Szacuje się, że w Niemczech ponad 9 milionów dorosłych ma cukrzycę, z czego 90 procent ma cukrzycę typu 2. Czynniki ryzyka choroby obejmują otyłość, brak ruchu, palenie, dietę bogatą w tłuszcz i cukier oraz genetykę.
Przede wszystkim czysty cukier w słodyczach lub np. wypiekach z białej mąki szybko podnosi poziom insuliny, a tym samym zwiększa insulinooporność, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do cukrzycy typu 2 przy odpowiednich predyspozycjach genetycznych i czynnikach ryzyka.
Chodzenie po jedzeniu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy
Nowy analiza wymiarowaopublikowany w Sports Medicine, podsumowuje Już 2-5 minut łatwego chodzenia po jedzeniu może przyczynić się do Aby zrównoważyć poziom cukru we krwi Aby Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 Może bardzo zachorować.
Naukowcy przeanalizowali wyniki siedmiu badań, w których zbadano efekty metaboliczne Siedzenie kontra stanie i łagodne chodzenie Został zbadany i zmierzony jego efekt Cukier we krwi i insulina i ciśnienie skurczowe.
Analiza wykazała, że nawet po zjedzeniu posiłku Aby wytrzymać poziom insuliny po jedzeniu mniej niż siedzenielo Nie tak dobre jak łatwe chodzenie. Jednak żadna aktywność nie miała wpływu na skurczowe ciśnienie krwi.
To kryje się za efektem
Podejrzewa się, że przyczyną tego efektu są zwiększone skurcze mięśni podczas chodzenia, ponieważ mięśnie ludzkie przy każdym skurczu potrzebują energii w postaci glukozy. Kiedy te mięśnie napinają się w ciągu 90 minut po posiłku, wchłaniają część cukru z posiłku, zmniejszając w ten sposób szczytowy poziom glukozy.
Ponadto mięśnie ludzkie są w stanie wchłonąć cukier bez pomocy insuliny (kiedy insulina jest potrzebna do wniknięcia glukozy do komórek). Ponieważ mięśnie mogą wchłonąć duże ilości glukozy podczas chodzenia, organizmowi pozostaje niewiele cukru.
W rezultacie trzustka musi wytwarzać mniej insuliny, aby przetworzyć pozostałą glukozę z posiłku. Być może dlatego lekki spacer po jedzeniu obniża poziom insuliny.
Chodzenie nie tylko pomaga w walce z cukrzycą
Spacer po posiłku nie tylko zmniejsza wysoki poziom cukru we krwi i ryzyko cukrzycy, ale może również zmniejszać apetyt i stany zapalne, spowalniać proces starzenia i między innymi poprawiać stan zdrowia. Nasze zdrowie fizyczne i psychiczne Wsparcie finansowe.