Connect with us

Tech

Samsung i Google Cloud współpracują, aby wprowadzić kreatywne funkcje sztucznej inteligencji do serii Samsung Galaxy S24 – Samsung Newsroom Niemcy

on

Samsung Electronics i Google Cloud ogłosiły nowe wieloletnie partnerstwo: użytkownicy smartfonów Samsung na całym świecie będą mogli korzystać z generatywnych funkcji AI z Google Cloud. Począwszy od serii Samsung Galaxy S24 ogłoszonej na Galaxy Unpacked w San Jose w Kalifornii, Samsung będzie pierwszym partnerem Google Cloud oferującym sztuczną inteligencję typu cross-cloud na smartfonach Gemini Pro i Imagine 2 na platformie Vertex.

„Google i Samsung od dawna łączy wartość, że technologia powinna przede wszystkim pomagać ludziom, oraz chęć udostępnienia nowych technologii jak największej liczbie osób” – powiedział Janghyun Yoon, wiceprezes wykonawczy firmy i szef działu Mobile eXperience Biuro oprogramowania Biznes w Samsung Electronics: „Jesteśmy bardzo zadowoleni, że seria Galaxy S24 to pierwszy smartfon wyposażony w rozwiązania Gemini Pro i Imagine 2 oparte na Vertex AI.” „Po miesiącach rygorystycznych testów i ocen konkurencyjnych zespoły Google Cloud i Samsung współpracowaliśmy, aby zapewnić najlepszą jakość sztucznej inteligencji opartą na Gemini.” W Galaxy.”

Samsung jest pierwszym partnerem Google Cloud, który oferuje użytkownikom Gemini Pro na platformie Vertex AI. bliźniak Zaprojektowany od podstaw pod kątem multimodalności, może płynnie przesyłać, rozumieć, przetwarzać i integrować różne typy informacji, takie jak tekst, kod, obrazy i filmy. Począwszy od natywnych aplikacji Samsung, użytkownicy serii Galaxy S24 mogą korzystać z funkcji dostępnych w Note Assistant, Copy Assistant i Samsung Keyboard.1 Używa. Korzystając z Gemini Pro na Vertex AI, użytkownicy Samsunga mają do dyspozycji ważne funkcje Google Cloud, w tym odpowiednie funkcje bezpieczeństwa i prywatności.

Użytkownicy serii Galaxy S24 korzystają z Imagen 2, najbardziej zaawansowanej technologii Google do publikowania tekstu na obrazy, opracowanej przez Google DeepMind, ponieważ Imagen 2 na platformie Vertex AI zapewnia bezpieczną i intuicyjną funkcję edycji obrazów. W serii Galaxy S24 funkcja ta dotyczy ogólnej edycji zdjęć2 Używany w aplikacji Samsung Gallery.

READ  Mała cena za ogromny tablet

W ramach tej współpracy Samsung jest także jednym z pierwszych klientów, który przetestował Gemini Ultra – najpotężniejszy i największy model Google do bardzo złożonych zadań. Seria Galaxy S24 będzie także korzystać z Gemini Nano, oprogramowania LLM na urządzeniu wprowadzonego w ramach systemu Android 14 – najbardziej wydajnego modelu Gemini do zadań on-device.

„Wspólnie z firmą Samsung Google Cloud dostrzega ogromną szansę dla generatywnej sztucznej inteligencji na tworzenie znaczących doświadczeń mobilnych, które stymulują i usprawniają łączność i komunikację dla milionów ludzi” – powiedział Thomas Kurian, dyrektor generalny Google Cloud. „Dzięki Gemini programiści firmy Samsung mogą wykorzystać światowej klasy infrastrukturę Google Cloud, wiodącą wydajność i elastyczność, aby dostarczać bezpieczne, niezawodne i wciągające aplikacje generatywne oparte na sztucznej inteligencji na smartfony Samsung”.

1 Funkcje Galaxy AI mogą wymagać połączenia z Internetem, istniejącego konta Samsung i/lub aktualizacji systemu Android do najnowszej wersji. Funkcjonalność może zależeć od konkretnego urządzenia i ustawień aplikacji. Niektóre funkcje mogą być niekompatybilne z niektórymi aplikacjami lub wymagać dostępu do oddzielnie dostępnych plików do pobrania, np. wersji językowych. Dostępność usług może się różnić w zależności od kraju, regionu i rynku.
2 Edycja generatywna wymaga połączenia sieciowego i zalogowania się na konto Samsung. Edycja za pomocą edycji generatywnej pozwala uzyskać obraz o rozdzielczości do 12 megapikseli. Po zapisaniu na obrazie wyjściowym umieszczany jest widoczny znak wodny, wskazujący, że obraz został wygenerowany przez sztuczną inteligencję.

Click to comment

„Szok” w NASA: Zderzenie dwóch satelitów było bliżej, niż oczekiwano

„Szok” w NASA: Zderzenie dwóch satelitów było bliżej, niż oczekiwano

Pod koniec lutego zbliżające się zderzenie dwóch satelitów było znacznie bliżej, niż wcześniej sądzono. Choć początkowo zakładano, że nieaktywny rosyjski satelita szpiegowski Cosmos i amerykański satelita obserwacyjny Ziemi TIMED minęły się od siebie o około 20 metrów, to według nowych analiz było to mniej niż 10 metrów. Poinformował o tym magazyn Electronic Space Cytowane przez Pam Milroy z NASA. Kilka dni temu na konferencji kosmicznej wyjaśniła, że ​​odkrycie przeraziło wszystkich w NASA: „To był prawdziwy szok – dla mnie osobiście i dla wszystkich w NASA”. Zderzenie mogło mieć katastrofalne skutki.

reklama

NASA otrzymała informację z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, że oba satelity zmierzają w kierunku nieuchronnej kolizji Ogłoszono to 28 lutego. NASA zakładała wówczas, że obie planety miną się nawzajem, ale w wyniku zderzenia wygenerowane zostaną duże ilości śmieci. Ponadto kolizja mogła oznaczać koniec misji TIMED, poświęconej badaniu atmosfery ziemskiej. Jeszcze 28 lutego Amerykańska Agencja Kosmiczna ogłosiła, że ​​oba satelity minęły się i w dającej się przewidzieć przyszłości nie zbliżą się do siebie na swoich orbitach. Jak blisko było tego, stało się jasne dopiero później.

Ponieważ obydwoma satelitami nie można było już sterować z Ziemi, osoby odpowiedzialne za Ziemię musiały siedzieć bezczynnie i czekać. Gdyby się zderzyły, powstałaby duża chmura gruzu, złożona z fragmentów różnej wielkości, przyspieszająca wokół Ziemi z prędkością dziesiątek tysięcy kilometrów na godzinę. Potem już tylko czekali, aż „wystrzelą dziurę w innym statku kosmicznym, potencjalnie zagrażając ludziom”, jak nadal cytuje SpaceMilroy.

Wraz ze wzrostem liczby satelitów na orbicie wzrasta również ryzyko takich zbliżających się kolizji. Nawet jeden z nich może wystarczyć, aby rozpocząć reakcję łańcuchową, w wyniku której szczątki wymazują orbity całych satelitów. Jest to jeden z powodów, dla których ludzie wielokrotnie ostrzegają przed zagrożeniami związanymi ze śmieciami kosmicznymi, czyli nieaktywnymi obiektami, które nie są już w stanie manewrować na orbicie. Szczególnie ostra krytyka dotyczy praktyki niszczenia satelitów w przestrzeni kosmicznej w celach testowych, co również powoduje powstawanie takich chmur śmieci. Niedawno taki test przeprowadzony przez Rosję naraził Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) na niebezpieczeństwo. Ponieważ możliwe jest przynajmniej uniknięcie tych chmur gruzu, wezwania do zakończenia takich testów stają się coraz głośniejsze.

READ  Raidy z grudnia 2022 r. – te błyszczące pokemony są szczególnie rzadkie

(meh)

Do strony głównej

Tech

Niespodzianki w nowej funkcjonalności WhatsApp – długie dotknięcie wiadomości otwiera nową opcję

1. Strona główna
  2. panorama

Naciska

Nowa funkcja notatek w WhatsApp może ułatwić życie użytkownikom. Z planowaną innowacją Messengera wiąże się jednak pewien problem.

Brema – Ostatnio doszło do… WhatsApp Trochę zmian. Zacząłem kilka tygodni temu Usługa Messenger wprowadza nowy design. Wielu użytkowników zauważyło, że kolor ich komunikatora zmienił się z niebieskiego na zielony. Chociaż zmiana ta została dotychczas wdrożona tylko dla niektórych użytkowników, WhatsApp już planuje kolejną aktualizację: zintegrowaną funkcję notatek.

WhatsApp planuje wprowadzić nową funkcję, z której będzie można korzystać poprzez długie naciśnięcie wiadomości

Ogólnie oświecony blog fanów WABetaInfo Stwierdzono, że WhatsApp pracuje nad „integracją funkcji robienia notatek z przyszłą aktualizacją aplikacji”. Według raportu niektórzy użytkownicy wersji beta mogą już testować tę funkcję, ale nadal znajduje się ona na etapie rozwoju. Użytkownicy WhatsApp mogą obecnie długo naciskać poszczególne wiadomości, aby otworzyć menu kontekstowe oferujące różne opcje. Za pomocą tego menu użytkownicy mogą przesyłać dalej, kopiować, przypinać i odpowiadać na wiadomości. Planowana aktualizacja ma na celu dodanie kolejnej funkcjonalności.

WhatsApp prawdopodobnie będzie pracował nad funkcją notatek dla swojego komunikatora. (Awatar) © Thomas Trutschel/imago-images

Zrzut ekranu z wersji beta WhatsApp WABetaInfo Pokazuje, że dodano element menu Dodaj do notatki. Dzięki temu użytkownicy za pomocą kilku kliknięć utworzą nową notatkę z wiadomości i szybko zapiszą ważne informacje. Ta funkcja może być szczególnie przydatna do szybkiego zapisywania otrzymanych adresów lub informacji o płatnościach bez konieczności ręcznego przesyłania ich do aplikacji do robienia notatek.

WhatsApp otrzymuje funkcję notatek – na razie zwykli użytkownicy są wykluczeni

Istnieje jednak problem innowacji. Wydaje się, że WhatsApp opracował tę funkcjonalność głównie dla klientów biznesowych. Dlatego funkcja notatek będzie prawdopodobnie początkowo dostępna tylko dla użytkowników WhatsApp Business. Dlatego też zwykli użytkownicy zwykłego komunikatora początkowo nie będą mogli skorzystać z nowej funkcjonalności.

READ  Aby to zrobić, należy dłużej przytrzymać symbol plusa (AT).

W 2009 roku uruchomiono i rozwijano program do obsługi komunikatorów internetowych Najpopularniejszy od lat program do obsługi wiadomości błyskawicznych W Niemczech. Od 2014 roku firma jest częścią spółki-matki Facebooka, Meta Platforms.

WhatsApp Business został uruchomiony w 2018 roku i jest skierowany szczególnie do właścicieli małych firm. WhatsApp twierdzi na swojej stronie internetowej, że komunikator „ułatwia komunikację z klientami dzięki funkcjom automatyzacji, organizowania i szybkiego reagowania na wiadomości”. Jeśli funkcjonalność zostanie dobrze przyjęta przez użytkowników biznesowych, można przynajmniej rozważyć przeniesienie jej na standardowy komunikator.

W kwietniu WhatsApp ogłosił także dalsze zmiany w swoich warunkach świadczenia usług. Tutaj Użytkownicy muszą podjąć niezbędne działania, aby móc dalej korzystać z Usługi. (fd)

Mini PC z procesorem AMD Ryzen 8000G w wysokiej jakości 3-litrowej obudowie

Mini PC z procesorem AMD Ryzen 8000G w wysokiej jakości 3-litrowej obudowie

Tajwański producent Gigabyte ma Gigabyte Metal Gear Plus Wprowadzono nową serię ultrakompaktowych minikomputerów opartych na 3-litrowej aluminiowej obudowie, która zawiera wiele procesorów AMD Ryzen 8000G („Phoenix”) z maksymalnie 8 rdzeniami Zen 4 i Radeon 700M z maksymalnie 12 jednostkami CU i maksymalną wydajnością. wynosi 768 jednostek cienia. W sumie trzy Barbones dla użytkowników z branży DIY są gotowe do wprowadzenia na rynek.

źródło: GB

Gigabyte Metal Gear Plus (8)
źródło: GB

Gigabyte Metal Gear Plus (4)
źródło: GB

Gigabyte Metal Gear Plus (5)
źródło: GB

Chińska platforma e-commerce jd.com będzie oferować w chwili premiery trzy Barbones w następującej konfiguracji.

Barbone składa się z odpowiedniego pakietu APU Zen 4, płyty głównej Gigabyte Aorus B650I ITX, niskoprofilowej chłodnicy Jonsbo i kompaktowej „3-litrowej obudowy” o wymiarach 200 x 210 x 85 mm wykonanej z aluminium. Systemy są również oferowane jako najlepsze komputery do gier z 16 GB pamięci DDR5-5600 i 512 GB NVMe SSD w cenie 899, 739 i 689 dolarów.

Gigabyte Metal Gear Plus (2)
źródło: GB

Gigabyte Metal Gear Plus (3)
źródło: GB

Oprócz zasilacza GAN o mocy 180 W dostępne są również Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, LAN 2,5 Gb/s, a także HDMI 2.1a i DisplayPort 2.0. Nie zostało jeszcze jednoznacznie wyjaśnione, czy Gigabyte będzie oferować także w tym kraju serię Metal Gear Plus. Obecnie uwaga skupia się na regionie azjatyckim.

Gigabyte Metal Gear Plus

Gigabyte Metal Gear Plus