Cholesterol jest niezbędny dla organizmu. Jeśli stosunek cholesterolu LDL do LDL jest nieprawidłowy, istnieje ryzyko dla zdrowia, nawet dla zdrowych ludzi. Co dzieje się w ciele?
Organizm potrzebuje cholesterolu. Między innymi ma ogromne znaczenie dla budowy i funkcji komórek organizmu. Ponadto będziesz cholesterol Niezbędna do produkcji różnych hormonów, w tym hormonów płciowych, witaminy D i kwasów żółciowych.
Ponieważ cholesterol jest bardzo ważny, to znaczy wątroba Potrafi samodzielnie wytwarzać cholesterol. Cholesterol jest również wchłaniany z pożywieniem – poprzez produkty pochodzenia zwierzęcego. Pokarmy roślinne nie zawierają cholesterolu.
Cholesterol lipoprotein o wysokiej gęstości i cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości: różnica
Lekarze dzielą cholesterol na „dobry” cholesterol HDL i „zły” cholesterol LDL. Oba działają jak taczki o niskiej zawartości białka, które transportują tłuszcz:
- Cholesterol LDL (lipoproteina o niskiej gęstości) transportuje cholesterol do różnych narządów. Jeśli podaż cholesterolu jest większa niż pojemność komórek, LDL uwalnia cholesterol do krwi. Tam może być osadzony na ścianach naczynia. Utrzymujący się wysoki poziom LDL we krwi zwiększa ryzyko zwapnienia naczyń (Arterioskleroza).
- Cholesterol lipoprotein o dużej gęstości (HDL) pochłania nadmiar cholesterolu z komórek organizmu i krwi i zwraca go do wątroby, dzięki czemu może być metabolizowany. Lipoproteina o dużej gęstości jest w stanie rozpuścić cholesterol, który już znajduje się na ściankach naczyń krwionośnych. Tak więc wysokie wartości HDL są ważnym czynnikiem przeciwko zwapnieniu naczyń – a tym samym przeciwko zawałom serca i atak mózgu.
HDL i LDL: Jeśli interakcja jest nieprawidłowa, naczynia krwionośne cierpią
Nie tylko chorzy na serce i nadciśnienie cukrzycowy Musisz uważać na cholesterol. Jeśli interakcja między cholesterolem lipoprotein o dużej gęstości a cholesterolem lipoprotein o małej gęstości jest niezrównoważona, może to mieć długoterminowe konsekwencje dla zdrowia zdrowych ludzi.
Ponieważ jeśli zbyt dużo cholesterolu odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych, z czasem stają się one bardziej trwałe i mogą ulec zapaleniu. Powstałe mikrourazy prowadzą do blizn, które wraz ze złogami cholesterolu dodatkowo zamykają naczynia krwionośne.
Istnieje ryzyko, że naczynie zostanie całkowicie zablokowane w miejscu lub osad (płytka nazębna) pęknie i utworzy skrzep. Może to być przenoszone z krwią i zamykać naczynie w innym miejscu, co może prowadzić między innymi do zatoru, zakrzepicy lub udaru mózgu.
Nieco podwyższony poziom cholesterolu nie jest dla wielu problemem. Może stać się krytyczny, jeśli wartości są zbyt wysokie lub zostaną dodane czynniki ryzyka. Należą do nich m.in.:
Nie więcej niż 60 gramów tłuszczu dziennie
Niemiecka Fundacja Serca ostrzega, że niekorzystny poziom cholesterolu we krwi jest jednym z najpoważniejszych czynników ryzyka chorób serca. Zaleca spożywanie nie więcej niż 250 do 300 miligramów cholesterolu dziennie. Ponadto całkowite dzienne spożycie tłuszczu nie powinno przekraczać 60 gramów. Ważną rolę odgrywa również wybór tłuszczu:
- Tłuszcze roślinne w postaci orzechów, nasion i olejów, a także ryby są dobre dla zdrowia.
- Tłuszcze zwierzęce z mięsa, kiełbasy i sera mają raczej negatywny wpływ na bilans cholesterolu.
Jaki powinienem mieć poziom cholesterolu?
U zdrowych osób bez dodatkowych czynników ryzyka i bez objawów choroby sercowo-naczyniowej za pożądane uważa się wartości cholesterolu całkowitego około 200 mg/dl i cholesterolu LDL około 115 mg/dl.
U zdrowych osób z czynnikami ryzyka chorób układu krążenia, takimi jak: otyłość, wysokie ciśnienie krwi, siedzący tryb życia lub palenie tytoniu, stężenie cholesterolu całkowitego powinno być mniejsze niż 200 mg/dl, a cholesterol lipoprotein o małej gęstości poniżej 115 mg/dl.
Osoby z cukrzycą typu 2 lub chorobami układu krążenia, takimi jak choroba wieńcowa serca, powinny dążyć do osiągnięcia poziomu cholesterolu całkowitego poniżej 150 mg/dl i cholesterolu LDL poniżej 70 mg/dl.
Sześć wskazówek, jak obniżyć poziom cholesterolu
Niemieckie Stowarzyszenie Tłuszczów zaleca następującą dietę:
1. Świeże warzywa kilka razy dziennie, a także surowe warzywa, sałatki i owoce bogate w błonnik
2. Produkty pełnoziarniste, takie jak chleb pełnoziarnisty lub musli z płatkami owsianymi
3. Oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, olej z orzechów włoskich i olej rzepakowy zamiast tłuszczów zwierzęcych
4. Jak najmniej karmy dla zwierząt
5. Trochę smażonego ciasta (nienasycone kwasy tłuszczowe)
6- Dostarczanie kwasów tłuszczowych omega-3 z tłustych ryb, takich jak sardynki, makrela i śledź. łosoś lub tuńczyka. Idealny jest jeden do dwóch posiłków w tygodniu.