Connect with us

science

Jak niedożywienie wpływa na mózg?

Published

on

Jak niedożywienie wpływa na mózg?


Fast foody są szkodliwe dla zdrowia, a mimo to dobre. Jednak badania wskazują, że niedożywienie ma również wpływ na stan psychiczny i może prowadzić do depresji i choroby Alzheimera.

Powszechnie wiadomo, że długotrwałe spożywanie hamburgerów, frytek i curry nie jest korzystne dla zdrowia i może prowadzić do otyłości, a w efekcie nadciśnienia i cukrzycy typu 2. Jednak nadal często pomija się fakt, że regularne spożywanie fast foodów może uszkodzić mózg. Od dawna istnieje szereg badań wskazujących na związek złego odżywiania z konsekwencjami psychologicznymi i neurologicznymi.

Ale co dokładnie oznacza fast food, jakie są jego konsekwencje i wpływ na psychikę oraz jaką rolę odgrywa w tym depresja i choroby neurologiczne, takie jak choroba Alzheimera?

Co to jest fast food?

Fast food lub fast food pochodzi z Ameryki i według powszechnej opinii reprezentuje żywność szczególnie niezdrową. the Instytut Roberta Kocha (RKI) będzie działać jego strona Dokładniej: „Fast food to zazwyczaj określenie dań nadających się do szybkiego spożycia, charakteryzujących się zazwyczaj wysokim stopniem przetworzenia, dużą gęstością energetyczną oraz niską zawartością mikroelementów, takich jak witaminy i minerały”.

Wideo: Procypin

Produkty typu fast food charakteryzują się przede wszystkim brakiem ważnych składników odżywczych, który można zrekompensować jedynie przestrzeganiem zdrowej diety bogatej w witaminy i składniki odżywcze. Jeżeli na dłuższą metę będzie go brakować w zbilansowanej diecie, niedobory żywieniowe mogą skutkować poważnymi chorobami, które wpływają nie tylko na organizm, ale i psychikę.

READ  3000 zabitych - dlatego zapalenie płuc jest tak niebezpieczne - Górna Austria

Złe odżywianie uszkadza mózg: hamburgery, mrożona pizza itp. są pełne dodatków

Według RKI do fast foodów zaliczają się przede wszystkim hamburgery, kebaby doner, hot dogi curry, hot dogi, frytki i pizza. Posiłki, które nie opierają się na świeżych składnikach, ale składają się głównie z gotowych produktów, które z kolei zawierają duże ilości dodatków i wzmacniaczy smaku.

w konsekwencji Stowarzyszenie Żywności Niemcy Producenci żywności stosują zamienniki i dodatki w produkcji produktów typu fast food, między innymi w celu obniżenia kosztów produkcji i zapewnienia trwałości produktów. Jeden Zostań Jednakże Uniwersytet Princeton wykazał, że w szczególności zamienniki znacząco zwiększają smak, a tym samym potencjał uzależniający fast foodów ze względu na ich stężenie chemiczne.

Przeczytaj też o tym

Złe odżywianie zaostrza stany psychiczne, takie jak lęk i depresja

Dalekosiężne konsekwencje niedożywienia dla psychiki i dobrego samopoczucia zostały obecnie udowodnione naukowo. Według badań przeprowadzonych przez Federalne Centrum Żywienia, jest to możliwe jego strona Na przykład zła dieta może powodować niedobór witaminy B12, co z kolei prowadzi do zmęczenia, problemów z pamięcią i ciężkiej depresji.

Czy wiedziałbyś? Te produkty spożywcze mają moc uzdrawiania

Zdjęcie: dpa/tmn

„Odkryliśmy, że istnieje coraz więcej dowodów na związek między niewłaściwą dietą a nasileniem zaburzeń psychicznych, takich jak stany lękowe i depresja” – wyjaśnia autorka badania Susan Dixon z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji. Inne badania wykazały, że fast foody nie tylko poważnie pogarszają zdrowie psychiczne, ale mogą również powodować poważne problemy neurologiczne.

Badanie odżywiania na myszach: Fast food może sprzyjać chorobie Alzheimera

W badaniu przeprowadzonym na Ohio State University myszom w różnym wieku podawano przez okres czterech tygodni żywność przypominającą fast food, czyli żywność wysoko przetworzoną. Według Wynikiznalezione w czasopiśmie Mózg, zachowanie i odporność Można przeczytać, że naukowcy odkryli, że spożycie tych pokarmów prowadzi do reakcji zapalnej w mózgu, szczególnie u starszych myszy i wiąże się z oznakami zbliżającej się utraty pamięci.

READ  Wirus przeniósł kobietę z namiotu piwnego na oddział intensywnej terapii - Dolna Austria

„Odkrycia te sugerują, że spożywanie przetworzonej żywności może prowadzić do znacznej i nagłej utraty pamięci” – stwierdziła autorka badania Ruth Barrientos z Ohio State University. „W starzejących się populacjach istnieje większe prawdopodobieństwo, że utrata pamięci doprowadzi do chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera choroba.” . Instytut Badań nad Medycyną Behawioralną w One komunikat prasowy.

Jeden też Studia długoterminowe z Uniwersytetu w São Paulo, w którym uczestniczyli ludzie, doszli do wniosku, że ciągłe spożywanie wysoko przetworzonej żywności prowadzi do obniżenia wydajności poznawczej i pogłębia luki w pamięci lub blokuje przetwarzanie poznawcze wśród uczestników.

Dieta śródziemnomorska może chronić przed stanami lękowymi i depresją

W przeciwieństwie do burgerów, frytek i mrożonej pizzy, kuchnia śródziemnomorska, zawierająca dużo warzyw, owoców i oliwy z oliwek, cieszy się opinią zbilansowanej diety.

Pozytywny efekt spożywania owoców i warzyw może wynikać z zawartych w nich cennych składników – napisali naukowcy w czasopiśmie BMC Psychiatria On tłumaczy. Ponieważ minerały rzadko spotykane w produktach typu fast food, takie jak magnez, cynk, selen i WitaminyZmniejszenie stężenia tzw. białka C-reaktywnego (CRP) w osoczu krwi. Wysoki poziom białka jest powiązany ze stanami zapalnymi i depresją. Witamina C, witamina E i kwas foliowy również zmniejszają skutki stresu oksydacyjnego, pisze Federalne Centrum Żywienia.

Wysoka jest także zawartość ważnych kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdują się w rybach i cennych olejach BMC Psychiatria Aby zwiększyć uwalnianie przekaźników serotoniny i dopaminy, a tym samym do zrównoważonej psychiki.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Dziś przypada Światowy Dzień Parkinsona, a chorobą dotkniętą są głównie osoby starsze

Published

on

Dziś przypada Światowy Dzień Parkinsona, a chorobą dotkniętą są głównie osoby starsze
  1. Strona główna
  2. lokalny
  3. Fitzenhausena

Naciska

Tak zwana dystonia, czyli drżenie rąk i ograniczenia motoryczne, jest najbardziej oczywistym objawem choroby Parkinsona. © Panther Media Andrey Popov

Dziś, 11 kwietnia, Światowa Organizacja Zdrowia i Parkinson's Europe ogłosiły Światowy Dzień Parkinsona. Przypomina nam angielskiego lekarza Jamesa Parkinsona.

Eshveg – po raz pierwszy opisał objawy choroby w książce w 1817 roku. Jego datą urodzenia jest 11 kwietnia (1755-1824). Rozmawialiśmy z konsultantem neurologicznym dr. Meliny Euler o objawach, diagnostyce, przebiegu i możliwościach leczenia w Klinice Werra-Meißner.

Jakie są objawy choroby Parkinsona?

Typowe objawy zespołu Parkinsona, znanego również jako idiopatyczny zespół Parkinsona, obejmują sztywność, uczucie sztywności i wzmożone napięcie mięśniowe, akinezję, czyli uogólnione spowolnienie, zmniejszoną mimikę, problemy z małą motoryką i drżenie. Zwykle powoduje to drżenie ręki lub nogi w spoczynku.

Czy istnieje klasyczna postać objawów?

Charakter tych objawów jest różny u poszczególnych pacjentów. Na przykład są pacjenci, u których głównym celem jest drżenie, u innych występuje znaczne ograniczenie ruchu lub nawet ich kombinacja. Początek często jest jednostronny i zwykle występują zaburzenia ruchu ręki lub nogi, które mogą być również bolesne, dlatego pierwszą wizytą u lekarza jest często wizyta u ortopedy.

Kto jest dotknięty?

Choroba Parkinsona dotyka głównie osoby starsze w wieku od 55 do 65 lat. Na początku tak zwane objawy niemotoryczne mogą obejmować zaburzenia węchu, wahania nastroju, takie jak łagodna drażliwość z depresją, przewlekły ból, zaparcia i zaburzenia snu. Kiedy sen senny jest zaburzony, partner pacjenta może na przykład zauważyć bardzo zakłócony sen z dużą ilością ruchów. Idiopatyczna choroba Parkinsona jest chorobą postępującą, która obecnie jest nieuleczalna.

Jak diagnozuje się chorobę Parkinsona?

Przede wszystkim o historii choroby i badaniu neurologicznym. Jeśli istnieje podejrzenie diagnozy, można rozpocząć badanie dopaminy lub leku na obecność dopaminy. Podejrzenie rozpoznania potwierdza poprawa objawów po podaniu dopaminy. Należy dodać obrazowanie głowy (MRI), nawet w celu wykluczenia innych chorób. Prezentacja funkcjonalna w medycynie nuklearnej może być przydatna w dalszej diagnostyce lub w odróżnieniu od innych patologii związanych z objawami choroby Parkinsona.

READ  Najstarsza wieś: 20.10.2022 19:02

Jakie są różne przebiegi i stadia choroby?

Postęp jest bardzo powolny, ale postępuje także szybko. Jednak zbilansowana dieta śródziemnomorska i regularne ćwiczenia (co najmniej 30 minut dziennie) mogą mieć pozytywny wpływ na przebieg choroby.

Na ile chory może uczestniczyć w „normalnym życiu”?

Możliwe jest uczestnictwo w normalnym życiu. Przykładem długiego przebiegu choroby Parkinsona jest kanadyjsko-amerykański aktor Michael J. Fox (obecnie 63 lata), u którego w wieku 29 lat zdiagnozowano chorobę Parkinsona. Założył Fundację Badań nad Chorobą Parkinsona im. Michaela J. Foxa, która wspiera liczne projekty badawcze dotyczące terapii i potencjalnych lekarstw na chorobę Parkinsona.

Jak leczy się chorobę Parkinsona w szpitalu Werra-Meißner?

Zajmujemy się kompleksowym leczeniem choroby Parkinsona. Oznacza to, że intensywne zabiegi (fizjoterapia, terapia zajęciowa i logopedia) realizowane są przez okres co najmniej 14 dni i objęte są kompleksową opieką medyczną. W ramach leczenia tworzone są indywidualne cele leczenia i plan leczenia, które powinny prowadzić do poprawy jakości życia i niezależności. Ponadto nasza opieka społeczna oferuje porady dotyczące poprawy wsparcia domowego. Obejmuje to na przykład ubieganie się o usługi pielęgniarskie, podwyższanie poziomu opieki lub przepisywanie lub zwiększanie środków pomocniczych.

Jak uzyskać kompleksowe leczenie?

Instrukcja kompleksowego leczenia choroby Parkinsona może być przekazana poprzez istniejącą terapię w praktyce neurologicznej. Jest to możliwe również w naszym domu po specjalnej konsultacji z ordynatorem medycznym, panią B.D. Med. Nölkera oraz poprzez moje konsultacje ambulatoryjne w Przychodni Umacniania. Zawsze dobrze jest widzieć indywidualny postęp, jaki można osiągnąć w tym okresie intensywnego leczenia. czerwony/t

Do osoby

lekarz. Anna Melina Euler W 2016 roku ukończyła studia z zakresu Medycyny Człowieka na Uniwersytecie Georga Augusta w Getyndze. Za rozprawę doktorską otrzymała Nagrodę Doktorską. Od końca 2022 roku jest starszym neurologiem w Klinice Werra-Meißner w Eschwegi. ts

READ  Ryciny, mapy i rysunki dla Niemiec i świata
Continue Reading

science

Dlaczego połączenie witaminy C i serum hialuronowego jest tak korzystne?

Published

on

Dlaczego połączenie witaminy C i serum hialuronowego jest tak korzystne?

Witamina C kontra kwas hialuronowy: korzyści w skrócie

Jak wspomniano wcześniej, witaminę C można stosować ze względu na jej właściwości Działanie antyoksydacyjne Neutralizuj wolne rodniki. Korzystnie wpływa także na zdrową, promienną i młodą skórę. Witamina C jest konieczne do skonfigurowania KolagenCo nadaje naszej skórze elastyczność. Zdrowe tworzenie kolagenu jest ważne dla pięknej skóry z mniejszą liczbą zmarszczek. Witamina C zawarta w „Witamina C + serum hialuronowe” firmy Pascoe ma właśnie taki wkład.

Kwas hialuronowy to prawdziwy klasyk kosmetyków nawilżających. Substancja naturalnie występująca w organizmie Na gram można związać do 6 litrów płynu. Jeśli chodzi o działanie przeciwstarzeniowe, czyni go to wsparciem przeciwzmarszczkowym, ponieważ powstawanie zmarszczek jest bezpośrednio związane ze starzeniem się skóry i zdolnością skóry do wytwarzania kwasu hialuronowego.

W skrócie: zapewnia to połączenie witaminy C i kwasu hialuronowego Aby uzyskać maksymalne efekty przeciwstarzeniowe, Gdzie skóra jest zmiękczona i napięta.

Oto wszystkie zalety w skrócie:

  • Stymuluje produkcję kolagenu
  • Dla jędrnej skóry
  • Ochrona przed wolnymi rodnikami
  • Intensywne nawilżenie
  • Zmiękcza skórę

Wskazówka dotycząca aplikacji: Nałóż serum z witaminą C i hialuronem Codziennie rano i wieczorem Na oczyszczoną twarz. Już wkrótce możesz cieszyć się młodszym wyglądem.

Więcej dobrych serum przeciwstarzeniowych znajdziesz tutaj:

READ  Ryciny, mapy i rysunki dla Niemiec i świata
Continue Reading

science

Rozwiązanie zagadki: Zderzenie wyjaśnia tajemnicze właściwości dwóch gwiazd

Published

on

Rozwiązanie zagadki: Zderzenie wyjaśnia tajemnicze właściwości dwóch gwiazd

Gigantyczna kolizja, która miała miejsce kilka tysięcy lat temu, mogłaby wyjaśnić cały szereg tajemniczych właściwości układu podwójnego gwiazd, które w przeciwnym razie stwarzałyby poważne problemy dla obecnych teorii. Tak wyjaśniło Europejskie Obserwatorium Południowe (ESO).Jakich narzędzi użyto do gromadzenia danych. Astronomowie dowiedzieli się o tym układzie, ponieważ znajdujące się tam dwie gwiazdy wyraźnie się od siebie różniły. Ponieważ jednak gwiazdy te zwykle tworzą się razem, zwykle są do siebie podobne jak bliźniaki. Zespół badawczy zakłada obecnie, że kiedyś istniały trzy gwiazdy, z których dwie zderzyły się ze sobą. Mogło to również spowodować powstanie „pięknej mgły”, która obecnie spowija system.

reklama

Jak wyjaśniła Abigail Frost, astronomka z Europejskiego Obserwatorium Południowego, wiele danych pochodzących z systemu nie miało sensu. Jedna z dwóch gwiazd wydawała się znacznie młodsza od drugiej, a jednocześnie posiadała pole magnetyczne, w przeciwieństwie do swojej towarzyszki. Poza tym rzadko zdarza się, aby dwie gwiazdy były otoczone mgławicą, w tym przypadku ma ona zaledwie 7500 lat, czyli jest setki razy młodsza od obu gwiazd. W końcu znaleziono w niej duże ilości azotu, węgla i tlenu, czyli wszystkich pierwiastków, których można by się spodziewać we wnętrzu gwiazdy, ale nie w jej otoczeniu. To „tak, jakby brutalne wydarzenie ich wyzwoliło”. To jest właśnie wyjaśnienie. Dokonano odkrycia W czasopiśmie Science.

Zespół wysuwa hipotezę, że układ gwiezdny pierwotnie składał się z trzech ciał niebieskich, z których dwa stawały się coraz bliżej siebie. Trzeci krążył wokół nich w większej odległości. Kiedy dwie wewnętrzne gwiazdy w końcu się zderzyły, powstała nowa gwiazda, a duża ilość materiału została wyrzucona na zewnątrz. Teraz zobaczymy jego pozostałości w postaci mgły. Tymczasem wydaje się, że nowo utworzona gwiazda stała się magnetyczna w wyniku połączenia, co rozwiązałoby zagadkę astronomii. Ponieważ podczas gdy gwiazdy o małej masie, takie jak Słońce, zwykle mają pole magnetyczne, większe gwiazdy nie są w stanie utrzymać go przez długi czas. Pole magnetyczne musiało powstać stosunkowo niedawno – właśnie w wyniku tej fuzji.

READ  Najstarsza wieś: 20.10.2022 19:02


(meh)

Do strony głównej

Continue Reading

Trending