Connect with us

science

Jest to ilość słońca potrzebna organizmowi do wytworzenia wystarczającej ilości witaminy D

Published

on

Jest to ilość słońca potrzebna organizmowi do wytworzenia wystarczającej ilości witaminy D


Ile słońca potrzebuje organizm, aby wytworzyć wystarczającą ilość witaminy D? Pytanie, na które nie jest łatwo odpowiedzieć. Tutaj znajdziesz wszystkie ważne informacje.

Witamina D jest jedyna witaminaAby organizm mógł sam się wyprodukować. Ale do tego potrzebuje światła słonecznego. Mówiąc ściślej: organizm może wytwarzać witaminę rozpuszczalną w tłuszczach jedynie poprzez promieniowanie ultrafioletowe. Problem w tym, że promieniowanie słoneczne może powodować poważne uszkodzenia skóry. Jak długo zatem należy przebywać na słońcu, aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy D bez narażania się na ryzyko?

Ważne informacje z wyprzedzeniem:

  • Nauczać witamina Wymagane są promienie UV-B D3.
  • Natężenie promieniowania słonecznego mierzy się za pomocą wskaźnika UV. Im jest ona wyższa, tym mniej czasu trzeba spędzić na słońcu, aby się napić witamina d dostać. Indeks UV zależy między innymi od szerokości geograficznej i pogody.
  • Jasne typy skóry muszą spędzać mniej czasu na słońcu, aby uzyskać wystarczającą ilość witamina d dostać. Jeszcze bardziej dotyczy to osób o ciemnej karnacji.
  • Latem osoby o jasnej karnacji muszą spędzić zaledwie dziesięć minut w południowym słońcu, aby uzyskać odpowiednią dawkę witamina d dostać. Zdaniem Szwajcarów potrzebują go osoby o ciemnej karnacji Federalne Biuro Zdrowia Publicznego 20 do 60 minut.
  • Latem nadal najlepiej jest unikać południowego słońca i przebywać w porannym lub popołudniowym słońcu.
  • Według Niemieckiego Towarzystwa Żywienia (DGE) W miarę możliwości nie należy zakrywać rąk i nóg podczas opalania.
  • Wiosną i jesienią potrzeba nawet godziny słońca, aby uzyskać wystarczającą ilość światła witamina d uformować. Zimą w tym kraju jest to prawie niemożliwe witamina d produkować. Kto jest głośny? Instytut Roberta Kocha Ale jeśli latem spędzasz wystarczająco dużo czasu na słońcu, możesz czerpać z zapasów witaminy D w zimnych porach roku – ale tylko wtedy, gdy są dobrze uzupełnione. W przeciwnym razie istnieje ryzyko niedoboru witaminy D.

Witamina D: ile ekspozycji na słońce jest za duże?

Organizm potrzebuje witaminy D dla zdrowych kości i zębów. Niedobór witaminy D może z czasem powodować poważne objawy, takie jak deformacje kości lub choroby, takie jak krzywica. Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca opalanie się od pięciu do 25 minut, w zależności od pory roku. Ale to nie jest takie proste. Intensywność słońca zależy od pory dnia i roku. Priorytetem powinna być ochrona skóry. Dlatego Federalny Urząd ds. Ochrony Przed Promieniowaniem (BfS) zaleca dostosowanie dawki promieniowania UV do rodzaju skóry i pory dnia. Osoby o jasnej karnacji (od 1 do 3) powinny zachować szczególną ostrożność podczas opalania. Ciemniejsze typy skóry (4 do 6) są mniej podatne na oparzenia słoneczne, ale muszą też spędzać znacznie więcej czasu na słońcu, aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy D.

READ  Asteroida ociera się o Ziemię na szerokość włosa – wideo pokazujące przelot

Według Federalnego Urzędu Ochrony Przed Promieniowaniem należy znać rodzaj swojej skóry i na podstawie własnego doświadczenia oszacować, ile czasu upłynie do poparzenia słonecznego. BfS oferuje jeden Egzamin Aby dowiedzieć się, do jakiego typu skóry należysz. wysoki gesundheitsinformation.deportalu należącego do Niemieckiej Sieci na rzecz Literacy Zdrowotnej, Indeks Ultrafioletowy (UVI) wskazuje, jak intensywne jest promieniowanie ultrafioletowe w danym miejscu.

NA stronie internetowej BFS Aktualne dzienne trendy można zobaczyć na mapie. Indeks podawany jest od 0 do 11. Im większe jest natężenie promieniowania ultrafioletowego. W zasadzie jest to dobre dla tworzenia witaminy D, ale należy zachować szczególną ostrożność przy wysokim indeksie UV, ponieważ szybko może dojść do oparzeń słonecznych. Według Niemieckiego Towarzystwa Onkologicznego każde oparzenie słoneczne zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka skóry. Według BfS należy oszacować dawkę promieniowania UV, która spowoduje oparzenia słoneczne, i dlatego należy spędzać na słońcu tylko połowę czasu.

Jak gesundheitsinformation.de Pisze, że osoby o jasnej karnacji muszą szczególnie uważać podczas opalania, aby pozyskać witaminę D. Oto pomoc:

  • Typ skóry I: porażenie słoneczne Po 10 minutach
  • Drugi typ skóry: porażenie słoneczne Po 20 minutach
  • Typ skóry III: porażenie słoneczne Po 30 minutach
  • Typ skóry IV: porażenie słoneczne Po 50 minutach
  • Typ skóry V: porażenie słoneczne Po 60 minutach
  • Typ skóry szósty: porażenie słoneczne Po ponad 60 minutach

Witamina D: Jakie czynniki wpływają na jej wchłanianie na słońcu?

Według Instytutu Maxa Rubnera (MRI) produkcja witaminy D w organizmie jest kwestią wysoce indywidualną i zależy od wielu czynników. tutaj są:

Szerokość geograficzna (im bliżej równika, tym zwykle wyższy wskaźnik UV)

  • pora roku
  • Pora dnia
  • Typ skóry
  • odzież
  • pogoda
  • Używaj kremów z filtrem przeciwsłonecznym

Nie tylko długość czasu spędzanego na świeżym powietrzu ma kluczowe znaczenie dla produkcji witaminy D.

Jest to ilość słońca potrzebna organizmowi do wytworzenia wystarczającej ilości witaminy D

MRI dostarcza wskazówek, ile słońca potrzeba latem, aby osiągnąć poziom witaminy D wynoszący 50 nmol/l w Niemczech. W związku z tym, w zależności od pory roku i rodzaju skóry, powinno wystarczyć od 5 do 25 minut ekspozycji na słońce w godzinach od 12:00 do 15:00. Ekspozycja na światło słoneczne może być podwojona rano i po południu, nawet w lecie. Oto przegląd:

READ  Dyson i Philips gwarantują dobrą jakość powietrza

Typ skóry I i II:

  • Od marca do maja: 10 do 20 minut
  • Od czerwca do sierpnia: 10 do 20 minut
  • Od września do października: 10 do 20 minut

Typ skóry III:

  • Od marca do maja: 15 do 25 minut
  • Od czerwca do sierpnia: 10 do 15 minut
  • Od września do października: 15 do 25 minut

W przypadku innych typów skóry, MRI Instrukcje Brak informacji na temat witaminy D. W miesiącach od października do marca promienie słoneczne w Niemczech nie są wystarczająco mocne, aby wytworzyć wystarczającą ilość witaminy D.

Witamina D: ile słońca potrzebuje organizm?

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na ten temat, znajdziesz je w Szwajcarskim Federalnym Urzędzie Zdrowia Publicznego (BAG). W tym arkuszu informacyjnym pokazano, jak długo można przebywać na słońcu, aby wytworzyć łącznie 600 jednostek międzynarodowych (IU) witaminy D. Chociaż w Niemczech zaleca się 800 IU witaminy D dziennie, tabela nadal jest dobrą pomocą. Podczas klasyfikacji należy jednak wziąć pod uwagę kilka rzeczy:

  • Według doniesień w obliczeniach wzięto pod uwagę następujące kwestie torba Sytuacje codzienne. Zatem postawa jest wyprostowana. Na plaży lub na trawie wartości prawdopodobnie ulegną zmianie, ponieważ na skórę dociera więcej światła słonecznego.
  • Szwajcarscy badacze przyjęli, że średnia wysokość wynosi 500 metrów. Niemcy Ale nie jest aż tak wysoki Szwajcaria – Zależy gdzie jesteś. Ponieważ wskaźnik UV zależy również od wysokości, wymagania w tym kraju również mogą się nieco różnić.
  • Dodatkowo obliczenia dotyczą osoby 20-letniej. Według Szwajcarów torba W wieku 40 lat stanowi zaledwie trzy czwarte tej ilości przy tej samej ekspozycji na światło słoneczne.

Oto przegląd według rodzaju skóry:

witamina D dla osób z wrażliwością na promienie UV, o jasnej karnacji i dla dzieci

Późny ranek południe popołudnie
Styczeń i grudzień > 4 godziny 1,5 do 2,5 godziny Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
luty i listopad 2,5 do 3,5 godziny 30 minut do 1,5 godziny 2 do 3 godzin
Marzec i październik 1 do 2 godzin 15 minut do 30 minut 30 minut do 3 godzin
Kwiecień i wrzesień 30 do 45 minut 10 minut 15 do 30 minut
Maj i sierpień 15 do 30 minut 5 do 10 minut 10 do 15 minut
czerwiec i lipiec 15 do 20 minut 5 do 10 minut 10 do 15 minut
READ  Witamina D na nadciśnienie: lekarz mówi o „cudownym lekarstwie”

witamina D dla osób wrażliwych na promienie UV i o średnio jasnej karnacji

Późny ranek południe popołudnie
Styczeń i grudzień > 5 godzin 2 do 7 godzin Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
luty i listopad 3 do 5 godzin Od 45 minut do 2,5 godziny Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
Marzec i październik 1 do 2 godzin 30 do 45 minut Od 45 minut do 2,5 godziny
Kwiecień i wrzesień 45 do 60 minut 10 do 20 minut 20 do 60 minut
Maj i sierpień 20 do 45 minut 10 do 15 minut 15 do 30 minut
czerwiec i lipiec 20 do 30 minut 10 do 15 minut 15 do 20 minut


witamina D dla osób o ciemnej karnacji, które nie są zbyt wrażliwe na promienie UV

Późny ranek południe popołudnie
Styczeń i grudzień > 7 godzin Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
luty i listopad Od 4 do 8 godzin Od 1,5 godziny do 5 godzin Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
Marzec i październik 2 do 4 godzin Od 45 minut do 1,5 godziny Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
Kwiecień i wrzesień 60 do 120 minut 20 do 60 minut Od 45 minut do 3,5 godziny
Maj i sierpień 45 do 90 minut 20 do 30 minut 30 do 60 minut
czerwiec i lipiec 40 do 75 minut 20 do 30 minut 30 do 60 minut

Przy okazji: w oparciu o obecną wiedzę nie można do końca wyjaśnić, czy witamina D pomaga w leczeniu depresji. Jednak eksperci skrytykowali niektóre badania na dużą skalę. Pożywienie stanowi jedynie niewielką część zapotrzebowania na witaminę D. Bardzo ważne jest spędzanie czasu na świeżym powietrzu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Z Profee Twoja letnia dieta stanie się przyjemnością

Published

on

Z Profee Twoja letnia dieta stanie się przyjemnością

Ten napój zachwyci miłośników fitnessu i miłośników kawy – bracie! Ten modny napój to połączenie koktajlu proteinowego i kawy i podobno pomaga schudnąć. Powiemy Ci, co się za tym kryje i jak możesz przygotować własnego brofi.

Profesor: To właśnie kryje się za tym trendem

Kawa Dalgona, latte grzybowe z grzybami takimi jak chaga, kawa kuloodporna czy kawa maślana – w ostatnich latach rozwija się coraz więcej nowych trendów kawowych, które rozprzestrzeniają się w mediach społecznościowych takich jak TikTok i Instagram. Ale czy słyszałeś o Brophym? To jest jeden Mieszanka odżywki białkowej i kawy mrożonejco jest interesujące również dla miłośników fitnessu i miłośników kawy.

Geneza trendu Proffee leży w rosnącej społeczności fitness poszukującej nowych sposobów ćwiczeń Aby zwiększyć energię W tym samym czasie Wymagana ilość białka Konsumować. Kawa to popularny napój, który działa pobudzająco i pobudzająco. Pomysł połączenia kawy i białka zrodził się prawdopodobnie z potrzeby znalezienia praktycznego i pysznego rozwiązania na spożycie białka. W filmach TikTok i filmach na Instagramie kilku wpływowych osobistości fitness pokazało, jak przygotować Proffee. Trend rozprzestrzenił się bardzo szybko.

Zimny ​​napar to Ciesz się różnorodnością Po sporcie lub pomiędzy. Proffee to także dobra alternatywa dla wszystkich sportowców, którzy nie przepadają za smakiem tradycyjnych koktajli proteinowych. Kawa nie tylko dodaje napojowi dodatkowej dawki kofeiny, ale także… zapach.

Nasza rada: Czy Twoja kawa jest dla Ciebie zbyt gorzka? Dlaczego sól w kawie też pomaga: Oto, co się dzieje, gdy pijesz kawę codziennie.

Przepis: Tak przygotowuje się profi

Odmiana z proszkiem białkowym

the Białko w proszku Oferuje różnorodne możliwości zmiany smaku napoju. Na rynku dostępna jest szeroka gama odżywek białkowych Różne smaki i podać profile składników odżywczych. Od klasycznych smaków wanilii i czekolady po bardziej egzotyczne opcje, takie jak solony karmel lub matcha – każdy znajdzie coś dla siebie.

READ  Witamina D na nadciśnienie: lekarz mówi o „cudownym lekarstwie”

Zastosowanie proszku białkowego umożliwia również celowanie Indywidualne cele żywieniowe Zaloguj się do. Na przykład sportowcy budujący mięśnie mogą stosować proszek białkowy o wyższej zawartości białka. Roślinny proszek białkowy polecany jest wegetarianom oraz osobom nietolerującym laktozy. Różnorodność rodzajów odżywek białkowych zawsze zapewnia różnorodność. Oznacza to, że rozkoszowanie się kawą za każdym razem staje się nowym przeżyciem smakowym.

Czy Profi naprawdę może pomóc w odchudzaniu?

Pomocne może być połączenie kawy i białka Zwiększ metabolizm. Białko ma jedno Większy efekt termiczny Z węglowodanów lub tłuszczów, co oznacza, że ​​organizm potrzebuje więcej energii, aby je strawić. Efekt ten nieznacznie zwiększa spożycie kalorii. W przeciwieństwie do węglowodanów, które zwiększają poziom insuliny, białka nie zapobiegają temu organizmowi Spalać tłuszcz.

Ponadto profi pomaga również zmniejszyć apetyt. Białko działa sycąco i sprawia, że ​​na dłużej czujemy się syci. To z kolei prowadzi do ogólnego spożycia mniejszej ilości kalorii. Białka też Elementy budulcowe mięśni. Im więcej mamy mięśni, tym więcej energii zużywamy i szybciej spalamy tłuszcz. nasz Podstawowa przemiana materiiOznacza to, że dzienna ilość kalorii wymagana wzrasta.

Ale upewnij się, że nie używasz więcej niż Dwa gramy białka na kilogram masy ciała. Ponieważ zbyt dużo białka może również prowadzić do przyrostu masy ciała i innych problemów.

Kofeina pomaga również schudnąć poprzez:

  • Stymuluje spalanie tłuszczu
  • Pobudza metabolizm
  • Wspomaga trawienie
  • Tłumi apetyt
  • Wspomaga wyniki sportowe

Więcej na ten temat dowiesz się z naszych artykułów „Kawa na odchudzanie”, „Dieta białkowa” czy „Co się dzieje, gdy w organizmie jest za dużo białka?”. Wysokobiałkowa dieta Sirtfood obiecuje sukces również dzięki białku.

Należy jednak pamiętać, że sama profilaktyka jest zjawiskiem normalnym Nie jest to cudowne lekarstwo Nie prowadzi to automatycznie do utraty wagi. Aby skutecznie schudnąć, należy przestrzegać zbilansowanej diety i regularnie uprawiać aktywność fizyczną. Kawa jest jednak pysznym dodatkiem do zdrowego stylu życia.

READ  Wielu dorosłych oblało zadanie szkolne – a ty też?

Wideo: Czy można schudnąć dzięki kawie z masłem?

Czy brofi jest zdrowy?

Białko jest bardzo ważnym i niezbędnym składnikiem odżywczym organizmu. Wspiera budowanie i naprawy serwetkaPomaga organizować Poziom cukru we krwi Wspiera zdrowy Funkcja odpornościowa. Jednak wybór odżywki białkowej ma kluczowe znaczenie. Zaleca się stosowanie wysokiej jakości odżywki białkowej pozbawionej dodatkowych składników takich jak cukier czy sztuczne aromaty.

Jeśli chodzi o spożycie kawy, naukowcy nie są zgodni. Z jednej strony kawa może podrażniać żołądek i tak go pozostawić Hormony stresu Wzrost w naszym organizmie, co może mieć negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Z drugiej strony istnieją badania, które mówią, że kawa chroni przed chorobami układu krążenia i innymi chorobami, takimi jak cukrzyca, choroba Alzheimera, a nawet nowotwory. Jest to prawdopodobnie spowodowane tymi, które znajdują się w kawie Przeciwutleniacze Który działa przeciwzapalnie i chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami.

W sprawie Podziel się kawą Ważne jest ograniczenie spożycia kawy i uwzględnienie indywidualnych alergii. Kofeina spożywana w nadmiernych ilościach może powodować zaburzenia snu, nerwowość i bezsenność. Staraj się także pić kawę rano, a nie późnym popołudniem lub wieczorem, ponieważ całkowite rozłożenie kofeiny zajmuje organizmowi dużo czasu.

Jak we wszystkim w życiu, tutaj obowiązuje motto: „Dawka czyni truciznę”. Przyjmowany z umiarem i zawarty w zbilansowanej diecie jest bezpieczny.

Również interesujące: Schudnij dzięki ogrodnictwu: oto nasze wskazówki dotyczące spalania kalorii na wsi lub Schudnij dzięki diecie dla niemowląt: W ten sposób żywność dla niemowląt pomaga schudnąć. Owoce mogą także wspierać Twoją dietę – dowiedz się, jak truskawki pomagają schudnąć.

Continue Reading

science

Jak zaczęło się życie na Ziemi? Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki

Published

on

Jak zaczęło się życie na Ziemi?  Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Ilustracja pokazuje, jak ciepło przepływało przez podziemne sieci wzajemnie połączonych szczelin geologicznych, tworząc złożone elementy składowe życia na wczesnej Ziemi. © Christoph B. Maszt

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Monachium stanowi krok naprzód w odpowiedzi na pytanie, jak powstało życie na Ziemi.

W pionierskim eksperymencie przeprowadzonym na początku lat pięćdziesiątych XX wieku naukowiec próbował odtworzyć w probówce warunki panujące na wczesnej Ziemi. Stanley Miller umieścił w połączonych kolbach kilka prostych składników, które według niego krążą w atmosferze i oceanach młodej planety, podgrzał je i przyłożył do nich energię elektryczną, aby symulować błyskawicę. the wyniki Szybko stała się sławna: z tej pierwotnej zupy pochodziły aminokwasy, chemiczne elementy budulcowe życia.

Odkrycie to zapoczątkowało poszukiwania w chemii i biologii eksperymentów, które mogłyby pomóc w odpowiedzi na jedno z największych naukowych pytań ludzkości: Jak zaczęło się życie na Ziemi? Teraz naukowcy z Uniwersytetu Ludwiga Maximiliana w Monachium zrobili ekscytujący krok naprzód, pokazując, w jaki sposób z elementów składowych wczesnej Ziemi można wytworzyć bardziej złożone cząsteczki niezbędne do życia.

Czytaj The Washington Post za darmo przez cztery tygodnie

Twój bilet jakości washtonpost.com: Zdobądź ekskluzywne badania i ponad 200 historii Cztery tygodnie za darmo.

W swoich studiach W magazynie Natura opublikowany Naukowcy zastąpili probówki małymi sieciami rozgałęzionych pęknięć podobnych do tych, które powstają w skałach w naturze. Przepuścili wodę z kluczowymi chemicznymi elementami przez pęknięcia, a następnie wykorzystali ciepło do naśladowania procesu, który może zachodzić w pobliżu kominów hydrotermalnych w oceanie lub w porowatej skale w pobliżu basenu geotermalnego.

Odkryli, że ciepło przepływające przez te sieci geologiczne sortuje i filtruje cząsteczki, pomagając im tworzyć dłuższe łańcuchy zwane biopolimerami, które są niezbędne do życia. „To niesamowity dowód na to, że proste procesy fizyczne mogą spowodować coś takiego” – powiedział Matthew Pasek, profesor nauk o Ziemi na Uniwersytecie Południowej Florydy, który nie był zaangażowany w badania.

READ  Asteroida ociera się o Ziemię na szerokość włosa – wideo pokazujące przelot

Ponieważ pytanie o to, jak powstaje życie, jest tak obszerne, że wykracza poza tradycyjne granice dzielące naukę na różne dyscypliny. Chemicy, biolodzy, astrofizycy i geolodzy zasiadają do stołu, próbując odpowiedzieć na to pytanie. Wykraczaniem poza te granice interesuje się Christoph Mast, biofizyk z Uniwersytetu Ludwiga Maksymiliana w Monachium. Jego laboratorium zaprojektowało układ eksperymentalny, który jest nieco bliższy warunkom, w jakich powstała „biochemia”, z której powstało życie.

W jaki sposób Ziemia stworzyła wystarczającą ilość cegiełek, aby powstało życie?

Przez dziesięciolecia naukowcy borykali się z problemem polegającym na tym, że wczesna Ziemia nie była dziewiczym laboratorium ze zlewkami, idealnie zaplanowanymi w czasie etapami oczyszczania i skoncentrowaną dostawą składników. Odtworzenie chemii życia w laboratorium to jedno, ale eksperymenty możliwe w szklanej zlewce są co najmniej nieprawdopodobne w chaotycznych warunkach prawdziwego świata. „Można sobie wyobrazić prebiotyczną glebę, tę przygotowaną prebiotyczną zupę, która została bardzo rozcieńczona, i wszystkie te różne substancje oddziałujące na siebie w sposób całkowicie wymykający się spod kontroli” – powiedział Mast.

Dotychczasowym problemem jest to, że reakcje chemiczne w laboratorium często dają produkty uboczne, które mogą prowadzić do niepożądanych reakcji, pozostawiając naukowcom jedynie śladowe ilości materiału podstawowego. Jak więc wczesna Ziemia stworzyła wystarczającą ilość tych elementów, aby ostatecznie dać początek życiu?

Aby się tego dowiedzieć, badacze wycięli rozgałęzioną sieć łączących się szczelin w małym kawałku obojętnego materiału podobnego do teflonu zwanego FEP i umieścili go pomiędzy dwoma arkuszami szafiru. Rubiny osiągnięto dokładnie określone, ale różne temperatury, aby wytworzyć przepływ ciepła przez sieć geologiczną między nimi, symulując sposób, w jaki ciepło prawdopodobnie przepływało na wczesnej Ziemi – być może w pobliżu wulkanów lub kominów hydrotermalnych. Następnie umożliwili przepływ wody i środków chemicznych przez sieć pęknięć i obserwowali, co się stało.

READ  Witamina D na nadciśnienie: lekarz mówi o „cudownym lekarstwie”

Aminokwasy są ważne, ale wciąż daleko im do życia

W eksperymencie weryfikującym koncepcję wykorzystali glicynę, najprostszy aminokwas, wraz z substancją zwaną TMP, która może reagować, łącząc dwie cząsteczki glicyny. Takie interakcje są trudne w wodzie, a TMP występowało bardzo rzadko na wczesnej Ziemi, powiedział Mast. Kiedy po prostu mieszano te składniki w filiżance lub w szczelinach geologicznych bez ogrzewania, ilość bardziej złożonego biopolimeru, który wytworzyli, była „dość mała” – podają naukowcy.

Jednak gdy wprowadzono gradient termiczny do pęknięć, produkcja biopolimeru dramatycznie wzrosła. Jest to ważne, ponieważ aminokwasy, choć ważne, nie są wcale niezbędne do życia. Na przykład te same podstawowe elementy składowe znajdują się w martwych meteorytach. „Aby przejść na kolejny poziom, trzeba zacząć wytwarzać polimery – to niezbędny krok na drodze do kolejnego etapu życia” – mówi Pasek.

Za pomocą tego układu nie można odpowiedzieć na kluczowe pytanie dotyczące powstania życia: czy znajdowało się ono w basenie, jak mogłoby istnieć na powierzchni Ziemi, czy w pobliżu komina hydrotermalnego, jak można znaleźć w głębinach oceanu? Mast mówi, że przepływ ciepła przez skały może zachodzić w różnych środowiskach geologicznych i prawdopodobnie był „wszechobecny” na wczesnej Ziemi.

Układ eksperymentalny można również wykorzystać do zbadania innych pytań dotyczących wczesnej chemii na planecie. Mast ma nadzieję stworzyć sieć pęknięć w materiałach geologicznych i zbudować większe sieci połączonych ze sobą komór.

„Garnek jest ważny przy gotowaniu „pierwotnej zupy”.

To badanie jest kolejnym przypomnieniem, że eleganckie eksperymenty chemiczne mogą zignorować istotną część pierwotnej zupy: miskę. Natomiast w 2021 roku zespół naukowców odkrył, że w słynnym eksperymencie z lat 50. XX wieku sama probówka – a raczej szkło borokrzemowe, z którego została wykonana – odegrała rolę w wynikach. Kiedy naukowcy powtórzyli eksperyment w zlewce szklanej, następnie w zlewce teflonowej, a następnie w zlewce teflonowej z odrobiną szkła borokrzemowego, odkryli, że szkło odgrywało kluczową rolę w katalizowaniu reakcji.

READ  Pandemia koronawirusa jeszcze się nie skończyła? Wirusolog Christian Drosten mówi o nieporozumieniu w podcaście

„Innymi słowy, aby ugotować «pierwotną zupę», ważny jest garnek” – napisał w e-mailu Juan Manuel García Ruiz, profesor naukowy w Międzynarodowym Centrum Fizyki Donostia w Hiszpanii, który brał udział w eksperymencie. Pochwalił nowe dzieło za pomysłowe podejście i, co być może ważniejsze, za to, że jest „wiarygodne z geologicznego punktu widzenia”.

„Być może nie jest to jedyny mechanizm, ale jest skuteczny, pomysłowy, a przede wszystkim stanowi eksperymentalną demonstrację” – powiedział García Ruiz. „Myślę, że potrzebujemy więcej metod eksperymentalnych, aby zbadać kontekst geochemiczny planety, kiedy powstało życie”.

O autorze

Karolina Johnson Jest reporterem naukowym. Wcześniej zajmowała się opieką zdrowotną i przystępnością cenową opieki zdrowotnej dla konsumentów.

Obecnie testujemy tłumaczenia maszynowe. Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z angielskiego na niemiecki.

Ten artykuł został po raz pierwszy opublikowany w języku angielskim 16 kwietnia 2024 r. na stronie „Washingtonpost.com” ukazało się w ramach współpracy, a teraz jest dostępne także w tłumaczeniu dla czytelników portali IPPEN.MEDIA.

Continue Reading

science

Objawy, przyczyny i co pomaga

Published

on

Objawy, przyczyny i co pomaga

Czyrak w uchu może być bardzo bolesny. Bakteria spowodowała zapalenie mieszków włosowych w kanale słuchowym. Co na to pomaga?

Najważniejsze rzeczy w skrócie


Kiedy bakterie w uchu przedostaną się do mieszka włosowego przez najmniejsze uszkodzenie i tam się namnażą, dochodzi do stanu zapalnego – tzw. zapalenia mieszków włosowych. W rezultacie w zewnętrznej chrzęstnej części przewodu słuchowego może utworzyć się bolesne nagromadzenie ropy (ropień), co eksperci nazywają wrzodem.

Czyrak wygląda jak pryszcz, ale jest znacznie większy i obejmuje również głębsze warstwy skóry. Przyczyną są zwykle bakterie, takie jak Staphylococcus aureus. Można go znaleźć na skórze wielu osób, nie powodując żadnych objawów.

Jeśli jednak układ odpornościowy jest osłabiony, patogeny mogą łatwo się namnażać i sprzyjać infekcjom skóry. Na przykład szczególnie zagrożone są osoby chore na cukrzycę, przewlekłe infekcje, raka, egzemę lub niektóre rodzaje alergii. Jeśli skóra w kanale słuchowym jest uszkodzona, ryzyko również wzrasta: bakterie mogą przedostać się przez drobne urazy, np. spowodowane wacikiem. Wizyta na basenie i alergie na szampon lub kosmetyki mogą również sprzyjać stanom zapalnym. Jednak czyraki w uchu są rzadkie u zdrowych osób.

Czym są mieszki włosowe?

Mieszki włosowe (zwane także mieszkami włosowymi) składają się ze skóry i tkanki łącznej i znajdują się w miejscu, w którym korzenie włosów są zakotwiczone w skórze. Obok każdego pęcherzyka znajduje się gruczoł wydzielający sebum do pęcherzyka przez przewód. Sebum dba między innymi o to, aby skóra i włosy nie wysychały. W mieszku włosowym znajduje się mały mięsień, który odpowiada za wyprostowanie włosów.

Czyra w uchu: oto objawy

Czyrak w uchu może rozwinąć się w ciągu kilku godzin lub dni. Typowe znaki to:

Nawet w przypadku małych czyraków ból jest często silny. Zwykle staje się silniejszy, gdy ciągniesz za małżowinę uszną lub wywierasz nacisk na chrząstkę małżowiny usznej. Zapalenie może powodować obrzęk przewodu słuchowego, czasami prowadząc do tymczasowej utraty słuchu.

Z biegiem czasu we wrzeniu gromadzi się coraz więcej ropy. Po kilku dniach „dojrzewania” mogą samoistnie pęknąć, umożliwiając wypłynięcie krwawej ropy i martwej tkanki. W rezultacie ból ucha natychmiast ustępuje.

W innych przypadkach wrzód pozostaje zamknięty. Organizm często jest w stanie sam rozbić zawartą w nim ropę. Czasami wrzód rozprzestrzenia się również na pobliskie mieszki włosowe. Jeśli kilka czyraków jest ze sobą połączonych i prowadzi do głębokiego gromadzenia się ropy, eksperci mówią o jednym żużel. Temu oczywistemu zapaleniu może towarzyszyć gorączka i nudności.

ważna informacja

Jeśli często pojawiają się czyraki w uchu (lub innych częściach ciała), oznacza to, że Twój układ odpornościowy jest słaby. Może występować choroba podstawowa wymagająca leczenia, na przykład cukrzyca.

Gotować w uchu: co pomaga?

Ból ucha może mieć wiele przyczyn. Dlatego osoby dotknięte chorobą muszą zdecydowanie wyjaśnić swoje objawy. Pierwszą osobą kontaktową może być gabinet lekarza rodzinnego. Alternatywnie pacjenci mogą udać się do otolaryngologa. Zwykle łatwo rozpoznaje czyrak w uchu: w zewnętrznym kanale słuchowym widać czerwony, ropny pryszcz z otaczającym go obrzękiem.

Jeżeli rzeczywiście jest to czyrak w uchu, należy go leczyć. Jeśli wrzód nie ustąpi samoistnie, lekarz otworzy go w sterylnych warunkach, aby ropa znajdująca się w środku mogła spłynąć i dokładnie zdezynfekować przewód słuchowy. Aby zabieg był bezbolesny, konieczne jest zastosowanie znieczulenia powierzchniowego (np. zimnym sprayem) lub znieczulenia miejscowego. W tym celu można zastosować maści antyseptyczne, antybiotyki lub mokre opatrunki. Jeśli ból jest silny, pomocne mogą być także leki przeciwbólowe.

READ  Wielu dorosłych oblało zadanie szkolne – a ty też?

W ciężkich przypadkach możliwe jest również wewnętrzne (ogólnoustrojowe) leczenie antybiotykami. Dzieje się tak na przykład wtedy, gdy u zakażonej osoby wystąpi gorączka, dreszcze lub źle się poczuje. Objawy te mogą być oznaką szerzącego się stanu zapalnego.

Continue Reading

Trending