Connect with us

science

Dexcom patrzy w przyszłość ciągłego monitorowania stężenia glukozy we krwi

Published

on

Dexcom patrzy w przyszłość ciągłego monitorowania stężenia glukozy we krwi

Wyniki dwóch nowych badań wskazują na ciągły rozwój CGM firmy Dexcom, w tym dane opublikowane w JAMA na temat dodatkowych grup pacjentów, którzy mogą odnieść korzyści z tej technologii. .

DexCom, Inc. (NASDAQ:DXCM), światowy lider w ciągłym monitorowaniu stężenia glukozy we krwi w czasie rzeczywistym u pacjentów z cukrzycą, ogłosił dziś publikację i prezentację dwóch nowych badań.

Koncentrując się na wynikach klinicznych stosowania ciągłego monitorowania glikemii (CGM) w najszerszych i najbardziej zróżnicowanych grupach pacjentów, te dwa badania, wraz z nowymi danymi z nowej generacji urządzenia CGM firmy Dexcom, stanowią kluczowy moment w innowacji w cukrzycy. na świecie.

Komórka – Studio

Komórka – Studioktóra jest w Dziennik Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego Publikacja jest pierwszą, w której stwierdzono, że osoby z cukrzycą typu 2, które stosują insulinę wyjściową lub tylną, odniosły korzyści z zastosowania CGM. Wraz z opublikowaniem danych MOBILE, firma Dexcom wykazała znaczące wyniki swojej technologii CGM w randomizowanych kontrolowanych badaniach obejmujących pełne spektrum stosowania insuliny u pacjentów z cukrzycą.

Główne korzyści kliniczne ze stosowania Dexcom CGM w tej grupie pacjentów to m.in.:

  • Więcej czasu w zakresie pomiarowym
  • Znaczący spadek A1c
  • Więcej pacjentów osiąga cele HbA1c
  • Gwałtowny spadek wysokiego poziomu cukru we krwi

Randomizowane badanie kliniczne, prowadzone przez Międzynarodowe Centrum Diabetologiczne HealthPartners i koordynowane przez Jaeb Health Research Center w Tampa na Florydzie, potwierdza przekonanie firmy Dexcom o moc ciągłego monitorowania cukrzycy u wszystkich pacjentów z cukrzycą, niezależnie od typu.

Dr powiedział. Średni. David Price, dyrektor ds. medycznych w Dexcom. „Projekt mobilnego badania zwiększa również naszą zdolność do zaspokojenia potrzeb różnych społeczności, którym służymy”.

wyniki badań mobilnych

  • Grupa pacjentów stosujących Dexcom CGM spędzała średnio 3,8 godziny dziennie więcej w optymalnym zakresie glikemicznym (70-180 mg/dl), 3,6 godziny mniej dziennie w bardzo wysokim zakresie glikemicznym (>250 mg/dl). doświadczyli zmniejszenia hipoglikemii mierzonej za pomocą CGM w grupie CGM w porównaniu z grupą, w której mierzono glukozę na opuszkach palców.
  • 63% pacjentów, którzy stosowali CGM w celu dostosowania do leczenia, miało poziom HbA1c poniżej 8%, w porównaniu z zaledwie 39% pacjentów, u których wykonano test glukozy z opuszki palca.
  • Grupa, która stosowała CGM do kontroli leczenia i modyfikacji stylu życia, miała również znacznie niższe wartości HbA1c (9,1 do 8,0%) niż grupa pacjentów, którzy stosowali konwencjonalny pomiar stężenia glukozy we krwi z opuszki palca (9, 0 do 8,4%); Była to skorygowana różnica średniej zmiany HbA1c wynosząca -0,4% (95% CI: -0,8 do -0,1%; p = 0,02).
  • Zgodność z leczeniem i satysfakcja były również wysokie w grupie CGM.
READ  Odkryto nowe i zaskakujące wczesne objawy choroby Alzheimera - FITBOOK

projekt mobilnego badania

  • Ośmiomiesięczne badanie z udziałem 175 osób dorosłych różniących się rasowo i socjoekonomicznie (w tym >50% osób kolorowych) w 15 ośrodkach badawczych.
  • Pacjenci z cukrzycą typu 2 w wieku 30 lat lub starsi, którzy byli pod opieką lekarza rodzinnego i których cukrzycę kontrolowano za pomocą insuliny początkowej lub tylnej, ale którzy nie stosują insuliny szybko działającej do posiłków.
  • Dwie trzecie uczestników badania przydzielono do korzystania z oprogramowania Dexcom CGM i zachęcono do korzystania z aplikacji oprogramowania Dexcom CLARITY, Share i Follow; Pozostała jedna trzecia uczestników badania otrzymała konwencjonalny glukometr.

Dane z Dexcom G7

Ponadto firma Dexcom dostarczyła nowe dane dotyczące zgodnego urządzenia CGM nowej generacji, Dexcom G7, pochodzące z badań klinicznych wspierających starania firmy o uzyskanie znaku CE, a także z prac poprzedzających kluczowe badania w Stanach Zjednoczonych. Dane odzwierciedlają najnowszą technologię G7 i pokazują stałą wydajność czujnika w całym spektrum odczytów poziomu glukozy i długości czasu, przez jaki był on noszony.

Wyniki G7 (około 360 sesji pomiarowych)

  • Średnia całkowita różnica względna (MARD) 8,7%
  • 93,8% 20/20
  • 99% odczytów czujników było klinicznie dokładnych i bezpiecznych dla decyzji dotyczących leczenia

Oczekiwane funkcje i zalety Dexcom G7

  • 60% mniejszy system nośny niż G6
  • Mniejszy nadajnik i czujnik
  • 30 minutowa faza rozgrzewania
  • Kompatybilność z urządzeniami do podawania insuliny
  • Utrzymanie najlepszej w swojej klasie obsługi klienta
  • Nadal najlepszy w swojej klasie pod względem dokładności من

„Wstępne dane kliniczne utwierdziły nas w przekonaniu, że Dexcom G7 opiera się na wysokim poziomie dokładności osiągniętym przez nasz G6-CGM” — powiedział Jake Leitch, wiceprezes wykonawczy i dyrektor ds. technologii w firmie Dexcom. „G7 to całkowicie przeprojektowane urządzenie CGM; nasi użytkownicy otrzymają całą gamę nowych funkcji, które naszym zdaniem poprawią wrażenia klientów, co stało się synonimem Dexcom”.

READ  Corona Alert: „Bardzo ekscytujące i bardzo niepokojące” – plan drugiej generacji potwierdzony w całej Bawarii

Oprócz badania MOBILE i danych G7, kilka innych prezentacji i plakatów ATTD uwydatniło korzyści płynące z CGM firmy Dexcom w zakresie intensywnego podawania insuliny, a także stosowania w szpitalach i podczas ciąży.

Uber DexCom, Inc.

Siedziba główna firmy DexCom, Inc. w San Diego w Kalifornii i zajmuje się pomaganiem ludziom w lepszym radzeniu sobie z objawami cukrzycy poprzez opracowywanie i wprowadzanie na rynek produktów i narzędzi do ciągłego monitorowania glikemii (CGM) dla pacjentów dorosłych i dzieci. Dzięki wyjątkowej wydajności, wygodzie pacjenta i elastyczności stylu życia, które stanowią podstawę technologii DexCom, użytkownicy konsekwentnie oceniają DexCom jako najwyższy pod względem zadowolenia i lojalności klientów. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz www.dexcom.com.

Językiem źródłowym, w którym publikowany jest tekst oryginalny, jest wersja oficjalna i autoryzowana. Tłumaczenia zostaną dołączone dla lepszego zrozumienia. Jedynie pierwotnie opublikowana wersja językowa jest prawnie ważna. Dlatego powinieneś porównać tłumaczenia z oryginalną wersją językową posta.

Zobacz oryginał na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210604005430/de/

Skontaktuj się z przedstawicielami mediów

James Macintosh 619884 2118

[email protected]

Kontakt dla inwestorów

Shawn Christensen 858203 6657

[email protected]

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Trudności w uczeniu się: jak bomby kaloryczne zmieniają pamięć dzieci

Published

on

Trudności w uczeniu się: jak bomby kaloryczne zmieniają pamięć dzieci

HWydawało się to kuszącą ofertą: kilka lat temu Uniwersytet Macquarie w Sydney w Australii zapewnił bezpłatne wyżywienie 110 studentom. Jedyne warunki: uczestnicy badania muszą wcześniej przejść testy pamięci i stosować na co dzień „bardziej zbilansowaną” dietę. Raz dziennie jedli posiłek w laboratorium Instytutu Psychologii.

Nie są to jednak zbilansowane, ale bomby kaloryczne pełne tłuszczu i cukru: zapiekane kanapki, koktajle mleczne, burgery – a przede wszystkim złociste, pachnące gofry belgijskie. Jak dotąd było całkiem normalnie; Kto z nas nie pozwala sobie na błędy w gotowaniu? Kiedy jednak pod koniec ośmiodniowego posiłku uczniowie ponownie przystąpili do testów pamięci, nagle wydawali się niezadowoleni.

Uczestnicy zostali poproszeni o zapamiętanie par słów lub sekwencji obrazów, co było typowym testem mierzącym wydajność obszaru mózgu zwanego hipokampem, „archiwum wspomnień”. Obecnie jest to trudniejsze w przypadku młodych ludzi, ponieważ wydaje się, że obszar mózgu ucierpiał. Podobnie jak badacze skupieni wokół psychologa eksperymentalnego Richarda Stevensona 2020 na Portalu Naukowym „Królewskie Towarzystwo Otwartego Publikacji” Poinformowali, że eksperci od fast foodów radzili sobie gorzej niż grupa kontrolna, której nie przydzielono instytutu, rozwiązując poprawnie tylko 92% zadań zamiast zaledwie 97. Biorąc pod uwagę krótki czas trwania eksperymentu, jest to znaczny spadek wydajności.

Przeczytaj także

„Zwierzęta karmione tego typu zachodnią dietą bardzo szybko wykazywały obniżoną wydajność pamięci” – podsumowuje Stevenson. „Nasze badanie pokazuje, że ta dieta jest również szkodliwa dla zdolności myślenia ludzi”. Oczywiście obowiązuje proste równanie: im niezdrowe, tym mniej sprawne.

Burgery, frytki, sznycel i bułki kiełbaskowe

Hamburgery, frytki i pizza, wszystkie te wysokokaloryczne grzechy, mają chwilowy negatywny wpływ na procesy uczenia się i pamięci. Co więcej, niedawno opublikowane badanie wykazało, że jeśli takie fast foody są spożywane we wczesnym wieku, mózg może doznać trwałych uszkodzeń w rozwoju i pozostać trwale słabo rozwinięty. Ale jakie procesy metaboliczne są za to odpowiedzialne? Co dokładnie dzieje się w mózgu?

Przeczytaj także

Przez „dietę zachodnią” Stevenson rozumie dietę składającą się prawie wyłącznie z cząsteczek dostarczających energię, czasem składającą się głównie z tłuszczu, czasem składającą się z strawnych węglowodanów, skrobi i cukru. Dobrym tego przykładem są naleśniki z australijskiego laboratorium: składają się z prawie jednej trzeciej tłuszczu, skrobi i cukru. Zawiera tylko siedem procent białka i nie zawiera żadnego błonnika.

READ  Dziesięć produktów, które mogą Ci pomóc

Ale kanapki z curry, sznycle i kiełbaski również mogą zmienić mózg. Jednak u zdrowego człowieka nie jest możliwe, aby składniki odżywcze przedostały się z jelit bezpośrednio do głowy.

Przeczytaj także

Kobieta w ciąży pije herbatę

Kannabidiol i ciąża

Dlatego wielu badaczy podejrzewa, że ​​szkodliwe substancje w przebiegły sposób wpływają na mózg, zmieniając bakterie w jelitach. Ponieważ jego skład zmienia się natychmiast po zjedzeniu ciasta i słodkich napojów. Jednak Scott Kanowski, profesor neuroendokrynologii na Uniwersytecie Południowej Kalifornii w Los Angeles, ma inny pomysł.

Prowadził badania na zwierzętach, o których wspomniał Australijczyk Stevenson. Kanowski podejrzewa, że ​​przyczyną jest układ nerwowy. Jako materiał dowodowy przygotował serię badań, a ostateczna analiza stanowiła ostatni element układanki.

Połączenie jelit z mózgiem

Istnieje bezpośrednie połączenie nerwowe pomiędzy układem trawiennym a mózgiem, zwane nerwem błędnym. Nerw kontroluje wypróżnienia, ale zbiera również informacje o spożyciu pokarmu, dzięki czemu mózg może kontrolować uczucie głodu w zależności od poziomu glukozy we krwi. Zadziwiające jest to, że te tajemnicze sygnały nie docierają jedynie do ośrodka apetytu, jak długo sądzono. W rzeczywistości wpływają one również na to, czy w mózgu powstaje zawartość pamięci. Dokładnie to odkrył neuroendokrynolog Kanowski i jego zespół.

Naukowcy wykorzystali neurotoksynę do zniszczenia części nerwu błędnego u myszy, która zbiera informacje jelitowe. Podobnie jak w roku 2018 W specjalistycznym czasopiśmie „Nature Communications”. Wyjaśnił, że zwierzęta zmienione w ten sposób prawie nie pamiętają niczego nowego. Ucierpiała także pamięć gryzoni: bez dwuznacznych wskazówek zawsze reagowały na znane przedmioty tak, jakby były im zupełnie obce – a ich pamięć krótkotrwała praktycznie nie istniała.

Przeczytaj także

Noworodek krzyczy

Od czasu tych eksperymentów Kanowski przyjrzał się bliżej wielu aspektom związku między trawieniem a pamięcią, w tym wpływowi wysokokalorycznych diet. Myszy w jego laboratorium karmiono, jak to nazywa, „dietą fast food w stylu kafeterii”: bufet składający się z chipsów ziemniaczanych, cukierków czekoladowych i syropu kukurydzianego. Bilans składników odżywczych: 45% tłuszczu, 35% skrobi i cukru, co najmniej 20% białka.

Dieta ta wpłynęła również na pamięć myszy i po kilku dniach zawiodła ich pamięć krótkotrwała. Jednakże stają się wykwalifikowanymi uczniami, gdy otrzymują regularną, zbilansowaną karmę dla szczurów.

READ  Hailey Bieber była leczona w szpitalu z powodu problemów neurologicznych

Jednak w swoim najnowszym badaniu, w maju tego roku Artykuł opublikowany w czasopiśmie Brain, Behaviour and Immunity.To jest dokładnie ten moment, w którym zaczyna się niepokoić. Pokazuje: Kiedy badacze umieścili około czterotygodniowe młode szczury w strefie fast food wypełnionej mlekiem i miodem na 60 dni, a następnie przerzucili się na zdrowe granulki, nie zaobserwowano odwrotnego efektu.

Niepełnosprawne umysłowo małe myszy

Młode myszy w dalszym ciągu cierpiały na upośledzenie umysłowe, prawdopodobnie dlatego, że jadły niezdrowe jedzenie w krytycznym stadium rozwoju. Nawet dorosłe gryzonie, mające zaledwie 150 dni, po ponad dwóch miesiącach stosowania zbilansowanej diety, miały trudności z uczeniem się nowych rzeczy i zapamiętywaniem starych. Sekcja zwłok wyjaśniła dlaczego: myszy, których dzieciństwo było pełne niezdrowego jedzenia, miały znacznie mniej acetylocholiny w mózgach.

Nazywa się to neuroprzekaźnikiem. Neurony w mózgu wykorzystują takie cząsteczki do przekazywania sobie informacji; Wypełniają lukę pomiędzy dwiema komórkami. Aby wszystko się nie pomieszało, pewne grupy komórek specjalizują się w określonych substancjach przekaźnikowych. Razem sieci te tworzą duże sieci, które przechodzą przez cały mózg, a każda z nich wykonuje własne zadania.

Sieć acetylocholiny koordynuje funkcje pamięci. We wzgórzu, „bramie do świadomości”, ważne informacje mają większą wagę. W przodomózgowiu, części mózgu znajdującej się za czołem, neurony acetylocholiny zapewniają szczurowi lub człowiekowi możliwość skupienia się na wykonywanym zadaniu.

Wreszcie, w hipokampie, obszarze mózgu australijskich uczniów, na który spożycie fast foodów ma największy wpływ, doświadczenia przetworzone wcześniej w innych obszarach sieci są przechowywane jako wspomnienia. Obszar ten jest również odpowiedzialny za odzyskiwanie zarchiwizowanych treści. Bez acetylocholiny ta sieć neuronów pozostaje cicha.

„Większość sygnałów acetylocholiny docierających do hipokampa pochodzi z jednego obszaru – przegrody przyśrodkowej” – wyjaśnia neuroendokrynolog Kanowski. Struktura rozciąga się jak żagiel pomiędzy dwiema półkulami. Od czasu eksperymentów z zablokowanym nerwem błędnym Kanowski uważa go za klucz zamieniający brakujące sygnały jelitowe w zaburzenie pamięci.

Kanowski uważa, że ​​właśnie w tym miejscu pojawiają się trudności w uczeniu się myszy. Uważa się, że czujniki sytości w nerwie błędnym mogą zostać przytępione przez fast foody o bardzo dużej zawartości energii, mniej docierające do przegrody przyśrodkowej, w wyniku czego uwalnia się zbyt mało acetylocholiny do sieci pamięci. Pamięć krótkotrwała zawiedzie trwale, jeśli będzie trzymana na później w kluczowym etapie dojrzewania mózgu. „Nie wiem, jak to powiedzieć, żeby nie zabrzmiało to jak Cassandra pełna zagłady i mroku, ale niestety niektóre skutki, które można złagodzić w wieku dorosłym, są bardziej specyficzne, gdy wpływają na młodość” – mówi Kanowski.

Aby lepiej zrozumieć te procesy, potrzebne są dalsze badania. Przede wszystkim brakuje badań pokazujących wpływ fast foodów na sieć acetylocholinową u dzieci. Jednak rzeczywiście istnieje statystyczne podobieństwo: wiek, w którym fast foody trafiają na talerze dzieci, jest dokładnie tym samym wiekiem, w którym nagle pojawiła się bardzo specyficzna grupa diagnostyczna: zaburzenia „kontroli uwagi”. Najbardziej znanym tego przykładem jest ADHD.

W 2006 roku zjawisko to występowało u 2,3% nieletnich AOK zabezpieczone W 2014 roku było ich dwukrotnie więcej – 4,6 proc. Tymczasem badacze z Hiszpanii szacują W obecnej pracyChoruje na nią siedem procent dzieci w Europie. Jeden Badanie z 2022 r Z Perth w Australii zauważył wysoki odsetek otyłych dzieci z ADHD, co wiąże cierpienie bezpośrednio z jedzeniem bardzo tłustych potraw.

Tutaj możesz posłuchać naszych podcastów WELT

W celu przeglądania treści osadzonych konieczne jest uzyskanie Twojej odwołalnej zgody na przesyłanie i przetwarzanie danych osobowych, gdyż dostawcy treści osadzonych wymagają tej zgody jako zewnętrzni usługodawcy. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Ustawiając przełącznik w pozycji „Wł.”, zgadzasz się na to (z możliwością odwołania w dowolnym momencie). Obejmuje to również Twoją zgodę na przekazanie niektórych danych osobowych do państw trzecich, w tym do USA, zgodnie z art. 49 ust. 1 lit. a) RODO. Możesz znaleźć więcej informacji na ten temat. W każdej chwili możesz odwołać swoją zgodę korzystając z klucza i prywatności na dole strony.

Dzieci z ADHD mają trudności w nauce, ponieważ ledwo mogą się skoncentrować, a ich myśli ciągle błądzą. W testach pamięci wypadną równie słabo, jak podczas nauki z uczniami, nawet bez niezdrowego jedzenia – a ich pamięć krótkotrwała też jest słaba. Obecne leki na ADHD nie celują w acetylocholinę, ale raczej w inny neuroprzekaźnik, dopaminę. Ponieważ nie działa to u wszystkich osób dotkniętych chorobą, lekarze wielokrotnie wskazują na sieć acetylocholiny jako możliwą przyczynę i cel leczenia.

Tutaj znajdziesz treści pochodzące od osób trzecich

W celu przeglądania treści osadzonych konieczne jest uzyskanie Twojej odwołalnej zgody na przesyłanie i przetwarzanie danych osobowych, gdyż dostawcy treści osadzonych wymagają tej zgody jako zewnętrzni usługodawcy. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Ustawiając przełącznik w pozycji „Wł.”, zgadzasz się na to (z możliwością odwołania w dowolnym momencie). Obejmuje to również Twoją zgodę na przekazanie niektórych danych osobowych do państw trzecich, w tym do USA, zgodnie z art. 49 ust. 1 lit. a) RODO. Możesz znaleźć więcej informacji na ten temat. W każdej chwili możesz odwołać swoją zgodę korzystając z klucza i prywatności na dole strony.

Na razie jest to nic innego jak ciekawy pomysł, a tutaj też nie ma żadnych badań. Neuroendokrynolog Kanowski wypróbował to już na własnych myszach z mózgami typu fast food. Kiedy potraktował je aktywnymi składnikami, które powodują uwolnienie acetylocholiny do sieci pamięci, gryzonie nagle odzyskały sprawność umysłową.

Tutaj znajdziesz treści pochodzące od osób trzecich

W celu przeglądania treści osadzonych konieczne jest uzyskanie Twojej odwołalnej zgody na przesyłanie i przetwarzanie danych osobowych, gdyż dostawcy treści osadzonych wymagają tej zgody jako zewnętrzni usługodawcy. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Ustawiając przełącznik w pozycji „Wł.”, zgadzasz się na to (z możliwością odwołania w dowolnym momencie). Obejmuje to również Twoją zgodę na przekazanie niektórych danych osobowych do państw trzecich, w tym do USA, zgodnie z art. 49 ust. 1 lit. a) RODO. Możesz znaleźć więcej informacji na ten temat. W każdej chwili możesz odwołać swoją zgodę korzystając z klucza i prywatności na dole strony.

Continue Reading

science

Badania genetyczne wykazały, że Amerykanie mają DNA neandertalczyka, co sugeruje „znaczące krzyżowanie się”.

Published

on

Badania genetyczne wykazały, że Amerykanie mają DNA neandertalczyka, co sugeruje „znaczące krzyżowanie się”.
  1. Strona główna
  2. panorama

Pipety podczas badania DNA w laboratorium (glif). © IMAGO / Westend61 / Andrew Brooks

Testy genetyczne przeprowadzone na Amerykaninie oferują niezwykły wgląd w przeszłość: wydaje się, że ten człowiek jest genetycznie bliższy neandertalczykowi niż większość ludzi.

Nowy Jork – W Stanach Zjednoczonych bardzo popularne są testy genetyczne mające na celu ustalenie pochodzenia danej osoby. Amerykanin chciał dzięki takiemu testowi dowiedzieć się więcej o swoich korzeniach rodzinnych, ale dokonał niezwykłego odkrycia: miał więcej DNA neandertalczyka niż 99 procent pozostałych przebadanych osób.

Od prehistorii do Ameryki: DNA neandertalczyka jako wyjątkowe dziedzictwo?

Zarówno Homo sapiens, jak i neandertalczycy należą do rodzaju Homo, ale ewoluowały niezależnie od siebie. Homo erectus uważany jest za ich wspólnego przodka. Artykuły badawcze Sugeruje to, że Homo sapiens i neandertalczycy żyli, a czasem nawet rozmnażali się w tym samym czasie. Świadczą o tym także badania genetyczne przeprowadzone przez Amerykanina Dennisa „Dwayne’a” Dale’a, który niedawno uzyskał wynik, że zawartość DNA neandertalczyka jest o 99 proc. wyższa niż u innych klientów dostawcy badań genetycznych.

Dale odwrócił się NewsweekOpowiadając swoją historię, podkreślił: „Swoje prymitywne dziedzictwo postrzega jako oznakę honoru”. Kiedy mówi ludziom, że jest „częściowo neandertalczykiem, uważają mnie za trochę dziwnego” – kontynuował Amerykanin. Dale ma teraz nadzieję, że jego odkrycie wzbudzi wystarczające zainteresowanie, „dzięki czemu będę mógł zidentyfikować moich neandertalskich krewnych” – mówi. Jednak neandertalczycy wymarli około 40 000 lat temu, więc Dale i jego bliscy krewni to zdecydowanie Homo sapiens.

Szlakiem przeszłości: tak działa domowe badanie DNA

Wiele firm oferuje badania genetyczne w domu. Klienci przesyłają ślinę lub wymaz z jamy ustnej. Następnie analizuje się DNA. Analiza ta obejmuje prawie 600 000 miejsc w kodzie DNA, w których często występują zmiany, takie jak ta czasopismo Z Massachusetts Institute of Technology (MIT), słynnego uniwersytetu w Stanach Zjednoczonych. Firma 23andMe, która również przetestowała próbkę firmy Dell, wyjaśnia na swojej stronie internetowej, że testuje ponad 2000 wariantów genetycznych pochodzenia neandertalskiego. Pomimo wyników, które na pierwszy rzut oka wydają się dramatyczne, wydaje się, że DNA neandertalczyka nie jest niczym niezwykłym: „Większość współczesnych ludzi ma ślady DNA neandertalczyka” – podaje firma na swojej stronie internetowej.

READ  Corona Alert: „Bardzo ekscytujące i bardzo niepokojące” – plan drugiej generacji potwierdzony w całej Bawarii

Linia medycznaPortal informacyjny Narodowego Instytutu Zdrowia USA wskazuje, że DNA neandertalczyka jest nieobecne lub obecne w bardzo małych ilościach u osób pochodzenia afrykańskiego, podczas gdy jest obecne u ludzi. Osoby o pochodzeniu europejskim lub azjatyckim Można wykryć około jednego do dwóch procent DNA neandertalczyka. Według Cesara de la Fuente z Uniwersytetu w Pensylwanii obecność „znaczącej” ilości DNA neandertalczyka u współczesnych ludzi może wskazywać na „znaczące krzyżowanie się” neandertalczyków z wczesnymi współczesnymi ludźmi u przodków tej osoby, wręcz przeciwnie. Newsweek Komentarz.

Podobieństwa zamiast różnic: 99,9% ludzkiego DNA jest identyczne

Wiarygodność domowych testów genetycznych jest jednak kontrowersyjna. Dziennikarz z Zdrowie Jej DNA zostało przeanalizowane przez trzy różne firmy i uzyskało trzy różne wyniki. „Problem z takimi testami polega na tym, że nie można zrozumieć markerów genetycznych, pod kątem których faktycznie testują firmy, i nie można w ogóle przeprowadzić żadnej kontroli jakości” – wyjaśniła Ortrud Steinlein, dyrektor Instytutu Genetyki Człowieka na Uniwersytecie Ludwiga Maximiliana. Monachium, Gazeta południowoniemiecka.

Jedna podstawowa idea na temat współczesnego człowieka pozostaje niezmienna – nawet bez badań genetycznych: jesteśmy pod wieloma względami bardziej podobni, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Tak naprawdę mamy wspólne 99,9% naszego DNA. Najnowsze naukowe studia Sugeruje raczej, że Homo sapiens i neandertalczycy mogli mieć ze sobą więcej wspólnego, niż wcześniej sądzono. Odkrycia „sugerują podobne zdolności poznawcze zarówno u anatomicznie współczesnych ludzi, jak i u neandertalczyków” – zauważyli naukowcy. Inne badania wykazały już, że neandertalczycy tacy byli Najwyraźniej nie jest to tak głupie i trudne do zrozumienia, jak ludzie początkowo sądzili (BME).

Continue Reading

science

Dzięki temu nawykowi osoby, które dużo siedzą, mogą przedłużyć swoje życie

Published

on

Dzięki temu nawykowi osoby, które dużo siedzą, mogą przedłużyć swoje życie
  1. Crespota D
  2. życie
  3. zdrowie

Z filiżanką kawy praca staje się znacznie łatwiejsza. © imago

Od krzesła biurowego po sofę: tak wygląda codzienne życie wielu Niemców. Każdy, kto dużo siedzi, może dzięki niesamowitemu nawykowi poprawić swoje zdrowie.

Siedzenie jest dla nich szkodliwe zdrowie Większość Niemców nie może jednak ruszyć się z miejsc. Raport DKV Health Report 2023 ujawnił przerażające nawyki wielu obywateli Niemiec. W związku z tym przeciętny obywatel Niemiec siedzi 9,2 godziny dziennie. Dla porównania: w 2021 roku było to zaledwie 8,7 godziny. Niepokojący jest fakt, że liczba ta od lat rośnie. Ostatecznie zwiększa to również ryzyko Choroby Jak CukrzycaChoroby układu krążenia i wysokie ciśnienie krwi. Teraz badacze dokonali zaskakującego odkrycia: w związku z tym osoby, które dużo siedzą, mogą zyskać zdrowie dzięki regularnemu spożywaniu kawy.

Kawa jest bardzo zdrowa: oto, co może zrobić napój fasolowy

Czy kawa jest zdrowa czy nie? To pytanie od dawna intryguje badaczy zdrowia. Wiemy już, że regularne spożywanie kawy może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. „Ludzie, którzy piją kawę codziennie przez dziesięciolecia, są mniej narażeni na rozwój szeregu chorób, w tym cukrzycy typu 2, depresji i demencji” – napisali naukowcy. Magazyn farmaceutyczny Na twojej stronie. Trzy do czterech filiżanek dziennie Bezpieczny dla zdrowych ludzi. Nawet dla osób z wysokim ciśnieniem krwi nawet cztery filiżanki kawy dziennie nie wyrządzą żadnej szkody.

Kawa może jednak znacznie więcej. Badania wykazały, że u pacjentów z astmą po wypiciu kawy na krótki czas poprawiła się czynność płuc. Ponadto picie dwóch do trzech filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Według południowokoreańskich badań miłośnicy kawy mogą wydłużyć swoje życie, regularnie pijąc napój fasolowy. Prawdopodobnie odpowiedzialne są za to zawarte w nim przeciwutleniacze.

READ  Czy niebezpieczna asteroida Apophis mimo wszystko mogła uderzyć w Ziemię?

Badanie: Jak spożycie kawy i długotrwałe siedzenie wpływa na Twoje zdrowie?

Teraz zbadano to w nowym badaniu Kontakt między siedzeniem przez dłuższy czasSpożycie kawy i śmiertelność. Uwzględniono ryzyko śmierci w ujęciu ogólnym oraz w odniesieniu do chorób układu krążenia. Badanie przeprowadził Uniwersytet Suzhou w Chinach.

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

W tym celu naukowcy wykorzystali dane z Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia (NHANES) z USA. Prowadzone jest co dwa lata od 1999 roku. Ma na celu zmierzenie stanu zdrowia i odżywienia obywateli amerykańskich. W przypadku chińskiego badania przeanalizowano sześć sesji NHANES od 2007 do 2018 r. Naukowcy przeprowadzili także bezpośrednie wywiady, badania fizykalne i testy laboratoryjne ze wszystkimi uczestnikami.

Uczestników badania zapytano m.in. o to, ile czasu w typowym dniu spędzają w pozycji siedzącej – czy to w szkole, w domu, przy biurku, oglądając telewizję, czy też przed komputerem. Pod uwagę brany był także styl życia, nawyki żywieniowe oraz przebyte choroby. Podobnie jak osoby badane Informacje o codziennym spożyciu kawy. W sumie w badaniu wzięło udział około 10 600 osób.

Badanie: Ludzie, którzy dużo siedzą i piją kawę, są zdrowsi

Podczas oceny badacze osiągnęli następujące wyniki: 52% badanych stwierdziło, że regularnie pije kawę. Według nich prawie połowa z nich siedziała dłużej niż sześć godzin dziennie. Osoby prowadzące siedzący tryb życia, które nie piły kawy, były 1,58 razy bardziej narażone na śmierć niż osoby pijące kawę, które siedziały mniej niż sześć godzin dziennie. Przyczyną śmierci była choroba układu krążenia.

„Warto zauważyć, że związek między długotrwałym siedzeniem a zwiększoną śmiertelnością zaobserwowano tylko u dorosłych, którzy nie pili kawy, ale nie u dorosłych, którzy ją pili” – podsumowali swoje ustalenia naukowcy. Badanie opublikowano w czasopiśmie specjalistycznym BMC Zdrowia Publicznego.

Badanie potwierdziło również, że u osób prowadzących siedzący tryb życia (ponad osiem godzin dziennie) występuje zwiększone ryzyko śmierci. Im więcej kawy pijesz Im mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.

Lepsza niż jej reputacja: oto jak ważna jest kawa dla zdrowia

Ale co sprawia, że ​​kawa jest tak zdrowa? Według naukowców dokładne powody, dla których picie fasoli zmniejsza ryzyko śmierci, nie są jasne. Dlatego kawa składa się z ponad 1000 związków. Według badaczy niektóre z nich, jak Cafestol i Kahol, zapobiegają chorobom związanym ze stanami zapalnymi poprzez hamowanie odpowiednich reakcji. „Wiele ważnych procesów biochemicznych związanych ze stanem zapalnym jest regulowanych przez kwas chlorogenowy, kolejny ważny związek występujący w kawie”.

Czy powinniśmy ponownie rozważyć zdrowotne znaczenie kawy? „Ponieważ kawa jest złożoną substancją, potrzebne są dalsze badania, aby odkryć ten cudowny lek” – podsumowali naukowcy.

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

Trending