Connect with us

science

Jest to ilość słońca potrzebna organizmowi do wytworzenia wystarczającej ilości witaminy D

Published

on

Jest to ilość słońca potrzebna organizmowi do wytworzenia wystarczającej ilości witaminy D


Ile słońca potrzebuje organizm, aby wytworzyć wystarczającą ilość witaminy D? Pytanie, na które nie jest łatwo odpowiedzieć. Tutaj znajdziesz wszystkie ważne informacje.

Witamina D jest jedyna witaminaAby organizm mógł sam się wyprodukować. Ale do tego potrzebuje światła słonecznego. Mówiąc ściślej: organizm może wytwarzać witaminę rozpuszczalną w tłuszczach jedynie poprzez promieniowanie ultrafioletowe. Problem w tym, że promieniowanie słoneczne może powodować poważne uszkodzenia skóry. Jak długo zatem należy przebywać na słońcu, aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy D bez narażania się na ryzyko?

Ważne informacje z wyprzedzeniem:

  • Nauczać witamina Wymagane są promienie UV-B D3.
  • Natężenie promieniowania słonecznego mierzy się za pomocą wskaźnika UV. Im jest ona wyższa, tym mniej czasu trzeba spędzić na słońcu, aby się napić witamina d dostać. Indeks UV zależy między innymi od szerokości geograficznej i pogody.
  • Jasne typy skóry muszą spędzać mniej czasu na słońcu, aby uzyskać wystarczającą ilość witamina d dostać. Jeszcze bardziej dotyczy to osób o ciemnej karnacji.
  • Latem osoby o jasnej karnacji muszą spędzić zaledwie dziesięć minut w południowym słońcu, aby uzyskać odpowiednią dawkę witamina d dostać. Zdaniem Szwajcarów potrzebują go osoby o ciemnej karnacji Federalne Biuro Zdrowia Publicznego 20 do 60 minut.
  • Latem nadal najlepiej jest unikać południowego słońca i przebywać w porannym lub popołudniowym słońcu.
  • Według Niemieckiego Towarzystwa Żywienia (DGE) W miarę możliwości nie należy zakrywać rąk i nóg podczas opalania.
  • Wiosną i jesienią potrzeba nawet godziny słońca, aby uzyskać wystarczającą ilość światła witamina d uformować. Zimą w tym kraju jest to prawie niemożliwe witamina d produkować. Kto jest głośny? Instytut Roberta Kocha Ale jeśli latem spędzasz wystarczająco dużo czasu na słońcu, możesz czerpać z zapasów witaminy D w zimnych porach roku – ale tylko wtedy, gdy są dobrze uzupełnione. W przeciwnym razie istnieje ryzyko niedoboru witaminy D.

Witamina D: ile ekspozycji na słońce jest za duże?

Organizm potrzebuje witaminy D dla zdrowych kości i zębów. Niedobór witaminy D może z czasem powodować poważne objawy, takie jak deformacje kości lub choroby, takie jak krzywica. Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca opalanie się od pięciu do 25 minut, w zależności od pory roku. Ale to nie jest takie proste. Intensywność słońca zależy od pory dnia i roku. Priorytetem powinna być ochrona skóry. Dlatego Federalny Urząd ds. Ochrony Przed Promieniowaniem (BfS) zaleca dostosowanie dawki promieniowania UV do rodzaju skóry i pory dnia. Osoby o jasnej karnacji (od 1 do 3) powinny zachować szczególną ostrożność podczas opalania. Ciemniejsze typy skóry (4 do 6) są mniej podatne na oparzenia słoneczne, ale muszą też spędzać znacznie więcej czasu na słońcu, aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy D.

READ  Wielu myli się z pierwszym rozwiązaniem

Według Federalnego Urzędu Ochrony Przed Promieniowaniem należy znać rodzaj swojej skóry i na podstawie własnego doświadczenia oszacować, ile czasu upłynie do poparzenia słonecznego. BfS oferuje jeden Egzamin Aby dowiedzieć się, do jakiego typu skóry należysz. wysoki gesundheitsinformation.deportalu należącego do Niemieckiej Sieci na rzecz Literacy Zdrowotnej, Indeks Ultrafioletowy (UVI) wskazuje, jak intensywne jest promieniowanie ultrafioletowe w danym miejscu.

NA stronie internetowej BFS Aktualne dzienne trendy można zobaczyć na mapie. Indeks podawany jest od 0 do 11. Im większe jest natężenie promieniowania ultrafioletowego. W zasadzie jest to dobre dla tworzenia witaminy D, ale należy zachować szczególną ostrożność przy wysokim indeksie UV, ponieważ szybko może dojść do oparzeń słonecznych. Według Niemieckiego Towarzystwa Onkologicznego każde oparzenie słoneczne zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka skóry. Według BfS należy oszacować dawkę promieniowania UV, która spowoduje oparzenia słoneczne, i dlatego należy spędzać na słońcu tylko połowę czasu.

Jak gesundheitsinformation.de Pisze, że osoby o jasnej karnacji muszą szczególnie uważać podczas opalania, aby pozyskać witaminę D. Oto pomoc:

  • Typ skóry I: porażenie słoneczne Po 10 minutach
  • Drugi typ skóry: porażenie słoneczne Po 20 minutach
  • Typ skóry III: porażenie słoneczne Po 30 minutach
  • Typ skóry IV: porażenie słoneczne Po 50 minutach
  • Typ skóry V: porażenie słoneczne Po 60 minutach
  • Typ skóry szósty: porażenie słoneczne Po ponad 60 minutach

Witamina D: Jakie czynniki wpływają na jej wchłanianie na słońcu?

Według Instytutu Maxa Rubnera (MRI) produkcja witaminy D w organizmie jest kwestią wysoce indywidualną i zależy od wielu czynników. tutaj są:

Szerokość geograficzna (im bliżej równika, tym zwykle wyższy wskaźnik UV)

  • pora roku
  • Pora dnia
  • Typ skóry
  • odzież
  • pogoda
  • Używaj kremów z filtrem przeciwsłonecznym

Nie tylko długość czasu spędzanego na świeżym powietrzu ma kluczowe znaczenie dla produkcji witaminy D.

Jest to ilość słońca potrzebna organizmowi do wytworzenia wystarczającej ilości witaminy D

MRI dostarcza wskazówek, ile słońca potrzeba latem, aby osiągnąć poziom witaminy D wynoszący 50 nmol/l w Niemczech. W związku z tym, w zależności od pory roku i rodzaju skóry, powinno wystarczyć od 5 do 25 minut ekspozycji na słońce w godzinach od 12:00 do 15:00. Ekspozycja na światło słoneczne może być podwojona rano i po południu, nawet w lecie. Oto przegląd:

READ  Naukowcy twierdzą, że osoby z dwiema kopiami genu ryzyka cierpią na dziedziczną postać choroby Alzheimera

Typ skóry I i II:

  • Od marca do maja: 10 do 20 minut
  • Od czerwca do sierpnia: 10 do 20 minut
  • Od września do października: 10 do 20 minut

Typ skóry III:

  • Od marca do maja: 15 do 25 minut
  • Od czerwca do sierpnia: 10 do 15 minut
  • Od września do października: 15 do 25 minut

W przypadku innych typów skóry, MRI Instrukcje Brak informacji na temat witaminy D. W miesiącach od października do marca promienie słoneczne w Niemczech nie są wystarczająco mocne, aby wytworzyć wystarczającą ilość witaminy D.

Witamina D: ile słońca potrzebuje organizm?

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na ten temat, znajdziesz je w Szwajcarskim Federalnym Urzędzie Zdrowia Publicznego (BAG). W tym arkuszu informacyjnym pokazano, jak długo można przebywać na słońcu, aby wytworzyć łącznie 600 jednostek międzynarodowych (IU) witaminy D. Chociaż w Niemczech zaleca się 800 IU witaminy D dziennie, tabela nadal jest dobrą pomocą. Podczas klasyfikacji należy jednak wziąć pod uwagę kilka rzeczy:

  • Według doniesień w obliczeniach wzięto pod uwagę następujące kwestie torba Sytuacje codzienne. Zatem postawa jest wyprostowana. Na plaży lub na trawie wartości prawdopodobnie ulegną zmianie, ponieważ na skórę dociera więcej światła słonecznego.
  • Szwajcarscy badacze przyjęli, że średnia wysokość wynosi 500 metrów. Niemcy Ale nie jest aż tak wysoki Szwajcaria – Zależy gdzie jesteś. Ponieważ wskaźnik UV zależy również od wysokości, wymagania w tym kraju również mogą się nieco różnić.
  • Dodatkowo obliczenia dotyczą osoby 20-letniej. Według Szwajcarów torba W wieku 40 lat stanowi zaledwie trzy czwarte tej ilości przy tej samej ekspozycji na światło słoneczne.

Oto przegląd według rodzaju skóry:

witamina D dla osób z wrażliwością na promienie UV, o jasnej karnacji i dla dzieci

Późny ranek południe popołudnie
Styczeń i grudzień > 4 godziny 1,5 do 2,5 godziny Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
luty i listopad 2,5 do 3,5 godziny 30 minut do 1,5 godziny 2 do 3 godzin
Marzec i październik 1 do 2 godzin 15 minut do 30 minut 30 minut do 3 godzin
Kwiecień i wrzesień 30 do 45 minut 10 minut 15 do 30 minut
Maj i sierpień 15 do 30 minut 5 do 10 minut 10 do 15 minut
czerwiec i lipiec 15 do 20 minut 5 do 10 minut 10 do 15 minut
READ  Objawy, przyczyny, leczenie, inhalacja i nagły wypadek

witamina D dla osób wrażliwych na promienie UV i o średnio jasnej karnacji

Późny ranek południe popołudnie
Styczeń i grudzień > 5 godzin 2 do 7 godzin Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
luty i listopad 3 do 5 godzin Od 45 minut do 2,5 godziny Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
Marzec i październik 1 do 2 godzin 30 do 45 minut Od 45 minut do 2,5 godziny
Kwiecień i wrzesień 45 do 60 minut 10 do 20 minut 20 do 60 minut
Maj i sierpień 20 do 45 minut 10 do 15 minut 15 do 30 minut
czerwiec i lipiec 20 do 30 minut 10 do 15 minut 15 do 20 minut


witamina D dla osób o ciemnej karnacji, które nie są zbyt wrażliwe na promienie UV

Późny ranek południe popołudnie
Styczeń i grudzień > 7 godzin Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
luty i listopad Od 4 do 8 godzin Od 1,5 godziny do 5 godzin Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
Marzec i październik 2 do 4 godzin Od 45 minut do 1,5 godziny Za mało słońca, żeby wystarczyło witamina d produkować
Kwiecień i wrzesień 60 do 120 minut 20 do 60 minut Od 45 minut do 3,5 godziny
Maj i sierpień 45 do 90 minut 20 do 30 minut 30 do 60 minut
czerwiec i lipiec 40 do 75 minut 20 do 30 minut 30 do 60 minut

Przy okazji: w oparciu o obecną wiedzę nie można do końca wyjaśnić, czy witamina D pomaga w leczeniu depresji. Jednak eksperci skrytykowali niektóre badania na dużą skalę. Pożywienie stanowi jedynie niewielką część zapotrzebowania na witaminę D. Bardzo ważne jest spędzanie czasu na świeżym powietrzu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Badania genetyczne wykazały, że Amerykanie mają DNA neandertalczyka, co sugeruje „znaczące krzyżowanie się”.

Published

on

Badania genetyczne wykazały, że Amerykanie mają DNA neandertalczyka, co sugeruje „znaczące krzyżowanie się”.
  1. Strona główna
  2. panorama

Pipety podczas badania DNA w laboratorium (glif). © IMAGO / Westend61 / Andrew Brooks

Testy genetyczne przeprowadzone na Amerykaninie oferują niezwykły wgląd w przeszłość: wydaje się, że ten człowiek jest genetycznie bliższy neandertalczykowi niż większość ludzi.

Nowy Jork – W Stanach Zjednoczonych bardzo popularne są testy genetyczne mające na celu ustalenie pochodzenia danej osoby. Amerykanin chciał dzięki takiemu testowi dowiedzieć się więcej o swoich korzeniach rodzinnych, ale dokonał niezwykłego odkrycia: miał więcej DNA neandertalczyka niż 99 procent pozostałych przebadanych osób.

Od prehistorii do Ameryki: DNA neandertalczyka jako wyjątkowe dziedzictwo?

Zarówno Homo sapiens, jak i neandertalczycy należą do rodzaju Homo, ale ewoluowały niezależnie od siebie. Homo erectus uważany jest za ich wspólnego przodka. Artykuły badawcze Sugeruje to, że Homo sapiens i neandertalczycy żyli, a czasem nawet rozmnażali się w tym samym czasie. Świadczą o tym także badania genetyczne przeprowadzone przez Amerykanina Dennisa „Dwayne’a” Dale’a, który niedawno uzyskał wynik, że zawartość DNA neandertalczyka jest o 99 proc. wyższa niż u innych klientów dostawcy badań genetycznych.

Dale odwrócił się NewsweekOpowiadając swoją historię, podkreślił: „Swoje prymitywne dziedzictwo postrzega jako oznakę honoru”. Kiedy mówi ludziom, że jest „częściowo neandertalczykiem, uważają mnie za trochę dziwnego” – kontynuował Amerykanin. Dale ma teraz nadzieję, że jego odkrycie wzbudzi wystarczające zainteresowanie, „dzięki czemu będę mógł zidentyfikować moich neandertalskich krewnych” – mówi. Jednak neandertalczycy wymarli około 40 000 lat temu, więc Dale i jego bliscy krewni to zdecydowanie Homo sapiens.

Szlakiem przeszłości: tak działa domowe badanie DNA

Wiele firm oferuje badania genetyczne w domu. Klienci przesyłają ślinę lub wymaz z jamy ustnej. Następnie analizuje się DNA. Analiza ta obejmuje prawie 600 000 miejsc w kodzie DNA, w których często występują zmiany, takie jak ta czasopismo Z Massachusetts Institute of Technology (MIT), słynnego uniwersytetu w Stanach Zjednoczonych. Firma 23andMe, która również przetestowała próbkę firmy Dell, wyjaśnia na swojej stronie internetowej, że testuje ponad 2000 wariantów genetycznych pochodzenia neandertalskiego. Pomimo wyników, które na pierwszy rzut oka wydają się dramatyczne, wydaje się, że DNA neandertalczyka nie jest niczym niezwykłym: „Większość współczesnych ludzi ma ślady DNA neandertalczyka” – podaje firma na swojej stronie internetowej.

READ  Oficjalne Stowarzyszenie Medyczne: liczby Corona są dwa lub trzy razy wyższe niż liczby oficjalne

Linia medycznaPortal informacyjny Narodowego Instytutu Zdrowia USA wskazuje, że DNA neandertalczyka jest nieobecne lub obecne w bardzo małych ilościach u osób pochodzenia afrykańskiego, podczas gdy jest obecne u ludzi. Osoby o pochodzeniu europejskim lub azjatyckim Można wykryć około jednego do dwóch procent DNA neandertalczyka. Według Cesara de la Fuente z Uniwersytetu w Pensylwanii obecność „znaczącej” ilości DNA neandertalczyka u współczesnych ludzi może wskazywać na „znaczące krzyżowanie się” neandertalczyków z wczesnymi współczesnymi ludźmi u przodków tej osoby, wręcz przeciwnie. Newsweek Komentarz.

Podobieństwa zamiast różnic: 99,9% ludzkiego DNA jest identyczne

Wiarygodność domowych testów genetycznych jest jednak kontrowersyjna. Dziennikarz z Zdrowie Jej DNA zostało przeanalizowane przez trzy różne firmy i uzyskało trzy różne wyniki. „Problem z takimi testami polega na tym, że nie można zrozumieć markerów genetycznych, pod kątem których faktycznie testują firmy, i nie można w ogóle przeprowadzić żadnej kontroli jakości” – wyjaśniła Ortrud Steinlein, dyrektor Instytutu Genetyki Człowieka na Uniwersytecie Ludwiga Maximiliana. Monachium, Gazeta południowoniemiecka.

Jedna podstawowa idea na temat współczesnego człowieka pozostaje niezmienna – nawet bez badań genetycznych: jesteśmy pod wieloma względami bardziej podobni, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Tak naprawdę mamy wspólne 99,9% naszego DNA. Najnowsze naukowe studia Sugeruje raczej, że Homo sapiens i neandertalczycy mogli mieć ze sobą więcej wspólnego, niż wcześniej sądzono. Odkrycia „sugerują podobne zdolności poznawcze zarówno u anatomicznie współczesnych ludzi, jak i u neandertalczyków” – zauważyli naukowcy. Inne badania wykazały już, że neandertalczycy tacy byli Najwyraźniej nie jest to tak głupie i trudne do zrozumienia, jak ludzie początkowo sądzili (BME).

Continue Reading

science

Dzięki temu nawykowi osoby, które dużo siedzą, mogą przedłużyć swoje życie

Published

on

Dzięki temu nawykowi osoby, które dużo siedzą, mogą przedłużyć swoje życie
  1. Crespota D
  2. życie
  3. zdrowie

Z filiżanką kawy praca staje się znacznie łatwiejsza. © imago

Od krzesła biurowego po sofę: tak wygląda codzienne życie wielu Niemców. Każdy, kto dużo siedzi, może dzięki niesamowitemu nawykowi poprawić swoje zdrowie.

Siedzenie jest dla nich szkodliwe zdrowie Większość Niemców nie może jednak ruszyć się z miejsc. Raport DKV Health Report 2023 ujawnił przerażające nawyki wielu obywateli Niemiec. W związku z tym przeciętny obywatel Niemiec siedzi 9,2 godziny dziennie. Dla porównania: w 2021 roku było to zaledwie 8,7 godziny. Niepokojący jest fakt, że liczba ta od lat rośnie. Ostatecznie zwiększa to również ryzyko Choroby Jak CukrzycaChoroby układu krążenia i wysokie ciśnienie krwi. Teraz badacze dokonali zaskakującego odkrycia: w związku z tym osoby, które dużo siedzą, mogą zyskać zdrowie dzięki regularnemu spożywaniu kawy.

Kawa jest bardzo zdrowa: oto, co może zrobić napój fasolowy

Czy kawa jest zdrowa czy nie? To pytanie od dawna intryguje badaczy zdrowia. Wiemy już, że regularne spożywanie kawy może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. „Ludzie, którzy piją kawę codziennie przez dziesięciolecia, są mniej narażeni na rozwój szeregu chorób, w tym cukrzycy typu 2, depresji i demencji” – napisali naukowcy. Magazyn farmaceutyczny Na twojej stronie. Trzy do czterech filiżanek dziennie Bezpieczny dla zdrowych ludzi. Nawet dla osób z wysokim ciśnieniem krwi nawet cztery filiżanki kawy dziennie nie wyrządzą żadnej szkody.

Kawa może jednak znacznie więcej. Badania wykazały, że u pacjentów z astmą po wypiciu kawy na krótki czas poprawiła się czynność płuc. Ponadto picie dwóch do trzech filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Według południowokoreańskich badań miłośnicy kawy mogą wydłużyć swoje życie, regularnie pijąc napój fasolowy. Prawdopodobnie odpowiedzialne są za to zawarte w nim przeciwutleniacze.

READ  Przełom w fizyce kwantowej: naukowcy cofają czas

Badanie: Jak spożycie kawy i długotrwałe siedzenie wpływa na Twoje zdrowie?

Teraz zbadano to w nowym badaniu Kontakt między siedzeniem przez dłuższy czasSpożycie kawy i śmiertelność. Uwzględniono ryzyko śmierci w ujęciu ogólnym oraz w odniesieniu do chorób układu krążenia. Badanie przeprowadził Uniwersytet Suzhou w Chinach.

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

W tym celu naukowcy wykorzystali dane z Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia (NHANES) z USA. Prowadzone jest co dwa lata od 1999 roku. Ma na celu zmierzenie stanu zdrowia i odżywienia obywateli amerykańskich. W przypadku chińskiego badania przeanalizowano sześć sesji NHANES od 2007 do 2018 r. Naukowcy przeprowadzili także bezpośrednie wywiady, badania fizykalne i testy laboratoryjne ze wszystkimi uczestnikami.

Uczestników badania zapytano m.in. o to, ile czasu w typowym dniu spędzają w pozycji siedzącej – czy to w szkole, w domu, przy biurku, oglądając telewizję, czy też przed komputerem. Pod uwagę brany był także styl życia, nawyki żywieniowe oraz przebyte choroby. Podobnie jak osoby badane Informacje o codziennym spożyciu kawy. W sumie w badaniu wzięło udział około 10 600 osób.

Badanie: Ludzie, którzy dużo siedzą i piją kawę, są zdrowsi

Podczas oceny badacze osiągnęli następujące wyniki: 52% badanych stwierdziło, że regularnie pije kawę. Według nich prawie połowa z nich siedziała dłużej niż sześć godzin dziennie. Osoby prowadzące siedzący tryb życia, które nie piły kawy, były 1,58 razy bardziej narażone na śmierć niż osoby pijące kawę, które siedziały mniej niż sześć godzin dziennie. Przyczyną śmierci była choroba układu krążenia.

„Warto zauważyć, że związek między długotrwałym siedzeniem a zwiększoną śmiertelnością zaobserwowano tylko u dorosłych, którzy nie pili kawy, ale nie u dorosłych, którzy ją pili” – podsumowali swoje ustalenia naukowcy. Badanie opublikowano w czasopiśmie specjalistycznym BMC Zdrowia Publicznego.

Badanie potwierdziło również, że u osób prowadzących siedzący tryb życia (ponad osiem godzin dziennie) występuje zwiększone ryzyko śmierci. Im więcej kawy pijesz Im mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.

Lepsza niż jej reputacja: oto jak ważna jest kawa dla zdrowia

Ale co sprawia, że ​​kawa jest tak zdrowa? Według naukowców dokładne powody, dla których picie fasoli zmniejsza ryzyko śmierci, nie są jasne. Dlatego kawa składa się z ponad 1000 związków. Według badaczy niektóre z nich, jak Cafestol i Kahol, zapobiegają chorobom związanym ze stanami zapalnymi poprzez hamowanie odpowiednich reakcji. „Wiele ważnych procesów biochemicznych związanych ze stanem zapalnym jest regulowanych przez kwas chlorogenowy, kolejny ważny związek występujący w kawie”.

Czy powinniśmy ponownie rozważyć zdrowotne znaczenie kawy? „Ponieważ kawa jest złożoną substancją, potrzebne są dalsze badania, aby odkryć ten cudowny lek” – podsumowali naukowcy.

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

Emocje ludzi wpływają na psy – co psuje nastrój zwierząt – Wiedza

Published

on

Emocje ludzi wpływają na psy – co psuje nastrój zwierząt – Wiedza

Optymiści i pesymiści istnieją nie tylko wśród ludzi, ale także wśród zwierząt. Podobnie jak w przypadku ludzi, negatywne doświadczenia mogą zmienić nastroje wielu ssaków, ptaków, a nawet owadów, zamieniając optymistów w pesymistów. Na przykład świnie narażone na zimne przeciągi mają więcej negatywnych emocji niż świnie ciepłe. To samo dotyczy cieląt, jeśli zostały ozdobione żelazem do wypalania. Nawet w przypadku pszczół bolesne doświadczenia – takie jak energiczne potrząsanie przez minutę – powodują, że są mniej wesołe.

Czy można się dziwić, że wpływy zewnętrzne również zmieniają temperament psów? W przypadku zwierząt, które od dziesiątek tysięcy lat żyły blisko ludzi, nawet zapach zestresowanej osoby wystarczy, aby zmienić ich nastrój. Naukowcy opisują to w jednym Bieżące badanie jest obecnie publikowane w czasopiśmie Raporty naukowe Pojawił się.

Ale skąd w ogóle wiesz, w jakim stanie umysłu znajduje się zwierzę? W swoim badaniu naukowcy wykorzystali tak zwany test błędu poznawczego. Metoda ta wywodzi się pierwotnie z psychologii człowieka, ale można ją zmodyfikować tak, aby działała również na psy i inne zwierzęta – takie jak pszczoły, świnie czy cielęta. Kluczowa idea: ludzie i zwierzęta w negatywnym stanie emocjonalnym w rzeczywistości oceniają neutralne sytuacje bardziej negatywnie niż istoty zdrowe psychicznie. Klasyczna koncepcja psychologii człowieka głosi, że szklanka jest do połowy pełna, co pesymiści interpretują jako do połowy pustą, natomiast optymiści – do połowy pełną.

Psy pesymistyczne nie oczekują nagród

W swoim badaniu naukowcy nauczyli między innymi cocker spaniele, labradory, rasy mieszane i pudle, że miska po lewej stronie zawiera smaczny smakołyk, podczas gdy miska po prawej była rozczarowująco pusta. Kiedy zwierzęta nauczyły się znaczenia różnych pozycji, szybko pobiegły do ​​miski, jeśli znajdowała się po lewej stronie, i pochłonęły smakołyk. Jednak znacznie wolniej zbliżali się do prawej miski lub nawet ją ignorowali.

READ  Naukowcy twierdzą, że osoby z dwiema kopiami genu ryzyka cierpią na dziedziczną postać choroby Alzheimera

W drugiej części eksperymentu badacze umieścili miskę na środku. Nadzieje wśród psów pobiegli tam z taką samą prędkością jak poprzednio w lewą stronę. Wyraźnie mocno wierzyli, że w misce znajduje się nagroda, nawet jeśli sytuacja wyraźnie na to nie wskazywała. Z drugiej strony pesymiści wydawali się obawiać rozczarowania i powoli zbliżali się do „neutralnej” puli.

W trzeciej części eksperymentu miskę ponownie umieszczono na środku, a jednocześnie psy poczuły zapach potu spiętych ludzi: badacze pobrali ją od ochotników, którzy musieli rozwiązywać problemy matematyczne przed publiczność. Kamera podczas testu obciążeniowego, podczas gdy dwóch naukowców w białych fartuchach obserwowało, jak patrzą na nich krytycznie i przy każdym błędzie wypowiadają suche „To nieprawda”.

Zapach ludzkiego potu również powodował, że psy stały się bardziej niespokojne i mniej ufne. Do misy centralnej podchodzili znacznie wolniej niż wtedy, gdy w powietrzu unosił się zapach zrelaksowanych ludzi lub brak ludzkiego zapachu. To naukowo potwierdza to, co właściciele psów podejrzewali od dawna: psy są wrażliwe na ludzkie emocje. A jeśli „ich” osoba jest w złym humorze, to oni też nie są w dobrym nastroju.

Continue Reading

Trending