Connect with us

science

Uwaga, zagrożenie dla zdrowia! To jedzenie nie powinno znajdować się na grillu

Published

on

Szaszłyki z mięsa, sera jagnięcego i warzyw są dla wielu częścią grilla. Wybór potraw do grillowania jest ogromny. Jednak niektóre produkty mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, gdy spadną na rdzę. Pod żadnym pozorem nie należy grillować tych towarów.

Kawałek mięsaI Kiełbasa Lub banan to popularna potrawa z grilla. Często miłośnicy grillowania próbują tego, co można jeszcze w ten sposób przygotować, stając się tym samym prawdziwym doznaniem kulinarnym. Ale bądź ostrożny! W niektórych produktach powstają substancje uważane za rakotwórcze.

Kiełbasa Wiedeńska Tabu na grillu

Są zarówno utwardzone, jak i dymne Mięso Nie musi być grillowane. Ponieważ kiełbasa wiedeńska, wieprzowinaKassler i wiele innych produktów mięsnych zawiera sole przetwórcze azotynów. Ze względu na wysokie temperatury z białkami mięsa mogą tworzyć się czynniki rakotwórcze, takie jak nitrozoaminy. Ryzyka Rak okrężnicy lub Rak przełyku Zwiększać.

Do produktów mięsnych, które nie są dozwolone do pieczenia, należą:

  • Bookorst
  • Kiełbasa Mięsna
  • Kassler
  • Pieczeń mięsna
  • Wieprzowina (wieprzowina gotowana, wieprzowina surowa, szynka), boczek
  • Kiełbasa Wiedeńska

Jednak sole azotynowe nie zawsze są wyraźnie oznaczone na opakowaniu. Jest również ukryty za nazwami takimi jak „sól kuchenna (jodowana) … środek konserwujący E250”.

Jeśli chodzi o wyroby wędliniarskie do grillowania, należy używać produktów jednoznacznie sklasyfikowanych jako kiełbasa smażona lub pieczona. Nie zawiera soli przetwórczych i można go gotować na ruszcie.

Marynowane mięso Nie umieszczaj go bezpośrednio na ruszcie

Należy również zachować ostrożność w przypadku potraw z przyprawami. Jak kapie Napar Albo to Tłuszcz W węglach mogą również pojawiać się substancje niebezpieczne dla zdrowia – np. Benzopiryny, które są substancjami rakotwórczymi. Chociaż te niebezpieczne substancje nie są wchłaniane z pożywieniem, są wdychane wraz z dymem. Ten sam efekt ma miejsce w przypadku Pytający Na grillu elektrycznym, gdy tylko tłuszcz kapie na elementy grzejne.

READ  Ogromna asteroida zbliża się do Ziemi - nawet amatorzy mogą ją zobaczyć przez teleskop

Grilluj mięso, ser i owce warzywaMarynowane lub marynowane tylko w jednej misce Aluminium. Zapobiega to kapaniu tłuszczu i przypraw do żaru i unoszeniu się toksycznego dymu – a także ułatwia późniejsze czyszczenie grilla.

Kwaśne lub słone potrawy

Jednak nie wszystkie przyprawione potrawy można gotować na aluminiowym talerzu. Na przykład, jeśli twoja marynata zawiera kwas lub marynaty w solance, aluminium jest tematem tabu. Pod wpływem wyższych temperatur kwasy i sole reagują z metalem lekkim i uwalniają jony glinu. Substancje te są bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a następnie trafiają do organizmu wraz z pożywieniem.

połóż je VitaI Pomidory, Salzheringe, Ananas A jabłek nie ma na aluminiowej patelni na grillu. Alternatywnie, przygotuj je na specjalnej patelni grillowej, misce ze stali nierdzewnej lub alternatywnie użyj następujących potraw:

  • Bakłażan
  • Grzyby
  • Koper włoski
  • Ziemniak
  • Miskolbin
  • czerwona papryka
  • szparag
  • Cebule

ghee Szkodliwe dla zdrowia

Kukurydza w kolbie uwielbia wylądować na grillu jako zdrowa alternatywa dla zwykłych produktów mięsnych – zwłaszcza gdy się rozmraża ghee Lub możesz podać masło ziołowe. Aby przekąska pozostała zdrowa, należy zwrócić uwagę na prawidłową kolejność przyrządzania. Oznacza to: nie smaruj kolby masłem przed upieczeniem. Powód: niektóre kwasy tłuszczowe w maśle są bardzo wrażliwe na ciepło. W bardzo wysokich temperaturach może utleniać się i tworzyć czynniki rakotwórcze. Ponadto nawet w przypadku kukurydzy, która jest już posmarowana masłem na grillu, tłuszcz może wpaść do żaru i stworzyć toksyczny dym. Po grillowaniu najlepiej posmarować gorącą kukurydzę masłem.

Chcąc ułożyć warzywa na ruszcie już natłuszczone, aby pozostały miękkie, lepiej użyć olejów żaroodpornych, jak np. Oliwa z oliwek lub Olej rzepakowy. Oleje te możesz również wykorzystać do innych warzyw, a także grillowanych mięs i ryb.

Uwaga
Nie używaj olejów tłoczonych na zimno do smarowania potraw na grillu.

READ  Corona w SH: osiem miast i prowincji obecnie o współczynniku zapadalności wynoszącym jeden | NDR.de - Aktualności - Szlezwik-Holsztyn

Miękkie mięso Często staje się twarda, a nie delikatna

Chude mięso, takie jak dziczyzna lub cielęcina, nie nadaje się do grillowania. Zawiera mało tłuszczu, dzięki czemu jest twardy i łatwo wysycha.

Jeśli jesteś Alternatywy Jeśli szukasz parówek i kiełbasek, najlepiej użyć kawałków mięsa lekko usypanych tłuszczem.

Możesz na przykład upiec

  • Indyk / kurczak
    Potenstik
    Filet z piersi indyka
    Uda z indyka
  • Muszla
    Steki
    Rumsztyk wołowy
    Antrykot
    Pieczeń wołowa
    Oko żebra
  • świnia
    Kawałek wieprzowiny
    Stek z karkówki
    Polędwiczki wieprzowe
    Wytnij żebra
    Sekret
    Kawałki
  • L
    Kotlety jagnięce
    Płakać
    Lamcule
    Łosoś jagnięcy

Wskazówka
Po upieczeniu tłuszcz można pokroić. Dzięki temu danie jest bardziej strawne i ma mniej kalorii.

Aby mięso było soczyste i nie przypalone, jeśli jest grillowane przez długi czas, należy je na czas wyjąć z lodówki. Zwykle wystarcza 30 minut wcześniej.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

NASA zastanawia się nad sztucznym kraterem uderzeniowym na Księżycu

Published

on

Czas czytania: ok. 2 Minuty

Nowy krater podwójny na Księżycu dodaje więcej tajemnic do obiektu, który zderzył się tutaj 4 marca 2022 r., ale nie został zajęty przez żaden naród kosmiczny.
Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

Greenbelt (USA) – 4 marca 2022 r. na Księżyc uderzył „fragment rakiety”, którego misji do dziś nikt nie zna i którego posiadania odmawiają wszystkie znane narody podróżujące w kosmos. Teraz Lunar Reconnaissance Orbiter NASA odkrył krater uderzeniowy tajemniczego obiektu – co jest jeszcze bardziej zaskakujące.

„Zaskakujące jest to, że nie jest to tylko jedna dziura, ale dwie dziury” – wyjaśnia Komunikat prasowy z NASA Goddard Space Flight Center. Krater wschodni o średnicy 18 metrów przykrywa krater zachodni o wysokości około 16 metrów.

Szczegółowe powiększenie podwójnego otworu.  Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

Szczegółowe powiększenie podwójnego otworu.
Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

moja wiedza
„Rakieta” została odkryta w połowie lutego 2022 r., a jej dalszą trajektorię do uderzenia 4 marca 2022 r. można szybko dokładnie przewidzieć. Po raz pierwszy można było oczekiwać nieplanowanego uderzenia w naszego satelitę. Chociaż początkowo podejrzewano wystrzelenie rakiety SpaceX Elona Muska, astronom Bill Gray poprawił to założenie niedługo później i wyjaśnił, że jest to silnik wspomagający dla chińskiej misji księżycowej „Chang’e5-T1”. Jedyny problem z tą interpretacją: Chińska Agencja Kosmiczna również zaprzeczyła, że ​​​​powiedziano o rakiecie i wyjaśniła na konferencji prasowej 21 lutego 2022 roku, że górny stopień rakiety całkowicie spłonął w atmosferze tuż po wystrzeleniu.

Eksperci nie tylko nie spodziewali się podwójnego krateru, ale także wykazali, że „część rakietowa” musiała być na końcu dość masywna. „Zazwyczaj zużyta masa rakiety jest skoncentrowana na końcu silnika, ponieważ reszta rakiety to w większości teraz pusty zbiornik paliwa” – powiedział NASA. „Ale ponieważ pochodzenie tej struktury rakiety nie jest jeszcze znane, podwójny krater może stanowić wskazówkę dotyczącą pochodzenia obiektu”.

READ  Paraliż twarzy po szczepieniu koronowym: Zgłoszone przypadki porażenia twarzy

www. Grenzwissenschaft-aktuell.de
+ tutaj Możesz to zrobić Bezpłatny codzienny newsletter GreWi prośba +

W rzeczywistości podwójny krater utworzony przez znane części rakiety nie jest jeszcze znany. Na przykład cztery kratery wykonane przez jednostki SIV-B misji Apollo 13, 14, 15 i 17 były dość masywne (patrz następny rysunek) i, co nie mniej ważne, były znacznie większe i miały średnicę około 35 metrów.

Kratery uderzeniowe jednostek Apollo 13, 14, 15 i 17 SIV-B | Prawa autorskie: NASA

Kratery uderzeniowe jednostek SIV-B na Apollo 13, 14, 15 i 17.
Prawa autorskie: NASA

Cokolwiek uderzyło w księżyc, pozostawiło podwójny krater, którego kształt pozostaje tajemnicą.

Inne wiadomości na ten temat
Aktualizacja: W ten sposób skała staje się „Domem Księżyca” – i na odwrót 7 stycznia 2022
Księżycowa tajemnica rozwiązana: chiński „księżycowy dom” skurczył się do „królika” 7 stycznia 2021
Chiński moduł księżycowy do zbadania „tajemniczej chaty” po drugiej stronie księżyca 5 grudnia 2021
„Wizja statku kosmicznego” — dlaczego powinniśmy szukać rozproszeń 6 lutego 2019

źródło wyszukiwania: NASAA Chińskie Ministerstwo Spraw ZagranicznychA Projekt Pluton

© Grenzwissenschaft-aktuell.de

Continue Reading

science

„Niepokojące” pokarmy: badania ostrzegają – 5 może prowadzić do demencji

Published

on

Dla wielu z nas jedna rzecz jest szczególnie ważna, jeśli chodzi o jedzenie: powinno być szybkie, wygodne i smaczne. żywność wysoko przetworzona Dokładnie tak postępowało w życiu codziennym. Można go przygotować w międzyczasie iw krótkim czasie i zapewnić uczucie sytości, przynajmniej na krótki czas. Nie wiadomo, czy są w dobrym zdrowiu. Fakt, że oprócz nadwagi może również prowadzić do demencji, jest nowym odkryciem naukowym.

Uważaj na wysoko przetworzoną żywność? Tak mówią badania

Naukowcy z Ohio State University odkryli możliwy związek między wysoko przetworzoną żywnością a rozwojem utraty pamięci i demencji w eksperymentach na myszach. Według 2021 opublikowanych w Brain, Behavior and Immunity nauka Zwierzęta podzielono na dwie grupy – małą i dużą – i karmiono odpowiednią karmą.

Po czterech tygodniach starsze myszy nie przeszły zestawu testów poznawczych. Wykazali częściową utratę pamięci. Nie pamiętali, gdzie przed chwilą byli, lub zapomnieli o oznakach strachu w obliczu niebezpieczeństwa. Ktoś powiedział, że takich reakcji nie można zaobserwować w małej grupie myszy preparaty Uniwersytet.

Wysoko przetworzona żywność użyta w badaniu obejmowała żywność często przeznaczoną do długoterminowego przechowywania żywności:

  • Czipsy
  • Inne przekąski
  • Mrożony makaron błyskawiczny
  • mrożona pizza
  • Pyszne produkty mięsne z konserwantami

Badacz klasyfikuje efekty jako „niepokojące”.

Ruth Barrientos, profesor nadzwyczajny psychiatrii i zdrowia behawioralnego oraz jedna z głównych autorek badania, wyjaśnia powagę obecnych ustaleń:

„Fakt, że tak szybko obserwujemy te efekty, jest nieco niepokojący. Odkrycia sugerują, że spożywanie przetworzonej żywności może prowadzić do znacznych i nagłych deficytów pamięci – a wraz z wiekiem gwałtowny spadek pamięci jest bardziej prawdopodobny, aby przekształcić się w chorobę neurodegeneracyjną, taką jak jak choroba Alzheimera”.

Ruth Barrientos, adiunkt psychiatrii i zdrowia behawioralnego (Wydział Medycyny Behawioralnej, Uniwersytet Stanowy Ohio)

Według badań zapobieganie jest nadal możliwe

Jak naukowcy odkryli w tym samym czasie w swoich badaniach, obserwowane efekty można osłabić poprzez dodanie kwasu tłuszczowego omega-3 DHA. To zapobiegłoby utracie pamięci i prawie całkowicie zmniejszyłoby towarzyszące efekty zapalne. W związku z tym zalecenie Barrientos dotyczące działania to:

„(…) Być może możemy ograniczyć w naszej diecie przetworzoną żywność i zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 DHA, zapobiegając w ten sposób lub spowalniając ten proces.”

Ruth Barrientos, adiunkt psychiatrii i zdrowia behawioralnego (Wydział Medycyny Behawioralnej, Uniwersytet Stanowy Ohio)

Co to jest żywność wysoko przetworzona?

Żywność wysoko przetworzona często zawiera znacznie więcej składników i może być spożywana bezpośrednio z podgrzewaniem lub bez. Ponadto w produktach znajduje się wiele dodatków, takich jak aromaty, barwniki i konserwanty. Niektóre z tych pierwiastków, takie jak azotyn sodu (E250) z przetworzonych kiełbas, mogą tworzyć substancje rakotwórcze w organizmie.

READ  Dlaczego testy koronawirusowe mogą pozostać pozytywne po COVID-19 przez tak długi czas - praktyka lecznicza

Ogólnie rzecz biorąc, przetworzona żywność powinna być spożywana w rozsądnych ilościach. Ich gęstość odżywcza jest zwykle bardzo niska, a zawartość kalorii jest często bardzo wysoka. Jest też dużo tłuszczu, węglowodanów, soli i cukru. Dostarczają mało białka i błonnika nasyconego. Brak regularnych ćwiczeń w tym samym czasie może prowadzić do przybierania na wadze i otyłości, jak np. Eatsmarter wspomniany.

Źródła: Brain, Behavior and Immune: „Dieta DHA zapobiega upośledzeniu funkcji poznawczych i ekspresji genów zapalnych u starszych samców szczurów karmionych dietą bogatą w rafinowane węglowodany”, Ohio State University, Whitesmarter.

Wojna szaleje na Ukrainie od 24 lutego 2022 roku. tutaj Czy możesz pomóc osobom dotkniętym chorobą?

Chcesz przeczytać od nas więcej? Śledź nas w Google News.


Continue Reading

science

Badanie: „Stara infekcja” prawie nie chroni przed nowymi wariantami Corona

Published

on

cWedług nowego badania pacjenci Orona, którzy wiosną zostali zakażeni wariantami wirusa omicron BA.1 lub BA.2 nie wykazali znaczącego wzrostu ochrony przed zakażeniem w porównaniu z obecnie dominującym wariantem BA.5.

Naukowcy z Niemieckiego Ośrodka Naczelnych w Getyndze wraz z kolegami z Hannover Medical School i Friedrich-Alexander University w Erlangen-Nuremberg wykazali, że przeciwciała nabyte w „starych infekcjach” wskazują słabo lub wcale na infekcję BA.4. Centrum Piątek blokuje BA.5. Tak więc BA.4 i BA.5 nazywane są wariantami ucieczki immunologicznej.

Przeczytaj także

Warianty patogenów powstają, ponieważ wirusy popełniają błędy podczas reprodukcji. Błędy te prowadzą do mutacji, które zmieniają białka wirusowe, w tym kolce białek powierzchniowych, które są głównym celem odpowiedzi przeciwciał.

Jeśli te mutacje skutkują słabym wiązaniem przeciwciał z białkiem wypustkowym, warianty te mogą również rozprzestrzenić się na populacje, które zostały już immunizowane w wyniku szczepienia lub szczepienia i wcześniejszej infekcji.

Przeczytaj także

Pediatra Jacob Musk obecnie leczy kilku pacjentów, którzy mieli wariant omikronowy

READ  Corona w SH: osiem miast i prowincji obecnie o współczynniku zapadalności wynoszącym jeden | NDR.de - Aktualności - Szlezwik-Holsztyn
Continue Reading

Trending