprowadzonej w German Heart Center w Monachium. W naszym reportażu mieszkanka Monachium wyjaśnia, w jaki sposób została ocalona i czego dowiedziała się o sobie w czasie cierpienia.

Dramat serca na tydzień przed przejściem na emeryturę

Maria Bowman była o krok od śmierci emerytura. Nie mogła się doczekać większej ilości wolnego czasu z rodziną, dobrych książek, wieczorów tanecznych i sesji kulinarnych z przyjaciółmi. Ale potem to zrobiłem zdrowie Świetny pośpiech w rachunku. „Na tydzień przed ostatnim planowanym dniem pracy zachorowałam tak poważnie, że musiałam jechać do szpitala” – wspomina mieszkanka Monachium. Wraz z przejściem na emeryturę zaczęły się lata dramatu sercowego. Miała wrażenie, że 70-latka była jedną nogą w zaświatach. Ale Baumann nigdy się nie poddała – aż w tym roku podwójna operacja przeprowadzona w German Heart Center w Monachium przywróciła jej szczęście w życiu. Tam zespół specjalistów pod przewodnictwem profesora Markusa Krena najpierw zainstalował nową zastawkę serca, a także naprawił drugą zastawkę. W ramach innego zabiegu pacjent otrzymał specjalny, zaawansowany technologicznie rozrusznik serca. „Dzisiaj znowu czuję się bardzo dobrze i jestem wdzięczny, że dostałem kolejną szansę”.

Maria Bowman pokazuje model swojego nowego, zaawansowanego technologicznie rozrusznika serca. Jest znacznie mniejszy od tradycyjnego modelu, który trzyma w dłoni kardiochirurg profesor Marcus Crane. Pielęgniarka Joy Oklaret (z prawej) również cieszy się, że Monachium znów jest zdrowe. © Dr. Ilda Dzilic/Centrum Serca

Kobieta z Monachium zgłaszała silny ból i wielką rozpacz

Nie tylko wypowiada te zdania, Bauman czuje jej nowe szczęście w każdym włóknie swojego ciała. „A to dlatego, że zdałam sobie sprawę, jak się sprawy potoczyły. Ból był straszny, a moja rozpacz wielka. „Były chwile, kiedy myślałam, że mój czas na ziemi dobiegł końca”. Bauman wcześnie doświadczył, jak wygląda ciemna strona życia Dorastała w Brazylii, a dokładniej w wiosce niedaleko Fortalezy na północnym wschodzie. „Jako dziecko często chorowałam i zawsze miałam wysoką gorączkę. Ale przynajmniej nie było lekarza ani lekarstw. Wypiliśmy tylko herbatę i… Zioła„Dziś Bauman podejrzewa, że ​​poważne i nawracające infekcje uszkodziły jej serce. Bakterie mogą osadzać się na zastawkach serca i agresywnie je atakować.

READ  Rosja chce użyć niemieckiego teleskopu rentgenowskiego wbrew woli Niemiec
Niemieckie Centrum Serca z zagranicy
Renomowana klinika specjalistyczna: Operację Wernera Stefana Pintera przeprowadzono w Niemieckim Centrum Kardiologicznym w Monachium. © Zdjęcie: Andreas Pease

Maria Bowman: „Moje serce biło tak mocno, że bałam się, że dostanę zawału serca”.

Bowman wielokrotnie wracał do zdrowia jako dziecko i dorastając. W 1984 przyjechała do Monachium. Jednak w miarę upływu lat jej serce stawało się coraz trudniejsze. „Nasiliła się duszność i często czułem się słaby”. Jednak pomimo swoich ograniczeń mieszkanka Monachium zawsze chodziła do pracy i pracowała w firmie turystycznej FTI od 29 lat. „Myślałam, że muszę pracować. Dla mnie wszystko zawsze musiało dziać się szybko i być idealne. To był błąd, z którego zdałam sobie sprawę dopiero później. Powinnam bardziej słuchać sygnałów swojego ciała i znaleźć lepszy kompromis pomiędzy wykonywaniem swoich obowiązków a moje zdrowie.” Krótko przed przejściem na emeryturę Baumann tracił na wadze coraz bardziej. „W tym momencie nie mogłem już chodzić i nie mogłem już oddychać”. Wystąpiło także migotanie przedsionków i nieregularne bicie serca. „To było okropne. Czasami moje serce biło tak gwałtownie, że myślałem, że mam zawał serca.

„Myślałem, że muszę pracować. Dla mnie wszystko zawsze musiało dziać się szybko i być idealne. To był błąd, z którego zdałem sobie sprawę dopiero później.

Profesor Markus Crane wszczepił nową zastawkę serca wykonaną z tkanki świni

Twój kardiolog dr. Stefan Birkmayer, który pracuje przy Kistlerhofstrasse w południowym Monachium, zdiagnozował choroby dwóch zastawek serca: Zastawka mitralna uległa zwężeniu – fachowo nazywa się to zwężeniem. Dodatkowo przeciekała zastawka trójdzielna. Z tego powodu kardiolog skierował Marię Baumann do Niemieckiego Centrum Kardiologicznego. „Ponieważ zastawka mitralna pani Bowman nie otworzyła się prawidłowo, w jej płucach gromadziła się krew. Ponadto zastawka trójdzielna nie domykała się prawidłowo, przez co w nogach gromadziła się krew” – wyjaśnia profesor Markus Kren, dyrektor Kliniki Chirurgii Serca i Naczyń. Podczas kilkugodzinnej operacji kardiochirurg wszczepił pacjentce protezę biologiczną – zastawka Sztuczna korona wykonana z tkanki wieprzowej.

READ  Jezioro Garda ma najniższy poziom wody od 70 lat

Kardiochirurg z Niemieckiego Centrum Kardiologicznego wyjaśnia zwiększone ryzyko udaru mózgu

Crane specjalną techniką zrekonstruował zastawkę trójdzielną, która również była chora. Zamknął także uszka lewego przedsionka. „Mogą się tam tworzyć skrzepy krwi, które wraz z przepływem krwi przedostają się do mózgu i mogą prowadzić do udaru mózgu” – wyjaśnia Crane. U pacjentów z migotaniem przedsionków, takich jak Maria Bowman, ryzyko udaru jest znacznie zwiększone. Ponieważ tętno monachijki było bardzo niskie, specjaliści zastosowali także specjalny rozrusznik serca.

Ciężko chora pacjentka musiała także przejść grypę i operację nogi

Maria Baumann szybko doszła do siebie po skomplikowanych zabiegach, już po czterech dniach mogła opuścić oddział intensywnej terapii, a następnie przez kolejne dziesięć dni przebywała na oddziale kardiologicznym. Ale potem pacjent nie mógł pokonać wszystkich problemów zdrowotnych. Po operacji musiała także przejść infekcję grypową i operację z powodu dolegliwości nogi.

Maria Bowman świętuje swoje wielkie urodziny przed tortem urodzinowym
Nowe życie z okazji 70. urodzin: Maria Bowman po poważnej operacji serca znów czuje się znacznie lepiej. © Prywatne

Maria Bowman jest zachęcającym przykładem na to, że poddawanie się nie wchodzi w grę

Jednak Maria Baumann nie walczy o swój los – wręcz przeciwnie: „Dzisiaj jestem wdzięczna za tę chorobę, ponieważ nauczyła mnie wiele o sobie. Długo leżałam w łóżku i miałam dużo czasu na myślenie w efekcie zyskałam cenne spostrzeżenia: „Poprawiłam błędy w swoim życiu i zmieniłam swoje nastawienie. Dziś jestem szczęśliwsza i spokojniejsza. Na przykład pogodziłam się ze wszystkimi ludźmi, z którymi wcześniej miałam problemy. Wcześniej było to dla mnie niemożliwe schorzenie.” Oraz bardzo ważna dla niej wiadomość dla innych pacjentów: „Nawet jeśli nie widzisz teraz słońca, nie można się poddać. Jest jeszcze tyle pięknych rzeczy do przeżycia”. Maria Baumann jest tego zachęcającym przykładem.

Tak działa nowy super rozrusznik serca

Rysunek rozrusznika serca Micra
Rozrusznik bezsondowy: Micra jest wprowadzany przez żyłę pachwinową bezpośrednio do prawej komory serca za pomocą cienkiej rurki i tam mocowany. © Rysunek: Teodora Georgescu/Centrum Serca

Jeśli serce bije zbyt szybko, zbyt wolno lub nieregularnie, lekarze mówią o arytmii. W niektórych przypadkach pacjenci potrzebują rozrusznika serca. „Wysyła impulsy elektryczne do serca, aby utrzymać normalne tętno” – wyjaśnia profesor Markus Crane. Zazwyczaj rozrusznik serca – małe urządzenie ważące zaledwie około 20–30 gramów w tytanowej obudowie – umieszcza się pod skórą w okolicy klatki piersiowej, tuż poniżej obojczyka. Rozrusznik serca jest zwykle przymocowany do serca za pomocą przewodów lub elektrod. Ale w przypadku Marii Baumann specjaliści zastosowali nowy, zaawansowany technologicznie typ.

READ  Kwas alfa-liponowy do utraty wagi: tak działa dieta

Ten rozrusznik serca o nazwie Micra jest znacznie mniejszy od tradycyjnych modeli i ma mniej więcej wielkość kapsułki z witaminami. Za pomocą cienkiego cewnika Micra jest wprowadzana przez żyłę pachwinową bezpośrednio do prawej komory i tam mocowana. „Dlatego system ten nie potrzebuje elektrody do przesyłania sygnałów elektrycznych ze stymulatora do serca. To rozwiązanie było idealne dla pani Baumann, ponieważ oznaczało, że nie musieliśmy umieszczać elektrody nad naprawioną zastawką trójdzielną” – wyjaśnia. kardiochirurg Crane Ponieważ elektrody nie muszą być prowadzone przez naczynia krwionośne do serca, ryzyko krwawienia i infekcji jest również zmniejszone.

Rysunek konwencjonalnego rozrusznika serca
Konwencjonalny rozrusznik: Tak zwany rozrusznik jednokomorowy jest podłączony do serca za pomocą sondy. © Rysunek: Teodora Georgescu/Centrum Serca

Nowy superrozrusznik ma długą żywotność, a eksperci szacują, że żywotność baterii wynosi od sześciu do dziesięciu lat. Podobnie jak w przypadku tradycyjnego rozrusznika serca, w celu wymiany Micry może być konieczna dalsza interwencja. „To, czy rozrusznik bez napędu jest lepszą opcją leczenia, zależy od indywidualnego przypadku. Ogólnie rzecz biorąc, rozruszniki serca to bardzo dobrze przetestowane i wysoce skuteczne urządzenia o niskim ryzyku powikłań”.

Continue Reading

Trending