Connect with us

science

Utrata zapachu w COVID-19: przyczyna została zidentyfikowana – praktyka lecznicza

Published

on

Rozszyfrowane są krótko- i długoterminowe mechanizmy utraty węchu w COVID-19

Jednym z najczęściej zgłaszanych objawów COVID-19 jest utrata węchu lub utrata węchu. Jednak pozostaje niejasne, jakie mechanizmy wykorzystuje wirus SARS-CoV-2, aby spowodować utratę węchu. Zostało to zilustrowane w bieżącym badaniu.

Naukowcy z Instytutu Pasteura, Narodowego Centrum Badań Naukowych, Uniwersytetu Paryskiego i Sieci Szpitali Ogólnych w Paryżu (AP-HP) zbadali mechanizmy, które mogą prowadzić do krótko- i długoterminowej utraty węchu w SARS-CoV – 2. Głównymi przyczynami są uporczywe stany zapalne nabłonka i węchowego układu nerwowego. Wyniki odpowiednich badań zostały opublikowane w czasopiśmie.Nauki medycyny przejściowej„Został wydany

Wiele osób odczuwa objawy spoza układu oddechowego

Chociaż COVID-19, wywoływany przez wirusa SARS-CoV-2, jest przede wszystkim chorobą układu oddechowego, u wielu zakażonych wirusem występują objawy spoza układu oddechowego. Obejmuje to nagłą utratę węchu u ludzi. Jednak dokładny powód tego pozostawał niejasny.

Na przykład podejrzewano, że tymczasowy obrzęk szczelin węchowych blokuje przepływ powietrza, które przenosi cząsteczki zapachu do neuronów węchowych (znany zatkany nos, który występuje z przeziębieniem), powodując utratę zmysłu węchu. On tłumaczy.

Przeanalizowano mechanizmy utraty węchu związane z COVID-19

W obecnym badaniu zespół badawczy przeanalizował teraz przyczyny utraty węchu związane z COVID-19 na podstawie skanów pacjentów z COVID-19 i testów uzupełniających na modelu zwierzęcym. W związku z tym SARS-CoV-2 infekuje neurony czuciowe i powoduje zapalenie nabłonka i węchowego układu nerwowego. Ponadto u osób z długotrwałym brakiem węchu można wykryć przetrwałe zapalenie nabłonka i węchowego układu nerwowego, a także uporczywą obecność wirusa w nabłonku węchowym.

Ponadto w kontekście zakażenia SARS-CoV-2 z anosmią związana jest chronologia następujących punktów:

  1. Rzęski przenoszone przez neurony czuciowe są tracone. Te rzęski umożliwiają neuronom czuciowym odbieranie cząstek węchowych;
  2. Rozprzestrzenianie się wirusa w neuronach czuciowych.
  3. Zakłócenie integralności nabłonka węchowego (narządu zmysłów), związane z apoptozą (śmiercią komórki);
  4. Wirus rozprzestrzenia się w opuszce węchowej, która jest pierwszą mózgową stacją przekaźnikową w układzie węchowym;
  5. Zapalenie i wirusowe RNA w różnych obszarach mózgu.
READ  Stłuszczenie wątroby pomimo zdrowej diety? Naukowcy dokonali zaskakującego odkrycia

„Zaobserwowaliśmy, że SARS-CoV-2 nie tylko infekuje neurony czuciowe, ale także wpływa na nerw węchowy i ośrodki nerwów węchowych w mózgu” – wyjaśnia Pierre-Marie Lido z Instytutu Pasteura.

Mark dodał: „Zgodnie z naszymi wynikami utrata węchu w COVID-19 może utrzymywać się przez kilka miesięcy u niektórych pacjentów, a utrzymywanie się objawów klinicznych można przypisać przetrwałemu wirusowi i węchowemu zapaleniu śluzówki”. Lecuit, Kierownik Zakładu Biologii Infekcji w Instytucie Pasteura.

Brama do mózgu

Ponadto ważnym odkryciem badania jest to, że uszkodzenie neuronów węchowych może stanowić bramę dla wirusów do mózgu, co jest również możliwym wyjaśnieniem, dlaczego niektórzy chorzy mają problemy psychologiczne (zaburzenia lękowe i depresyjne) oraz dolegliwości neurologiczne. (Upośledzenie funkcji poznawczych, podatność na choroby neurodegeneracyjne).

Wpływ na test

Innym nieoczekiwanym odkryciem badania było to, że „wymazy z nosogardła przy użyciu standardowego RT-qPCR mogą być negatywne, nawet jeśli wirus jest nadal obecny w tylnej części jamy nosowej, w nabłonku węchowym”, zgodnie z raportem zespołu badawczego. Należy to wziąć pod uwagę podczas badania osób z anoreksją. (fp)

Informacje o autorze i źródle

Ten tekst jest zgodny z wymogami specjalistycznej literatury medycznej, wytycznymi medycznymi i aktualnymi badaniami oraz został zbadany przez lekarzy.

Nadmuchany:

  • Gilherme Dias de Milo, Françoise Lazarini, Sylvain Levallois, Charlotte Outfour, Vincent Michel, Florence Larousse, Benjamin Ferrillaud, Caroline Aparicio, Sebastian Wagner, Gilles Giusi, Laurien Querguat, Etienne Cornobis, Flora Donati, Thomas Yucelaire Emmanuel Rose, Dominique Salmue, Mark Liquette, Pierre-Marie Lido: Utrata węchu związana z COVID-19 jest związana z przetrwaniem wirusa, zapaleniem ludzkiego nabłonka węchowego i infekcją mózgu u chomików. W: Science Translational Medicine (veröffentlicht 03.05.2021), sciencemag.org
  • Instytut Pasteura: COVID-19: Odkrywanie mechanizmów anosmii w perspektywie krótko- i długoterminowej (veröffentlicht 12.05.2021), Pasteur

ważna uwaga:
Ten artykuł ma jedynie charakter ogólny i nie powinien być używany do autodiagnozy lub samoleczenia. Nie może zastąpić wizyty u lekarza.

READ  Czy zimne wirusy chronią przed koronawirusem?
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

NASA zastanawia się nad sztucznym kraterem uderzeniowym na Księżycu

Published

on

Czas czytania: ok. 2 Minuty

Nowy krater podwójny na Księżycu dodaje więcej tajemnic do obiektu, który zderzył się tutaj 4 marca 2022 r., ale nie został zajęty przez żaden naród kosmiczny.
Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

Greenbelt (USA) – 4 marca 2022 r. na Księżyc uderzył „fragment rakiety”, którego misji do dziś nikt nie zna i którego posiadania odmawiają wszystkie znane narody podróżujące w kosmos. Teraz Lunar Reconnaissance Orbiter NASA odkrył krater uderzeniowy tajemniczego obiektu – co jest jeszcze bardziej zaskakujące.

„Zaskakujące jest to, że nie jest to tylko jedna dziura, ale dwie dziury” – wyjaśnia Komunikat prasowy z NASA Goddard Space Flight Center. Krater wschodni o średnicy 18 metrów przykrywa krater zachodni o wysokości około 16 metrów.

Szczegółowe powiększenie podwójnego otworu.  Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

Szczegółowe powiększenie podwójnego otworu.
Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

moja wiedza
„Rakieta” została odkryta w połowie lutego 2022 r., a jej dalszą trajektorię do uderzenia 4 marca 2022 r. można szybko dokładnie przewidzieć. Po raz pierwszy można było oczekiwać nieplanowanego uderzenia w naszego satelitę. Chociaż początkowo podejrzewano wystrzelenie rakiety SpaceX Elona Muska, astronom Bill Gray poprawił to założenie niedługo później i wyjaśnił, że jest to silnik wspomagający dla chińskiej misji księżycowej „Chang’e5-T1”. Jedyny problem z tą interpretacją: Chińska Agencja Kosmiczna również zaprzeczyła, że ​​​​powiedziano o rakiecie i wyjaśniła na konferencji prasowej 21 lutego 2022 roku, że górny stopień rakiety całkowicie spłonął w atmosferze tuż po wystrzeleniu.

Eksperci nie tylko nie spodziewali się podwójnego krateru, ale także wykazali, że „część rakietowa” musiała być na końcu dość masywna. „Zazwyczaj zużyta masa rakiety jest skoncentrowana na końcu silnika, ponieważ reszta rakiety to w większości teraz pusty zbiornik paliwa” – powiedział NASA. „Ale ponieważ pochodzenie tej struktury rakiety nie jest jeszcze znane, podwójny krater może stanowić wskazówkę dotyczącą pochodzenia obiektu”.

READ  5 najważniejszych pytań dotyczących szczepionki przeciw grypie

www. Grenzwissenschaft-aktuell.de
+ tutaj Możesz to zrobić Bezpłatny codzienny newsletter GreWi prośba +

W rzeczywistości podwójny krater utworzony przez znane części rakiety nie jest jeszcze znany. Na przykład cztery kratery wykonane przez jednostki SIV-B misji Apollo 13, 14, 15 i 17 były dość masywne (patrz następny rysunek) i, co nie mniej ważne, były znacznie większe i miały średnicę około 35 metrów.

Kratery uderzeniowe jednostek Apollo 13, 14, 15 i 17 SIV-B | Prawa autorskie: NASA

Kratery uderzeniowe jednostek SIV-B na Apollo 13, 14, 15 i 17.
Prawa autorskie: NASA

Cokolwiek uderzyło w księżyc, pozostawiło podwójny krater, którego kształt pozostaje tajemnicą.

Inne wiadomości na ten temat
Aktualizacja: W ten sposób skała staje się „Domem Księżyca” – i na odwrót 7 stycznia 2022
Księżycowa tajemnica rozwiązana: chiński „księżycowy dom” skurczył się do „królika” 7 stycznia 2021
Chiński moduł księżycowy do zbadania „tajemniczej chaty” po drugiej stronie księżyca 5 grudnia 2021
„Wizja statku kosmicznego” — dlaczego powinniśmy szukać rozproszeń 6 lutego 2019

źródło wyszukiwania: NASAA Chińskie Ministerstwo Spraw ZagranicznychA Projekt Pluton

© Grenzwissenschaft-aktuell.de

Continue Reading

science

„Niepokojące” pokarmy: badania ostrzegają – 5 może prowadzić do demencji

Published

on

Dla wielu z nas jedna rzecz jest szczególnie ważna, jeśli chodzi o jedzenie: powinno być szybkie, wygodne i smaczne. żywność wysoko przetworzona Dokładnie tak postępowało w życiu codziennym. Można go przygotować w międzyczasie iw krótkim czasie i zapewnić uczucie sytości, przynajmniej na krótki czas. Nie wiadomo, czy są w dobrym zdrowiu. Fakt, że oprócz nadwagi może również prowadzić do demencji, jest nowym odkryciem naukowym.

Uważaj na wysoko przetworzoną żywność? Tak mówią badania

Naukowcy z Ohio State University odkryli możliwy związek między wysoko przetworzoną żywnością a rozwojem utraty pamięci i demencji w eksperymentach na myszach. Według 2021 opublikowanych w Brain, Behavior and Immunity nauka Zwierzęta podzielono na dwie grupy – małą i dużą – i karmiono odpowiednią karmą.

Po czterech tygodniach starsze myszy nie przeszły zestawu testów poznawczych. Wykazali częściową utratę pamięci. Nie pamiętali, gdzie przed chwilą byli, lub zapomnieli o oznakach strachu w obliczu niebezpieczeństwa. Ktoś powiedział, że takich reakcji nie można zaobserwować w małej grupie myszy preparaty Uniwersytet.

Wysoko przetworzona żywność użyta w badaniu obejmowała żywność często przeznaczoną do długoterminowego przechowywania żywności:

  • Czipsy
  • Inne przekąski
  • Mrożony makaron błyskawiczny
  • mrożona pizza
  • Pyszne produkty mięsne z konserwantami

Badacz klasyfikuje efekty jako „niepokojące”.

Ruth Barrientos, profesor nadzwyczajny psychiatrii i zdrowia behawioralnego oraz jedna z głównych autorek badania, wyjaśnia powagę obecnych ustaleń:

„Fakt, że tak szybko obserwujemy te efekty, jest nieco niepokojący. Odkrycia sugerują, że spożywanie przetworzonej żywności może prowadzić do znacznych i nagłych deficytów pamięci – a wraz z wiekiem gwałtowny spadek pamięci jest bardziej prawdopodobny, aby przekształcić się w chorobę neurodegeneracyjną, taką jak jak choroba Alzheimera”.

Ruth Barrientos, adiunkt psychiatrii i zdrowia behawioralnego (Wydział Medycyny Behawioralnej, Uniwersytet Stanowy Ohio)

Według badań zapobieganie jest nadal możliwe

Jak naukowcy odkryli w tym samym czasie w swoich badaniach, obserwowane efekty można osłabić poprzez dodanie kwasu tłuszczowego omega-3 DHA. To zapobiegłoby utracie pamięci i prawie całkowicie zmniejszyłoby towarzyszące efekty zapalne. W związku z tym zalecenie Barrientos dotyczące działania to:

„(…) Być może możemy ograniczyć w naszej diecie przetworzoną żywność i zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 DHA, zapobiegając w ten sposób lub spowalniając ten proces.”

Ruth Barrientos, adiunkt psychiatrii i zdrowia behawioralnego (Wydział Medycyny Behawioralnej, Uniwersytet Stanowy Ohio)

Co to jest żywność wysoko przetworzona?

Żywność wysoko przetworzona często zawiera znacznie więcej składników i może być spożywana bezpośrednio z podgrzewaniem lub bez. Ponadto w produktach znajduje się wiele dodatków, takich jak aromaty, barwniki i konserwanty. Niektóre z tych pierwiastków, takie jak azotyn sodu (E250) z przetworzonych kiełbas, mogą tworzyć substancje rakotwórcze w organizmie.

READ  Ostrzeżenie o arbowirusach: Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega przed śmiertelnymi wirusami! Czy ludzkość stoi w obliczu kolejnej pandemii śmierci?

Ogólnie rzecz biorąc, przetworzona żywność powinna być spożywana w rozsądnych ilościach. Ich gęstość odżywcza jest zwykle bardzo niska, a zawartość kalorii jest często bardzo wysoka. Jest też dużo tłuszczu, węglowodanów, soli i cukru. Dostarczają mało białka i błonnika nasyconego. Brak regularnych ćwiczeń w tym samym czasie może prowadzić do przybierania na wadze i otyłości, jak np. Eatsmarter wspomniany.

Źródła: Brain, Behavior and Immune: „Dieta DHA zapobiega upośledzeniu funkcji poznawczych i ekspresji genów zapalnych u starszych samców szczurów karmionych dietą bogatą w rafinowane węglowodany”, Ohio State University, Whitesmarter.

Wojna szaleje na Ukrainie od 24 lutego 2022 roku. tutaj Czy możesz pomóc osobom dotkniętym chorobą?

Chcesz przeczytać od nas więcej? Śledź nas w Google News.


Continue Reading

science

Badanie: „Stara infekcja” prawie nie chroni przed nowymi wariantami Corona

Published

on

cWedług nowego badania pacjenci Orona, którzy wiosną zostali zakażeni wariantami wirusa omicron BA.1 lub BA.2 nie wykazali znaczącego wzrostu ochrony przed zakażeniem w porównaniu z obecnie dominującym wariantem BA.5.

Naukowcy z Niemieckiego Ośrodka Naczelnych w Getyndze wraz z kolegami z Hannover Medical School i Friedrich-Alexander University w Erlangen-Nuremberg wykazali, że przeciwciała nabyte w „starych infekcjach” wskazują słabo lub wcale na infekcję BA.4. Centrum Piątek blokuje BA.5. Tak więc BA.4 i BA.5 nazywane są wariantami ucieczki immunologicznej.

Przeczytaj także

Warianty patogenów powstają, ponieważ wirusy popełniają błędy podczas reprodukcji. Błędy te prowadzą do mutacji, które zmieniają białka wirusowe, w tym kolce białek powierzchniowych, które są głównym celem odpowiedzi przeciwciał.

Jeśli te mutacje skutkują słabym wiązaniem przeciwciał z białkiem wypustkowym, warianty te mogą również rozprzestrzenić się na populacje, które zostały już immunizowane w wyniku szczepienia lub szczepienia i wcześniejszej infekcji.

Przeczytaj także

Pediatra Jacob Musk obecnie leczy kilku pacjentów, którzy mieli wariant omikronowy

READ  Rozprzestrzenia się gorączka krymsko-kongijska: Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega przed nadchodzącą śmiertelną epidemią! Wirus krwotoku z nosa zabija 18 osób
Continue Reading

Trending