Connect with us

science

Obiecujące eksperymenty ze szczepionkami koronowymi w aerozolu do nosa

Published

on

Obiecujące eksperymenty ze szczepionkami koronowymi w aerozolu do nosa
Nauki ścisłe żywa szczepionka

Obiecujące eksperymenty ze szczepionkami koronowymi w aerozolu do nosa

spray do nosa spray do nosa

Szczepienie donosowe wytwarza miejscową odporność błony śluzowej

Źródło: Getty Images / ULTRA.F

Możesz posłuchać podcastu WELT tutaj

Aby wyświetlić osadzone treści, wymagana jest odwoływalna zgoda na przesyłanie i przetwarzanie danych osobowych, ponieważ taka zgoda jest wymagana przez dostawców treści osadzonych jako dostawców zewnętrznych [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Ustawiając przełącznik w pozycji ON, zgadzasz się na to (która może zostać odwołana w dowolnym momencie). Obejmuje to również zgodę użytkownika na przekazywanie niektórych danych osobowych do innych krajów, w tym do Stanów Zjednoczonych Ameryki, zgodnie z art. 49 ust. 1 lit. a RODO. Więcej informacji na ten temat znajdziesz. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie za pomocą przełącznika i opcji Prywatność na dole strony.

Berlińscy naukowcy podjęli ważny krok w opracowaniu żywej szczepionki: w badaniach na zwierzętach zapewnia to lepszą ochronę przed Covid-19 niż poprzednie szczepionki. Składa się z osłabionych wirusów, które tkwią w nosie – gdzie do organizmu dostają się prawdziwe wirusy.

drWcześniejsze szczepionki przeciwko SARS-CoV-2 mają jedną wadę: wszystkie są wstrzykiwane do mięśnia i stymulują tam układ odpornościowy. Zapewniają więc dobrą ogólnoustrojową odpowiedź immunologiczną we krwi, ale zapewniają mniejszą odporność lokalną w błonach śluzowych dróg oddechowych – tam, gdzie wirus wnika do organizmu. Od pewnego czasu uważa się, że szczepienie aerozolem do nosa może być skuteczniejsze niż szczepienie iniekcyjne. Dobra ochrona immunologiczna błon śluzowych przechwyci wirusa, gdy przeniknie, co prawdopodobnie zapobiegnie zakażeniu osób zaszczepionych i dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusa.

READ  „Lodowiec Zagłady” na Antarktydzie: Lodowiec „przykleja się tylko do paznokci”

Berlińscy naukowcy zrobili ogromny krok naprzód w opracowaniu takiej szczepionki. Opracowali nową szczepionkę o nazwie SCPD9 i umieścili ją w nosie tych chomików syryjskich. Są one szczególnie odpowiednie do badań nad Covid-19. Trzy tygodnie później zarazili zwierzęta prawdziwym wirusem. W tym samym czasie szczepili innych chomik Ze szczepionką mRNA firmy Biontech i szczepionką na bazie adenowirusa podobną do szczepionki AstraZeneca. Wynik jest imponujący: szczepienie donosowe znacznie wyraźniej niż inne szczepionki zapobiegało ilości wirusa w płucach i chorobom zwierząt.

Przeczytaj także

Generał dywizji Carsten Breuer, lat 57, kieruje federalnymi i stanowymi zespołami koronawirusa w Kancelarii

Lider zespołu ds. kryzysu koronowego

Praca została dotychczas opublikowana jedynie jako wstępny projekt, więc nie została jeszcze zrecenzowana. Badacz szczepionek Liv Sanders z Berlina Charité pogratulował swoim kolegom na Twitterze: „Świetna robota. Atenuowany koronawirus jako żywa szczepionka donosowa, sam lub w połączeniu ze szczepionką mRNA, zapewnia znacznie lepszą ochronę przed SARS-CoV-2 u chomików. medycyna Molecular and Charité Co jest szczególnego w sCPD9: To żywa szczepionka, to znaczy poważnie osłabiona odmiana Sars-CoV-2.

Te żywe szczepionki są również stosowane przeciwko innym chorobom, na przykład przeciwko nim odra lub paraliż dziecięcy. Jednak rozwój i produkcja są znacznie bardziej złożone, na przykład, niż produkcja mRNA. Do tej pory stworzono żywe szczepionki, umożliwiając mutację naturalnych wirusów w określonych warunkach w laboratorium przez wiele lat. W przeciwieństwie do tego, sCPD9 to jeden typ wirusa, w którym naukowcy celowo wprowadzili 200 mutacji. Jest to możliwe, ponieważ teraz lepiej rozumiemy poszczególne funkcje genów wirusa.

Przeczytaj także

Pojedynek producentów szczepionek

Osłabiony wirus może atakować komórki błony śluzowej człowieka, ale tam się nie rozmnaża. „Z tego powodu można być zaszczepionym dawkami wirusów wielokrotnie wyższymi niż w przypadku infekcji naturalnych”, wyjaśnia Emmanuel Wheeler z Centrum Maxa Delbrücka, który był zaangażowany w tę pracę. Może to prowadzić do silniejszej i bardziej niezawodnej odpowiedzi immunologicznej niż normalna infekcja. Ponieważ osłabione wirusy prawie się nie replikują, nie mogą wykorzystywać mechanizmów, dzięki którym naturalne wirusy mogą tłumić odpowiedź immunologiczną.

READ  Ryzyko raka z diety: Te pokarmy należy wyeliminować

Więcej przeciwciał w błonie śluzowej

Eksperymenty z chomikami wykazały, że zwierzęta testowe mają znacznie więcej przeciwciał IgA w błonie śluzowej dróg oddechowych po szczepieniu niż inne szczepionki – a także więcej niż zwierzęta nieszczepione po zakażeniu. Ta klasa przeciwciał jest wytwarzana przez komórki odpornościowe znajdujące się w błonie śluzowej i jest odpowiedzialna za lokalną odpowiedź immunologiczną. Ponadto, wkrótce po zakażeniu, wytwarzanie przeciwciał IgA było silnie stymulowane u zwierząt immunizowanych sCPD9. Odpowiedź była znacznie słabsza u zwierząt zaszczepionych starymi szczepionkami

Szczepionka sCPD9 ma teraz zostać opracowana przez firmę biotechnologiczną Rocketvax z Bazylei, założoną w 2020 roku. Jednak do pierwszych badań klinicznych minie jeszcze kilka miesięcy. Amerykańska firma Codagenix opracowuje podobną szczepionkę. Badania kliniczne już się rozpoczęły. Szczepienie przeciwko koronie jako zbliżający się aerozol do nosa.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Podcast widma | Witamina D – Wokół witaminy słońca narosło wiele szumu

Published

on

Podcast widma |  Witamina D – Wokół witaminy słońca narosło wiele szumu

Wokół witaminy słońca narosło wiele szumu

Wiele osób połyka tabletki, aby zapewnić organizmowi dodatkową witaminę D. Ale suplementy są często niepotrzebne. Ponieważ obawy dotyczące niedoboru witaminy D opierają się na wątpliwych danych.

Wiele osób uważa witaminę D za cudowne lekarstwo. Mówi się, że witamina słońca wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed chorobami i uszczęśliwia. W rzeczywistości jest to niezbędne dla ludzi Niedobór może mieć poważne konsekwencjena przykład kości i mięśni. Doniesienia o tym, że wiele osób wytwarza zbyt mało tej ważnej witaminy, wydają się jeszcze bardziej dramatyczne.

Witamina D: Strach przed niedoborem

Zaniepokojone konsekwencjami tego niedoboru wiele osób sięga po pigułki, krople lub podobne preparaty, które obiecują przywrócić równowagę witamin. Ale bądź ostrożny: tak jak zbyt dużo światła słonecznego może zaszkodzić organizmowi, tak samo wysoki poziom witaminy D może być niebezpieczny. Zdecydowanie warto o tym pamiętać podczas odpowiednich przygotowań.

Ogólnie rzecz biorąc, niektórzy eksperci kwestionują zasadność istotnego niedociągnięcia. Ponieważ szum wokół witaminy pojawia się w momencie, gdy stan badań na ten temat nie jest dobry Niektóre dane interpretowano jednostronnieNaukowcy ostrzegali. Poza tym tak jest W przypadku wszystkich suplementów diety zawsze wymagany jest zdrowy sceptycyzm. W końcu niektóre zabiegi mogą nie tylko przynieść niewielkie korzyści, ale mogą być również szkodliwe.

Zawsze powinieneś być sceptyczny wobec rzekomych cudownych lekarstw.

Franka Schuberta

Franka Schuberta Jest redaktorem w Spektrum nauki. W rozmowie z Detector.fmWyjaśnia prezenterowi Markowi Zimmerowi, skąd może wynikać wrażenie, że wiele osób ma niedobór witamin D i F Jak wygląda dzisiaj stan badań nad tym tematem?. W podcaście wyjaśnia także, jak ważna jest witamina D dla człowieka i jakie otwarte pytania wymagają jeszcze badań.

Redakcja

Continue Reading

science

Ma 10 lat i jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster

Published

on

Ma 10 lat i jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster
  1. Strona główna
  2. panorama

Naciska

Friedrich Wendt jest prawdziwym geniuszem matematycznym. Choć obecnie w wieku 10 lat kończy szkołę średnią, studiuje już matematykę na Uniwersytecie w Münster.

Münster – W wieku 10 lat potrafi rozwiązywać złożone problemy matematyczne: Friedrich Wendt jest najmłodszym studentem w historii Uniwersytetu w Münster. Obecnie rozpoczyna drugi semestr. W zeszłym semestrze zimowym Friedrich rozpoczął wolontariackie studia matematyczne.

Niezwykle utalentowany talent matematyczny: już w wieku dziesięciu lat student Uniwersytetu w Münster

Uczęszcza na wykłady i ćwiczenia z co najmniej dwukrotnie starszymi od siebie kolegami. „Raz czy dwa inni uczniowie zapytali mnie, ile mam lat. Poza tym traktowali mnie normalnie” – powiedział Friedrich Der. Gazeta uniwersytecka.

Dziesięcioletni Friedrich Wendt jest najmłodszym studentem w historii Uniwersytetu w Münster. (Awatar) © BlissHunterImages/imago

Od 2020 roku dziesięciolatek nadal mieszka w amerykańskim stanie Wirginia. Dziś uczęszcza do szkoły średniej Schloss Boldern w Dolmen i zdaje maturę z matematyki i języka angielskiego. Z pozostałych przedmiotów jest jeszcze w siódmej klasie. „Ukończy szkołę średnią w wieku 13 lub 14 lat” – powiedział ojciec Wilfried Wendt.

Dziesięciolatek jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster: IQ „prawdopodobnie między 160 a 200”

Rodzice Friedricha wcześnie zauważyli, że ich syn jest bardzo utalentowany. „Zaczął czytać i pisać w wieku półtora roku” – mówi Wilfried Wendt. Jego IQ wynosi „prawdopodobnie między 160 a 200”. IQ wynoszące 130 lub więcej jest uważane za osobę wysoce utalentowaną. Niezbędne jest odpowiednie wsparcie osób zdolnych. Profesor matematyki Matthias Loy ze Stochastic Mathematical Institute wkrótce zauważył podczas uniwersyteckiego wydarzenia dla dzieci, że Friedrich miał szczególny talent. Jego brat Richard jest również bardzo utalentowany.

Wygląda na to, że Friedrich ma cały tydzień. Według doniesień dziesięciolatek kilka razy w tygodniu jeździ do Münster, aby się uczyć, a także na zajęcia Codzienne wiadomości. Spotyka się także w każdą środę z profesorem Lowe’em, aby omówić zagadnienia matematyczne. „Friedrich imponuje mi tydzień po tygodniu. „Mogę z nim rozmawiać o matematyce tak samo, jak z innymi uczniami” – stwierdził matematyk. Niektóre łamigłówki powinny rozwiązywać tylko osoby bardzo utalentowane.

READ  „Lodowiec Zagłady” na Antarktydzie: Lodowiec „przykleja się tylko do paznokci”

Tymczasem swoimi umiejętnościami matematycznymi inspiruje prawie 900 obserwujących na Instagramie. „Nauka może być bardzo wzbogacająca i przyjemna” – czytamy w jednym z postów na Instagramie. Ma nie tylko niesamowity talent do liczenia, ale ma także fotograficzną pamięć, która pozwala mu zapamiętać najróżniejsze rzeczy w bardzo krótkim czasie.

Jednocześnie w klasie nadal istnieje wiele uprzedzeń. Nauczyciele nie doceniają dziewcząt z matematyki i chłopców z języków.

Continue Reading

science

Tak wygląda Twój plan żywieniowy z ogólnymi zasadami diety

Published

on

Tak wygląda Twój plan żywieniowy z ogólnymi zasadami diety

Wiele osób dąży do szczupłego i aktywnego trybu życia. Pragnienie to wykorzystuje wielu dietetyków, którzy obiecują utratę wagi w jak najkrótszym czasie. Jednak po zastosowaniu diety wiele osób wraca do starych nawyków żywieniowych. Jeśli naprawdę chcesz zrobić coś dla siebie i swojego ciała, musisz wziąć za siebie odpowiedzialność i żyć świadomie i aktywnie. W tym kontekście korzystna może być zbilansowana i kompletna dieta. Powiemy Ci, jak zdrowa jest ta dieta.

Chcesz żyć zdrowiej?

➡ Obejrzyj najnowszy odcinek „The Biggest Loser” na Gwen.

Cała żywność: co to znaczy?

Termin „pełna żywność” odnosi się do określonej formy odżywiania, której celem jest dostarczenie organizmowi Wszystkie niezbędne składniki odżywcze Należy przedstawić w sposób zrównoważony. Ideą pełnowartościowej żywności jest to, że zdrowa dieta nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne, ale także zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witamin, minerałów, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych.

Termin ten został w dużej mierze ukuty przez szwajcarskiego lekarza i fizjoterapeutę Maksymilian Bircher Brenner wyryty. Żył w latach 1867-1939 i był pionierem w dziedzinie medycyny naturalnej i żywienia. lekarz. Bircher-Brenner, który również wynalazł musli Bircher, opracował koncepcję całej żywności na początku XX wieku i promował dietę bogatą w składniki odżywcze. Świeża i nieprzetworzona żywność On. Opracowane przez niego zasady żywienia wpłynęły na ruch żywieniowy i znalazły zastosowanie w wielu późniejszych koncepcjach zdrowego trybu życia.

Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować klasyczne musli Bircher

Dzięki jego szeroko zakrojonym badaniom rozwinęła się także Profesor dr. Wernera Kolata, ekspert w dziedzinie bakteriologii, higieny i nauk o żywieniu, naukowych podstaw pełnowartościowej żywności. Swoje ustalenia podsumował w swojej prośbie: „Niech jedzenie będzie jak najbardziej naturalne!” Dlatego Kullath podzielił żywność ze względu na stopień jej przetworzenia Sześć poziomów wartości:

  1. Świeża, niemodyfikowana, niepodgrzewana żywność, taka jak owoce, warzywa, zboża, orzechy, nasiona, jaja, surowe mleko, nasiona oleiste i woda źródlana
  2. Żywność modyfikowana mechanicznie, taka jak świeże soki owocowe, oleje tłoczone na zimno i surowe mięso
  3. Enzymatycznie modyfikowana żywność, taka jak kiszona kapusta, jogurt i kamień nazębny
  4. – Żywność poddana obróbce cieplnej, taka jak posiłki gotowane i smażone mięso
  5. Wysoko przetworzona lub konserwowana żywność, taka jak warzywa w puszkach i suszone owoce
  6. Izolowane składniki odżywcze lub ich mieszanki, takie jak pigułki witaminowe, ekstrakty z mąki, aromaty i ghee

Od czasu ukucia tego terminu, wielu ekspertów i organizacji w dziedzinie żywienia opracowało całą żywność, która została przyjęta. Dzisiaj cała żywność reprezentuje jedno Zbilansowane odżywianiektóra opiera się na żywności nieprzetworzonej i ma na celu promocję zdrowia.

W klipie: Oto, co warto wiedzieć o produktach roślinnych

Jak zdrowa jest cała żywność?

W przeciwieństwie do wielu innych diet, które skupiają się na liczeniu kalorii, dieta Whole Foods koncentruje się na zapewnieniu odpowiedniego i zróżnicowanego spożycia witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i błonnika. Odbywa się to za pomocą a Dieta głównie wegetariańska i urozmaicona paragon.

READ  Wirus MPOX rozprzestrzenia się szybko

Ponieważ cała żywność opiera się głównie na… Naturalna żywność Prowadzi to do szczególnego skupienia się na jakości, a nie na ilości, co skutkuje zmniejszeniem spożycia wysoko przetworzonej żywności, takiej jak tłuszcze trans, rafinowana mąka i rafinowany cukier, a także wzmacniaczy smaku i dodatków w całej żywności. Takie podejście korzystnie wpływa na zdrowie.

Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca również pełnowartościową żywność (DGE) jest polecany, ponieważ dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady i cechy prawidłowego żywienia

  1. Coraz popularniejsza jest żywność roślinna: Cała dieta żywieniowa koncentruje się głównie na produktach roślinnych. Dostarczają nie tylko ważnych składników odżywczych, ale są również bogate w błonnik, który poprawia trawienie.
  2. Im mniej przetwarzania, tym lepiej: Kolejną zasadą jest unikanie żywności wysoko przetworzonej. Im żywność jest bliższa swojemu naturalnemu stanowi, tym więcej składników odżywczych zostaje zatrzymanych.
  3. Regionalne i sezonowe: Cała dieta żywieniowa koncentruje się na spożywaniu produktów regionalnych i sezonowych. Pomaga to nie tylko chronić środowisko, ale także gwarantuje, że żywność jest świeża i bogata w niezbędne składniki odżywcze.
  4. Wyprodukowano ekologicznie: Aby zmniejszyć swój wpływ na środowisko i ograniczyć użycie pestycydów, lepiej jest spożywać żywność produkowaną organicznie.
  5. Żywność pochodząca ze sprawiedliwego handlu: Drugim aspektem jest wybór żywności objętej uczciwym handlem, aby zapewnić producentom godziwą rekompensatę. Uczciwe ceny mają na celu odpowiednie pokrycie kosztów produkcji, godziwych wynagrodzeń i zrównoważenia środowiskowego.

Co to jest dieta kompletna?

Całe ziarna: Stosowanie pełnych ziaren zamiast rafinowanej mąki jest istotną częścią pełnowartościowej diety. Całe ziarna nie tylko dostarczają więcej błonnika, ale także dostarczają różnorodnych witamin i minerałów.

tłuszcz: Nacisk kładziony jest na spożywanie wysokiej jakości tłuszczów roślinnych. Pierwiastki te znajdują się na przykład w olejach, awokado, nasionach i orzechach.

białko: Białka są niezbędne do budowy i utrzymania mięśni. W przypadku całej żywności preferowane są roślinne źródła białka, takie jak rośliny strączkowe, orzechy i zboża.

Witaminy: Zapewnienie odpowiednich witamin jest podstawą całej żywności. Świeże warzywa i owoce są bogate w różnorodne witaminy i minerały.

Te diety również mogą Cię ekscytować

Co można jeść na zdrowej diecie?

Realizacja kompletnej diety opiera się na jasnych wytycznych:

  • 5 porcji warzyw i owoców dziennie (np. zrób sałatkę, zjedz owoce jako przekąskę między posiłkami lub zjedz seler z dipem hummusowym).
  • Zamień białą mąkę na produkty pełnoziarniste
  • Nabiał z umiarem każdego dnia, w postaci sera, twarogu, twarogu, mleka surowego, kefiru i masła (bez dodatków)
  • Tłuszcze z umiarem codziennie, szczególnie poprzez oleje roślinne, nasiona i orzechy w małych ilościach
  • Mięso, ryby i jaja maksymalnie dwa razy w tygodniu
  • Cukier i sól w małych ilościach Zastąp cukier zdrowymi alternatywami, takimi jak świeże owoce lub miód
  • 1,5 litra płynu w postaci wody i niesłodzonej herbaty
READ  Oto, jak dobry domowy sposób na rokitnik działa na Twoją skórę i włosy

Oto 10 zasad dotyczących pełnowartościowej żywności

  1. Skorzystaj z różnorodności żywności i twórz urozmaicone posiłki, głównie wegetariańskie.
  2. Wypełniaj swoją dietę co najmniej trzema porcjami świeżych warzyw i dwiema porcjami świeżych owoców każdego dnia.
  3. Zawsze wybieraj produkty pełnoziarniste.
  4. Do produktów roślinnych dodawaj produkty mleczne, a raz lub dwa razy w tygodniu dodawaj ryby.
  5. Jedz wysokiej jakości roślinne kwasy tłuszczowe.
  6. Jeśli to możliwe, unikaj cukru rafinowanego i produktów o dużej zawartości cukru.
  7. Wypij wystarczająco dużo.
  8. Upewnij się, że przygotowujesz posiłki ostrożnie i preferuj krótkie smażenie i gotowanie na parze zamiast długiego pieczenia, grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu.
  9. Świadomie poświęć czas na spożywanie posiłków.
  10. Uczyń swoje codzienne życie aktywnym i ćwicz wystarczająco dużo.

W klipie: Chleb pełnoziarnisty może być bardzo cienki

Czy można schudnąć dzięki pełnowartościowej żywności?

Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pełnowartościowej żywności jest to, czy może ona pomóc w utracie wagi. Nawet jeśli utrata wagi jest tutaj Nie celem Odpowiedź wciąż brzmi: tak, pełnowartościowa żywność może być skutecznym sposobem na utratę wagi. Równoważenie posiłków, skupianie się na naturalnej żywności oraz kontrolowanie cukru i tłuszczu pomaga osiągnąć i utrzymać zdrową masę ciała.

Zapewnia to duża ilość błonnika i węglowodanów złożonych Uczucie pełności Zostań dłużej. Ponieważ zdrowe odżywianie to także intuicyjne jedzenie, ważne jest, aby zwracać uwagę na uczucie głodu i nie przejadać się.

Oprócz jedzenia należy zawsze mieć pod ręką szklankę wody lub niesłodzonej herbaty. the DGE Polecane codziennie 1,5 litra płynu Pić. Jest to szczególnie korzystne w przypadku pełnoziarnistej żywności, ponieważ woda pomaga pęcznieć włóknu, a tym samym wspomaga trawienie.

I co nie mniej ważne, kompletne Ruch i sport Dieta zorientowana na zdrowie. Tylko spożywanie większej ilości kalorii w porównaniu ze zdrową, ale niskotłuszczową dietą może faktycznie stopić złogi tłuszczu.

Oto zalety pełnowartościowej żywności

  1. Kompleksowe zaopatrzenie w składniki odżywcze: Trzymanie się pełnoziarnistej żywności gwarantuje, że organizm otrzyma wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Co poprawia zdrowie i wspiera różne funkcje organizmu.
  2. Odpowiedni również dla osób z nietolerancją pokarmową: Różnorodność opcji w całej żywności oznacza, że ​​można lepiej uwzględnić indywidualne nietolerancje.
  3. Wspomaga odchudzanie: Zrównoważona dieta w połączeniu ze świadomym wyborem żywności i intuicyjnymi nawykami żywieniowymi sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest skuteczną opcją odchudzania.
  4. Przyjaciel środowiska: Nacisk na żywność regionalną, sezonową i organiczną sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest dietą przyjazną dla środowiska.
READ  Witamina D na wysokie ciśnienie krwi – lekarz deklaruje, że odżywka jest „cudownym lekarstwem”

Potencjalne wady pełnoziarnistej żywności

Pomimo wielu korzyści, pełnowartościowa żywność ma również pewne wady, ale można ich uniknąć, stopniowo dostosowując swoją dietę:

trzymać: Wysoka zawartość błonnika w całej żywności może powodować zaparcia u niektórych osób. Ważne jest, aby pić wystarczającą ilość wody i powoli zwiększać spożycie błonnika.

obrzęk: U niektórych osób mogą wystąpić wzdęcia żołądka z powodu zwiększonego spożycia błonnika. Powtórzę: ważne jest, aby wprowadzać zmiany stopniowo i lepiej poznać swoje ciało.

Kto może jeść pełnowartościową żywność?

Całe produkty spożywcze są na ogół odpowiednie dla większości ludzi. Różnorodność żywności pozwala nam dostosować się do różnych potrzeb i preferencji. Jednakże osoby z pewnymi ograniczeniami zdrowotnymi lub alergiami powinny rozważyć przejście na pełnowartościową żywność Medyczni profesjonaliści Lub skonsultuj się z dietetykiem.

W klipie: Jaka dieta działa?

Cała żywność: taki jest nasz wniosek

Dieta pełnoziarnista jest niewątpliwie dietą zdrową Zbilansowana dieta, który oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Koncentrując się na naturalnej, nieprzetworzonej żywności, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i wspomaga odchudzanie. Należy jednak wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, takie jak nietolerancje pokarmowe i powoli dostosowywać swoje nawyki żywieniowe. Zbilansowana dieta w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną stanowią podstawę zdrowego stylu życia.

Continue Reading

Trending