Connect with us

science

Zdrowe odżywianie — mit się rozpada: brak ochrony serca, brak ochrony przed rakiem i…

Published

on

Zdrowe odżywianie — mit się rozpada: brak ochrony serca, brak ochrony przed rakiem i…

… Ziemniaki są tak „zdrowe” jak migdały!

W kręgach naukowych od dziesięcioleci panuje wyraźny konsensus: nauka o żywieniu jest w poważnych tarapatach i wymaga gruntownego przeglądu, ponieważ ta dyscyplina nie może dostarczyć żadnych wiarygodnych dowodów. Tak więc istnieje całkowity brak prawdziwych dowodów przyczynowych, co oznacza, że ​​nie ma między nimi żadnych ważnych związków przyczynowo-skutkowych karmić i zapobieganie chorobom. Stąd brakuje Badania żywieniowe Brak dowodów na ten przykład warzywa Chroni nasz układ sercowo-naczyniowy, „zdrowe” odżywianie zapobiega rakowi, a frytki są niezdrowe – a tych urazów nigdy nie będzie z powodu ogromnych ograniczeń badań żywieniowych, które można przeprowadzić. Zamiast tego obywatele są zdezorientowani przez „chmury zdrowia” z bardzo słabymi korelacjami, tj. prostymi zależnościami statystycznymi – i dzięki tej fałszywej wiedzy sugeruje się, aby wiedzieli, jaka dieta zapewnia im zdrowie. Ale mglista zasłona „środowiskowych zasłon dymnych” coraz bardziej zanika w świetle aktualnych badań – a za mglistym poglądem kryje się wyraźne skupienie na prawdzie, na globalnym dogmacie środowiskowym: nie wiesz nic konkretnego.

Po szanowanej ostatnio Cochrane Collaboration niskowęglowodanowyLegenda ma być „jak dotąd najlepsza”. dietaPrzedstawione w badaniu na dużą skalę jako liczba powietrza [mehr dazu -> hier und Quelle ]1]w ciągu ostatnich kilku miesięcy pojawiły się inne godne uwagi publikacje, które odrzuciły dobrze znaną (nosową) mądrość żywieniową.

Nie chroni serca warzyw

Nawet jeśli nie ma żadnych dowodów, nadal obowiązuje truizm: dużo warzyw chroni serce i krążenie krwi. Jednak nowa, masowa analiza wykazała, że ​​spożywanie warzyw nie chroni przed chorobami układu krążenia. Najnowsze odkrycia z tego nowego, solidnego i szeroko zakrojonego badania opublikowanego w popularnym czasopiśmie Frontiers in Nutrition pokazują, że zwiększone spożycie gotowanych lub niedogotowanych warzyw nie wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W swoim artykule naukowcy wyjaśniają również, w jaki sposób czynniki zakłócające, zwane „zakłócającymi”, mogą prowadzić do wczesnych wyników fałszywie dodatnich (co, nawiasem mówiąc, jest jednym z podstawowych błędów w badaniach żywieniowych). Dane w bieżącym badaniu pochodzą z brytyjskiego Biobanku – szeroko zakrojonego prospektywnego badania, w którym geny i środowisko przyczyniają się do rozwoju najczęstszych i zagrażających życiu chorób. „W tym miejscu wykorzystaliśmy dużą próbę brytyjskiego Biobanku, długoterminowe obserwacje i szczegółowe informacje na temat czynników społecznych i związanych ze stylem życia, aby zbadać związek między spożyciem warzyw a późniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. zaufany Profesor Naomi Allen, główny naukowiec Wielkiej Brytanii w Biobank w Wielkiej Brytanii i współautorka badania, powiedziała.

READ  Odkrycie ciemnego obiektu w kosmosie – „ekscytująca wiadomość”

Naukowcy przeanalizowali raporty prawie 400 000 uczestników dotyczące ich średniego dziennego spożycia warzyw i przeanalizowali związek z ryzykiem hospitalizacji lub śmierci. Zawał sercaA atak mózgu lub ciężki Choroba sercowo-naczyniowa. Ponadto naukowcy skontrolowali szeroki zakres potencjalnych czynników zakłócających, w tym status społeczno-ekonomiczny, aktywność fizyczną i inne czynniki dietetyczne.

Dr Qi Feng, badacz z Departamentu Zdrowia Populacji Nuffield na Uniwersytecie Oksfordzkim i główny autor badania, przedstawia wyniki: „Nasze duże badanie brak dowodów Stwierdzono, że warzywa mają ochronny wpływ na występowanie chorób układu krążenia (CAD). Zamiast tego nasze analizy pokazują, że widoczny efekt ochronny spożycia warzyw przed ryzykiem CHD jest bardzo prawdopodobny ze względu na rezydualne czynniki zakłócające związane z różnicami w statusie społeczno-ekonomicznym i stylu życia. „Jasna wiadomość. Real Assassin’s Creed – Wegetarianin powinien zrezygnować z tytułu „Obrońca serca”. [2] Już w 2019 roku pokazał, że legenda „mięso Niezdrowy: Nie można uzyskać dowodów przyczynowych.

Brak profilaktyki raka poprzez „zdrowe odżywianie”

Nie tylko istnieją tysiące indywidualnych badań na pytanie „Jakie pokarmy mają wpływ na ryzyko raka?” , z których wszystkie przedstawiają tylko wzajemne powiązania, a zatem dopuszczają tylko założenia. Na podstawie tych wielu artykułów powstało już wiele badań na dużą skalę – tak zwanych metaanaliz, w których podsumowano i oceniono poszczególne wyniki. Masowe badanie w jednym z najważniejszych czasopism „Nature” połączyło 860 tych metaanaliz w jedną ogromną metaanalizę [4] Zdaniem naukowców, delikatnie mówiąc, związek między dietą a rakiem może być przeszacowany. Autorzy znaleźli pewne skojarzenia, które mogą być przyczynowe mógłby (Zwróć uwagę na warunek tutaj.) Większość innych stowarzyszeń zajmujących się dietą przeciwnowotworową mógłby Bądź też prawdziwy, ale wciąż jest wiele niepewności. Jest mało prawdopodobne, że dalsze podobne badania zmienią obecne dowody dotyczące większości linków. „W rzeczywistości kolejny milion badań obserwacyjnych nie przybliży nas do potrzebnych nam dowodów przyczynowych. Dlatego autorzy zalecają raczej niż konkretne zalecenia dietetyczne dotyczące profilaktyki raka: „Dla zdrowia publicznego i polityki, wysiłki powinny mieć na celu ograniczenie głównych znanych składników odżywczych związanych z odżywianiem. czynniki ryzyka Specjalnie do leczenia raka otyłość i spożywanie alkoholu.”

„Zdrowe” frytki, takie jak migdały!

Wreszcie, po raz pierwszy, nie przedstawiono żadnego badania obserwacyjnego, ale prawdziwe randomizowane badanie kontrolowane – to znaczy badanie randomizowane Badania kliniczneTo złoty standard badań naukowych. Istnieje bardzo niewiele takich randomizowanych, kontrolowanych projektów badawczych z dużymi literami w żywieniu – ale nawet to są „perły” Nauka o żywieniu„Ma poważne słabości: jest zwykle bardzo krótki i dostarcza tylko informacji o wartościach zastępczych („parametry zastępcze”), takich jak analiza krwi lub stolca, ale nie dostarcza — redundancja może być tolerowana — przyczynowego dowodu trudnego, znaczącego klinicznego punkty końcowe, takie jak zawał serca, udar, rak lub śmierć (= śmiertelność, najtrudniejszy naukowy punkt końcowy, naprawdę prawdziwy punkt końcowy) Nawet jeśli radośnie obchodzony jako dowód w krajobrazie zdrowej żywności starożytnych posłańców żywienia, po bliższej analizie danych , często okazują się „niestatystykami”. [5]które należy wycofać ze względu na niespójności statystyczne [6]”: Obie fakt zawarte w „Badaniu głównym” PREDIMED, które wielokrotnie podkreślano jako „dowód prozdrowotnego wpływu żywienia śródziemnomorskiego” – ale nawet ten słaby „mały papierek” nie może zacząć spełniać swojej roli jako źródła przyczynowego. Ale to tylko na uboczu. Wróćmy na środek talerza i dajmy sobie smaczną porcję chrupiących, smażonych frytek – zwykle przypisywanych „niezdrowej żywności” (choć ta ścisła klasyfikacja „zdrowej i niezdrowej żywności” już nie istnieje – jest to oficjalnie potwierdzone) od siedem placówek.Ekologiczne kierunki w Niemczech, Austrii i Szwajcarii [7]).

READ  Około 364 900 rannych w 2023 r.: Statystycy liczą więcej zgonów w wyniku wypadków drogowych

Ale tutaj pojawia się rehabilitacja zdrowej reputacji wysokoenergetycznych paluszków ziemniaczanych, zaproponowana przez naukowców z Indiana University i University of Alabama w Birmingham, opublikowana w bardzo szanowanym American Journal of Clinical Nutrition. [8]. Naukowcy przeprowadzili szczegółowe badanie, randomizowane, kontrolowane badanie, w którym zbadano rzeczywisty związek przyczynowo-skutkowy między frytkami a spożyciem migdałów. Naukowcy porównali dwie losowo przydzielone (=randomizowane) grupy po 90 dorosłych każda. Uczestnicy grupy Pasztet zjedli porcję frytek (.300 .). Kalorie). W grupie M, która służyła jako kontrola, badani spożywali dziennie porcję migdałów o tej samej wartości energetycznej (300 kalorii) zamiast frytek. Ponadto naukowcy nie chcieli żadnych innych „interwencji”, aby każdy mógł zachować swój zwykły tryb życia i dietę.

Jak ziemniaki, tak i migdały

Naukowcy przeanalizowali zarówno masę tkanki tłuszczowej, jak i Cukier we krwi i produkcja insuliny. Pod koniec miesiąca badania wszystkie wartości w obu grupach były porównywalne: „Na podstawie naszych wyników jest numer Statystycznie istotny dowód na różnice w skutkach między dziennym spożyciem typowej 300-kalorii porcji frytek i 300 kalorii migdałów. Wyniki potwierdzają to nikt Zbadano związek przyczynowy między zwiększonym spożyciem frytek a negatywnymi skutkami zdrowotnymi. „Oczywiście, mają tu również zastosowanie zwykłe ograniczenia i krytyka ugruntowanej nauki: zbyt krótki czas trwania, zbyt mało obiektów testowych, tylko kryteria zastępcze itp. ALE: ten mały dostrojony pilot z pewnością może być użyty numer Postaw hipotezę, która wymaga dalszych badań: frytki są niezdrowe i tuczą. Nie ma już powodu. Oznacza to, że frytki oczywiście nie są tematem tabu podczas odchudzania – wystarczy je odpowiednio uwzględnić. Ale to już inna sprawa. Jeśli interesuje Cię skuteczne odchudzanie, a przede wszystkim utrzymanie upragnionej nowej szczupłej wagi, zobacz -> następny artykuł Polecane, które jednoznacznie obracają się wokół tej grupy tematów.

READ  Wykrywanie i zapobieganie niedoborowi witaminy A: ile potrzebujesz każdego dnia

Jedz to, co lubisz i dobrze toleruj!

Morał tej historii? Nie ma dowodów na zdrowe odżywianie! Tak więc liberalne zalecenie dietetyczne brzmi: jedząc, ufaj tylko komuś, kto wie, co jest dla ciebie naprawdę dobre: ​​twojemu ciału. Słuchaj swoich intuicyjnych uczuć: jedz tylko wtedy, gdy jesteś prawdziwy, fizyczny – biologiczny głód Zdobądź to, co czujesz, co naprawdę lubisz, a przede wszystkim to, co możesz dobrze tolerować. Jedz różnorodne, świeże i wysokiej jakości potrawy. Zaufaj jej „komfortowym westchnieniom z głębi żołądka”, którymi Twoje ciało sygnalizuje Ci: Czuję się dobrze, wszystko jest zrobione dobrze! Dogmat brzmi: Istnieje tyle samo zdrowych diet, co ludzie, ponieważ: Każdy jest inny. Mając to na uwadze: Ciesz się życiem — epikurejskie pozdrowienia!

[1] Przegląd Cochrane porównuje diety niskowęglowodanowe z dobrze zbilansowanymi dietami o ograniczonej kaloryczności. Komunikat prasowy Cochrane, Niemcy, 31 stycznia 2022 r.

[2] Badanie na dużą skalę wykazało, że spożywanie warzyw nie chroni przed chorobami układu krążeniabiuletyn informacyjny 21 lutego 2022

[3] Odżywianie i klimat: jedzenie bezmięsne, zdrowe, przyjazne dla klimatu – brak dowodów. Dtsch Ęrzteebl 2020; 117 (27-28): A-1384 / B-1184. ((Oto źródła [4, 5, 6, 7, 8, 9, 10] w Roczniki chorób wewnętrznych Seria opublikowanych artykułów))

[4] Papadimitriou N, Markozannes G, Kanellopoulou A i in. Kompleksowy przegląd dowodów łączących dietę z ryzykiem raka w 11 miejscach anatomicznych. Nat Common 12, 4579 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-24861-8

[5] Oliwa z oliwek zapobiega cukrzycy. Nie jest statystyczna na dzień 31.01.2014

[6] Badanie PREDIMED dotyczące diety śródziemnomorskiej wycofane – i ponownie opublikowaneaerzteblatt-de, 14 czerwca 2018 r.

[7] Czy jest zdrowa żywność? Forum Żywienia 24.10.2019

[8] Smith, dr; i in. Spożycie frytek i bilans energetyczny: randomizowana, kontrolowana próba American Journal of Clinical NutritionA https://doi.org/10.1093/ajcn/nqac045Opublikowano: 18 lutego 2022

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Choroba niedokrwienna serca – co możesz z nią zrobić?

Published

on

Choroba niedokrwienna serca – co możesz z nią zrobić?
  1. Strona główna
  2. Bawaria

Naciska

W 2022 r. większość mieszkańców Bawarii zmarła z powodu choroby niedokrwiennej serca. Jej przyczyną jest najczęściej miażdżyca. Jak można temu zapobiec?

Monachium – Dane Bawarskiego Urzędu Statystycznego pokazują, że w 2022 r. prawie 10 800 osób zmarło z powodu przewlekłej choroby niedokrwiennej serca, zwanej również chorobą niedokrwienną serca (CHD). Przy około 70 zgonów na 100 000 mieszkańców „jest to najczęstsza przyczyna śmierć” – napisano w komunikacie prasowym urzędu stanu. Smutna statystyka – ale liczby mogą spaść. Ponieważ może zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca.

W 2022 r. większość mieszkańców Bawarii zmarła z powodu choroby niedokrwiennej serca i jej konsekwencji. Wielu przypadków można było jednak uniknąć. Jak? (Awatar) © Zoonar / HalfPoint Images / IMAGO / Merkur-Collage

na ten temat: Zaskakujące liczby: kto najdłużej przebywa w szpitalu w Bawarii – i z jakiego powodu

Przyczyny choroby niedokrwiennej serca – tu leży klucz

„W chorobie niedokrwiennej serca (CHD) tętnice wieńcowe dostarczające do mięśnia sercowego krew bogatą w tlen ulegają zwapnieniu” – napisano na swojej stronie internetowej Niemieckiego Centrum Serca. W języku technicznym nazywa się to miażdżycą. Konsekwencje mogą być poważne, jeśli zwapnienie powoduje skurcze ograniczające przepływ krwi. Konsekwencje, od niewydolności serca, przez arytmię, po zawał serca, są często śmiertelne. „Objawy i ryzyko chorób wtórnych można zmniejszyć dzięki zindywidualizowanemu leczeniu” – mówi. dhzb.de śledzenie. Ale lepiej byłoby w ogóle nie dopuścić do wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Kluczem tutaj, jak mogłoby być inaczej, jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Klasyczny tytoń, alkohol i niezdrowa żywność – spowodowana tłuszczem – można określić jako prekursory choroby niedokrwiennej serca. Istnieją jednak inne czynniki, które zwiększają ryzyko rozwoju choroby dhzb.de Wymienia je w następujący sposób:

Czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca

Najważniejsze czynniki ryzyka: Palenie, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, brak ruchu i otyłość

wiek: Ryzyko wystąpienia miażdżycy wzrasta wraz z wiekiem

READ  Wykrywanie i zapobieganie niedoborowi witaminy A: ile potrzebujesz każdego dnia

Geny: Predyspozycje genetyczne mogą również zwiększać ryzyko choroby niedokrwiennej serca

seks: Tutaj też są różnice. Statystycznie rzecz biorąc, kobiety stają się bardziej podatne na chorobę niedokrwienną serca dopiero po 55. roku życia, kiedy zmienia się w nich poziom hormonów. Coraz częściej chorują mężczyźni po 45. roku życia.

Oczywiście na wiele z tych czynników, takich jak wiek, płeć i genetyka, nie można wpływać. Ale pierwszy punkt, który obejmuje czynniki związane ze stylem życia, jest w twoich rękach. To zaczyna się już w młodym wieku.

(Przy okazji: nasz biuletyn Bayernu codziennie informuje Cię o wszystkich ważnych historiach z Bawarii.)

Zdrowy styl życia: Jak zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca?

Zdrowy tryb życia: nie palenie, picie niewielkiej ilości alkoholu, przestrzeganie zdrowej i zbilansowanej diety bez dużej ilości tłuszczu i cukru oraz regularna aktywność fizyczna. To zawsze wydaje się takie proste, ale często jest trudne w życiu codziennym. Kiedy w stołówce znów można wybierać pomiędzy liściem sałaty z jednej strony a pachnącym plasterkiem z frytkami z drugiej. Albo po ośmiu godzinach pracy musisz iść do beznadziejnie zatłoczonej siłowni.

Istnieje wiele rzekomych alternatyw, które obiecują zdrowsze wyjście. E-papierosy zamiast tytoniu. Nie pij napojów zawierających zamienniki cukru zamiast klasycznych słodkich napojów gazowanych. Do zmiany trybu życia na zdrowy najlepiej zachęcać małymi, ale konsekwentnymi nawykami. Wybieraj schody, korzystaj z windy, regularnie włączaj do swojej diety owoce, dla odmiany idź do domu po pracy, jedz białe mięso zamiast czerwonego, oleje roślinne zamiast masła i produkty pełnoziarniste zamiast produktów pszennych. Ale to tylko mały, w dużej mierze skrócony zarys – więcej możesz dowiedzieć się w naszym dziale zdrowie.

Przy okazji, możesz określić swój wiek serca za pomocą anonimowego autotestu online. Jak się nazywa Próba Brocama Jest to inicjatywa Fundacji Asman Prevention.

READ  Występowanie w powiatach i numerach RKI dzisiaj (21 maja 2022 r.)

Choroba niedokrwienna serca – co się dzieje w przypadku rozpoznania choroby niedokrwiennej serca

Oczywiście rozpoznanie choroby niedokrwiennej serca nie oznacza od razu wyroku śmierci. „Objawy i przebieg choroby niedokrwiennej serca zależą w dużej mierze od tego, kiedy choroba zostanie zdiagnozowana, czy zminimalizowano czynniki ryzyka i jak pacjenci reagują na leczenie” – wyjaśnia. dhzb.de. Szczególnie ważne jest wczesne wykrycie choroby, jednak nie zdarza się to często, ponieważ objawy są rzadkie i początkowo ledwo zauważalne.

Jeśli cierpisz na chorobę niedokrwienną serca, rozróżnia się dwie formy leczenia: leczenie zachowawcze, które polega przede wszystkim na zmianie stylu życia i stosowaniu leków, na przykład obniżających ciśnienie krwi i walce z cukrzycą, oraz leczenie interwencyjne. W tym drugim przypadku „zwężenia tętnic wieńcowych należy leczyć operacyjnie, co oznacza konieczność ingerencji w organizm pacjenta” – pisze. dhzb.de. Interwencje te obejmują przede wszystkim operacje bajpasów, podczas których zwężony zmieniony obszar zostaje poszerzony za pomocą stentu wieńcowego (małego rurkowego stentu naczyniowego). Głównym celem jest zapobieganie nagłej blokadzie naczyń krwionośnych, która może prowadzić do zawału serca. (Fahz)

Continue Reading

science

Forum am Haff prezentuje najnowsze technologie, które często mogą zastąpić zastrzyki z insuliny

Published

on

Forum am Haff prezentuje najnowsze technologie, które często mogą zastąpić zastrzyki z insuliny

Już po raz drugi w Torjello odbył się dzień informacyjny dla diabetyków insulinozależnych i pracowników służby zdrowia zorganizowany wspólnie przez Ameos i sieć medyczną HaffNet w ramach inicjatywy „Zdrowi na Pomorzu Zachodnim”. Wprowadzane są tam najnowsze technologie.

Ułatwienia dla pacjentów

Cukrzyca odnosi się do różnych chorób metabolicznych. Wszystkie mają wspólną cechę: prowadzą do zwiększonego poziomu cukru (glukozy) we krwi, ponieważ pacjenci cierpią na niedobór hormonu insuliny lub zmniejszone działanie insuliny. Dzień mediów pokazał, że wiele osób dotkniętych chorobą staje się także ekspertami w miarę postępu choroby. W Torjillo chcieli poznać najnowocześniejszy sprzęt, za pomocą którego mogliby samodzielnie podawać hormon.

Dzień informacyjny dla diabetyków w Torjillo: wystawcy branżowi zaprezentowali informacje na temat aktualnego stanu insulinoterapii. (zdjęcie: ZVG)

„Osoby chore na cukrzycę nie muszą już samodzielnie wstrzykiwać insuliny” – mówi Anja Ness. Jest asystentką technika laboratorium medycznego (MTLA) u dr. Sabine Meinhold, która prowadzi klinikę lekarza rodzinnego specjalizującą się w leczeniu cukrzycy w Ockermond. „Istnieją obecnie systemy składające się z sondy pomiarowej i pompy” – wyjaśnia obecny stan wiedzy.

Czujnik mierzący poziom cukru.

Czujnik mierzący poziom cukru. (zdjęcie: Olivera Hawke’a)

Czujnik jest przekłuwany w ramieniu i mierzy wartość glukozy w podskórnej tkance tłuszczowej. Jeżeli po posiłku wartość ta wzrośnie, czujnik wysyła sygnał do małej pompy, która poprzez igłę wprowadza insulinę do organizmu.

Sugerowane artykuły

Długoterminowe badanie stanu zdrowia przed trzecią rundą

Oprócz specjalistycznych wystawców, którzy udzielali informacji na swoich stoiskach, odbyło się także dodatkowe szkolenie dla lekarzy specjalistów z praktyk i klinik w „Haus an der Schleuse”, które przeprowadziła Anja Neß.

Anya Ness (z prawej) przeprowadziła dodatkowe szkolenie dla ratowników medycznych na ten temat "Insulinoterapia" podczas.

Anya Ness (z prawej) przeprowadziła dodatkowe szkolenie dla ratowników medycznych na temat „Terapia insuliną”. (zdjęcie: ZVG)

Konferencja obejmuje także wykłady specjalistyczne. Profesor dr. Hans-Christoph Schober jest specjalistą chorób wewnętrznych w Wolgast, specjalizującym się w zaburzeniach hormonalnych i chorobach kości. W Torgelow udzielał porad nie tylko związanych z cukrzycą, ale także z ćwiczeniami: „Siła naszych mięśni i jej znaczenie w obniżaniu poziomu cukru we krwi” – ​​taki tytuł miał wykład. Wielu diabetyków ma również nadwagę, ale zdaniem lekarza aktywność fizyczna może pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi.

Za swoje uwagi otrzymał brawa od Reinharda Thiessena z Igesen, diabetyka potrzebującego insuliny. Powiedział publiczności, że przestał grać w squasha. Być może jednak po sześćdziesiątce po prostu wywierał na siebie zbyt dużą presję. „Pani wykład, profesorze, zachęcił mnie do powrotu do regularnych, aktywnych i umiarkowanych ćwiczeń” – powiedział Hansowi-Christophowi Schoberowi.

Profesor Hans-Christoph Schober (po lewej) i Reinhard Thiessen.

Profesor Hans-Christoph Schober (po lewej) i Reinhard Thiessen. (zdjęcie: ZVG)

Według organizatorów dzień mediów, który odbędzie się wiosną przyszłego roku, będzie skierowany do osób chorych na cukrzycę, które mogą przeżyć bez przyjmowania insuliny. Informacje na temat inicjatywy „Zdrowie w Pomorzu Przednim” Gesundheitregion Vorpommern GmbH można znaleźć na stronie https://gesund-in-vorpommern.de/

Continue Reading

science

Nanoboty: jak niebezpieczna jest szara maź? | Życie i wiedza

Published

on

Nanoboty: jak niebezpieczna jest szara maź?  |  Życie i wiedza

Noch sind sie reine Zukunftsmusik. Doch es scheint nur eine Frage der Zeit zu sein, bis die Wissenschaft Nano-Roboter entwickeln kann – also Maschinen auf molekularer Größe.

Solche Nanobots könnten ein wirksames Mittel sein im Kampf gegen Krankheiten wie Krebs. Sie wären auch hilfreich, um Rohstoffe zu gewinnen oder Müll zu beseitigen.

Doch von den Mini-Maschinen könnten auch Gefahren ausgehen, wenn sie etwa als Waffe missbraucht werden oder sich unkontrolliert vermehren. Die Folge wäre eine sogenannte „Graue Schmiere“. BILD erklärt, was das für uns und unseren Planeten bedeuten könnte.

Wissenschaftler erforschen schon heute Mini-Roboter für den Einsatz in der Medizin: „Es handelt sich um ganz kleine Geräte, die in den Körper eingeschleust werden können“, sagt Felix Fischer, Doktorand am Deutschen Krebsforschungszentrum in Heidelberg. „Das ist zwar noch nicht so in der Praxis anwendbar, aber das bewegt sich langsam darauf hinzu. Zum Beispiel zur Behandlung von Tumoren oder zur Bewegung von Medizin an den Ort, an dem sie hingehört.“

Felix Fischer betont, dass die Roboter immer kleiner werden. „Wir bewegen uns noch nicht auf dem Bereich der Nanotechnologie mit unserer Forschung, aber es geht schon unter den Millimeter-Bereich.“

Können Sie sich selbst vermehren?

Bereits 1986 beschäftigte sich Eric Drexler, ein Pionier der Nanotechnologie, in seinem Buch „Maschinen der Schöpfung“ mit Nanobots. Er spekuliert darin, dass die Mini-Maschinen in Zukunft so weit entwickelt sind, dass sie sich mit Material und Energie aus der Umwelt selbst vervielfältigen können.

READ  Korona w SH: wskaźnik infekcji nieznacznie spada do 709,0 | NDR.de - Aktualności - Szlezwik-Holsztyn

Der Vorteil dieser Vision: Sie könnten neben medizinischen Aufgaben z. B. auch Plastikmüll oder Müllteppiche in Ozeanen abbauen.

Die große Gefahr: Nanobots könnten sich unkontrolliert vermehren. Drexler spricht in seinem Buch von einer Grey Goo – zu Deutsch der „Grauen Schmiere“.

Im schlimmsten Fall würde wegen der extremen Masse der Nanobots eine Vernichtung der Biosphäre der Erde drohen, so Drexler. Auch könnten sich die Mini-Maschinen in einem Worst-Case-Szenario zu Ökophagen weiterentwickeln – populärwissenschaftlich ausgedrückt zu Fressern der Welt.

Studie untersuchte die Gefahr der Nanobots

Experten halten das aber für äußerst unwahrscheinlich, da eine derartige Vermehrung der Nanobots extrem langsam abliefe. Außerdem würden sich die Mini-Maschinen im Überlebenskampf um Materie und Sauerstoff im Zweifel gegenseitig ausschalten.

Dass es Sorgen um eine sogenannte „Graue Schmiere“ gibt, zeigt allerdings auch eine Studie, die das britische Königshaus im Jahr 2004 in Auftrag gab. Die British Royal Society urteile damals jedoch: Die Gefahr von selbstreplizierenden Nanobots liege zu weit in der Zukunft, um für staatliche Kontrolle relevant zu sein …

Continue Reading

Trending