Connect with us

science

Światło słoneczne związane z mniejszą liczbą zgonów – praktyka lekarska

Published

on

Mniej zgonów z powodu COVID-19 na słonecznych obszarach

Kilka badań już wykazało, że promienie UV zabijają wirusy koronowe. Światło słoneczne również zawiera to promieniowanie. W szczególności składniki długofalowych promieni UV, które stanowią około 95 procent światła słonecznego, wydają się mieć hamujący wpływ na SARS-CoV-2. Ostatnie badania pokazują teraz, że na słonecznych obszarach jest mniej zgonów związanych z COVID-19.

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu w Szkocji porównali wszystkie zarejestrowane zgony z powodu COVID-19 udokumentowane w Stanach Zjednoczonych od stycznia do kwietnia 2020 r. Naukowcy uwzględnili wartości UV dla 2474 regionów w Stanach Zjednoczonych. Okazuje się, że na słonecznych terenach mniej osób zmarło z powodu COVID-19. Wyniki wyszukiwania są wyświetlane w „British Journal of Dermatology„Został wydany.

Jak poziomy UVA wpływają na liczbę zgonów z powodu COVID-19

Ocena doprowadziła do wniosku, że osoby mieszkające na obszarach o najwyższym poziomie promieniowania UV mają mniejsze ryzyko zgonu z powodu COVID-19 w porównaniu z osobami mieszkającymi na obszarach o niskim poziomie promieniowania UV. W ramach kontroli grupa zadaniowa powtórzyła analizę z danymi z Anglii i Włoch – również tutaj stwierdzono tę samą zależność.

Dermatolog Dr. Richard Weller z zespołu badawczego. Podczas analizy naukowcy wzięli pod uwagę wszystkie znane czynniki związane ze zwiększonym ryzykiem śmierci, takie jak wiek, pochodzenie etniczne, status społeczno-ekonomiczny, gęstość zaludnienia, zanieczyszczenie powietrza, temperatura i poziom infekcji na lokalnych obszarach.

Witamina D nie odpowiada za działanie ochronne

Naukowcy wykazali również, że zwiększona potencjalna produkcja witaminy D pod wpływem światła słonecznego nie może odpowiadać za efekt ochronny. Ponieważ produkcja witaminy D jest stymulowana tylko przez krótkofalowe promienie ultrafioletowe. Jednak ten sam spadek śmiertelności stwierdzono na obszarach o wysokim UVB, ale niskim UVB.

Tlenek azotu jako przyczyna efektu?

Zamiast tego naukowcy widzą możliwe wyjaśnienie w uwolnionym tlenku azotu. Narażenie na działanie promieni słonecznych powoduje, że skóra uwalnia tlenek azotu. Grupa robocza zwraca uwagę na niektóre badania laboratoryjne, które wykazały, że tlenek azotu zapobiega rozmnażaniu się SARS-CoV-2, czyli rozmnażaniu się.

READ  Pięć typowych pokarmów, które szkodzą mózgowi

Lepsze zdrowie serca na słonecznych terenach?

Zdrowie układu sercowo-naczyniowego również może być czynnikiem. Ponownie, poprzednie badania wykazały, że ogólny stan układu krążenia jest lepszy na obszarach o większym nasłonecznieniu. Ludzie mieszkający w miejscach nasłonecznionych często mają niższe ciśnienie krwi i mniejsze ryzyko zawału serca w porównaniu z osobami mieszkającymi na obszarach o słabym nasłonecznieniu. Ponieważ zły stan zdrowia serca jest znanym czynnikiem ryzyka śmierci w przypadku COVID-19, ten aspekt może być również częściowo odpowiedzialny.

Dokładna przyczyna nie jest znana

Jednak najważniejsze jest to, że zespół potwierdza, że ​​jest to badanie obserwacyjne, w którym ustalono tylko związek, ale nie zostało to wyjaśnione. W tym celu konieczne są dalsze badania. (Pełne wyżywienie)

Informacje o autorze i źródle

Ten tekst jest zgodny z wymogami specjalistycznej literatury medycznej, wytycznymi medycznymi i aktualnymi badaniami oraz został zbadany przez lekarzy.

autor:

Redaktor dyplomów (FH) Volker Plasik

Nadmuchany:

  • M. Cherrie T. Clemens C. Colandrea i wsp .: zgony wywołane promieniowaniem UVA i COVID 19 w USA wraz z badaniami replikacji w Anglii i we Włoszech; W: British Journal of Dermatology, 2021, onlinelibrary.wiley.com
  • Uniwersytet w Edynburgu: Światło słoneczne związane ze zmniejszoną liczbą zgonów Covid-19 (veröffentlicht: 04/09/2021), ed.ac.uk

ważna uwaga:
Ten artykuł ma jedynie charakter ogólny i nie jest przeznaczony do autodiagnozy lub samoleczenia. Nie może zastąpić wizyty u lekarza.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Sześć znaków ostrzegawczych pochodzących z nogi

Published

on

Sześć znaków ostrzegawczych pochodzących z nogi
  1. Strona główna
  2. życie
  3. zdrowie

Naciska

Zakrzepica występuje w wyniku krzepnięcia krwi w naczyniu. Im większy zakrzep krwi prowadzący do zakrzepu krwi, tym większe ryzyko wystąpienia poważnych reakcji następczych.

Oprócz krzepnięcia krwi w tętnicach. Spowodowane miażdżycą Występuje zakrzepica żylna, która często występuje w nogach, ramionach, obręczy barkowej, miednicy, żyle wrotnej, a nawet w mózgu. Zakrzepica żylna może wystąpić na skutek żylaków, niedoboru płynów, podczas operacji, jako objaw nowotworu, a nawet w przebiegu choroby nowotworowej. Lekarze mówią o zakrzepicy, gdy zakrzep krwi – skrzep krwi lub skrzeplina (grecki skrzep) – blokuje naczynie krwionośne, czyli tętnicę lub żyłę. Jeśli skrzep oderwie się – a część już wystarczy – zostaje przeniesiony z krwią do serca lub płuc. W sercu zakrzep krwi może prowadzić do zawału serca; W płucach skrzep blokuje żyły niezbędne do oddychania i dlatego może prowadzić do zagrażającej życiu zatorowości płucnej. Istnieją sposoby zapobiegania powstawaniu zakrzepów krwi – jeśli zakrzep utrzymuje się, należy zwrócić uwagę na objawy fizyczne.

Zakrzepy krwi: jak powstają i gdzie w organizmie zakrzepy stają się problemem

Zakrzepica żył nóg jest jedną z najczęstszych postaci i może powodować obrzęk, gorąco i niezwykle bolesną nogę. © xstock_photosx/imago

Skrzep tworzy się, gdy krew się zakrzepnie. Krzepnięcie krwi jest zasadniczo naturalnym procesem i mechanizmem ochronnym zachodzącym w organizmie. W przypadku urazu zewnętrznego układ krzepnięcia organizmu chroni go przed wykrwawieniem na śmierć, zbijając krew i zamykając ranę. Jednakże zakrzep może stać się przeszkodą i zagrożeniem dla naczyń krwionośnych.

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

Wynikająca z tego blokada naczyń krwionośnych może być bardzo poważna, szczególnie w żyłach głębokich nóg i miednicy – ​​twierdzą Niemieckie Towarzystwo Medycyny Naczyniowej – Towarzystwo Medycyny Naczyniowej e. Piąty. W Niemczech co roku około 100 000 osób umiera z powodu zatorowości płucnej spowodowanej zakrzepami krwi. Zatem zatorowość płucna występuje po zawale serca Apopleksja Trzecia najczęstsza śmiertelna choroba układu krążenia.

Jasne kolory przeciw krzepnięciu krwi

Myli się ten, kto myśli, że pończochy uciskowe lub zakrzepowe występują tylko w nudnym beżu i czerni. Sportowcy już dawno odkryli korzystny wpływ stresu na regenerację potreningową. z Skarpety uciskowe w jasnych kolorach (link promocyjny) Są one również całkowicie akceptowalne pod względem mody.

Zakrzepica: jakie objawy się pojawiają

Zakrzepica żył nóg jest jedną z najczęstszych form krzepnięcia krwi (60%), a następnie zakrzepicą żył miednicy (30%). Co jest typowe dla zakrzepicy w porównaniu z bólem mięśni: dotyczy tylko jednej nogi.

Pierwszymi wskaźnikami możliwego zakrzepu krwi w nodze są:

  • Obrzęk nogi
  • Uczucie ciepła w nodze
  • Silny, nawracający, niewytłumaczalny ból nóg
  • Czasami silny ból podczas chodzenia
  • Ogrzewaj nogi inaczej
  • Skóra na nodze ma niebieskawy kolor

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

READ  Aggressiven Hautkrebs mit Killer-Zellen bekämpfen – Heilpraxis
Continue Reading

science

Szczyt badawczy: Niemcy muszą dogonić sztuczną inteligencję | Życie i wiedza

Published

on

Szczyt badawczy: Niemcy muszą dogonić sztuczną inteligencję |  Życie i wiedza

Bei der Digitalisierung hängt Deutschland hinterher, dabei haben wir viele kluge Köpfe. Aber wie können wir unsere Ideen schneller umsetzen?

Auf dem zehnten Gipfel für Forschung und Innovation in Hannover haben Wirtschaft, Wissenschaft und Politik über wichtige Zukunftsfragen am Beispiel Künstlicher Intelligenz (KI) diskutiert. Denn hier haben Europa und Deutschland ihre anfangs führende Rolle an China und die USA verloren.

BILD war dabei und fasst die spannendsten Impulse zusammen.

Mehr Tempo, weniger Bürokratie

Die Hauptprobleme: Deutschland ist zu unflexibel, zu unkooperativ, zu bürokratisch und zu ängstlich, wenn es um KI geht – und vor allem zu langsam!

Mehr Tempo! Fordert deshalb Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) bei der Umsetzung von der Forschung in die Praxis.

► „Forschung ist der entscheidende Faktor für unseren Erfolg. Deshalb investieren Unternehmen und Staat so viel Geld wie noch nie in Forschung und Entwicklung. Was heute in Deutschland erfunden wird, ist morgen unser Wettbewerbsvorteil. Die Voraussetzung dafür: mehr Tempo beim Transfer von der Forschung in die Praxis.“

Die Geschwindigkeit, mit der Ideen umgesetzt werden, scheint DAS Thema auf dem Gipfel zu sein. Jonas Andrulis, Gründer und CEO von Aleph Alpha: „Das ist typisch deutsch. Wir sind schlau, verstehen und haben Ideen, die wir dann nicht auf die Straße bekommen.“

Woran liegt das? Laut den Forschern traut sich Deutschland zu wenig. Doch ohne was zu riskieren, werden uns die USA und China immer weiter abhängen. Die Folge: Deutschland und Europa werden immer anhängiger. „Wir opfern Wohlstand, Wachstum und Sicherheit durch zu viel Vorsicht bei KI“, sagt Dr. Markus Löffler von Enterprise Technology.

READ  Archeolodzy odkryli 3500-letni grobowiec z czasów faraonów

Wie lassen sich diese Probleme lösen?

Effizienterer Datenschutz, weniger Bürokratie, mehr Zusammenarbeit! Das fordern unter anderem Prof. Dr. Bernhard Schölkopf, Direktor am Max-Planck-Institut, und David Faller, Vorsitzender der Geschäftsführung IBM Deutschland Forschung und Entwicklung.

► Laut einer Umfrage bestätigen 56 Prozent der Hochschulleitungen, dass Wissenschaft und Wirtschaft beim Thema KI nur selten miteinander kooperieren. Fazit: Wir müssen enger zusammenarbeiten. Auch europaweit.

Panne bei KI-PräsentationRoboter ignoriert den Kanzler

Quelle: Reuters

► Intelligente Daten-Regulierungen statt Hemmung durch Bürokratie und so Daten für die Forschung nutzbar machen. Faller: „Wir dürfen nicht überregulieren.“

Schölkopf sagt es noch deutlicher: „Datenschutz gilt in Deutschland als absolut. Doch in der Forschung, z. B. der Medizin, kann das Menschenleben kosten.“ Deutschland muss den Zugang zu Wissen laut ihm vereinfachen.

Continue Reading

science

W tabeli przedstawiono owoce o niskiej zawartości cukru – najzdrowszą odmianę

Published

on

W tabeli przedstawiono owoce o niskiej zawartości cukru – najzdrowszą odmianę
  1. Heidelberg24
  2. konsument

Niektóre owoce zawierają więcej cukru, niż można by się spodziewać. Najlepiej wybierać owoce o niskiej zawartości cukru.

Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE) zaleca codzienne spożywanie owoców i warzyw. Chociaż owoce dostarczają wielu składników odżywczych, często są pełne cukru. Niektóre rodzaje owoców zawierają więcej fruktozy, inne mniej. Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie, powinnaś częściej jeść owoce z małą ilością cukru.

Który owoc zawiera najmniejszą ilość cukru? Tabela pokazuje, gdzie jest mało cukru

Owoce uznawane są za jeden z najzdrowszych posiłków i powinny znaleźć się w codziennym menu nie tylko według DGE, ale także wielu dietetyków. Ponieważ owoce zawierają dużo zdrowego błonnika, wtórnych surowców roślinnych, witamin i minerałów. Owoce są również bogate w wodę i stosunkowo mało energii. Istnieje wiele produktów spożywczych zawierających nieoczekiwane ilości cukru.

Niestety owoce zawierają również dużo cukru w ​​postaci fruktozy, glukozy i sacharozy. Zasadniczo najbardziej szkodliwy dla organizmu jest cukier owocowy, fruktoza. Każdy, kto spożywa zbyt dużo fruktozy, jest narażony na ryzyko gromadzenia się tego cukru w ​​postaci tłuszczu w wątrobie i rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby. Poniższa tabela przedstawia rodzaje owoców o niskiej zawartości cukru:

Rodzaj owocu Zawartość cukru na 100 gramów
awokado < 1
Cytrynowy 2.5
malina 4.4
Jeżyny 4.9
Truskawka 4.9
arbuz 6.2

Jaki jest najzdrowszy owoc?

W jednym z badań badaczka Jennifer De Noia z William Paterson University w New Jersey (USA) sprawdzała zawartość odżywczą 17 niezbędnych składników odżywczych w różnych produktach spożywczych. Pozwoliło to zidentyfikować zdrową żywność, w tym najzdrowsze owoce na świecie. Tak naprawdę spośród wszystkich owoców cytryna jest absolutnym liderem.

Ale wszystkie inne owoce znajdujące się na stole również można jeść bez wahania ze względu na zawarte w nich witaminy, błonnik i liczbę kalorii. Od 2008 roku DGE zaleca spożywanie 400 gramów warzyw i 250 gramów owoców dziennie, przy średnim spożyciu kalorii na poziomie 2300 kalorii. W końcu owoce nie należą do produktów zawierających największą liczbę kalorii.

READ  Archeolodzy odkryli 3500-letni grobowiec z czasów faraonów

Jakie owoce są dobre na odchudzanie?

Ponieważ owoce są po prostu częścią zdrowej diety, nie powinieneś rezygnować z bomb witaminowych, gdy próbujesz schudnąć. Ale i tutaj należy zwrócić uwagę na rodzaj spożywanych owoców ze względu na zawartość cukru w ​​różnych rodzajach owoców. Najlepiej jeść owoce z dużą ilością wody i niską zawartością fruktozy.

Należą do nich jabłka, jagody, owoce cytrusowe i arbuz. Należy jednak trzymać się z daleka od owoców zawierających dużo cukru. Do tej kategorii należą banany, winogrona, daktyle i ananasy. W rzeczywistości soki reklamowane jako bogate w witaminy należą do niezdrowych napojów.

Jakie owoce nie podnoszą poziomu cukru we krwi?

Nie ma owocu, który w ogóle nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, ale są takie owoce, które prawie nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Tego typu owoce są szczególnie interesujące dla diabetyków. Niektóre owoce to prawdziwe bomby cukrowe, na przykład banany i ananasy powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.

Zdecydowanie należy się tym cieszyć z umiarem. Jagody natomiast mają niską zawartość cukru i diabetycy mogą bezpiecznie spożywać dwie porcje tych owoców dziennie. „Porcja” owocu odpowiada garści jagód lub większemu kawałkowi owocu. Należy również zaznaczyć, że bardzo dojrzałe owoce często zawierają większą ilość cukru. (Poszedłem do)

Continue Reading

Trending