Connect with us

science

Tak wysokie wartości wpływają na Twój organizm

Published

on

Cholesterol jest niezbędny dla organizmu. Jeśli stosunek cholesterolu LDL do LDL jest nieprawidłowy, istnieje ryzyko dla zdrowia, nawet dla zdrowych ludzi. Co dzieje się w ciele?

Organizm potrzebuje cholesterolu. Między innymi ma ogromne znaczenie dla budowy i funkcji komórek organizmu. Ponadto będziesz cholesterol Niezbędna do produkcji różnych hormonów, w tym hormonów płciowych, witaminy D i kwasów żółciowych.

Ponieważ cholesterol jest bardzo ważny, to znaczy wątroba Potrafi samodzielnie wytwarzać cholesterol. Cholesterol jest również wchłaniany z pożywieniem – poprzez produkty pochodzenia zwierzęcego. Pokarmy roślinne nie zawierają cholesterolu.

Cholesterol lipoprotein o wysokiej gęstości i cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości: różnica

Lekarze dzielą cholesterol na „dobry” cholesterol HDL i „zły” cholesterol LDL. Oba działają jak taczki o niskiej zawartości białka, które transportują tłuszcz:

  • Cholesterol LDL (lipoproteina o niskiej gęstości) transportuje cholesterol do różnych narządów. Jeśli podaż cholesterolu jest większa niż pojemność komórek, LDL uwalnia cholesterol do krwi. Tam może być osadzony na ścianach naczynia. Utrzymujący się wysoki poziom LDL we krwi zwiększa ryzyko zwapnienia naczyń (Arterioskleroza).
  • Cholesterol lipoprotein o dużej gęstości (HDL) pochłania nadmiar cholesterolu z komórek organizmu i krwi i zwraca go do wątroby, dzięki czemu może być metabolizowany. Lipoproteina o dużej gęstości jest w stanie rozpuścić cholesterol, który już znajduje się na ściankach naczyń krwionośnych. Tak więc wysokie wartości HDL są ważnym czynnikiem przeciwko zwapnieniu naczyń – a tym samym przeciwko zawałom serca i atak mózgu.

HDL i LDL: Jeśli interakcja jest nieprawidłowa, naczynia krwionośne cierpią

Nie tylko chorzy na serce i nadciśnienie cukrzycowy Musisz uważać na cholesterol. Jeśli interakcja między cholesterolem lipoprotein o dużej gęstości a cholesterolem lipoprotein o małej gęstości jest niezrównoważona, może to mieć długoterminowe konsekwencje dla zdrowia zdrowych ludzi.

Ponieważ jeśli zbyt dużo cholesterolu odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych, z czasem stają się one bardziej trwałe i mogą ulec zapaleniu. Powstałe mikrourazy prowadzą do blizn, które wraz ze złogami cholesterolu dodatkowo zamykają naczynia krwionośne.

READ  Witamina D może zmniejszyć liczbę zgonów z powodu raka o 12 procent

Istnieje ryzyko, że naczynie zostanie całkowicie zablokowane w miejscu lub osad (płytka nazębna) pęknie i utworzy skrzep. Może to być przenoszone z krwią i zamykać naczynie w innym miejscu, co może prowadzić między innymi do zatoru, zakrzepicy lub udaru mózgu.

Nieco podwyższony poziom cholesterolu nie jest dla wielu problemem. Może stać się krytyczny, jeśli wartości są zbyt wysokie lub zostaną dodane czynniki ryzyka. Należą do nich m.in.:

Nie więcej niż 60 gramów tłuszczu dziennie

Niemiecka Fundacja Serca ostrzega, że ​​niekorzystny poziom cholesterolu we krwi jest jednym z najpoważniejszych czynników ryzyka chorób serca. Zaleca spożywanie nie więcej niż 250 do 300 miligramów cholesterolu dziennie. Ponadto całkowite dzienne spożycie tłuszczu nie powinno przekraczać 60 gramów. Ważną rolę odgrywa również wybór tłuszczu:

  • Tłuszcze roślinne w postaci orzechów, nasion i olejów, a także ryby są dobre dla zdrowia.
  • Tłuszcze zwierzęce z mięsa, kiełbasy i sera mają raczej negatywny wpływ na bilans cholesterolu.

Jaki powinienem mieć poziom cholesterolu?

U zdrowych osób bez dodatkowych czynników ryzyka i bez objawów choroby sercowo-naczyniowej za pożądane uważa się wartości cholesterolu całkowitego około 200 mg/dl i cholesterolu LDL około 115 mg/dl.
U zdrowych osób z czynnikami ryzyka chorób układu krążenia, takimi jak: otyłość, wysokie ciśnienie krwi, siedzący tryb życia lub palenie tytoniu, stężenie cholesterolu całkowitego powinno być mniejsze niż 200 mg/dl, a cholesterol lipoprotein o małej gęstości poniżej 115 mg/dl.

Osoby z cukrzycą typu 2 lub chorobami układu krążenia, takimi jak choroba wieńcowa serca, powinny dążyć do osiągnięcia poziomu cholesterolu całkowitego poniżej 150 mg/dl i cholesterolu LDL poniżej 70 mg/dl.

Sześć wskazówek, jak obniżyć poziom cholesterolu

Niemieckie Stowarzyszenie Tłuszczów zaleca następującą dietę:
1. Świeże warzywa kilka razy dziennie, a także surowe warzywa, sałatki i owoce bogate w błonnik
2. Produkty pełnoziarniste, takie jak chleb pełnoziarnisty lub musli z płatkami owsianymi
3. Oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, olej z orzechów włoskich i olej rzepakowy zamiast tłuszczów zwierzęcych
4. Jak najmniej karmy dla zwierząt
5. Trochę smażonego ciasta (nienasycone kwasy tłuszczowe)
6- Dostarczanie kwasów tłuszczowych omega-3 z tłustych ryb, takich jak sardynki, makrela i śledź. łosoś lub tuńczyka. Idealny jest jeden do dwóch posiłków w tygodniu.

READ  Jak długo trzeba czekać – i kiedy jest to niebezpieczne

ważna uwaga: Informacje w żaden sposób nie zastępują profesjonalnej porady lub leczenia przez przeszkolonych i uznanych lekarzy. Zawartość t-online nie może i nie powinna być wykorzystywana do samodzielnego postawienia diagnozy lub rozpoczęcia leczenia.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

– Taki kamień, jaki mieliśmy nadzieję znaleźć.

Published

on

– Taki kamień, jaki mieliśmy nadzieję znaleźć.
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Na Marsie łazik NASA Perseverance bada skałę za skałą. Najnowsze odkrycie interesuje badaczy na Ziemi.

PASADENA — Należący do NASA łazik Perseverance bada Krater Jezero na Marsie od nieco ponad trzech lat i już zrobił wrażenie na badaczach, którzy kilkakrotnie oceniali jego dane na Ziemi. Ale teraz wydaje się, że Perseverance dokonało odkrycia, które przewyższa poprzednie odkrycia. „Po prostu tego rodzaju skałę mieliśmy nadzieję znaleźć, decydując się na badanie krateru Jezero” – mówi Ken Farley, naukowiec uczestniczący w projekcie Perseverance w California Institute of Technology w Pasadenie.

Analiza najnowszych skał znalezionych przez należącą do NASA sondę marsjańską pokazuje, że skała ta znajdowała się w wodzie dawno temu – być może na brzegu starożytnego Marsa. „Prawie wszystkie minerały w skałach, które pobraliśmy, powstały w wodzie” – zauważa Farley o jednej z tych próbek. ogłoszenie Laboratorium Napędów Odrzutowych NASA.

Łazik NASA Perseverance dokonuje ważnego odkrycia na Marsie

Naukowiec wyjaśnia, że ​​na Ziemi minerały powstałe w wodzie są czymś wyjątkowym: „Na Ziemi minerały osadzone w wodzie często dobrze zatrzymują i chronią materię organiczną oraz starożytne biosygnatury, więc możliwe jest, że na Marsie istniało wczesne życie”. zachować to, zachować to? Przynajmniej taką nadzieję mają naukowcy na Ziemi. Analiza skały powinna również dostarczyć naukowcom informacji na temat warunków klimatycznych, jakie panowały na Marsie w momencie jego powstania.

Weź łazik NASA
Łazik NASA Perseverance pobiera próbkę skały z Marsa, co ekscytuje badaczy. © NASA/JPL, Caltech

Sandra Sellstrom ze Szwedzkiego Instytutu Badawczego (RISE) w Sztokholmie potwierdza, że ​​nowo analizowany kamień będzie prawdopodobnie jednym z najstarszych zbadanych przez Perseverance on Mars. „To ważne, ponieważ na początku swojej historii Mars nadawał się do zamieszkania”. To kolejny powód, dla którego badacze chcą się temu bliżej przyjrzeć.

Kamień marsjański może zawierać ślady przeszłego życia

Rozmiar skały, z której łazik marsjański „Perseverance” pobrał próbkę i poddał ją analizie, jest około 1,7 razy większy od metra. Ponieważ nie jest płaski, jest mniej zakurzony niż otoczenie i łatwiej jest go badać za pomocą instrumentów łazika. Według NASA skała zwana „Szczytem Bunsena” składa się z trzech czwartych ziaren węglanu spajanych przez prawie czysty dwutlenek krzemu.

„Krzemionka i fragmenty węglanów wydają się być mikrokryształami i dlatego szczególnie nadają się do wychwytywania i zachowywania oznak życia drobnoustrojów, które mogły kiedyś żyć w tym środowisku” – mówi Sellstrom. „Dlatego ta próbka jest idealna do badań biosygnatur po powrocie na Ziemię”. Biosygnatura to substancja lub struktura, która może świadczyć o przeszłym życiu na Marsie.

Czerwona planeta Mars.  (obraz ikony)
Czerwona planeta Mars. (Awatar) © LiaKoltyrina/Imago

Wytrwałość polega na zbieraniu próbek z Marsa dla NASA, które zostaną sprowadzone na Ziemię

Firma Perseverance zebrała wcześniej 24 próbki z Marsa i umieściła je na Czerwonej Planecie na potrzeby przyszłej kampanii powrotnej („Zwrot próbek z Marsa”). Dwadzieścia jeden pojemników na próbki jest wypełnionych próbkami odwiertów, z których dwa zawierają marsjański regolit (kruszone skały i pył), a sonda kosmiczna NASA uchwyciła część marsjańskiej atmosfery w jednym z nich. Jednak to, czy i kiedy próbki Marsa zostaną zwrócone na Ziemię do dalszej analizy, jest obecnie wątpliwe. Po tym, jak panel stwierdził, że plany NASA dotyczące powrotów są zbyt drogie i skomplikowane, amerykańska agencja kosmiczna pracuje obecnie nad nowym planem.

„Zwrot próbek na Marsa będzie jedną z najbardziej złożonych misji, jakich NASA kiedykolwiek podjęła” – powiedział dyrektor generalny NASA Bill Nelson. W wiadomości. „Bezpieczne lądowanie, zbieranie próbek, wystrzelenie rakiety przewożącej próbki z innej planety – coś, czego nigdy wcześniej nie robiono – i bezpieczny transport próbek na odległość ponad 53 milionów mil na Ziemię nie jest łatwym zadaniem”. (niezapłacony rachunek)

READ  Ochrona klimatu w globalnych korporacjach: od 2018 roku nic się nie zmieniło
Continue Reading

science

To właśnie kryje się za zasadą zdrowego odżywiania

Published

on

To właśnie kryje się za zasadą zdrowego odżywiania

Wiele osób dąży do szczupłego i aktywnego trybu życia. Pragnienie to wykorzystuje wielu dietetyków, którzy obiecują utratę wagi w jak najkrótszym czasie. Jednak po zastosowaniu diety wiele osób wraca do starych nawyków żywieniowych. Jeśli naprawdę chcesz zrobić coś dla siebie i swojego ciała, musisz wziąć za siebie odpowiedzialność i żyć świadomie i aktywnie. W tym kontekście korzystna może być zbilansowana i kompletna dieta. Powiemy Ci, jak zdrowa jest ta dieta.

Chcesz żyć zdrowiej?

➡ Obejrzyj najnowszy odcinek „The Biggest Loser” na Gwen.

Cała żywność: co to znaczy?

Termin „pełna żywność” odnosi się do określonej formy odżywiania, której celem jest dostarczenie organizmowi Wszystkie niezbędne składniki odżywcze Należy przedstawić w zrównoważony sposób. Ideą pełnowartościowej żywności jest to, że zdrowa dieta nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne, ale także zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witamin, minerałów, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych.

Termin ten został w dużej mierze ukuty przez szwajcarskiego lekarza i fizjoterapeutę Maksymilian Bircher Brenner wyryty. Żył w latach 1867-1939 i był pionierem w dziedzinie medycyny naturalnej i żywienia. lekarz. Bircher-Brenner, który również wynalazł musli Bircher, opracował koncepcję całej żywności na początku XX wieku i promował dietę bogatą w składniki odżywcze. Świeża i nieprzetworzona żywność On. Opracowane przez niego zasady żywienia wpłynęły na ruch żywieniowy i znalazły zastosowanie w wielu późniejszych koncepcjach zdrowego trybu życia.

Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować klasyczne musli Bircher

Dzięki jego szeroko zakrojonym badaniom rozwinęła się także Profesor dr. Wernera Kolata, ekspert w dziedzinie bakteriologii, higieny i nauk o żywieniu, naukowych podstaw pełnowartościowej żywności. Swoje ustalenia podsumował w swojej prośbie: „Niech jedzenie będzie jak najbardziej naturalne!” Dlatego Kullath podzielił żywność ze względu na stopień jej przetworzenia Sześć poziomów wartości:

  1. Świeża, niemodyfikowana, niepodgrzewana żywność, taka jak owoce, warzywa, zboża, orzechy, nasiona, jaja, surowe mleko, nasiona oleiste i woda źródlana
  2. Żywność modyfikowana mechanicznie, taka jak świeże soki owocowe, oleje tłoczone na zimno i surowe mięso
  3. Enzymatycznie modyfikowana żywność, taka jak kiszona kapusta, jogurt i kamień nazębny
  4. – Żywność poddana obróbce cieplnej, taka jak posiłki gotowane i smażone mięso
  5. Wysoko przetworzona lub konserwowana żywność, taka jak warzywa w puszkach i suszone owoce
  6. Izolowane składniki odżywcze lub ich mieszanki, takie jak pigułki witaminowe, ekstrakty z mąki, aromaty i ghee

Od czasu ukucia tego terminu, wielu ekspertów i organizacji w dziedzinie żywienia opracowało całą żywność, która została przyjęta. Dzisiaj cała żywność reprezentuje jedno Zbilansowane odżywianiektóra opiera się na żywności nieprzetworzonej i ma na celu promocję zdrowia.

W klipie: Oto, co warto wiedzieć o produktach roślinnych

Jak zdrowa jest cała żywność?

W przeciwieństwie do wielu innych diet, które skupiają się na liczeniu kalorii, dieta Whole Foods koncentruje się na zapewnieniu odpowiedniego i zróżnicowanego spożycia witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i błonnika. Odbywa się to za pomocą a Dieta głównie wegetariańska i urozmaicona paragon.

READ  Jak długo trzeba czekać – i kiedy jest to niebezpieczne

Ponieważ cała żywność opiera się głównie na… Naturalna żywność Prowadzi to do szczególnego skupienia się na jakości, a nie na ilości, co skutkuje zmniejszeniem spożycia wysoko przetworzonej żywności, takiej jak tłuszcze trans, rafinowana mąka i rafinowany cukier, a także wzmacniaczy smaku i dodatków w całej żywności. Takie podejście korzystnie wpływa na zdrowie.

Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca również pełnowartościową żywność (DGE) jest polecany, ponieważ dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady i cechy prawidłowego żywienia

  1. Coraz popularniejsza jest żywność roślinna: Cała dieta żywieniowa koncentruje się głównie na produktach roślinnych. Dostarczają nie tylko ważnych składników odżywczych, ale są również bogate w błonnik, który poprawia trawienie.
  2. Im mniej przetwarzania, tym lepiej: Kolejną zasadą jest unikanie żywności wysoko przetworzonej. Im żywność jest bliższa swojemu naturalnemu stanowi, tym więcej składników odżywczych zostaje zatrzymanych.
  3. Regionalne i sezonowe: Cała dieta żywieniowa koncentruje się na spożywaniu produktów regionalnych i sezonowych. Pomaga to nie tylko chronić środowisko, ale także gwarantuje, że żywność jest świeża i bogata w niezbędne składniki odżywcze.
  4. Wyprodukowano ekologicznie: Aby zmniejszyć swój wpływ na środowisko i ograniczyć użycie pestycydów, lepiej jest spożywać żywność produkowaną organicznie.
  5. Żywność pochodząca ze sprawiedliwego handlu: Drugim aspektem jest wybór żywności objętej uczciwym handlem, aby zapewnić producentom godziwą rekompensatę. Uczciwe ceny mają na celu odpowiednie pokrycie kosztów produkcji, godziwych wynagrodzeń i zrównoważenia środowiskowego.

Co to jest dieta kompletna?

Całe ziarna: Stosowanie pełnych ziaren zamiast rafinowanej mąki jest istotną częścią pełnowartościowej diety. Całe ziarna nie tylko dostarczają więcej błonnika, ale także dostarczają różnorodnych witamin i minerałów.

tłuszcz: Nacisk kładziony jest na spożywanie wysokiej jakości tłuszczów roślinnych. Pierwiastki te znajdują się na przykład w olejach, awokado, nasionach i orzechach.

białko: Białka są niezbędne do budowy i utrzymania mięśni. W przypadku całej żywności preferowane są roślinne źródła białka, takie jak rośliny strączkowe, orzechy i zboża.

Witaminy: Zapewnienie odpowiednich witamin jest podstawą całej żywności. Świeże warzywa i owoce są bogate w różnorodne witaminy i minerały.

Te diety również mogą Cię ekscytować

Co można jeść na zdrowej diecie?

Realizacja kompletnej diety opiera się na jasnych wytycznych:

  • 5 porcji warzyw i owoców dziennie (np. zrób sałatkę, zjedz owoce jako przekąskę między posiłkami lub zjedz seler z dipem hummusowym).
  • Zamień białą mąkę na produkty pełnoziarniste
  • Nabiał z umiarem każdego dnia, w postaci sera, twarogu, twarogu, mleka surowego, kefiru i masła (bez dodatków)
  • Tłuszcze z umiarem codziennie, szczególnie poprzez oleje roślinne, nasiona i orzechy w małych ilościach
  • Mięso, ryby i jaja maksymalnie dwa razy w tygodniu
  • Cukier i sól w małych ilościach Zastąp cukier zdrowymi alternatywami, takimi jak świeże owoce lub miód
  • 1,5 litra płynu w postaci wody i niesłodzonej herbaty
READ  Witamina D może zmniejszyć liczbę zgonów z powodu raka o 12 procent

Oto 10 zasad dotyczących pełnowartościowej żywności

  1. Skorzystaj z różnorodności żywności i twórz urozmaicone posiłki, głównie wegetariańskie.
  2. Wypełniaj swoją dietę co najmniej trzema porcjami świeżych warzyw i dwiema porcjami świeżych owoców każdego dnia.
  3. Zawsze wybieraj produkty pełnoziarniste.
  4. Do produktów roślinnych dodawaj produkty mleczne, a raz lub dwa razy w tygodniu dodawaj ryby.
  5. Jedz wysokiej jakości roślinne kwasy tłuszczowe.
  6. Jeśli to możliwe, unikaj cukru rafinowanego i produktów o dużej zawartości cukru.
  7. Wypij wystarczająco dużo.
  8. Upewnij się, że przygotowujesz posiłki ostrożnie i preferuj krótkie smażenie i gotowanie na parze zamiast długiego pieczenia, grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu.
  9. Świadomie poświęć czas na spożywanie posiłków.
  10. Uczyń swoje codzienne życie aktywnym i ćwicz wystarczająco dużo.

W klipie: Chleb pełnoziarnisty może być bardzo cienki

Czy można schudnąć dzięki pełnowartościowej żywności?

Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pełnowartościowej żywności jest to, czy może ona pomóc w utracie wagi. Nawet jeśli utrata wagi jest tutaj Nie celem Odpowiedź wciąż brzmi: tak, pełnowartościowa żywność może być skutecznym sposobem na utratę wagi. Równoważenie posiłków, skupianie się na naturalnej żywności oraz kontrolowanie cukru i tłuszczu pomaga osiągnąć i utrzymać zdrową masę ciała.

Zapewnia to duża ilość błonnika i węglowodanów złożonych Uczucie pełności Zostań dłużej. Ponieważ zdrowe odżywianie to także intuicyjne jedzenie, ważne jest, aby zwracać uwagę na uczucie głodu i nie przejadać się.

Oprócz jedzenia należy zawsze mieć pod ręką szklankę wody lub niesłodzonej herbaty. the DGE Polecane codziennie 1,5 litra płynu Pić. Jest to szczególnie korzystne w przypadku pełnoziarnistej żywności, ponieważ woda pomaga pęcznieć włóknu, a tym samym wspomaga trawienie.

I co nie mniej ważne, kompletne Ruch i sport Dieta zorientowana na zdrowie. Tylko spożywanie większej ilości kalorii w porównaniu ze zdrową, ale niskotłuszczową dietą może faktycznie stopić złogi tłuszczu.

Oto zalety pełnowartościowej żywności

  1. Kompleksowe zaopatrzenie w składniki odżywcze: Trzymanie się pełnoziarnistej żywności gwarantuje, że organizm otrzyma wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Co poprawia zdrowie i wspiera różne funkcje organizmu.
  2. Odpowiedni również dla osób z nietolerancją pokarmową: Różnorodność opcji w całej żywności oznacza, że ​​można lepiej uwzględnić indywidualne nietolerancje.
  3. Wspomaga odchudzanie: Zrównoważona dieta w połączeniu ze świadomym wyborem żywności i intuicyjnymi nawykami żywieniowymi sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest skuteczną opcją odchudzania.
  4. Przyjaciel środowiska: Nacisk na żywność regionalną, sezonową i organiczną sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest dietą przyjazną dla środowiska.
READ  3 północne kraje zajmują piąte miejsce na liście wirusów: to dlatego Corona eksploduje teraz ze Stanami Zjednoczonymi! | regionalny

Potencjalne wady pełnoziarnistej żywności

Pomimo wielu korzyści, pełnowartościowa żywność ma również pewne wady, ale można ich uniknąć, stopniowo dostosowując swoją dietę:

trzymać: Wysoka zawartość błonnika w całej żywności może powodować zaparcia u niektórych osób. Ważne jest, aby pić wystarczającą ilość wody i powoli zwiększać spożycie błonnika.

obrzęk: U niektórych osób mogą wystąpić wzdęcia żołądka z powodu zwiększonego spożycia błonnika. Powtórzę: ważne jest, aby wprowadzać zmiany stopniowo i lepiej poznać swoje ciało.

Kto może jeść pełnowartościową żywność?

Całe produkty spożywcze są na ogół odpowiednie dla większości ludzi. Różnorodność żywności pozwala nam dostosować się do różnych potrzeb i preferencji. Jednakże osoby z pewnymi ograniczeniami zdrowotnymi lub alergiami powinny rozważyć przejście na pełnowartościową żywność Medyczni profesjonaliści Lub skonsultuj się z dietetykiem.

W klipie: Jaka dieta działa?

Cała żywność: taki jest nasz wniosek

Dieta pełnoziarnista jest niewątpliwie dietą zdrową Zbilansowana dieta, który oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Koncentrując się na naturalnej, nieprzetworzonej żywności, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i wspomaga odchudzanie. Należy jednak wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, takie jak nietolerancje pokarmowe i powoli dostosowywać nawyki żywieniowe. Zbilansowana dieta w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami stanowią podstawę zdrowego stylu życia.

Continue Reading

science

Trzeba lepiej umrzeć, niż żyć dłużej – wyjaśnia laureat Nagrody Nobla | Życie i wiedza

Published

on

Trzeba lepiej umrzeć, niż żyć dłużej – wyjaśnia laureat Nagrody Nobla |  Życie i wiedza

Glücklich altern, ja! Aber das Leben so weit wie möglich verlängern? Venki Ramakrishnan (72) ist Biologe und Nobelpreisträger. Er sagt: „Nein.“

In seinem neuen Buch „Why We Die: The New Science of Aging and the Quest for Immortality“ (deutsch: Warum wir sterben: Die neue Wissenschaft des Alterns und das Streben nach Unsterblichkeit) erklärt er im Interview mit dem US-Sender „ABC News Live“, warum wir unser Leben besser nicht verlängern sollen.

„Eine Gesellschaft, in der jeder auf unbestimmte Zeit oder sehr lange, sagen wir, Hunderte von Jahren, leben würde, wäre eine ganz andere Gesellschaft. Es würde ziemlich stagnieren. Es wäre dieselbe Gruppe von Menschen, die nur immer länger leben würden“.

Bedeutet: kein Generationswechsel, keine frischen Ideen!

▶︎ Der Forscher betont, unendlich lang zu leben, sei ohnehin noch Zukunftsmusik. „Die Biologie untersucht zwar die Ursachen des Alterns, aber der Schwerpunkt liegt auf der Frage, wie man länger gesund leben kann.“

Schlüssel zur Gesundheit: Müll in Zellen bekämpfen!

„Wir haben immer mehr ältere Menschen, die weit über das Rentenalter hinaus sind. Und wir wollen sehen, wie wir ältere Menschen gesund und produktiv, voller Energie und tatsächlich lebendig halten können“, so der Experte.

▶︎ Beim Altern häuften sich Schäden im Körper an. Ramakrishnan: „Wir verfügen über sehr ausgefeilte Reparaturmechanismen und haben Möglichkeiten, mit den Problemen des Alters, der Anhäufung von Schäden und der Ansammlung von Müll in den Zellen umzugehen.“

Der Körper verfüge über ein „Recycling-System“, bei dem die Zellen der Menschen entgiftet werden. Das gehe allerdings mit der Zeit kaputt, in älteren Zellen bleiben dann mehr „Abfallstoffe“ zurück. Dadurch entstehen etwa Altersflecken. „Die Geschwindigkeit, mit der sie abgebaut werden, ist bei verschiedenen Menschen unterschiedlich.“

READ  Wypadki w Niemczech: tak wygląda sytuacja w Twoim regionie

Steigt die Lebenserwartung durch verbesserte Medikamente gegen Krebs, Bluthochdruck und Diabetes?

Ramakrishnan ist sich da nicht so sicher. Er sagt: „Sollten wir heute einige der Haupttodesursachen verhindern, würde man dennoch nur etwa 15 Jahre Lebenszeit gewinnen. Biologen sind überzeugt, dass man tatsächlich ein längeres und gesünderes Leben führen kann, wenn man die zugrunde liegenden Ursachen des Alterns angeht.“ Bedeutet: gesund leben!

Continue Reading

Trending