drZmiana klimatu ma również ogromny wpływ na życie w jeziorach. Zespół badaczy odkrył, że ryby przystosowane do życia w zimnych wodach mogą mieć na to dwojaki wpływ: bezpośrednio poprzez podwyższoną temperaturę wody i pośrednio poprzez zwiększone zmętnienie wody, zwane brązowieniem.
Wiele jezior brązowieje w wyniku globalnego ocieplenia, ponieważ tworzy się w nich więcej materii organicznej, która jest transportowana z otaczającej gleby – na przykład podczas ulewnych opadów. Zjawisko to można już wyraźnie zaobserwować w takich krajach jak Szwecja, a także w niektórych regionach Niemiec.
Browning może znacznie zmniejszyć zawartość tlenu, szczególnie w głębokich, zimnych wodach, twierdzi zespół kierowany przez Stephena Jina z Cornell University w Itace. Magazyn branżowy „PNAS” wytłumaczyć. Ciemniejsza woda pochłania więcej ciepła, zwiększając wpływ zmian klimatycznych na powierzchnię jezior.
W rezultacie zwiększa się nawarstwianie się ciepłych wód powierzchniowych i zimnych wód głębokich, a mieszanie maleje. To z kolei może prowadzić do braku tlenu na dnie wody, gdyż tlen powstaje głównie w górnych warstwach – zwłaszcza, że brązowy kolor pozwala na dotarcie do głębi mniejszej ilości światła słonecznego, a tego właśnie potrzebują glony tlen – wyjaśniają naukowcy. .
Pomiary długoterminowe od 1994 do 2012 roku
W latach 1994–2012 naukowcy zarejestrowali ewolucję temperatury powierzchni, poziomu tlenu w głębinach i rozpuszczonego węgla organicznego w 28 jeziorach w regionie Adirondack w północno-wschodnim stanie Nowy Jork. Wzrosła temperatura powierzchni i zawartość węgla, podczas gdy zawartość tlenu w głębszych wodach spadła.
W uzupełniającej analizie zbadano konsekwencje brązowienia siedlisk pstrąga tęczowego (Salvelinus Fontinalis), wykorzystując dane dotyczące temperatury i tlenu z 15 jezior na rok 2021. Zwłaszcza późnym latem siedliska odpowiednie dla ryb w dużej części wody dramatycznie się zmniejszyły. Podobnie jak pstrąg i łosoś, pstrąg tęczowy należy do grupy ryb łososiowatych, które do życia potrzebują zimnej, bogatej w tlen wody.
Istnieje ryzyko masowego wymierania
Porównując wyniki z danymi historycznymi dotyczącymi 1467 jezior Adirondack, naukowcy odkryli, że od lat 80. XX wieku w większości jezior węgiel uległ znacznej utracie odpowiednich siedlisk.
Na podstawie wyników zespół badawczy stwierdził, że brązowienie spowodowane globalnym ociepleniem stanowi egzystencjalne zagrożenie dla populacji ryb zimnowodnych w jeziorach o klimacie umiarkowanym. W następstwie zmiany klimatu głębsze obszary jezior zapewniają schronienie takim gatunkom tylko wtedy, gdy pozostają one bogate w tlen. Jednak w wielu przypadkach jest to wątpliwe ze względu na brązowy kolor. Istnieje zatem ryzyko masowego wymierania i zanikania gatunków z coraz większej liczby jezior.
„Aha!” „Ten Minutes of Everyday Knowledge” to autorski podcast merytoryczny WELT. W każdy wtorek, środę i czwartek odpowiadamy na codzienne pytania z dziedziny nauki. Subskrybuj podcast m.in. Spotify, Podcast Apple, Deezera, Muzyka Amazona Lub bezpośrednio poprzez usługę RSS.