Connect with us

science

Rosnące ryzyko zachorowania na raka z powodu cukrzycy i otyłości: w rozmowach ekspertów „wyraźny związek”

Published

on

  • ZYannick Little

    Blisko

Cukrzyca i otyłość są czynnikami ryzyka poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jeden z ekspertów ostrzega między innymi przed zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka.

Frankfurt – Niezdrowa dieta, brak ruchu, palenie i spożywanie alkoholu: czynniki sprzyjające rozwojowi chorób, takich jak cukrzyca i otyłość. Według Niemieckiego Towarzystwa Diabetologicznego (DDG) ponad 1,5 miliarda ludzi na całym świecie ma nadwagę. W Niemczech dotyczy około dwóch trzecich mężczyzn i połowy kobiet. Około jedna czwarta dorosłych jest otyła. To z kolei często prowadzi do cukrzycy typu 2. Obie są czynnikami ryzyka poważniejszych, długoterminowych konsekwencji. Należą do nich choroby układu sercowo-naczyniowego czy choroby onkologiczne, takie jak rak.

W samych Niemczech każdego roku diagnozuje się raka u około 510 000 osób. Według profesora dr. Stefan Herzig, prezes Centrum Diabetologicznego im. Helmholtza w Monachium i rzecznik Grupy Roboczej DDG „Diabetes and Cancer”, istnieje „wyraźny związek ryzyka” między rakiem a chorobami takimi jak cukrzyca czy otyłość. Według DDG informacje na ten temat dostarczyły obszerne dochodzenie epidemiologiczne. Szczególnie nasilają się choroby onkologiczne macicy, przełyku, wątroby, trzustki i jelit. Nawet pandemia koronawirusa i blokada choroby zwiększają czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 i otyłości.

Zwiększone ryzyko raka z powodu otyłości i cukrzycy: przyczyny są różne

Profesor D. Moje serce. „Są to rak piersi, okrężnicy, pęcherza i trzustki; jeśli występuje historia rodzinna, istnieje również zwiększone ryzyko raka okrężnicy”. W przypadku cukrzycy typu 1 dane są generalnie mniej pouczające, ale ekspert dostrzega związek z ryzykiem wystąpienia pojedynczego guza. Jednak przyczyny zwiększonego ryzyka zachorowania na raka u diabetyków i osób z nadwagą są złożone – zaznaczył lekarz.

Z drugiej strony, zdaniem Herziga, zwiększona insulinooporność jest odpowiedzialna za zwiększone ryzyko zachorowania na raka, które organizm stara się kompensować zwiększając wydzielanie hormonów. Hormon przyczynia się do wzrostu komórek ciała. „Oznacza to, że komórki w organizmie, które mają defekt genetyczny powodujący podział komórek, mogą rosnąć szybciej i prowadzić do nowotworów” – mówi Herzig.

READ  Podaż witaminy D i szlak COVID-19 – studium przypadku

Zwiększone ryzyko raka z powodu otyłości i cukrzycy: lekarz wyjaśnia przyczyny

Uważa się, że insulinooporność występuje najczęściej u osób z niewykrytą wcześniej cukrzycą typu 2. Dotyczy to również osób ze stanem przedcukrzycowym. Są to osoby, u których poziom cukru we krwi jest nadal poniżej progu cukrzycy, ale powyżej normy. Często wykazuje również upośledzoną tolerancję glukozy. Wówczas organizm reaguje na nadmiar cukru zadowalającym wzrostem poziomu cukru we krwi.

Ponadto przewlekłe procesy zapalne w organizmie mogą być odpowiedzialne za zwiększone ryzyko zachorowania na raka u osób z cukrzycą lub z nadwagą. Ze względu na ciągłe uwalnianie tych samych substancji z organizmu, które wywołują reakcje zapalne, stymuluje się wzrost komórek rakowych i przyspieszenie wzrostu guza.

Eksperci radzą zapobiegać: „Zapobieganie cukrzycy i otyłości to zapobieganie rakowi”

W swoich badaniach prof. Herzig wspomniał również, że niektóre hormony, które są uwalniane z tkanki tłuszczowej organizmu, gdy masz nadwagę, zwiększają ryzyko raka. Między innymi zauważa, że ​​„leptyna, hormon tkanki tłuszczowej, może zmieniać metabolizm tłuszczów w komórkach raka piersi, a tym samym zwiększać agresywność guza i przerzuty” – wyjaśnia lekarz. „Oznacza to, że środowisko organizmu w określonym stanie metabolicznym może bezpośrednio wpływać na komórkę nowotworową i określać dodatkową ścieżkę na poziomie molekularnym”.

W każdym razie ważne jest, aby osoby dotknięte chorobą podjęły odpowiednie środki zapobiegawcze, aby były poinformowane o zwiększonym ryzyku zachorowania na raka. Jednak pacjenci z otyłością lub cukrzycą powinni stosować popularne metody zapobiegania i wczesnego wykrywania, jak apeluje prof. Dr hab. Moje serce. Wiele rodzajów raka i ich prekursorów jest często łatwych do wyleczenia, jeśli zostaną wcześnie wykryte. „Zapobieganie cukrzycy i otyłości zapobiega również rakowi” – mówi. (Yanik Mały)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

NASA zastanawia się nad sztucznym kraterem uderzeniowym na Księżycu

Published

on

Czas czytania: ok. 2 Minuty

Nowy krater podwójny na Księżycu dodaje więcej tajemnic do obiektu, który zderzył się tutaj 4 marca 2022 r., ale nie został zajęty przez żaden naród kosmiczny.
Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

Greenbelt (USA) – 4 marca 2022 r. na Księżyc uderzył „fragment rakiety”, którego misji do dziś nikt nie zna i którego posiadania odmawiają wszystkie znane narody podróżujące w kosmos. Teraz Lunar Reconnaissance Orbiter NASA odkrył krater uderzeniowy tajemniczego obiektu – co jest jeszcze bardziej zaskakujące.

„Zaskakujące jest to, że nie jest to tylko jedna dziura, ale dwie dziury” – wyjaśnia Komunikat prasowy z NASA Goddard Space Flight Center. Krater wschodni o średnicy 18 metrów przykrywa krater zachodni o wysokości około 16 metrów.

Szczegółowe powiększenie podwójnego otworu.  Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

Szczegółowe powiększenie podwójnego otworu.
Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

moja wiedza
„Rakieta” została odkryta w połowie lutego 2022 r., a jej dalszą trajektorię do uderzenia 4 marca 2022 r. można szybko dokładnie przewidzieć. Po raz pierwszy można było oczekiwać nieplanowanego uderzenia w naszego satelitę. Chociaż początkowo podejrzewano wystrzelenie rakiety SpaceX Elona Muska, astronom Bill Gray poprawił to założenie niedługo później i wyjaśnił, że jest to silnik wspomagający dla chińskiej misji księżycowej „Chang’e5-T1”. Jedyny problem z tą interpretacją: Chińska Agencja Kosmiczna również zaprzeczyła, że ​​​​powiedziano o rakiecie i wyjaśniła na konferencji prasowej 21 lutego 2022 roku, że górny stopień rakiety całkowicie spłonął w atmosferze tuż po wystrzeleniu.

Eksperci nie tylko nie spodziewali się podwójnego krateru, ale także wykazali, że „część rakietowa” musiała być na końcu dość masywna. „Zazwyczaj zużyta masa rakiety jest skoncentrowana na końcu silnika, ponieważ reszta rakiety to w większości teraz pusty zbiornik paliwa” – powiedział NASA. „Ale ponieważ pochodzenie tej struktury rakiety nie jest jeszcze znane, podwójny krater może stanowić wskazówkę dotyczącą pochodzenia obiektu”.

READ  Mars: sonda kosmiczna dokonuje niesamowitego odkrycia - tony wody pod „Wielkim Kanionem”

www. Grenzwissenschaft-aktuell.de
+ tutaj Możesz to zrobić Bezpłatny codzienny newsletter GreWi prośba +

W rzeczywistości podwójny krater utworzony przez znane części rakiety nie jest jeszcze znany. Na przykład cztery kratery wykonane przez jednostki SIV-B misji Apollo 13, 14, 15 i 17 były dość masywne (patrz następny rysunek) i, co nie mniej ważne, były znacznie większe i miały średnicę około 35 metrów.

Kratery uderzeniowe jednostek Apollo 13, 14, 15 i 17 SIV-B | Prawa autorskie: NASA

Kratery uderzeniowe jednostek SIV-B na Apollo 13, 14, 15 i 17.
Prawa autorskie: NASA

Cokolwiek uderzyło w księżyc, pozostawiło podwójny krater, którego kształt pozostaje tajemnicą.

Inne wiadomości na ten temat
Aktualizacja: W ten sposób skała staje się „Domem Księżyca” – i na odwrót 7 stycznia 2022
Księżycowa tajemnica rozwiązana: chiński „księżycowy dom” skurczył się do „królika” 7 stycznia 2021
Chiński moduł księżycowy do zbadania „tajemniczej chaty” po drugiej stronie księżyca 5 grudnia 2021
„Wizja statku kosmicznego” — dlaczego powinniśmy szukać rozproszeń 6 lutego 2019

źródło wyszukiwania: NASAA Chińskie Ministerstwo Spraw ZagranicznychA Projekt Pluton

© Grenzwissenschaft-aktuell.de

Continue Reading

science

„Niepokojące” pokarmy: badania ostrzegają – 5 może prowadzić do demencji

Published

on

Dla wielu z nas jedna rzecz jest szczególnie ważna, jeśli chodzi o jedzenie: powinno być szybkie, wygodne i smaczne. żywność wysoko przetworzona Dokładnie tak postępowało w życiu codziennym. Można go przygotować w międzyczasie iw krótkim czasie i zapewnić uczucie sytości, przynajmniej na krótki czas. Nie wiadomo, czy są w dobrym zdrowiu. Fakt, że oprócz nadwagi może również prowadzić do demencji, jest nowym odkryciem naukowym.

Uważaj na wysoko przetworzoną żywność? Tak mówią badania

Naukowcy z Ohio State University odkryli możliwy związek między wysoko przetworzoną żywnością a rozwojem utraty pamięci i demencji w eksperymentach na myszach. Według 2021 opublikowanych w Brain, Behavior and Immunity nauka Zwierzęta podzielono na dwie grupy – małą i dużą – i karmiono odpowiednią karmą.

Po czterech tygodniach starsze myszy nie przeszły zestawu testów poznawczych. Wykazali częściową utratę pamięci. Nie pamiętali, gdzie przed chwilą byli, lub zapomnieli o oznakach strachu w obliczu niebezpieczeństwa. Ktoś powiedział, że takich reakcji nie można zaobserwować w małej grupie myszy preparaty Uniwersytet.

Wysoko przetworzona żywność użyta w badaniu obejmowała żywność często przeznaczoną do długoterminowego przechowywania żywności:

  • Czipsy
  • Inne przekąski
  • Mrożony makaron błyskawiczny
  • mrożona pizza
  • Pyszne produkty mięsne z konserwantami

Badacz klasyfikuje efekty jako „niepokojące”.

Ruth Barrientos, profesor nadzwyczajny psychiatrii i zdrowia behawioralnego oraz jedna z głównych autorek badania, wyjaśnia powagę obecnych ustaleń:

„Fakt, że tak szybko obserwujemy te efekty, jest nieco niepokojący. Odkrycia sugerują, że spożywanie przetworzonej żywności może prowadzić do znacznych i nagłych deficytów pamięci – a wraz z wiekiem gwałtowny spadek pamięci jest bardziej prawdopodobny, aby przekształcić się w chorobę neurodegeneracyjną, taką jak jak choroba Alzheimera”.

Ruth Barrientos, adiunkt psychiatrii i zdrowia behawioralnego (Wydział Medycyny Behawioralnej, Uniwersytet Stanowy Ohio)

Według badań zapobieganie jest nadal możliwe

Jak naukowcy odkryli w tym samym czasie w swoich badaniach, obserwowane efekty można osłabić poprzez dodanie kwasu tłuszczowego omega-3 DHA. To zapobiegłoby utracie pamięci i prawie całkowicie zmniejszyłoby towarzyszące efekty zapalne. W związku z tym zalecenie Barrientos dotyczące działania to:

„(…) Być może możemy ograniczyć w naszej diecie przetworzoną żywność i zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 DHA, zapobiegając w ten sposób lub spowalniając ten proces.”

Ruth Barrientos, adiunkt psychiatrii i zdrowia behawioralnego (Wydział Medycyny Behawioralnej, Uniwersytet Stanowy Ohio)

Co to jest żywność wysoko przetworzona?

Żywność wysoko przetworzona często zawiera znacznie więcej składników i może być spożywana bezpośrednio z podgrzewaniem lub bez. Ponadto w produktach znajduje się wiele dodatków, takich jak aromaty, barwniki i konserwanty. Niektóre z tych pierwiastków, takie jak azotyn sodu (E250) z przetworzonych kiełbas, mogą tworzyć substancje rakotwórcze w organizmie.

READ  Podaż witaminy D i szlak COVID-19 – studium przypadku

Ogólnie rzecz biorąc, przetworzona żywność powinna być spożywana w rozsądnych ilościach. Ich gęstość odżywcza jest zwykle bardzo niska, a zawartość kalorii jest często bardzo wysoka. Jest też dużo tłuszczu, węglowodanów, soli i cukru. Dostarczają mało białka i błonnika nasyconego. Brak regularnych ćwiczeń w tym samym czasie może prowadzić do przybierania na wadze i otyłości, jak np. Eatsmarter wspomniany.

Źródła: Brain, Behavior and Immune: „Dieta DHA zapobiega upośledzeniu funkcji poznawczych i ekspresji genów zapalnych u starszych samców szczurów karmionych dietą bogatą w rafinowane węglowodany”, Ohio State University, Whitesmarter.

Wojna szaleje na Ukrainie od 24 lutego 2022 roku. tutaj Czy możesz pomóc osobom dotkniętym chorobą?

Chcesz przeczytać od nas więcej? Śledź nas w Google News.


Continue Reading

science

Badanie: „Stara infekcja” prawie nie chroni przed nowymi wariantami Corona

Published

on

cWedług nowego badania pacjenci Orona, którzy wiosną zostali zakażeni wariantami wirusa omicron BA.1 lub BA.2 nie wykazali znaczącego wzrostu ochrony przed zakażeniem w porównaniu z obecnie dominującym wariantem BA.5.

Naukowcy z Niemieckiego Ośrodka Naczelnych w Getyndze wraz z kolegami z Hannover Medical School i Friedrich-Alexander University w Erlangen-Nuremberg wykazali, że przeciwciała nabyte w „starych infekcjach” wskazują słabo lub wcale na infekcję BA.4. Centrum Piątek blokuje BA.5. Tak więc BA.4 i BA.5 nazywane są wariantami ucieczki immunologicznej.

Przeczytaj także

Warianty patogenów powstają, ponieważ wirusy popełniają błędy podczas reprodukcji. Błędy te prowadzą do mutacji, które zmieniają białka wirusowe, w tym kolce białek powierzchniowych, które są głównym celem odpowiedzi przeciwciał.

Jeśli te mutacje skutkują słabym wiązaniem przeciwciał z białkiem wypustkowym, warianty te mogą również rozprzestrzenić się na populacje, które zostały już immunizowane w wyniku szczepienia lub szczepienia i wcześniejszej infekcji.

Przeczytaj także

Pediatra Jacob Musk obecnie leczy kilku pacjentów, którzy mieli wariant omikronowy

READ  Badanie: Objawy korony różnią się znacznie w zależności od grupy wiekowej
Continue Reading

Trending