Szaszłyki z mięsa, sera jagnięcego i warzyw są dla wielu częścią grilla. Wybór potraw do grillowania jest ogromny. Jednak niektóre produkty mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, gdy spadną na rdzę. Pod żadnym pozorem nie należy grillować tych towarów.
Kawałek mięsaI Kiełbasa Lub banan to popularna potrawa z grilla. Często miłośnicy grillowania próbują tego, co można jeszcze w ten sposób przygotować, stając się tym samym prawdziwym doznaniem kulinarnym. Ale bądź ostrożny! W niektórych produktach powstają substancje uważane za rakotwórcze.
Kiełbasa Wiedeńska Tabu na grillu
Są zarówno utwardzone, jak i dymne Mięso Nie musi być grillowane. Ponieważ kiełbasa wiedeńska, wieprzowinaKassler i wiele innych produktów mięsnych zawiera sole przetwórcze azotynów. Ze względu na wysokie temperatury z białkami mięsa mogą tworzyć się czynniki rakotwórcze, takie jak nitrozoaminy. Ryzyka Rak okrężnicy lub Rak przełyku Zwiększać.
Do produktów mięsnych, które nie są dozwolone do pieczenia, należą:
- Bookorst
- Kiełbasa Mięsna
- Kassler
- Pieczeń mięsna
- Wieprzowina (wieprzowina gotowana, wieprzowina surowa, szynka), boczek
- Kiełbasa Wiedeńska
Jednak sole azotynowe nie zawsze są wyraźnie oznaczone na opakowaniu. Jest również ukryty za nazwami takimi jak „sól kuchenna (jodowana) … środek konserwujący E250”.
Jeśli chodzi o wyroby wędliniarskie do grillowania, należy używać produktów jednoznacznie sklasyfikowanych jako kiełbasa smażona lub pieczona. Nie zawiera soli przetwórczych i można go gotować na ruszcie.
Marynowane mięso Nie umieszczaj go bezpośrednio na ruszcie
Należy również zachować ostrożność w przypadku potraw z przyprawami. Jak kapie Napar Albo to Tłuszcz W węglach mogą również pojawiać się substancje niebezpieczne dla zdrowia – np. Benzopiryny, które są substancjami rakotwórczymi. Chociaż te niebezpieczne substancje nie są wchłaniane z pożywieniem, są wdychane wraz z dymem. Ten sam efekt ma miejsce w przypadku Pytający Na grillu elektrycznym, gdy tylko tłuszcz kapie na elementy grzejne.
Grilluj mięso, ser i owce warzywaMarynowane lub marynowane tylko w jednej misce Aluminium. Zapobiega to kapaniu tłuszczu i przypraw do żaru i unoszeniu się toksycznego dymu – a także ułatwia późniejsze czyszczenie grilla.
Kwaśne lub słone potrawy
Jednak nie wszystkie przyprawione potrawy można gotować na aluminiowym talerzu. Na przykład, jeśli twoja marynata zawiera kwas lub marynaty w solance, aluminium jest tematem tabu. Pod wpływem wyższych temperatur kwasy i sole reagują z metalem lekkim i uwalniają jony glinu. Substancje te są bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a następnie trafiają do organizmu wraz z pożywieniem.
połóż je VitaI Pomidory, Salzheringe, Ananas A jabłek nie ma na aluminiowej patelni na grillu. Alternatywnie, przygotuj je na specjalnej patelni grillowej, misce ze stali nierdzewnej lub alternatywnie użyj następujących potraw:
- Bakłażan
- Grzyby
- Koper włoski
- Ziemniak
- Miskolbin
- czerwona papryka
- szparag
- Cebule
ghee Szkodliwe dla zdrowia
Kukurydza w kolbie uwielbia wylądować na grillu jako zdrowa alternatywa dla zwykłych produktów mięsnych – zwłaszcza gdy się rozmraża ghee Lub możesz podać masło ziołowe. Aby przekąska pozostała zdrowa, należy zwrócić uwagę na prawidłową kolejność przyrządzania. Oznacza to: nie smaruj kolby masłem przed upieczeniem. Powód: niektóre kwasy tłuszczowe w maśle są bardzo wrażliwe na ciepło. W bardzo wysokich temperaturach może utleniać się i tworzyć czynniki rakotwórcze. Ponadto nawet w przypadku kukurydzy, która jest już posmarowana masłem na grillu, tłuszcz może wpaść do żaru i stworzyć toksyczny dym. Po grillowaniu najlepiej posmarować gorącą kukurydzę masłem.
Chcąc ułożyć warzywa na ruszcie już natłuszczone, aby pozostały miękkie, lepiej użyć olejów żaroodpornych, jak np. Oliwa z oliwek lub Olej rzepakowy. Oleje te możesz również wykorzystać do innych warzyw, a także grillowanych mięs i ryb.
Uwaga
Nie używaj olejów tłoczonych na zimno do smarowania potraw na grillu.
Miękkie mięso Często staje się twarda, a nie delikatna
Chude mięso, takie jak dziczyzna lub cielęcina, nie nadaje się do grillowania. Zawiera mało tłuszczu, dzięki czemu jest twardy i łatwo wysycha.
Jeśli jesteś Alternatywy Jeśli szukasz parówek i kiełbasek, najlepiej użyć kawałków mięsa lekko usypanych tłuszczem.
Możesz na przykład upiec
- Indyk / kurczak
Potenstik
Filet z piersi indyka
Uda z indyka - Muszla
Steki
Rumsztyk wołowy
Antrykot
Pieczeń wołowa
Oko żebra - świnia
Kawałek wieprzowiny
Stek z karkówki
Polędwiczki wieprzowe
Wytnij żebra
Sekret
Kawałki - L
Kotlety jagnięce
Płakać
Lamcule
Łosoś jagnięcy
Wskazówka
Po upieczeniu tłuszcz można pokroić. Dzięki temu danie jest bardziej strawne i ma mniej kalorii.
Aby mięso było soczyste i nie przypalone, jeśli jest grillowane przez długi czas, należy je na czas wyjąć z lodówki. Zwykle wystarcza 30 minut wcześniej.