Connect with us

Economy

Globalna zdolność do elektrolizy wodoru powinna zostać zwiększona 1000 razy do 2040 roku …

Published

on

14.05.2021 – 08:45

Aurora Energy Research

Berlin (OTS)

- Studie von Aurora Energy Research zum Wasserstoffmarkt: Bis 2040 sind weltweit 213,5 Gigawatt Elektrolyseur-Kapazitäten geplant, 1000-mal so viel wie die derzeit in Betrieb befindlichen 0,2 Gigawatt
- Deutsche und europäische Unternehmen sind führend: 23 Prozent der Projekte in Deutschland geplant, in Europa insgesamt 85 Prozent
- Deutschland bleibt attraktivster Markt für Investitionen in emissionsarmen Wasserstoff, aber auch in Italien, Polen und Großbritannien gibt es neue ambitionierte Planungen und Strategien
- Kosten und CO2-Fußabdruck des verwendeten Stroms sind entscheidende Erfolgsfaktoren: Wasserstoff, der direkt aus erneuerbaren Energien und nicht mit Netzstrom hergestellt wird, dürfte als einziger die von der EU festgelegten Grenzwerte für die CO2-Intensität einhalten 

Liczba elektrolizerów do produkcji wodoru gwałtownie rośnie: do 2040 r. Firmy na całym świecie planują systemy o łącznej mocy ponad 210 gigawatów – 1000 razy większej niż obecnie. Niemcy zajmują pierwsze miejsce: planuje się tu blisko jedną czwartą globalnych projektów, a także zajmuje czołowe miejsce w rankingu krajów, które przyciągają inwestycje w wodór. Jest to wynik najnowszej publikacji Raportu o atrakcyjności rynku wodoru (HyMAR) opublikowanego przez Aurora Energy Research, ponieważ firma analizująca rynek energii co sześć miesięcy bada globalny rynek projektów wodorowych.

Rząd federalny właśnie poprawił swoje prawo dotyczące ochrony klimatu i zaostrzył plany osiągnięcia neutralności węglowej. Unia Europejska i inne kraje również wprowadziły cele dekarbonizacji do 2040 lub 2050 roku, co stwarza wielką potrzebę działania na rzecz ich dostaw energii: „Aby osiągnąć zerową emisję netto, wszystkie sektory gospodarki muszą zostać przekształcone w bezemisyjne zasoby energii w nadchodzących dziesięcioleciach ”, mówi Hans Koenig, kierownik projektów delegowanych na Europę Środkową w Aurora Energy Research. „Wodór będzie odgrywał ważną rolę, zwłaszcza na obszarach, gdzie neutralność klimatyczna jest trudna lub niemożliwa do osiągnięcia: dotyczy to przede wszystkim niektórych gałęzi przemysłu, takich jak produkcja stali i części przemysłu chemicznego, ale także części sektora transportu, takie jak: jako ruch lotniczy. ”

READ  Raport rynkowy: Czy DAX psuje teraz swój tygodniowy bilans?

Wodór jest obecnie produkowany głównie z gazu ziemnego, a powstający w ten sposób dwutlenek węgla jest uwalniany do atmosfery. W interesie neutralności klimatycznej skupiono się zatem na potencjale niskoemisyjnego wodoru. Może to być na przykład wytwarzane z gazu ziemnego z wychwytywaniem i magazynowaniem dwutlenku węgla (CCS, „niebieski wodór”) lub przez elektrolizę wody przy użyciu zielonej energii elektrycznej („zielony wodór”). Wiele rządów w Europie szczególnie zachęca do tego ostatniego; Unia Europejska dąży do osiągnięcia wydajności elektrolizera na poziomie 40 gigawatów do 2030 r., A rządy krajowe w Europie przeznaczyły już 34 gigawaty.

Firmy wykorzystują możliwości, jakie daje gospodarka wodorowa

„Analiza rynku pokazuje, jak szybko firmy reagują na tę okazję i opracowują nowe instalacje do produkcji wodoru” – mówi Anise Ganbold, dyrektor ds. Globalnych rynków energii w Aurora Energy Research: „Obecnie mamy projekty w globalnej bazie danych elektrolizerów o łącznej wydajności 213,5 GW, które powinno zostać zrealizowane do 2030 r. 2040 r. To tysiąc razy więcej niż obecna moc. Jeśli wszystkie te projekty zostaną uruchomione, mogą wyprodukować do 32 mln ton wodoru rocznie, co stanowi już połowę zapotrzebowania na wodór obecnie ”.

Niemcy, z 23 procentami projektów przewidywanych do 2040 roku, są światowym liderem, z Europą 85 procent. Jednak porównanie z celami europejskimi pokazuje również, że duża część projektów prawdopodobnie nie zostanie zrealizowana lub wdrożona przed 2030 rokiem. są zwiększane. Wiele projektów jest wciąż na bardzo wczesnym etapie koncepcyjnym, ale z drugiej strony są też bardzo konkretne plany: do 2030 r. W samych Niemczech będzie działać ponad 9 gigawatów, 6 gigawatów w Holandii i 4 gigawaty w Wielkiej Brytanii – i trend ma miejsce.

Szybko rośnie również skala poszczególnych projektów elektrolizerów, co świadczy o dojrzałości technologii i łańcucha dostaw: obecnie większość elektrolizerów wytwarza mniej niż 10 megawatów (MW). Na początku 2025 r. Typowy system będzie miał moc od 100 do 500 MW i będzie wytwarzał wodór dla bezpośrednio podłączonych odbiorców. Do 2030 r. Wielkość elektrowni wzrośnie do 1 gigawata i więcej, wraz z projektami na dużą skalę, które produkują wodór na eksport do krajów z tanią energią elektryczną.

READ  Dyskont zmniejsza asortyment zlewozmywaków firmy Zwilling o 80 proc

Niemcy pozostają najbardziej atrakcyjnym rynkiem dla zastosowań wodoru

Półroczny raport o atrakcyjności rynku wodoru Aurora Energy Research klasyfikuje kraje europejskie pod względem atrakcyjności inwestycji w niskoemisyjny wodór: w oparciu o takie kryteria, jak polityka, systemy motywacyjne, koszty produkcji i potencjalne centra zapotrzebowania na wodór, Niemcy zajmują pierwsze miejsce jako najbardziej atrakcyjny rynek dla takich projektów. „Jednak inne kraje również wprowadzają obecnie ambitne plany dotyczące wodoru i nadrabiają zaległości” – mówi Janbold. „Na przykład Włochy prowadzą długoterminową politykę strategiczną, aby z jednej strony pełnić rolę mostu wodorowego między Afryką a Zachodem. Z drugiej strony Europa generuje jedną piątą swojego końcowego zużycia energii z wodoru. z drugiej strony do 2050 roku Polska jest nastawiona na cele krótkoterminowe i chce zbudować 2 gigawaty mocy elektrolizera do 2025 roku i wprowadzić kontrakt węglowy na dyferencjały, aby promować droższe metody produkcji niskoemisyjnego wodoru. ”

Generalnie autorzy badania zaklasyfikowali wyniki swojej analizy jako wskazówkę, że w najbliższych latach rośnie prawdopodobieństwo szybkiego rozwoju infrastruktury wodorowej. Jednak oprócz ambitnych planów istnieją również poważne przeszkody w warunkach ramowych w wielu krajach: od biurokracji i braku wytycznych po bezproduktywne zachęty. Na razie nadal będzie obowiązywać duża rozbieżność kosztów między produkcją „zielonego” wodoru z elektrolizera a obecnymi źródłami wodoru o dużej gęstości węgla.

Kluczowe znaczenie dla sukcesu: cena energii elektrycznej oraz gęstość wodoru i dwutlenku węgla

Firmy, które inwestują w projekty elektrolizerów, powinny pomyśleć o swoim modelu biznesowym i jak optymalnie zaprojektować dla niego swój projekt. Ma to wpływ zarówno na wykorzystywane źródła energii, jak i zużycie wytwarzanego wodoru. Większość projektów w bazie danych Aurora Electrolyser będzie wykorzystywała energię wiatru, a następnie energię słoneczną. Niewielka część planuje wykorzystać główną energię elektryczną. W większości przypadków branża jest nazywana użytkownikiem końcowym, a następnie nawigacją.

READ  Sztuczka z Coveland przynosi kupon – raporty klientów dotyczące „prawdziwych skarbów”

„Sukces zielonego wodoru z elektrolizy będzie zależał od dwóch głównych czynników”, mówi Koenig: Z jednej strony istnieją koszty energii elektrycznej, które stanowią większość kosztów produkcji. Z drugiej strony to bilans dwutlenku węgla ma kluczowe znaczenie dla tego, czy wytwarzany wodór można uznać za przyjazny dla klimatu ”. Jeśli chodzi o cenę energii elektrycznej z sieci, Francja prawdopodobnie będzie najtańsza do 2040 r. . Pod względem intensywności emisji dwutlenku węgla najlepsze są sieci elektroenergetyczne w Norwegii, Szwecji i Francji. „Tylko w tych krajach elektrolizer pierwotny będzie przestrzegał stosunkowo surowych wartości progowych, które Unia Europejska planuje określić jako„ zrównoważony ”wodór. Koenig mówi, że do 2030 r. ma to na celu odłączenie się od sieci i bezpośrednie dostarczanie zielonej energii elektrycznej z wiatru, słońca i wody, na przykład za pośrednictwem PPA. ”

Aurora co sześć miesięcy aktualizuje analizę i ranking perspektyw dotyczących wodoru w krajach europejskich. Analiza elektrolizera jest oparta na bazie danych Aurora Global Electrolyzer, która rejestruje cały prąd i schemat elektrolizera.

Krótki zapis badania można znaleźć pod adresem //www.everydayhealth.com/drugs/project https://ots.de/uIEAmB

O firmie Aurora Energy Research

Aurora Energy Research to firma specjalizująca się w analizie i modelowaniu europejskich i światowych rynków energii. Założona w 2013 roku przez ekonomistów z Uniwersytetu Oksfordzkiego, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na wysokiej jakości dane i fakty na rynku energii, obecnie jesteśmy między innymi największym dostawcą analiz rynku energii elektrycznej w Europie. Dzięki prawie 200 ekspertom ds. Energii oraz biurom w Oksfordzie, Sydney i Berlinie wspieramy firmy, rządy i instytucje w całym łańcuchu wartości w podejmowaniu długoterminowych decyzji strategicznych. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z sekcją www.auroraer.com/

Poinformuj mnie:

Matthias Hopfmüller
Telefon: +49 176 48864196
E-mail: [email protected]

Oryginalna treść: Aurora Energy Research, zgłoszona przez Aktuell News

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Economy

Meteorolog BBC wyrzucona z samolotu z powodu alergii córki na orzeszki ziemne | rozrywka

Published

on

Meteorolog BBC wyrzucona z samolotu z powodu alergii córki na orzeszki ziemne |  rozrywka

Turbulenzen schon vor dem Abflug.

Georgie Palmer (49) ist Wettermoderatorin bei der BBC. Vorigen Dienstag wollte sie mit ihrer Familie von London aus in die Türkei fliegen. Doch schon vor dem Start flog sie direkt wieder aus dem Flieger.

Grund: Die Mama von zwei Töchtern hatte das Flugpersonal gebeten, eine Ansage zu machen. Es sollte alle Passagiere bitten, während des Fluges keine Erdnüsse zu essen – weil eine ihrer Töchter eine lebensbedrohliche Allergie hat. Das Personal weigerte sich. Also sprach Palmer die anderen Fluggäste auf eigene Faust an.

DAS gefiel dem Kapitän von „SunExpress“ gar nicht. Er weigerte sich, die Familie zu befördern und bat sie, das Flugzeug zu verlassen.

In der „Daily Mail“ erklärt Georgie Palmer die Krankheit ihrer Tochter: „Es handelt sich um ein flüchtiges Allergen. Selbst wenn Rosie nicht direkt mit einer Erdnuss in Kontakt gekommen wäre, hätte sie sterben können, wenn jemand an Bord eine davon gegessen hätte.“

Und weiter: „Die Art und Weise, wie wir behandelt wurden, war ekelhaft – niemand, der in diesem Flugzeug arbeitete, zeigte einen Funken Mitgefühl. Wir wurden aus dem Flugzeug geworfen – wegen des wütenden kleinen Kapitäns aus dem Cockpit.“

Als er erfahren habe, dass sie mit den anderen Passagieren sprach, habe er sie aus dem Cockpit heraus angeschrien.

Die Airline stellt den Fall anders dar. Nicht der Kapitän sei ausgerastet, sondern Georgia Palmer.

READ  Przedmioty sprzedawane w wielu stanach

In einem Statement heißt es: „Aufgrund des aufdringlichen Verhaltens des Passagiers gegenüber den anderen Passagieren an Bord entschied der Kapitän, dass es am sichersten sei, wenn die Familie nicht reiste. Als dem Fluggast dies erklärt wurde, verhielt er sich aggressiv gegenüber unseren Besatzungsmitgliedern und versuchte, sich Zugang zum Cockpit zu verschaffen.“

Und weiter: „Um die Sicherheit unserer Besatzung und unserer Passagiere an Bord zu gewährleisten, können wir aggressives und widerspenstiges Verhalten auf unseren Flügen nicht tolerieren.“ Außerdem verweise die Airline darauf, dass Passagiere 48 Stunden um Voraus spezielle Gesundheitsprobleme mitteilen müssen. „In diesem Fall haben die Fluggäste keine solche Mitteilung gemacht“, so „SunExpress“.

Die Familie buchte kurzerhand ein Hotel am Flughafen und nahm am nächsten Tag einen „EasyJet“-Flug nach Dalaman – was sie zusätzliche 5000 Pfund (rund 5800 Euro) kostete.

Continue Reading

Economy

Edika i Nito z apelem – ryzyko obrażeń wewnętrznych

Published

on

Edika i Nito z apelem – ryzyko obrażeń wewnętrznych
  1. Strona główna
  2. konsument

Naciska

Wycofanie produktów Edeka i Netto: Wycofanie dotyczy dwóch produktów z bułek. Według producenta klienci mogą odzyskać swoje pieniądze.

Bleicherode – wycofanie dotyczy obecnie ofert w Edeka i Netto Marken-Discount. Potencjalne odłamki drewna w wypiekach mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Producent zdecydowanie odradza spożywanie dotkniętych produktów.

Panem Backstube GmbH ogłasza wycofanie dwóch produktów z kategorii bułki: „bułki mieszane GUT&GÜNSTIG do pieczywa gotowego” i „bułki mieszane Kornmühle do pieczywa gotowego”. Obie pozycje dostępne są w opakowaniach 540 g i obowiązują do wszystkich terminów przydatności do 30 maja 2024 r.

Zagrożenia dla zdrowia związane z produktami Edeka i Netto: punkty sprzedaży i obszary dotknięte

Edeka i Netto Marken-Discount natychmiast zareagowały i wycofały ze sprzedaży wadliwy towar. Klienci, którzy już kupili oferty, pod żadnym pozorem nie powinni ich spożywać. Produkty można zwrócić do sklepów internetowych. Jest napisane, że cena zakupu zostanie zwrócona nawet bez przedstawienia paragonu Przypominamy wiadomość od producenta.

Wycofanie dotyczy dwóch produktów: bułki mieszane Kornmühle i bułki mieszane GUT&GÜNSTIG do pieczywa gotowego © Panem Backstube GmbH

Zdaniem firmy w cewkach mogą znajdować się ciała obce wykonane z drewna. W przypadku połknięcia może powodować obrażenia wewnętrzne i krwawienie. Z tego powodu konsumenci w żadnym wypadku nie powinni spożywać dotkniętych produktów.

W zwojach znajdują się ciała obce: uszkodzona Edica, Marktkov i Nito

Zgodnie z zawiadomieniem producenta o wycofaniu, „Rolki mieszane GUT&GÜNSTIG do przygotowania do pieczenia” zostały wprowadzone na dużych obszarach Niemiec, głównie w Edeka i Marktkauf. Wykluczono regiony Szlezwik-Holsztyn, Meklemburgia-Pomorze Przednie, Hamburg, Brema, Berlin, Brandenburgia, Saksonia-Anhalt, Dolna Saksonia i przyległe części Nadrenii Północnej-Westfalii.

Panem Backstube GmbH
GUT&GÜNSTIG Mieszane bułki gotowe do pieczenia
edica, rynek zakupów
540 gramów
Wszystko do 30 maja 2024 r

Produkt „Kornmühle mieszane bułki do gotowego chleba” sprzedawany był na terenie całego kraju po cenie Netto Marken-Discount, podał producent w swoim oświadczeniu.

Wycofanie nie dotyczy innych produktów firmy Panem Backstube GmbH oraz bułek z datą przydatności do spożycia przed 30 maja 2024 r. Wycofanie dotyczy wyłącznie wymienionych produktów i terminów przydatności do spożycia.

Bakterie, ciała obce i nie tylko: Klienci powinni poważnie podchodzić do wycofania produktów i zdobywać wiedzę

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz dodatkowych informacji, konsumenci mogą skontaktować się z obsługą klienta Panem Backstube GmbH. Można się z nimi skontaktować za pośrednictwem poczty elektronicznej pod adresem [email protected] lub telefonicznie od poniedziałku do niedzieli w godzinach 8:00–20:00 pod numerem 036338 577 308.

Niedawno wycofano także kiełbaski Rewe, których spożycie może powodować nudności i wymioty. Niedawno z obiegu wycofano także produkty owocowe wywołujące wysypkę skórną i duszność. (Funt syryjski)

Continue Reading

Economy

Duża sieć fast foodów zbankrutowała – zadłużenie przekracza 1 miliard dolarów

Published

on

Duża sieć fast foodów zbankrutowała – zadłużenie przekracza 1 miliard dolarów
  1. Strona główna
  2. Praca

Naciska

Przedsiębiorstwa dostawcze odczuwają słabą gospodarkę i skutki epidemii. Red Lobster, czołowa sieć restauracji w Stanach Zjednoczonych, zbankrutowała.

ORLANDO, Floryda – Nie tylko restauracje w Niemczech cierpią: amerykańska sieć restauracji rybnych Red Lobster zbankrutowała. Firma oficjalnie ogłosiła to w poniedziałek, 20 maja. Amerykańskie media podały, że Red Lobster zamknął już 99 restauracji i rozpoczął sprzedaż lokalu w poprzednim tygodniu Newsweek.

Sieć fast foodów, rozsławiona dzięki serialom i filmom, twierdzi, że ma 578 restauracji w 44 stanach USA i Kanady i obsługuje 64 miliony klientów rocznie. Roczna sprzedaż firmy wynosi dwa miliardy dolarów.

Sieć fast foodów jest niewypłacalna: złe zarządzanie, konkurencja i inflacja powodują bankructwo Red Lobster

Jednak teraz nadchodzi upadłość. Firma ma ponad miliard dolarów długu. Ale majątek wynosi mniej niż 30 milionów dolarów CNN W nawiązaniu do firmy. Celem jest sprzedaż spółki pożyczkodawcom. W zamian otrzymujesz fundusze potrzebne do przetrwania.

Przyczynami nierównowagi jest zwiększona konkurencja ze strony innych wschodzących sieci restauracji, inflacja oraz konsekwencje pandemii korony. Od 2019 roku jest o tym głośno CNN Liczba klientów spadła o 30 proc., ale już nie wzrosła znacząco.

Red Lobster przyznaje się do strategicznych błędów po bankructwie

Przyczyną jest także złe zarządzanie. W swoim wniosku o upadłość Red Lobster stwierdził, że ma „nadęty i słabo radzący sobie portfel restauracji”. Za straty firma obwiniła także swojego byłego największego akcjonariusza, firmę Thai Union. Według raportów firma Red Lobster rozwiązała umowę z dwoma dostawcami smażonych krewetek i zawarła umowę na wyłączność z Thai Union, co podniosło koszty sieci restauracji. CNN.

Reprezentowana niemal wszędzie w USA: sieć restauracji Red Lobster zbankrutowała. (Zdjęcie pliku) © Scott Brower/Imago

„Zauważyliśmy bezpodstawne zarzuty zawarte we wnioskach do sądu upadłościowego i nie możemy się doczekać pełnej prezentacji faktów” – stwierdziła Thai Union w odpowiedzi na zarzuty dotyczące Red Lobster.

READ  Runda 2 Polski Trybunał Konstytucyjny przyznaje pierwszeństwo prawu krajowemu przed prawem UE

Thai Union, wieloletni dostawca Red Lobster, planuje kontynuować współpracę. „Jesteśmy przekonani, że proces sądowy umożliwi firmie Red Lobster restrukturyzację zobowiązań finansowych i wykorzystanie jej długoterminowego potencjału w bardziej pozytywnym otoczeniu” – stwierdziła spółka w swoim oświadczeniu.

Firma Red Lobster jest niewypłacalna: upadłość wisiała na horyzoncie już od dłuższego czasu

Upadłość ogłoszono kilka miesięcy temu. W styczniu 2024 roku Red Lobster zatrudnił eksperta ds. restrukturyzacji Jonathana Tebusa, który od marca pełni funkcję dyrektora zarządzającego. Niektóre restauracje zostały ostatecznie wyprzedane 13 maja.

Red Lobster to godny uwagi przykład z USA. Jednak restauracje w Niemczech również muszą stawić czoła trudnym warunkom ekonomicznym. Między innymi ze względu na skutki pandemii i słabą gospodarkę branży restauracyjnej grozi fala bankructw. (SM)

Continue Reading

Trending