Connect with us

science

Rak jelita grubego u młodych ludzi – trzy główne markery nowotworowe

Published

on

Rak jelita grubego u młodych ludzi – trzy główne markery nowotworowe
  1. Gazeta Fulda
  2. doradca

Na raka jelita grubego choruje coraz więcej młodych ludzi. Ponieważ osoby cierpiące na raka nie od razu myślą o raku, gdy doświadczają objawów, często jest on rozpoznawany późno.

Fulda/Frankfurt – Rak jelita grubego (rak jelita grubego) to jeden z najczęstszych rodzajów nowotworów w Niemczech. Według informacji otrzymanych od Niemieckie Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) Drugie i trzecie najczęstsze wśród mężczyzn Rak. Rak jelita grubego występuje najczęściej po 50. roku życia. Jednak na ten typ nowotworu coraz częściej chorują młodzi ludzie. Według badań niezdrowa dieta… Spożywanie jednego z popularnych napojów powoduje wzrost zachorowań na raka jelita grubego Bądź z młodzieżą. U młodszych pacjentów guz staje się zauważalny dzięki pewnym objawom.

Rak jelita grubego u młodych ludzi: trzy objawy, które mogą być sygnałami ostrzegawczymi

Pomimo rosnącej liczby wielu młodszych pacjentów i ich lekarzy rodzinnych w przypadku niektórych dolegliwości nie myśli się od razu o raku jelita grubego. Oznacza to jednak, że guz jest często wykrywany późno, On pisze fr.de. To z kolei może prowadzić do zmniejszenia skuteczności leczenia. Zespół badawczy kierowany przez dr. Joshua Demp, gastroenterolog z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, zbadał jeden taki przypadek ZostańObjawy pojawiają się szczególnie u pacjentów z rakiem jelita grubego w wieku poniżej 50 lat. Podczas oceny naukowcom udało się zidentyfikować następujące trzy główne objawy:

Ból brzucha jest jedną z najczęstszych dolegliwości u młodych ludzi, u których rozwija się rak jelita grubego. © Bond5 Obrazy/Imago
  • Krwawy stolec (45 procent)
  • Ból brzucha (40 procent)
  • Zmiany w rytmie wypróżnień (27 procent)

Rak jelita grubego u młodych ludzi: Guz objawia się różnymi objawami

Oprócz zidentyfikowanych głównych objawów uczestnicy badania zgłaszali inne dolegliwości, chociaż były one wymieniane rzadziej. Należą do nich na przykład utrata masy ciała (17 proc.), brak apetytu (15 proc.), trzymać (14%), uczucie napięcia w jamie brzusznej (14%) i biegunka (12%). Średnio pacjenci otrzymywali prawidłową diagnozę w ciągu czterech do sześciu miesięcy. Jednak w przypadku niektórych przypadków wykrycie i zdiagnozowanie raka jelita grubego zajmuje więcej niż rok.

READ  Ryzyko raka z diety: Te pokarmy należy wyeliminować

W swoim badaniu naukowcy porównali dane z 81 badań z informacjami uzyskanymi od około 25 milionów pacjentów z rakiem jelita grubego. W chwili postawienia diagnozy osoby dotknięte chorobą miały mniej niż 50 lat. (Wielka Brytania)

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Dietetyk Blue Zone poleca te trzy posiłki

Published

on

Dietetyk Blue Zone poleca te trzy posiłki

Ekspert ds. żywienia z Błękitnej Strefy zdradza trzy posiłki, które pozwolą Ci zachować zdrowie na długi czas.
Obraz Sojuszu/Westend61 | Ritals Botigero

Profesor Joan Sabatier przez dziesięciolecia badała, jak jedzenie roślin wpływa na nasze zdrowie.

Odkrył kilka poważnych korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem orzechów, jagód i awokado.

W swojej codziennej diecie ceni świeże owoce i warzywa oraz unika żywności wysoko przetworzonej.

To jest maszynowe tłumaczenie artykułu naszych amerykańskich kolegów z Business Insider. Przetłumaczone automatycznie i zweryfikowane przez prawdziwego redaktora.

Joan Sabate jest niewątpliwie „szalona”, jeśli chodzi o zdrowie i odżywianie.

Mieszka w jedynej w Ameryce „niebieskiej strefie”, jednym z obszarów na świecie, w którym ludzie żyją znacznie dłużej niż przeciętnie. Dietetyk i dyrektor Centrum Żywienia, Stylu Życia i Zapobiegania Chorobom na Uniwersytecie Loma Linda (Kalifornia) spędził dziesięciolecia na badaniu, w jaki sposób różne produkty spożywcze, zwłaszcza nieprzetworzone rośliny, wpływają na zdrowie.

Joanne Sabatier, MD, PharmD, jest profesorem żywienia i epidemiologii w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Loma Linda.

Joanne Sabatier, MD, PharmD, jest profesorem żywienia i epidemiologii w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Loma Linda.

W latach 90. jako pierwszy badacz żywienia odkrył, że chociaż orzechy włoskie zawierają niewielkie ilości tłuszczów nasyconych, są dobre dla serca. Ta świadomość zaskoczyła go i wywróciła do góry nogami zalecenia American Heart Association. Później pomógł w opracowaniu Wytycznych żywieniowych dla Amerykanów na lata 2020–2025.

Przeczytaj także

Odżywianie długowieczności: Szefowa kuchni z greckiej Błękitnej Strefy zdradza swoje ulubione proste przepisy

Uznaje, że zdrowa dieta to nie tylko właściwa równowaga makroskładników odżywczych (białka, węglowodanów i tłuszczu), ale że istnieje większy „cały pakiet” korzyści odżywczych, które naturalnie występują w produktach spożywczych, takich jak produkty pełnoziarniste, fasola i warzywa.

Znalazł już przekonujące dowody na to, że orzechy, fasola, awokado i jagody to żywność promująca zdrowie, która może zmniejszyć prawdopodobieństwo chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość i problemy z sercem.

Obecnie bada, w jaki sposób niektóre pokarmy roślinne wpływają na nasz układ odpornościowy, co może poprawić zdolność organizmu do zwalczania infekcji, takich jak przeziębienie lub koronawirus.

„Myślę, że w wielu produktach roślinnych wciąż są pewne elementy, które należy zbadać i odkryć” – mówi.

Podzielił się z Business Insider swoimi ogólnymi posiłkami na śniadanie, lunch i kolację, przyznając, że jego dieta Niebieskiej Strefy jest „niewymagająca” i polega głównie na unikaniu przetworzonej żywności.

Śniadanie to dwuskładnikowy „smoothie” przygotowany z resztek

Zjada swoje jedzenie

Często zjada „sok” łyżką. Oksana
Mizina/Shutterstock

Sabate zawsze lubi mieć w domu orzechy włoskie, migdały i orzechy laskowe i każdego ranka wkłada ich garść do blendera wraz z około dwiema filiżankami dojrzałych owoców na swoim stole w południowej Kalifornii. W ten sposób może szybko uzupełnić swój dzień o kilka porcji bogatych w witaminy owoców i kilka porcji bogatych w białko orzechów.

Nie zawsze jest to najbardziej atrakcyjny posiłek, ale mu to nie przeszkadza, bo nie chce „popisywać się” tym śniadaniem znajomym czy współpracownikom.

Przeczytaj także

66-letni Niemiec jeździ Route 66: utrzymuje formę dzięki tym sztuczkom kulinarnym

Czasami mieszanina jest zbyt gęsta, aby wlać ją do kubka, więc przygotowuje się do dnia, zjadając ten „sok” z miski i łyżki. Czasami badacz Niebieskiej Strefy doda do posiłku porcję jogurtu lub kilka ziaren kakaowca.

Obiad składa się z trzech głównych składników i oliwy z oliwek

Fasola jest niezbędna na lunch.

Fasola jest niezbędna na lunch.
Crispina La Valiente/Getty Images

W tradycyjnym hiszpańskim stylu najważniejszym posiłkiem dnia w Sabate jest zwykle lunch, podczas którego „zjadamy miskę fasoli”.

Jednym z jego ulubionych dań jest „typowe katalońskie danie z fasolą i brokułami”, ale lubi próbować różnych rodzajów fasoli, żeby było ciekawie.

„Na rynku Loma Linda dostępnych jest co najmniej 20 różnych rodzajów fasoli” – mówi.

Zasadniczo jego lunch zawsze składa się z „roślin strączkowych, warzyw i chleba”.

„My, mieszkańcy Morza Śródziemnego, kochamy chleb, chleb z oliwą z oliwek” – powiedziała Sabati.

Naukowcy podejrzewają, że jednym z głównych powodów, dla których dieta śródziemnomorska często kojarzy się z długim, zdrowym życiem i silnym umysłem, jest to, że zawiera dużo oliwy z oliwek, co od dawna wiąże się z lepszym zdrowiem serca i zmniejszoną częstością występowania choroby typu 2. Cukrzyca, mniej stanów zapalnych i niższa ogólna śmiertelność.

Przeczytaj także

Jestem dietetykiem i uwielbiam dietę śródziemnomorską: oto moje 7 ulubionych przepisów

Kolacja jest zwykle bardzo skromna

Sałatka to jedno z ulubionych dań profesora żywienia.

Sałatka to jedno z ulubionych dań profesora żywienia.
Geoffa Lee/Getty Images

Dla Sabate i jego żony kolacja jest zwykle sprawą drugorzędną. „Staramy się albo w ogóle nie jeść kolacji, albo jeść lekką kolację” – mówi.

Jeśli śniadanie jest wystarczająco obfite, badacz Niebieskiej Strefy zjada późny lunch, a czasami w ogóle pomija trzeci posiłek. W inne dni obiad „może sałatka i tyle”.

Sałatki liściaste są dobre dla jelit i zawierają wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A, C i K, a także dużo błonnika i magnezu.

W domu jego dieta jest zwykle wegetariańska i stosunkowo uboga w nabiał, ale kiedy wychodzi coś zjeść, Sabate nie ma nic przeciwko rybom bogatym w kwasy omega-3. Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który zwykle możemy uzyskać wyłącznie z produktów pochodzenia zwierzęcego mięso Lub jajka, produkty mleczne lub ryby. Wegetarianie i weganie mogą uzupełnić swoją dietę tabletkami lub spróbować alg.

Przeczytaj oryginalny artykuł Interesuje się handlem.

Przeczytaj także

Dieta śródziemnomorska: Nasza dietetyczka dzieli się 8 swoimi ulubionymi szybkimi i łatwymi przekąskami

READ  Dlaczego ospa była tak niebezpieczna – praktyka uzdrawiania
Continue Reading

science

Asteroida zbliżyła się do Ziemi niż do Księżyca

Published

on

Asteroida zbliżyła się do Ziemi niż do Księżyca
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Po tym jak „zabójcza planeta” minęła Ziemię, do naszej planety zbliżyła się następna asteroida, Księżyc. Ale nie było żadnego niebezpieczeństwa.

Aktualizacja z 4 lipca, godz. 17:30: Kiedy 29 czerwca asteroida 2024 MK przeleciała blisko Ziemi, należący do NASA radar Goldstone przyjrzał się bliżej i wykonał zdjęcia dużej asteroidy, która ma około 150 metrów średnicy. Została odkryta zaledwie kilka dni przed przelotem i niewiele o niej wiedziano. Teraz NASA opublikowała zdjęcia asteroidy, które wykonała, i wiele pokazało ekspertom. Na powierzchni można na przykład zobaczyć szczegóły, takie jak zagłębienia, grzbiety i głazy wielkości około dziesięciu metrów.

Asteroida wielkości 2024 MK (około 150 metrów) rzadko przelatuje blisko Ziemi.  Z tego powodu NASA przyjrzała się asteroidzie bliżej i wykonała wiele zdjęć.
Asteroida wielkości 2024 MK (około 150 metrów) rzadko przelatuje blisko Ziemi. Z tego powodu NASA przyjrzała się asteroidzie bliżej i wykonała wiele zdjęć. © NASA/JPL, Caltech

Rzadko zdarza się bliski przelot asteroidy takiej jak ta, która miała miejsce w 2024 MK, w której odległość między Ziemią a asteroidą wynosiła około 290 000 kilometrów. Według NASA zdarzają się one średnio co kilka dekad. Dlatego też Laboratorium Napędów Odrzutowych (JPL) NASA również próbowało zebrać jak najwięcej danych o obiekcie. „To była wyjątkowa okazja do zbadania właściwości fizycznych asteroidy bliskiej Ziemi i uzyskania jej szczegółowych zdjęć”. Podoba mu się to Lance Benner z JPL, który prowadził obserwację.

Przelot wpłynął na ścieżkę asteroidy: w przyszłości jedno okrążenie Słońca będzie wymagało 24 dni mniej. Według NASA nie stanowi to jednak żadnego zagrożenia dla Ziemi w przyszłości.

Asteroida 2024 MK przelatuje blisko Ziemi

Pierwszy raport z 28 czerwca 2024 r.: FRANKFURT – 30 czerwca to Światowy Dzień Asteroid i wydaje się, że niektóre z asteroid mają na celu podkreślenie wagi dnia ogłoszonego przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Ponieważ w czwartek (27 czerwca) asteroida o wielkości około 2,5 km przeleciała blisko Ziemi na wystarczająco bezpieczną odległość, kolejne niezwykłe spotkanie Ziemi z asteroidą zaplanowano na sobotę (29 czerwca).

READ  Ryzyko raka z diety: Te pokarmy należy wyeliminować
Asteroida w drodze na Ziemię.  (Ikona obrazu)
Asteroida w drodze na Ziemię. (Awatar) © IMAGO / Obrazy Pond5

W rzeczywistości asteroidy mijają Ziemię niemal codziennie, ale większość z nich jest małych i mało niebezpiecznych. Nie jest niczym niezwykłym, że asteroida wielkości kilku kilometrów zbliża się do Ziemi każdego dnia, nawet jeśli jest oddalona o zaledwie 6,6 miliona kilometrów. Asteroidy o wielkości około 1 km uważane są za „zabójców planet”, ponieważ mogą siać na Ziemi tak wielkie spustoszenie, że może to oznaczać koniec cywilizacji. Na szczęście następna asteroida, która zbliży się do Ziemi, nie należy do tej kategorii.

Asteroida 2024 MK została odkryta kilka dni przed przelotem wokół Ziemi

Są jednak inne rzeczy wyjątkowe w 2024 MK, dlatego jego przelot jest tak godnym uwagi wydarzeniem. Na przykład jest jej rozmiar: według Europejskiej Agencji Kosmicznej ESA asteroida ma wysokość od 120 do 260 metrów.

Oznacza to, że należy ona do grupy asteroid, których według informacji amerykańskiej agencji kosmicznej NASA w pobliżu Ziemi znajduje się około 25 tysięcy ich próbek. Do tej pory odkryto jedynie około czterdziestu procent tych planetoid, a 2024 MK była jeszcze do niedawna nieznana. Asteroidę odkryto dopiero 16 czerwca 2024 roku, czyli około dwa tygodnie przed zbliżeniem się do Ziemi.

Co zrobić, jeśli asteroida stanowi zagrożenie dla Ziemi?

Ponieważ asteroidy mogą stanowić zagrożenie dla Ziemi, istnieje kilka zautomatyzowanych systemów teleskopów, które stale wyszukują asteroidy. Na przykład w Europejskiej Agencji Kosmicznej istnieje system wczesnego ostrzegania. Potencjalnie niebezpieczne asteroidy są regularnie obserwowane. Lukę obserwacyjną – asteroidy, które lecą na Ziemię od strony Słońca i których nie można zobaczyć na czas – muszą wypełnić teleskopy kosmiczne.

W międzyczasie prowadzone są badania nad tak zwaną „obroną planetarną” i sprawdzane, co można zrobić w przypadku zagrożenia ze strony asteroid. Jesienią 2022 roku po raz pierwszy przeprowadzono praktyczny test: należąca do NASA sonda kosmiczna „Dart” zderzyła się z małą asteroidą „Dimorphos” i faktycznie zdołała zmienić jej kurs. Ale opracowywane są także koncepcje teoretyczne – na przykład to, czy i w jaki sposób można użyć bomb atomowych przeciwko asteroidom.

READ  Wzrost drzew: buk europejski jest zagrożony w południowej Europie, najlepiej na północy

W kosmicznych wymiarach asteroida 2024 MK „zderzy się” z Ziemią

Następnie podana jest odległość, jaką asteroida przebędzie przed Ziemią 29 czerwca o 15:46 (CEST) z prędkością około 34 000 km/h: to bardzo mała odległość. W wymiarach kosmicznych dosłownie „drapie” Ziemię, zbliżając się do niej niż jakiekolwiek inne ciało niebieskie. 2024 MK przeleci około 290 000 kilometrów nad powierzchnią Ziemi i będzie znacznie bliżej Ziemi niż Księżyc. Odległość od naszej planety wynosi średnio około 384 tysiące kilometrów.

NASA zakłada, że ​​asteroida o wielkości 140 metrów uderza w Ziemię mniej więcej co 20 000 lat. Tworzy to krater o średnicy od jednego do dwóch kilometrów, który może spowodować wiele zgonów, szczególnie na obszarach gęsto zaludnionych. Jednak w przypadku asteroidy 2024 MK nic z tego nie ma zastosowania.

Eksperci są pewni, że asteroida 2024 MK nie stanowi zagrożenia dla Ziemi

Eksperci są pewni, że pomimo niewielkiej odległości nie ma zagrożenia dla ziemi. „2024 MK odkryto zaledwie kilka dni temu. Przelot asteroidy tej wielkości tak blisko Ziemi jest zjawiskiem rzadkim, ale nie wiąże się z ryzykiem kolizji”. Potwierdzać Jest także szefem obrony przed asteroidami w Europejskiej Agencji Kosmicznej Richardem Mueselem.

Liczby zagrożenia asteroidami.
Liczby zagrożenia asteroidami. © NASA

Ponieważ asteroida znajduje się tak blisko Ziemi, można ją już dostrzec za pomocą małych teleskopów. Aby jednak tego dokonać, w punkcie położonym najbliżej miejsca obserwacji musi być ciemno. Ktoś mówi, że na półkuli południowej można obserwować asteroidę przed jej największym zbliżeniem, a na półkuli północnej lepiej ją potem obserwować. wiadomości Do Centrum Koordynacji Obiektów Blisko Ziemi Issa.

Jeśli chcesz zobaczyć asteroidę na własne oczy, bez posiadania teleskopu, masz szczęście. the Projekt wirtualnego teleskopu Chce asteroidę w kilka godzin po okrążeniu Ziemi Występuj na żywo (zaczyna się o 23:00). (niezapłacony rachunek)

Continue Reading

science

Light, Zero czy Classic Coke: co jest zdrowsze?

Published

on

Light, Zero czy Classic Coke: co jest zdrowsze?
  1. Gazeta Fulda
  2. doradca
Coca-Cola Light lub Coke Zero © Pennsylvania Pictures/IMAGO

Według Coca-Cola Deutschland GmbH, Coca-Cola Zero i Coca-Cola Light nie zawierają cukru i nie zawierają kalorii. Zawiera wiele substancji słodzących, ale czy na pewno są zdrowsze od cukru?

Niemcy – Jeśli chcesz uniknąć cukru, ale chcesz pić colę, możesz wybrać popularne bezcukrowe alternatywy Cola Light i Cola Zero. Ale te marki Coca-Coli są dla Ciebie naprawdę lepsze Zdrowe odżywianie Klasycznej Coli, która w 250 ml zawiera 27 gramów cukru i 105 kalorii Lista niezdrowych napojów Zbyt wysoka pozycja? Choć obie jasne cole na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, istnieją pewne różnice, On pisze Heidelberg24.d.

Cola light, zero czy klasyczna: co jest zdrowsze?

Każdy Niemiec wypija średnio około 42 litrów coli rocznie, mimo że napój ten to prawdziwa cukrowa bomba. Przepis na Coca-Colę to jedna z najlepiej strzeżonych tajemnic na świecie, ale wiadomo, że brązowa soda składa się z wody, kwasów węglowego i fosforowego, cukru i karmelu nadającego kolor, a także ekstraktu z orzechów coli i kofeiny. Jednak dokładny skład substancji aromatycznych pozostaje ściśle strzeżony i dlatego otoczony jest mitami.

Zero kalorii, zero cukru, ale za to pełne smaku – tak Coca-Cola reklamuje swoje produkty Light i Zero. Według Niemieckiego Towarzystwa Żywienia (DGE) te cole mają co najmniej mniej kalorii, a zatem początkowo są zdrowsze niż klasyczne coli. Jednak zawartymi w nich słodzikami również należy się cieszyć z ostrożnością i umiarem, gdyż one również mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i wagę. Co się dzieje, Jeśli codziennie pijesz colę, dowiedz się tutajS.

Różnica pomiędzy Diet Coke i Coke Zero polega głównie na ich składzie, zastosowanych słodzikach i smaku. Smak Cola Zero powinien być bliższy smakowi klasycznej coli, a Cola Light powinna mieć swój własny smak. Na początek jeszcze raz wyjaśnijmy, że Light i Zero, podobnie jak klasyczna Coca-Cola, są napojami bardzo niezdrowymi, zwłaszcza, że ​​ostatnio podejrzewano, że słodzik aspartam może powodować raka.

READ  Corona: Błędem jest ogłaszanie końca epidemii

Nie są lepsze dla organizmu niż oryginalna cola z cukrem, gdyż spożywanie zamienników cukru, takich jak aspartam, sukraloza czy acesulfam-K, może również zwiększać ryzyko chorób układu krążenia i udarów mózgu. Zawartość aspartamu w cukrze Coca-Cola Zero wynosi około 120 mg na litr (Coca-Cola Light zawiera 240 mg aspartamu na litr). Tutaj dowiesz się, jak żyć bez cukru.

Piwo bezalkoholowe jest dobrą alternatywą dla coli

Oprócz cukru cola zawiera także kofeinę i fosforany, dlatego należy ją spożywać z umiarem. Alternatywy gaszące pragnienie obejmują niesłodzone owoce, herbaty ziołowe lub koktajle owocowe sporządzone z jednej części soku owocowego i trzech części wody. Zdrową, smaczną i orzeźwiającą alternatywą jest na przykład piwo bezalkoholowe, które dzięki postępowi sztuki warzenia faktycznie smakuje dobrze.

W przeciwieństwie do napojów bezalkoholowych zawierających słodziki, one również sycą i nie powodują apetytu, jak to często bywa po wypiciu słodkich napojów. Najlepszym i najzdrowszym środkiem gaszącym pragnienie jest oczywiście woda, ale dla smaku można ją również wzbogacić świeżymi owocami. Tutaj dowiesz się, która woda jest najzdrowsza.

Czy codzienne picie Coli Zero jest złe?

Słodziki mają mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi i poziom insuliny, dlatego zwykle nie powodują apetytu na słodycze, jak to często ma miejsce po spożyciu zbyt dużej ilości cukru. Ale bądź ostrożny: ponieważ słodziki nie mogą obniżyć ani podnieść poziomu cukru we krwi, oczywiście nie powodują uczucia sytości. Z tego powodu napoje bezalkoholowe powinny stanowić wyjątek, zwłaszcza w przypadku osób z nadwagą i diabetyków, i nie powinny być postrzegane jako środki gaszące pragnienie na co dzień.

Niedawne badanie, opublikowane niedawno w BMC Public Health, wykazało, że nadmierne spożycie napojów zawierających słodziki może zwiększać ryzyko rozwoju metabolicznych chorób wątroby, takich jak stłuszczenie wątroby (MASLD). Obecne badanie opiera się na danych od ponad 2300 uczestników i doprowadzi do dalszych badań. Tutaj możesz sprawdzić, ile cukru znajduje się w dowolnym napoju.

READ  Jedzenie wyłącznie zwierząt w ramach diety mięsnej: czy jest zdrowe?

Coca-Cola promuje obecnie nowy smak Cola Zero. Wielu ciekawskich chętnie po nią sięgnie, ale sami na tym nie zyskają. Jak wykazały niedawno brytyjskie badania medyczne, nadmierne spożycie Coli Zero może negatywnie wpływać na bakterie jelitowe, a tym samym na florę jelitową ze względu na zawarte w niej substancje słodzące, takie jak aspartam. Możesz także pozbyć się nawyku picia kilku puszek Coli Zero każdego dnia Picie może stać się również rodzajem uzależnienia. (Khi)

Artykuł ten dostarcza jedynie podstawowych informacji na temat zdrowego odżywiania i nie nadaje się do samodzielnej diagnozy ani leczenia. Jeśli masz jakiekolwiek problemy zdrowotne, powinieneś skonsultować się z lekarzem.

Continue Reading

Trending