Connect with us

science

Korona i słońce: jak promienie UV wpływają na proces urazu

Published

on

  • ZLucas Rogala

    Blisko

Wielu ma nadzieję, że lato może spowolnić pandemię Corony. Obliczenia ujawniają wpływ promieniowania słonecznego na wartość R.

LIVERPOOL – Wraz ze wzrostem temperatury rosną nadzieje na powstrzymanie pandemii Corona. Wydaje się rozsądne, że wirus wywołujący COVID-19 może zachowywać się sezonowo. Ponieważ liczba przypadków dramatycznie spadła latem 2020 r. I pozostawała niska przez kilka miesięcy. W ten sposób wizyty w restauracjach, kawiarniach i barach, a także prywatne spotkania i duże zgromadzenia stały się łatwiejsze. Wzrost liczby pacjentów intensywnej terapii i zgonów związanych z Covid-19 w zimie również wskazuje na związek z porami roku.

Jednak w Niemczech liczba infekcji rośnie na początku wiosny i coraz bardziej zbliża się do „poziomu przedświątecznego”. Według Niemieckiego Interdyscyplinarnego Stowarzyszenia Intensywnej Terapii i Medycyny Ratunkowej (DIVI) około 4700 osób jest obecnie leczonych z powodu Covid-19 na oddziałach intensywnej terapii (stan na 15 kwietnia 2021 r.). Zdecydowane powstrzymanie epidemii podczas ciepłej wiosny i samego nadchodzącego lata jest uważane za wirusologa: w pomieszczeniach zamkniętych, takich jak Christian Drosten, jest raczej mało prawdopodobne. za Zespołem badawczym kieruje Kieran Sharkey z University of Liverpool W Anglii, jak zmienia się tak zwana wartość R pod wpływem wschodzących promieni UV pochodzących od słońca.

Korona latem: jaki jest wpływ promieni ultrafioletowych słońca?

Wartość R wskazuje liczbę osób dotkniętych średnio: r. Jeśli wartość R jest mniejsza niż 1, współczynnik infekcji maleje. Ta wartość R została oszacowana w 359 większych miastach z ponad 500 000 mieszkańców, w których w ubiegłym roku doszło do dużej epidemii Corona. Naukowcy odkryli, że wartość R spadła średnio o 0,05 na 10 kilodżuli dodatkowych promieni UV na metr kwadratowy. Badane miasta otrzymywały dziennie od 30 do 130 kJ / m2 promieni UV.

Sharkey powiedział, że ten wynik z badania wskazuje na efekt sezonowy w przenoszeniu koronawirusa. Nie oznacza to jednak, że wyższe promienie UV są również przyczyną bardziej relaksującego procesu infekcji. Może istnieć związek z innymi czynnikami, takimi jak wilgotność i temperatura. Sharky wskazuje na jednego Dalsze badanie Dostarcza „słabych dowodów” na związek między rozprzestrzenianiem się koronawirusa a temperaturą. Inne czynniki, takie jak zanieczyszczenie powietrza i środki ochrony zdrowia publicznego, będą miały większy wpływ na wartość R niż promienie UV. Jednak jest to „istotne statystycznie”. Jeśli wartość R jest w zakresie DF (około 1), wpływ światła słonecznego może być decydujący.

READ  Corona: Osłabiony układ odpornościowy u dzieci z powodu izolacji

Słońce i Halo: promienie UV nie mają krytycznego znaczenia dla wartości R.

Badacz uważa, że ​​kluczowa jest „interwencja rządu”. W porównaniu z promieniami UV miał czterokrotnie większy wpływ na wartość R i był „w naszych rękach”. W najbliższej przyszłości wskaźnik obrażeń będzie zależał głównie od środków politycznych (takich jak hamulce awaryjne typu halo), a niekoniecznie od pogody. Ponadto szczepionki na koronawirusa mogą być kluczowe.

Strona tematyczna dotycząca koronawirusa

Aktualne informacje na temat epidemii można znaleźć na stronie //www.everydayhealth.com/drugs/spandemic Corona News.

Inną kwestią jest to, że w wyższych temperaturach ludzie zwykle przebywają na zewnątrz, ponieważ ryzyko infekcji jest mniejsze w środku. Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu również podejrzewają związek między niższą śmiertelnością spowodowaną światłem słonecznym a niższą śmiertelnością spowodowaną koronami

Sharkey powiedział, czy Sars-CoV-2, podobnie jak grypa i inne koronawirusy, jest sezonową chorobą zakaźną, dopiero się okaże w dłuższej perspektywie. (Lucas Rogala)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

t3n – Cyfrowi pionierzy | Magazyn dla cyfrowego biznesu

Published

on

Używamy plików cookie lub podobnych informacji (takich jak adres IP i sygnalizatory WWW), a także funkcji stron trzecich, które ustawiają pliki cookie. Służy to funkcjonalności na t3n.de (np. bezpieczna transmisja danych, dostarczanie treści, łączność urządzeń, unikanie oszustw), sieci społecznościowe, rozwój produktów (np. rozwiązywanie problemów, nowa funkcjonalność), zarabianie na t3n, fakturowanie z autorami, dostawcy treści, partnerzy, analizy , wydajności (np. czas ładowania, spersonalizowana treść i pomiar treści) lub marketing (np. dostarczanie i pomiar reklam, spersonalizowane reklamy i retargeting).

Ze szczegółami możesz zapoznać się w zakładce „Polityka prywatności”. przez link”Pliki cookie i śledzenieNa dole strony możesz dowiedzieć się więcej o technologiach i użytkownikach partnerów oraz wprowadzić żądane ustawienia.

Klikając przycisk „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych we wskazanych celach. Twoja zgoda obejmuje również zgodę na przetwarzanie danych przez wybranych partnerów poza Europejskim Obszarem Gospodarczym, np. w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Nie ma porównywalnego poziomu ochrony danych, a zatem istnieje większe ryzyko dla Twoich danych.

W każdej chwili możesz odwołać swoją zgodę z potencjalnym skutkiem. Łatwiej przejść doPliki cookie i śledzenieDostosowuje twoje wybory. Cofnięcie zgody nie ma wpływu na wcześniejsze przetwarzanie.

Aby wyrazić zgodę na używanie z reklamami, w Twojej przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript.

Korzystaj z t3n.de bez reklam śledzących, zewnętrznych banerów reklamowych i reklam wideo za 4,90 € miesięcznie jako członek Pro za 1,90 € miesięcznie. Informacje o przetwarzaniu danych znajdziesz w abonamencie Pur pod adresem agregat Oraz w FAQ.

Zapisz się teraz

Jesteś już czystym subskrybentem? Rejestracja tutaj

READ  Terapia ketaminą może wymazać bolesne wspomnienia
Continue Reading

science

Alarm chemiczny w Osterbeek | mobo

Published

on

„Bądź ostrożny w Osterbeku! Coś skaziło kanał! „W czwartek wieczorem mieszkaniec zaalarmował grupę na Facebooku w okolicy Dulsbergu – i opublikował zdjęcie strumienia z mętną, mleczną wodą. Czy to przestępstwo przeciwko środowisku?

Mleczna, mętna woda oraz zapach farby i rozpuszczalników: Zespół straży pożarnej MOPO potwierdził, że hamburgery Osterbeek były silnie skażone w niektórych miejscach w czwartek wieczorem. Mieszkańcy Braunsberger Weg w Wandsbek zaalarmowali strażaków około 20:45, aby dotrzeć do sprawy.

Woda w Hamburgu: identyfikacja policji wodnej

Wątpliwości: obecnie trwają prace remontowe na jednej z nieruchomości w okolicy – według władz MOPO ds. ochrony środowiska na miejscu znaleziono kilka wiader z farbą, klejami i innymi narzędziami do prac remontowych. Przypuszcza się, że materiał dotarł do Osterbeka kanałami. Teraz policja wodna sprawdza.

W swoim poście na Facebooku lokalna mieszkanka ostrzegła o skażeniu.

Ale było już za późno na usuwanie zanieczyszczeń z wody. Rzeczniczka władz powiedziała, że ​​rakiety Silly zostały wyczyszczone i odkurzone.

Możesz być zainteresowanym także tym: W środku Hamburga: dlaczego ten dom na wodzie kosztuje tylko 250 000 euro?

Ale ze względu na deszcze i duże natężenie przepływu w Osterbeek samej wody nie można oczyścić. Zanieczyszczenia są teraz wypłukiwane.

READ  Ta kapsuła Corona znów umożliwia komunikację - BZ Berlin
Continue Reading

science

Borówki mają wpływ na cholesterol, poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi – praktyka lecznicza

Published

on

Borówki kojarzą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi

Borówka amerykańska Wśród najpopularniejszych jagód w tym kraju. Małe owoce cieszą się nie tylko wspaniałym smakiem, ale także różnymi odmianami Korzyści zdrowotne. Między innymi możesz pozytywnie wpłynąć na profil poziom cholesterolu, Cukier we krwi i ciśnienie krwi Przedstawiać.

Borówka amerykańska Wśród najzdrowszych owoców, mówi dietetyk Julia Zumpano. w strumieniu składka Ze słynnej Cleveland Clinic (USA) ekspert podsumowuje korzyści płynące z jedzenia jagód.

Niskokaloryczny

Według Zumpano badania pokazują, że jagody mogą chronić przed starzeniem się, rakiem i uszkodzeniem DNA. Standardowa porcja 100 gramów (3/4 szklanki) dostarcza 65 kalorii i 15 gramów węglowodanów. Dietetyk wymienia kilka powodów, dla których jagody są zdrowym wyborem.

Bogaty w przeciwutleniacze

Stres nie jest dobry dla organizmu – zwłaszcza stres oksydacyjny. Ten rodzaj stresu spowodowany jest obecnością cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są produkowane naturalnie przez metabolizm lub zanieczyszczenia, dym papierosowy, alkohol i uszkodzenia komórek.

Przeciwutleniacze są kluczem do zmniejszenia skutków stresu oksydacyjnego. „Przeciwutleniacze tworzą barierę lub tarczę wokół komórki, aby chronić ją przed uszkodzeniem”Zumpano wyjaśnia.

Borówki są bardzo bogate w przeciwutleniacze – zwłaszcza antocyjany, które znajdują się również w jagody aronii Starzenie się jest włączone.

Bogaty w witaminy i minerały

Jagody są nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Są dobrym źródłem witaminy C i witaminy K oraz manganu. Filiżanka jagód zapewnia następujące zalecane dzienne spożycie witamin i minerałów:

  • Witamina C: 24%
  • Witamina K: 36%
  • Mangan: 25%
  • Włókno: 14%

Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy i inne funkcje organizmu, a witamina K wspomaga krzepnięcie krwi. Mangan może również pomóc w krzepnięciu krwi, jednocześnie zwiększając siłę kości i mięśni.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Borówki są bogate w błonnik rozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik przykleja się do żółci w naszych jelitach i pomaga usunąć tę żółć.Zumpano wyjaśnia. Żółć zawiera między innymi cholesterol i niektóre tłuszcze (lecytyna).

READ  Epidemia uniemożliwia poruszanie się: lekarze obawiają się dalszego rozprzestrzeniania się choroby

„Gdy rozpuszczalny błonnik przykleja się do żółci, pomaga usunąć tę żółć, która składa się z cholesterolu i odpadów z organizmu, co może prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu, co z kolei pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca”.

Kontrola poziomu cukru we krwi

Ponieważ jagody są bogate w błonnik i zawierają mniej cukru niż inne owoce, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Uważa się, że ten korzystny efekt może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi u osób z określonymi schorzeniami.

Jeden w magazynie branżowymAktualne osiągnięcia w żywieniuBadanie opublikowane w 2020 roku u mężczyzn z cukrzycą typu 2 wykazało, że codzienne spożywanie jagód obniża niektóre parametry zdrowia serca, takie jak trójglicerydy.

obniża ciśnienie krwi

jeden w magazynieAmerican Journal of Clinical NutritionBadanie z 2019 roku opublikowane u osób z zespołem metabolicznym wykazało, że codzienne spożywanie jagód miało pozytywny wpływ.

„Jedzenie jagód pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z zespołem metabolicznym, pomagając organizmowi wytwarzać więcej tlenku azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne”.Zumpano wyjaśnia.

Ciesz się świeżym i surowym

Nie ma minusów codziennego jedzenia jagód, ponieważ są one bardzo zdrowe. Ale według Zumpano najlepiej wykorzystasz świeże, niegotowane organiczne jagody. Natomiast babeczki z jagodami lub pyszne babeczki z jagodami nie są do końca zdrowe.

Przeciwutleniacze mogą zostać uszkodzone przez ciepło.wyjaśnia ekspert ds. żywienia. „Tak więc surowe, świeże i organiczne jagody to najlepszy sposób”.

Dodatkowo, jeśli kupujesz nieekologiczne jagody, Zumpano zaleca umycie ich przed zjedzeniem.

Jagody mogą być używane między innymi do oczyszczania ziemniaków, owsianki, soków czy sałatek. „Mrożone organiczne jagody mogą być trochę tańsze” – mówi Zumpano. „Możesz umieścić go w gorącej owsiance i pozwolić mu się rozmrozić, aby uwolnił swoją naturalną słodycz i smak. Dodaj go do smoothie lub zjedz zamrożony jako orzeźwiająca przekąska.” (ogłoszenie)

READ  Indyjska szczepionka wykazuje ponad 77 procent skuteczności – infekcja spada do najniższego poziomu od jedenastu miesięcy

Informacje o autorze i źródle

Ten tekst jest zgodny ze specyfikacjami literatury medycznej, wytycznymi klinicznymi i aktualnymi badaniami oraz został zweryfikowany przez lekarzy.

Źródła:

  • Cleveland Clinic: Korzyści zdrowotne dla jagód (dostęp: 28.05.2022), Klinika w Cleveland
  • Kim S Stote, Margaret M Wilson, Deborah Hallenbeck, Krista Thomas, Joanne M Rourke, Marva I Sweeney, Katherine T Gottschall-Pass, Aidar R Gosmanov: Wpływ spożycia jagód na parametry zdrowia serca u mężczyzn z cukrzycą typu 2: 8 tygodni , podwójnie ślepa, randomizowana, kontrolowana placebo próba; W: Current Developments in Nutrition, (data publikacji: 09.03.2020), Aktualne osiągnięcia w żywieniu
  • Peter J Curtis, Vera van der Velpen, Lindsey Berends, Amy Jennings, Martin Feelisch, A Margot Umpleby, Mark Evans, Bernadette O Fernandez, Mia S Meiss, Magdalena Minnion, John Potter, Anne-Marie Minihane, Colin D Kay, Eric B Rimm, Aedín Cassidy: Jagody poprawiają biomarkery funkcji mięśnia sercowego u uczestników z zespołem metabolicznym – wyniki 6-miesięcznego randomizowanego, kontrolowanego badania, z podwójnie ślepą próbą; W: The American Journal of Clinical Nutrition (data publikacji: 06.01.2019), American Journal of Clinical Nutrition

ważna uwaga:
Ten artykuł zawiera tylko ogólne porady i nie powinien być używany do samodzielnej diagnozy lub leczenia. Nie zastąpi wizyty u lekarza.

Continue Reading

Trending