Connect with us

Economy

Wywiad | W Brandenburgii rozpoczynają się zbiory truskawek: „Hiszpania jest już dominującą siłą rynkową”

Published

on

Wywiad |  W Brandenburgii rozpoczynają się zbiory truskawek: „Hiszpania jest już dominującą siłą rynkową”

Wywiad | W Brandenburgii rozpoczynają się zbiory truskawek

„Hiszpania jest już dominującą siłą na rynku”


rbb

Audio: Inforadio rbb24 | 16.06.2023 | Stephena Osvatha i Thomasa Brookera | zdjęcie: rbb

Zbiór truskawek oficjalnie rozpoczął się w Brandenburgii na farmie w Jacobsdorf (Oder-Spree). Ale owoce nie są różowe. Thomas Bröcker ze Stowarzyszenia Ogrodniczego wyjaśnia, dlaczego uprawa truskawek w tym kraju spada.

rbb24: Jak mija sezon truskawkowy?

Thomasa Brookera: Ogólnie rzecz biorąc, zaczęło się trochę później, ponieważ kwiecień był stosunkowo zimny, co oznacza, że ​​nie był wyjątkowo zimny. Było tak, jak w latach 80. Dlatego spotkania są takie same jak poprzednio, siedem do dziesięciu dni później.

Hodowcy szparagów w Brandenburgii narzekają, że zagraniczne szparagi zalewają rynki, co oznacza mniejszą sprzedaż lokalnych szparagów. Co z truskawkami? Jak duża jest konkurencja z południowej Hiszpanii?

Konkurencja jest zacięta, nie brakuje też pojedynczych firm. Tutaj, we Wschodniej Brandenburgii, polska strona otrzymuje znacznie niższe płace. W przeciwnym razie Hiszpania jest już dominującą siłą na rynku. W rezultacie uprawa truskawek spadła w całych Niemczech. Tłem tego rozwoju jest wysoka płaca minimalna i federalna polityka ochrony upraw.

Jak duża jest różnica w cenie, jeśli konsument kupi tacę teraz? Jaka jest wielkość przedziału cenowego?

Mogę to tylko podkreślić przykładem z poniedziałku: byłem na Rewe Market. Były pierwsze niemieckie truskawki. Muszę powiedzieć, że bardzo dobra jakość, ale miska 500 g kosztuje 4,30 €. Towary hiszpańskie były znacznie tańsze, od 1,79 € do 1,89 €. Niemcy lepiej wyglądają, ale też lepiej smakują. Ale z powodu polityki jest znacznie droższy. To naprawdę utrudnia sprzedaż.

Jeśli chodzi o równowagę ekologiczną: czy można jeść niemieckie truskawki z lepszym sumieniem niż hiszpańskie truskawki?

z pewnością. W przypadku hiszpańskich truskawek na niektórych obszarach uprawy występuje problem z wodą. Wodę utraconą w Hiszpanii praktycznie uzupełniamy tutaj, że tak powiem, warzywami i owocami, bo wody mamy tu jeszcze pod dostatkiem. Z drugiej strony istnieją koszty transportu i wpływ jazdy na środowisko.

do osoby

Thomasa Brookera Kierownik grupy specjalistów ds. sadownictwa w Berlińsko-Brandenburskim Towarzystwie Ogrodniczym.

Już zasugerowałem: dlaczego jest coraz mniej akrów truskawek?

Ponieważ uprawa na zewnątrz nie jest już możliwa. Większość rzeczy rozwija się pod folią lub szkłem, ponieważ niemiecka polityka ochrony roślin jest taka, jaka jest. Oznacza to z jednej strony ciągłe ograniczanie zasobów, az drugiej zwiększoną liczbę szkodników z powodu ciepłej pogody. To po prostu gryzie. Jeśli nie mogę wdrożyć strategii oporu, nie mogę też chronić upraw.

Możesz to przetłumaczyć? Czy to oznacza więcej pestycydów lub jaka może być alternatywa?

Oznacza to koniec pestycydów. W końcu musi być jakiś wybór, żeby można było się zmienić np. żebym mógł jeszcze walczyć z muszką wiśniową i octem, który jest ogromnym problemem dla imigrantów. To jest problem rolnictwa ekologicznego i konwencjonalnego.

Co dokładnie przeszkadza ci w specyfikacjach?

Martwi mnie, że nie mogę już uprawiać naturalnej ochrony roślin ze względu na ograniczone możliwości. Nie mogę tego zrobić w sektorze ekologicznym. Zasadniczo opłacalna produkcja nie jest już możliwa. Nie mogę już kontrolować stawek, chyba że pójdę pod szkło i folię, bo nie mam wpływu na pogodę.

Znamy na przykład zdjęcia z Almerii w południowej Hiszpanii. Pod szkłem lub folią są ogromne pola – ogromne szklarnie. Co powinno się zmienić, aby móc efektywnie i opłacalnie uprawiać truskawki?

Potrzebowaliśmy więc jednolitej polityki ochrony roślin w Europie, a także jednolitej polityki społecznej i finansowej. W ostatecznym rozrachunku oznacza to, że demarkacja narodowa dotykająca drobnego producenta jest niwelowana głównie przez niższe ceny w handlu, działające na poziomie międzynarodowym. Handel zachowuje się tak, jakby nie było granic państwowych.

Co musi się zmienić?

W Europie potrzebne są jednolite warunki socjalne i płace. Będzie to warunkiem wstępnym uniemożliwiającym wykorzystywanie różnic. Po drugie, ochrona upraw musi powrócić do naukowego myślenia, a nie do opowiadania historii.

Co to znaczy?

Po prostu z powodu tego sporu między produktami ekologicznymi a konwencjonalnymi, w ostatnich latach skończyliśmy z polityką zdominowaną przez narracje o zróżnicowaniu rynku w sektorze ekologicznym. 90 procent, które faktycznie produkują żywność, nie może z tym żyć. Zejdą do ścieku.

Napiszmy listę życzeń dla polityków. co on mówi

Po pierwsze: ujednolicona ochrona roślin w Europie. Po drugie: ujednolicona płaca minimalna w Europie. Po trzecie: Pomóż chronić się przed skutkami globalnego ocieplenia i nowymi szkodnikami.

Czy to oznacza, że ​​najważniejsze jest to, że plantatorzy truskawek są naprawdę ofiarami zmian klimatycznych?

Są ofiarami polityki, a nie zmian klimatycznych. Moim zdaniem zmiany klimatyczne nadal można zasadniczo kontrolować z rolniczego punktu widzenia. Ale nie, jeśli niezbędne narzędzia zostaną usunięte.

Dziękuję za ten wywiad!

Wywiad przeprowadził Stefan Osvath

Audycja: rbb24 Inforadio, 16 maja 2023, godz. 9:45

READ  Obawa przed inflacją rośnie w Europie Środkowo-Wschodniej
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Economy

Edika i Nito z apelem – ryzyko obrażeń wewnętrznych

Published

on

Edika i Nito z apelem – ryzyko obrażeń wewnętrznych
  1. Strona główna
  2. konsument

Naciska

Wycofanie produktów Edeka i Netto: Wycofanie dotyczy dwóch produktów z bułek. Według producenta klienci mogą odzyskać swoje pieniądze.

Bleicherode – wycofanie dotyczy obecnie ofert w Edeka i Netto Marken-Discount. Potencjalne odłamki drewna w wypiekach mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Producent zdecydowanie odradza spożywanie dotkniętych produktów.

Panem Backstube GmbH ogłasza wycofanie dwóch produktów z kategorii bułki: „bułki mieszane GUT&GÜNSTIG do pieczywa gotowego” i „bułki mieszane Kornmühle do pieczywa gotowego”. Obie pozycje dostępne są w opakowaniach 540 g i obowiązują do wszystkich terminów przydatności do 30 maja 2024 r.

Zagrożenia dla zdrowia związane z produktami Edeka i Netto: punkty sprzedaży i obszary dotknięte

Edeka i Netto Marken-Discount natychmiast zareagowały i wycofały ze sprzedaży wadliwy towar. Klienci, którzy już kupili oferty, pod żadnym pozorem nie powinni ich spożywać. Produkty można zwrócić do sklepów internetowych. Jest napisane, że cena zakupu zostanie zwrócona nawet bez przedstawienia paragonu Przypominamy wiadomość od producenta.

Wycofanie dotyczy dwóch produktów: bułki mieszane Kornmühle i bułki mieszane GUT&GÜNSTIG do pieczywa gotowego © Panem Backstube GmbH

Zdaniem firmy w cewkach mogą znajdować się ciała obce wykonane z drewna. W przypadku połknięcia może powodować obrażenia wewnętrzne i krwawienie. Z tego powodu konsumenci w żadnym wypadku nie powinni spożywać dotkniętych produktów.

W zwojach znajdują się ciała obce: uszkodzona Edica, Marktkov i Nito

Zgodnie z zawiadomieniem producenta o wycofaniu, „Rolki mieszane GUT&GÜNSTIG do przygotowania do pieczenia” zostały wprowadzone na dużych obszarach Niemiec, głównie w Edeka i Marktkauf. Wykluczono regiony Szlezwik-Holsztyn, Meklemburgia-Pomorze Przednie, Hamburg, Brema, Berlin, Brandenburgia, Saksonia-Anhalt, Dolna Saksonia i przyległe części Nadrenii Północnej-Westfalii.

Panem Backstube GmbH
GUT&GÜNSTIG Mieszane bułki gotowe do pieczenia
edica, rynek zakupów
540 gramów
Wszystko do 30 maja 2024 r

Produkt „Kornmühle mieszane bułki do gotowego chleba” sprzedawany był na terenie całego kraju po cenie Netto Marken-Discount, podał producent w swoim oświadczeniu.

Wycofanie nie dotyczy innych produktów firmy Panem Backstube GmbH oraz bułek z datą przydatności do spożycia przed 30 maja 2024 r. Wycofanie dotyczy wyłącznie wymienionych produktów i terminów przydatności do spożycia.

Bakterie, ciała obce i nie tylko: Klienci powinni poważnie podchodzić do wycofania produktów i zdobywać wiedzę

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz dodatkowych informacji, konsumenci mogą skontaktować się z obsługą klienta Panem Backstube GmbH. Można się z nimi skontaktować za pośrednictwem poczty elektronicznej pod adresem [email protected] lub telefonicznie od poniedziałku do niedzieli w godzinach 8:00–20:00 pod numerem 036338 577 308.

Niedawno wycofano także kiełbaski Rewe, których spożycie może powodować nudności i wymioty. Niedawno z obiegu wycofano także produkty owocowe wywołujące wysypkę skórną i duszność. (Funt syryjski)

Continue Reading

Economy

Duża sieć fast foodów zbankrutowała – zadłużenie przekracza 1 miliard dolarów

Published

on

Duża sieć fast foodów zbankrutowała – zadłużenie przekracza 1 miliard dolarów
  1. Strona główna
  2. Praca

Naciska

Przedsiębiorstwa dostawcze odczuwają słabą gospodarkę i skutki epidemii. Red Lobster, czołowa sieć restauracji w Stanach Zjednoczonych, zbankrutowała.

ORLANDO, Floryda – Nie tylko restauracje w Niemczech cierpią: amerykańska sieć restauracji rybnych Red Lobster zbankrutowała. Firma oficjalnie ogłosiła to w poniedziałek, 20 maja. Amerykańskie media podały, że Red Lobster zamknął już 99 restauracji i rozpoczął sprzedaż lokalu w poprzednim tygodniu Newsweek.

Sieć fast foodów, rozsławiona dzięki serialom i filmom, twierdzi, że ma 578 restauracji w 44 stanach USA i Kanady i obsługuje 64 miliony klientów rocznie. Roczna sprzedaż firmy wynosi dwa miliardy dolarów.

Sieć fast foodów jest niewypłacalna: złe zarządzanie, konkurencja i inflacja powodują bankructwo Red Lobster

Jednak teraz nadchodzi upadłość. Firma ma ponad miliard dolarów długu. Ale majątek wynosi mniej niż 30 milionów dolarów CNN W nawiązaniu do firmy. Celem jest sprzedaż spółki pożyczkodawcom. W zamian otrzymujesz fundusze potrzebne do przetrwania.

Przyczynami nierównowagi jest zwiększona konkurencja ze strony innych wschodzących sieci restauracji, inflacja oraz konsekwencje pandemii korony. Od 2019 roku jest o tym głośno CNN Liczba klientów spadła o 30 proc., ale już nie wzrosła znacząco.

Red Lobster przyznaje się do strategicznych błędów po bankructwie

Przyczyną jest także złe zarządzanie. W swoim wniosku o upadłość Red Lobster stwierdził, że ma „nadęty i słabo radzący sobie portfel restauracji”. Za straty firma obwiniła także swojego byłego największego akcjonariusza, firmę Thai Union. Według raportów firma Red Lobster rozwiązała umowę z dwoma dostawcami smażonych krewetek i zawarła umowę na wyłączność z Thai Union, co podniosło koszty sieci restauracji. CNN.

Reprezentowana niemal wszędzie w USA: sieć restauracji Red Lobster zbankrutowała. (Zdjęcie pliku) © Scott Brower/Imago

„Zauważyliśmy bezpodstawne zarzuty zawarte we wnioskach do sądu upadłościowego i nie możemy się doczekać pełnej prezentacji faktów” – stwierdziła Thai Union w odpowiedzi na zarzuty dotyczące Red Lobster.

READ  Raport rynkowy: DAX stawia sobie za cel 16 000 punktów

Thai Union, wieloletni dostawca Red Lobster, planuje kontynuować współpracę. „Jesteśmy przekonani, że proces sądowy umożliwi firmie Red Lobster restrukturyzację zobowiązań finansowych i wykorzystanie jej długoterminowego potencjału w bardziej pozytywnym otoczeniu” – stwierdziła spółka w swoim oświadczeniu.

Firma Red Lobster jest niewypłacalna: upadłość wisiała na horyzoncie już od dłuższego czasu

Upadłość ogłoszono kilka miesięcy temu. W styczniu 2024 roku Red Lobster zatrudnił eksperta ds. restrukturyzacji Jonathana Tebusa, który od marca pełni funkcję dyrektora zarządzającego. Niektóre restauracje zostały ostatecznie wyprzedane 13 maja.

Red Lobster to godny uwagi przykład z USA. Jednak restauracje w Niemczech również muszą stawić czoła trudnym warunkom ekonomicznym. Między innymi ze względu na skutki pandemii i słabą gospodarkę branży restauracyjnej grozi fala bankructw. (SM)

Continue Reading

Economy

Organizatorzy wycieczek popadają w bankructwo: czy klienci odzyskają pieniądze?

Published

on

Organizatorzy wycieczek popadają w bankructwo: czy klienci odzyskają pieniądze?

Axel Schmeglow przebywa w areszcie od początku kwietnia. Jest dyrektorem zarządzającym holdingu itravel Group SA. Klienci luksusowego organizatora wycieczek skarżą się na tę firmę od lata ubiegłego roku. Często zdarza się, że klienci płacą z góry za wyjazd kilka tysięcy euro, a na miejscu okazuje się, że organizator nie zapłacił jeszcze za zarezerwowany hotel. Sąd Rejonowy w Kolonii wyznaczył syndyka masy upadłościowej dla Inspiring Travel Club Family GmbH, spółki zależnej Grupy itravel, informuje „gwiazda„.

Wyznaczony prawnik Philip Schober ma dostęp do rachunków bankowych i obecnie analizuje sytuację finansową spółki. Co najważniejsze, spółka musi być w stanie zapłacić mu jako syndykowi masy upadłościowej. Same procedury jeszcze się nie rozpoczęły. Jednakże dyrektor zarządzający Grupy itravel Schmiegelow wymaga zgody syndyka w przypadku majątku spółki. Jeżeli okaże się, że brakuje środków, spółka może zostać zlikwidowana bez postępowania upadłościowego. Strona internetowa itravel została wyłączona wkrótce po aresztowaniu dyrektora zarządzającego.

READ  Gospodarka: akcje wschodnioeuropejskie Wnioski: w większości pozytywne
Continue Reading

Trending