Connect with us

science

Zajmuje tylko 2 minuty: prosta sztuczka, która natychmiast zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Published

on

Zajmuje tylko 2 minuty: prosta sztuczka, która natychmiast zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Po jedzeniu często chcesz po prostu położyć się i odpocząć. Zdradzimy, dlaczego warto wybrać się na spacer i dlaczego wystarczą dwie minuty.

Szacuje się, że w Niemczech ponad 9 milionów dorosłych ma cukrzycę, z czego 90 procent ma cukrzycę typu 2. Czynniki ryzyka choroby obejmują otyłość, brak ruchu, palenie, dietę bogatą w tłuszcz i cukier oraz genetykę.

Przede wszystkim czysty cukier w słodyczach lub np. wypiekach z białej mąki szybko podnosi poziom insuliny, a tym samym zwiększa insulinooporność, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do cukrzycy typu 2 przy odpowiednich predyspozycjach genetycznych i czynnikach ryzyka.

Chodzenie po jedzeniu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy

Stan przedcukrzycowy: w ten sposób możesz obniżyć poziom cukru we krwi

Stan przedcukrzycowy: w ten sposób możesz obniżyć poziom cukru we krwi
© Wochita; spałem

Nowy analiza wymiarowaopublikowany w Sports Medicine, podsumowuje Już 2-5 minut łatwego chodzenia po jedzeniu może przyczynić się do Aby zrównoważyć poziom cukru we krwi Aby Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 Może bardzo zachorować.

Naukowcy przeanalizowali wyniki siedmiu badań, w których zbadano efekty metaboliczne Siedzenie kontra stanie i łagodne chodzenie Został zbadany i zmierzony jego efekt Cukier we krwi i insulina i ciśnienie skurczowe.

Analiza wykazała, że ​​nawet po zjedzeniu posiłku Aby wytrzymać poziom insuliny po jedzeniu mniej niż siedzenielo Nie tak dobre jak łatwe chodzenie. Jednak żadna aktywność nie miała wpływu na skurczowe ciśnienie krwi.

To kryje się za efektem

Podejrzewa się, że przyczyną tego efektu są zwiększone skurcze mięśni podczas chodzenia, ponieważ mięśnie ludzkie przy każdym skurczu potrzebują energii w postaci glukozy. Kiedy te mięśnie napinają się w ciągu 90 minut po posiłku, wchłaniają część cukru z posiłku, zmniejszając w ten sposób szczytowy poziom glukozy.

Ponadto mięśnie ludzkie są w stanie wchłonąć cukier bez pomocy insuliny (kiedy insulina jest potrzebna do wniknięcia glukozy do komórek). Ponieważ mięśnie mogą wchłonąć duże ilości glukozy podczas chodzenia, organizmowi pozostaje niewiele cukru.

W rezultacie trzustka musi wytwarzać mniej insuliny, aby przetworzyć pozostałą glukozę z posiłku. Być może dlatego lekki spacer po jedzeniu obniża poziom insuliny.

Chodzenie nie tylko pomaga w walce z cukrzycą

Spacer po posiłku nie tylko zmniejsza wysoki poziom cukru we krwi i ryzyko cukrzycy, ale może również zmniejszać apetyt i stany zapalne, spowalniać proces starzenia i między innymi poprawiać stan zdrowia. Nasze zdrowie fizyczne i psychiczne Wsparcie finansowe.

READ  Wskazówka dotycząca przepisu: Chleb pełnoziarnisty z orzechami włoskimi – monitor żywności
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Palenie szkodzi układowi odpornościowemu w dłuższej perspektywie, nawet wiele lat po rzuceniu palenia

Published

on

Palenie szkodzi układowi odpornościowemu w dłuższej perspektywie, nawet wiele lat po rzuceniu palenia
  1. Strona główna
  2. świat

Naciska

Palenie ma negatywny i trwały wpływ na układ odpornościowy. Jest to porównywalne z takimi czynnikami, jak usposobienie genetyczne i wiek.

FRANKFURT – Palenie szkodzi zdrowiu, to wiadomo od dawna. Ma to nie tylko negatywne skutki dla płuc i układu oddechowego, Ale to też szkodzi mózgowi. Jednak od niedawna odkryto, że palenie ma również długoterminowy negatywny wpływ na układ odpornościowy – i może się to zdarzyć nawet kilka lat po rzuceniu nałogu przez palacza.

Tak przynajmniej sugeruje nowe, długoterminowe badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół badawczy i opublikowane niedawno w specjalistycznym czasopiśmie Natura Został opublikowany. W rezultacie palenie papierosów ma tak samo silny wpływ na układ odpornościowy organizmu człowieka, jak wiek i geny.

Palenie szkodzi układowi odpornościowemu: w jednym z badań naukowcy skupiają się na tak zwanych cytokinach

W ramach długoterminowego badania prowadzonego przez francuski Instytut Pasteura międzynarodowy zespół badawczy zbadał wpływ 136 czynników środowiskowych na reakcje immunologiczne łącznie u 1000 zdrowych dorosłych ochotników. Badane czynniki dotyczą przede wszystkim aspektów społeczno-demograficznych, nawyków żywieniowych i stylu życia osób badanych.

W swoich badaniach naukowcy skupili się w szczególności na uwalnianiu tzw. cytokin. Te skoordynowane substancje są uwalniane, gdy układ odpornościowy reaguje, gdy patogeny dostaną się do organizmu człowieka. Ponieważ cytokiny aktywują określone komórki obronne, mają również wpływ na procesy zapalne oraz rozmnażanie i rozwój bakterii rak. Cytokiny obejmują interferony i interleukiny.

Grupa badawcza biorąca udział w badaniu stwierdziła, że ​​palenie ma największy wpływ na układ odpornościowy

Naukowcy przeanalizowali produkcję 13 cytokin w próbkach krwi, które zostały poddane działaniu łącznie dwunastu różnych stymulantów odpornościowych. Poprzez te stymulacje naukowcy wywołali reakcje w obu częściach układu odpornościowego.

Układ odpornościowy człowieka składa się z jednej strony z części wrodzonej i ogólnie reaktywnej, z drugiej zaś strony nabytej, która reaguje na różne czynniki. Zmienne czynniki, takie jak choroby i szczepienia Dlatego oddziałuje bardziej specyficznie z patogenami. Na tej podstawie zespół badawczy był w stanie określić specyficzną reakcję immunologiczną, która w rezultacie wystąpiła.

Spośród wszystkich zbadanych czynników, palenie miało największy wpływ na układ odpornościowy. Im więcej osób badanych papierosów paliło dziennie, tym więcej papierosów dziennie paliło, powiedział kierownik badania Darragh Duffy. Codzienne lustro Według konferencji prasowej. Jednakże wpływ palenia na wrodzoną część układu odpornościowego był tymczasowy i znikał po zaprzestaniu palenia. Objawiają się przede wszystkim w postaci różnych reakcji zapalnych.

Wpływ palenia na nabyty układ odpornościowy jest większy niż wpływ palenia na wrodzony układ odpornościowy

Jednak palenie wyrobów tytoniowych miało znacznie większy wpływ na nabytą część odpowiedzi immunologicznej: zdaniem badaczy znacząco zmieniało liczbę cytokin uwalnianych przez układ odpornościowy w wyniku infekcji. Zwłaszcza w dłuższej perspektywie. Grupa badawcza zakłada, że ​​efekty te będą się utrzymywać przez lata po zaprzestaniu palenia.

Violin Saint-Andre, który również brał udział w badaniu, bada, dlaczego jest to powiązane. Według niej długotrwały wpływ palenia na limfocyty T wynika ze zmian w metylacji DNA. Są to markery chemiczne na materiale genetycznym, które wpływają na aktywność genów. „U obecnych i byłych palaczy występuje większa metylacja niż u osób, które nigdy nie paliły. Efekt nasila się wraz z wiekiem i liczbą wypalanych papierosów” – mówi autor badania.

Odwrotnie, oznacza to również: Mniej palenia pomaga. Nawiasem mówiąc, metylacja trwa latami, nawet jeśli rzucisz palenie. W związku z tym osobom palącym od lat lub palącym od lat zaleca się zachowanie ostrożności i regularne sprawdzanie stanu zdrowia.

Naukowcy ostrzegają: „Najlepszy moment na rzucenie palenia jest teraz”.

Naukowcy coraz lepiej rozumieją różne aspekty palenia, ale zalecenia się nie zmieniają. „Zaczynanie palenia nigdy nie jest dobrym pomysłem. Najlepszy moment na rzucenie palenia jest teraz” – zaleca badacz Darragh Duffy, który wziął udział w badaniu.

Palenie szkodzi zdrowiu, to wiadomo od dawna.  Jednak według nowego długoterminowego badania ma to również długoterminowe konsekwencje dla układu odpornościowego.
Palenie papierosa nad popielniczką © IMAGO/Burkhard Schubert

Pierwsza autorka, Violene Saint-Andre, ostrzegła młodych ludzi podczas konferencji prasowej: „Nigdy nie zaczynaj palić”. Ale to z pewnością nie tylko jest dobre dla twojego zdrowia. Palacze mogą również zyskać finansowo na rzuceniu palenia Na początku roku ponownie podwyższono podatki na wyroby tytoniowe. (Fabian Hartmann)

READ  t3n - Cyfrowi pionierzy | cyfrowy magazyn biznesowy
Continue Reading

science

Różnice fizyczne mogą przynieść korzyści społeczeństwom

Published

on

Różnice fizyczne mogą przynieść korzyści społeczeństwom


Nierówność jest czasami brzydka.
Zdjęcie: Frank Roth

Idealnie byłoby, gdyby wszyscy członkowie społeczeństwa nie otrzymywali tej samej kwoty? Nie, jeśli mają one optymalnie współpracować w celu budowy lub utrzymania wspólnych dóbr, jak wykazało obecnie dochodzenie.

GRówność jest dobra, nierówność jest zła. W wielu kontekstach społecznych i prawie wszystkich kontekstach społecznych i ekonomicznych ocena ta ma status niemal oczywisty. Nierówności należy zmniejszać i, jeśli to możliwe, całkowicie eliminować. Trudno także krytykować to stanowisko ze względu na pewne pojęcia równości. Na przykład równość wobec jakiegokolwiek prawa jest niezrównanym osiągnięciem kulturowym.

Nierzadko jednak ideał utożsamia się z równością materialną, to znaczy z najmniejszymi możliwymi różnicami w przyznawaniu dóbr różnym członkom społeczeństwa. O ile można dyskutować, czy i w jakim stopniu te różnice są uzasadnione – możliwe jest, że nawet ostatecznie inteligentna i zdolna osoba zawdzięcza swoją inteligencję i zdolności wyłącznie rodzicom, szczęściu lub genom – postrzegane jest społeczeństwo bardziej równe materialnie jako społeczeństwo bardziej równe materialnie. Bardziej sprawiedliwy. Ale społeczeństwa nie żyją samą sprawiedliwością, ale także współpracą między swoimi członkami w celu tworzenia lub przynajmniej zachowania wspólnych dóbr, takich jak na przykład czyste środowisko.

READ  Brak widocznych gwiazd: astronom przypadkowo odkrył „ciemną galaktykę”
Continue Reading

science

Zmniejszona inteligencja po zakażeniu Koroną – szczególnie Long Covid | Życie i wiedza

Published

on

Zmniejszona inteligencja po zakażeniu Koroną – szczególnie Long Covid |  Życie i wiedza

Eine Corona-Infektion kann neben vielen anderen Symptomen auch Konzentrationsstörungen auslösen und damit die Intelligenz schwächen. Die geringere IQ-Leistung wurde jetzt in einer Studie gemessen.

Britische Wissenschaftler vom Imperial College in London behaupten jetzt, dass mit Corona infizierte Menschen und unter Long Covid Leidende bei kognitiven Tests schlechter abschneiden.

Die Studie des Londoner College wurde im August und September 2022 durchgeführt. An den Online-Tests nahmen rund 110 000 Erwachsene teil – darunter solche, die eine Corona-Infektion hatten, Long-Covid-Patienten und Nicht-Infizierte.

Zudem wurden Daten aus der britischen React-Studie aus 2020 genutzt. Sie stellt eine der umfangreichsten Covid-Datensammlungen weltweit dar.

Das Ergebnis der Untersuchungen: Die kognitiven Leistungsunterschiede zwischen Nicht-Infizierten und Infizierten waren noch nach einem Jahr messbar. Laut den beteiligten Wissenschaftlern bewegt sich der Unterschied in einem Bereich von ungefähr drei IQ-Punkten. Die Infizierten sollen von den Unterschieden allerdings selbst nichts bemerkt haben, heißt es weiter.

Bis zu sechs IQ-Punkte weniger

Bei Patienten, die nach der Infektion noch länger als zwölf Wochen Symptome verspürten, waren die Gedächtnis- und Konzentrationswerte um umgerechnet bis zu sechs IQ-Punkte niedriger. Zu den Symptomen der Long-Covid-Patienten gehört auch der sogenannte Gehirn-Nebel. Die Forscher glauben nun, dass dieser „Hirnnebel“ quantifizierbare Auswirkungen habe.

Ermutigend sei aber, so die Briten-Forscher, dass die Konzentrations- und Gedächtnisstörungen mit der Zeit zurückgingen.

Eine frühere Studie des Londoner College zu Intelligenz-Verlusten von Long-Covid-Patienten war hinsichtlich Ihrer Aussagekraft unter deutschen Experten heftig umstritten.

Der britische Psychiater Maxime Taquet (Universität Oxford), der nicht an der aktuellen Studie beteiligt war, sagte dem britischen „Guardian“: „Auch wenn die kognitiven Defizite nach Covid-19 im Durchschnitt nur geringfügig sind, so hat doch eine beträchtliche Minderheit von Menschen schwerwiegendere Defizite, die wahrscheinlich ihre Arbeits- und Funktionsfähigkeit beeinträchtigen. Angesichts des Ausmaßes der Pandemie und der Zahl der Betroffenen ist dies besonders besorgniserregend.“

READ  Wskazówka dotycząca przepisu: Chleb pełnoziarnisty z orzechami włoskimi – monitor żywności

Continue Reading

Trending