Connect with us

science

Te produkty pomagają pozbyć się zmęczenia i wypadania włosów

Published

on

  • Niedobór witaminy D zimą: Wiele osób cierpi na niedobór witaminy D w porze ciemnej
  • mało światła słonecznegoDlatego organizm nie może wytwarzać naturalnej witaminy D Wytwarzane przez skórę
  • możliwy Objawy niedoboru witaminy D: zmęczenie, zimowy blues lub Wypadanie włosów
  • z tym pysznym sklep spożywczy Zima mija w dobrym zdrowiu

Niedobór witaminy D może mieć poważne konsekwencje, od osłabienia kości po śmierć. Wyniki badań pokazują również, że rodzina witaminy D jest zdrowa Śmiertelność z powodu raka Można go znacznie zmniejszyć. Jedną z nich jest witamina D rozpuszczalny w tłuszczach witaminy i metabolizm kości w zestawie. biomateria Wzmacnia szkielet Wpływa na nasz kraj mięśnie.

Dlaczego witamina D jest szczególnie ważna zimą

do od marca do października Witamina D nie stanowi właściwie problemu: w tym czasie skóra stanowi od 80 do 90 procent Potrzebować Organizm zazwyczaj może przechowywać pewną ilość witaminy D w tkance tłuszczowej i mięśniowej, a to zależy od osoby i zależy od kilku czynników. Niedobór witaminy D występuje zwykle, ponieważ skóra nie jest wystarczająco uszkodzona słońce otwarty. ten Organizm potrzebuje światła UV do własnej produkcji witaminy D3. Niedobór może być również spowodowany chorobami.

Zimą tak zrobi Bilans witaminy D Dla wielu problem: ekspozycja na słońce Tak słabi, że jesteśmy mniej na zewnątrz i pokazujemy mniej skóry.

Więc możesz nagle znaleźć się w zimie letni, zmęczony lub smutny Czuć – co może wskazywać na niedobór.

Niedobór witaminy D: to najczęstsze objawy

Zdrowie kości jest jedną z głównych ról witaminy. Witamina D wspiera również na przykład układ odpornościowy, mięśnie i włosy.

Zobacz krople witaminy D tutaj

możliwy objawy niedoboru Według Przewodnika po witaminie D:

  • zmęczenie
  • wyczerpanie
  • wyczerpanie
  • Zwiększona podatność na infekcje
  • Wahania nastroju
  • Zimowy mrok (lub zimowy mrok)
  • Wypadanie włosów
  • słabe mięśnie
  • ból w mięśniach

Wysoka zawartość prebiotyków: te produkty są naturalnym źródłem witaminy D

Niemieckie Towarzystwo Żywienia Niemowląt zaleca ok 10 mikrogramów dziennieKażdy powinien 20 mikrogramów Witaminę D należy przyjmować codziennie, gdy organizm sam się nie produkuje – czyli zimą. Są na to dwie możliwości: albo bierzesz preparaty – Ale zawsze powinieneś o tym porozmawiać z lekarzem! ponieważ jeden przedawkować Powoduje również uszkodzenie ciała.

READ  „O mój Boże, to będzie takie trudne”.

Inną opcją jest częstsze spożywanie niektórych produktów z listy istniejący Aby przywrócić równowagę witaminy D Poprawia może. Wchłanianie witaminy D z pożywienia Pokrywa tylko niewielką część naszego zapotrzebowania na witaminę D.

Należy jednak regularnie spożywać pokarmy zawierające witaminę słońca, a tym samym naturalne źródła witaminy d Hej, weź.

1. Ryby i owoce morza

Ryby są absolutnie nosicielami witaminy D. Spójrz na tabelę składników odżywczych Pokazuje, że śledź atlantycki jest absolutnym liderem. 100-gramowa porcja zawiera 25 mikrogramów (mcg) witaminy D.

Łosoś (16 mcg na 100 g) i węgorz (20 mcg na 100 g) również nadają się do napełniania akwarium z witaminami.

Przegląd składników odżywczych:

  • śledź atlantycki (25 mikrogramów na 100 gramów)
  • sardynka (25 mikrogramów na 100 gramów)
  • węgorz (20 mcg na 100g)
  • łosoś (16 mikrogramów na 100 gramów)
  • Halibut na Grenlandii (15 mcg na 100g)

Dodatkowo ryby są również bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają nasz układ nerwowy, ciśnienie krwi i wzrok. Omega-3 chroni również przed problemami sercowo-naczyniowymi. Dlatego ryby i owoce morza są idealnymi dostawcami składników odżywczych i częścią każdej zdrowej, zbilansowanej diety.

2 jajka

Jajka zawierają również zdrową ilość witaminy D. Jednak żółtka jaj są szczególnie bogate w witaminę D.

Przegląd składników odżywczych:

  • czyste żółtko (5,6 mikrograma na 100 gramów)
  • jajka kurze (około 2,9 mikrograma na jajko)

Jajka są również bogate w białko i według nowego badania powinny zmniejszać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Przegląd badania można znaleźć tutaj.

3. Grzyb

Roślinnymi lub roślinnymi źródłami witaminy D są grzyby. Zawartość biomateriału waha się od różnych grzybów do różnych grzybów. Najbardziej pożywne są borowiki, następnie kurki i pieczarki.

Przegląd składników odżywczych:

  • GrzybSurowy (3,1 mikrograma na 100 gramów)
  • pieprznikSurowy (2,1 mcg na 100 g)
  • GrzybSurowy (1,9 mcg na 100 g)
READ  Badania: czy jest mniej innowacji?

Prezentacja kapsułek witaminy D

Przy tych wartościach grzyby są absolutnym wyjątkiem w sektorze owoców i warzyw, więc wegetarianom i weganom trudno jest uzupełnić zapasy witaminy D w żywności. Dlatego często stosuje się preparaty. Ale niewiele suplementów jest naprawdę skutecznych. Tutaj znajdziesz wyniki testu Öko na różnych preparatach witaminy D.

4. Produkty mleczne i margaryna

Produkty mleczne zawierają również witaminę D. Tutaj zależy to od zawartości tłuszczu. Zwłaszcza tłuste potrawy, takie jak ser topiony lub masło, są odpowiednie do zaspokojenia przynajmniej pozostałych potrzeb niezbędnej dziennej dawki. To ostatnie dotyczy również margaryny, w której dominuje tłuszcz roślinny.


Zdrowe dzięki witaminie D: Zobacz przewodnik po witaminie D na Amazon


Przegląd składników odżywczych:

  • Ser topiony 45% tłuszczu (3,1 mikrograma na 100 gramów)
  • ghee (2,5 mikrograma na 100 gramów)
  • masło (1,5 do 2,5 mikrogramów na 100 gramów)
  • ser gouda (1,3 mikrograma na 100 gramów)
  • Ementaler (1,1 mikrograma na 100 gramów)

Jednak ilości witaminy D są zbyt małe, aby w zdrowy sposób osiągnąć 20 mikrogramów.

5. Olej z wątroby dorsza

Ten środek przewyższa wszystkie inne wartości odżywcze: uwzględniono olej z wątroby dorsza ten który Pokarmy bogate w witaminę D par excellence. wygrałem z Wątróbka dorsza i plamiak. Do jego smaku trzeba się trochę przyzwyczaić, ale zawartość witaminy D jest niezrównana i wynosi 250 mcg. To dziesięć razy następne najlepsze jedzenie, śledzie atlantyckie.

Przegląd składników odżywczych:

  • tran (250 mikrogramów na 100 gramów)

Olej z wątroby dorsza zajmuje jednak dopiero piąte miejsce na tej liście, ponieważ jest dziś rzadko stosowany, a konsumpcja nie jest zbyt przyjemna. Ale jeśli chcesz być zdrowy, musisz cierpieć. Oprócz wysokiej zawartości witaminy D, tłuszcze są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A, witaminę E, fosfor i jod.

Czy możesz przedawkować witaminę D?

Jeden Przedawkowanie witaminy D działanie Naturalny sposób prawie niemożliwe. Jeśli jednak bierzesz mnóstwo balsamów i suplementów, możesz spożywać zbyt dużo witaminy D.

READ  Badanie: W ten sposób możliwe byłoby życie na Marsie

ten Instytut Roberta Kocha PiszeNadmierne spożycie witaminy D zwiększa poziom wapnia, co może prowadzić do silnych nudności, utraty apetytu, skurczów brzucha, wymiotów lub w ciężkich przypadkach uszkodzenia nerek. Ponieważ witamina D jest magazynowana w organizmie, możliwe jest ostre i stopniowe przedawkowanie.

Zaleca się 800 IU dziennie, jeśli nie ma innego źródła witaminy D. IE to jednostka witamin, 1 mikrogram odpowiada około 40 jednostkom międzynarodowym, co oznacza, że ​​dzienne zapotrzebowanie 20 mikrogramów odpowiada 800 jednostkom międzynarodowym. Ale jest jeden przedawkować Mogą wystąpić szkody zdrowotne, należy przed zażyciem suplementów witaminy D Zawsze z lekarzem Skontaktuj się.

Awokado: ile jest w nim witaminy D? Nieprawidłowy wpis w bazie danych powoduje zamieszanie

Kiedy masz do czynienia z pokarmami zawierającymi witaminę D, napotykasz ją tu i tam awokado – ale z Różne informacje żywieniowe. Od zera do sześciu mikrogramów na 100 gramów, wszystko jest wliczone w cenę. Sześć mikrogramów byłoby zaskakująco wysokie dla żywności pochodzenia roślinnego.

Według Balizy, firmy produkującej aplikacje na nietolerancje pokarmowe, jedyny profesjonalny artykuł na ten temat Wysoka zawartość witaminy Od 1930 r. W krajowych bazach danych wszędzie podawana jest wartość 0 i to również jest prawdą. Zamieszanie zostało spowodowane błędnym wpisem w szeroko rozpowszechnionej niemieckiej bazie danych żywności, która od tego czasu została poprawiona.

Artykuł zawiera linki afiliacyjne

* Uwaga: w redakcji zawsze szukamy przydatnych produktów dla naszych czytelników. Linki podane w tym artykule i oznaczone ikoną koszyka na zakupy lub gwiazdką są nazywane linkami partnerskimi/linkami sponsorowanymi. Jeśli klikniesz na jeden z tych linków i dokonasz zakupu za jego pośrednictwem, otrzymamy prowizję od sprzedawcy. To nie zmienia ceny dla Ciebie. Nasze raporty redakcyjne są przede wszystkim niezależne od obecności lub wysokości prowizji.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Olej dostarcza tych ważnych składników do Twojej diety

Published

on

Olej dostarcza tych ważnych składników do Twojej diety

O ile olej z oliwek czy słonecznika można znaleźć w niemal każdej kuchni, o tyle olej lniany jest stosunkowo mało znany. Tutaj dowiesz się, dlaczego olej o łagodnym, orzechowym smaku jest dla Ciebie taki zdrowy i dlaczego powinien znaleźć się w Twojej kuchni.

Co to jest olej lniany?

Olej lniany to olej roślinny otrzymywany z dojrzałych nasion lnu. Len zwyczajny, powszechnie znany jako len, istnieje od ponad 100 lat 7000 lat Uprawiany. Poza tym Posiew Szczególnie interesujące są włókna roślinne. Można z niego zrobić tkaninę: len. Olej lniany był również stosowany jako środek konserwujący drewno Farby olejneI linoleum i wiele więcej.

Na niektórych obszarach Niemiec stosuje się również olej lniany kuchnia Długa tradycja, na przykład w Rudawach. Najstarszy, wciąż produkowany, znajduje się na przykład w Dorenthal Olejarnia w Niemczech. Olej lniany Lausitzer jest nazwą chronioną. Zanim wyprzedziły go inne oleje, najważniejszą rośliną oleistą był len.

Na filmie: Te oleje są szczególnie zdrowe

Skład: Dlatego olej lniany to prawdziwy superfood

Przede wszystkim zapewnia olej lniany Zdrowe tłuszcze. Nasz organizm potrzebuje ich jako budulca komórek i tkanki nerwowej. Na przykład tłuszcze mogą wytwarzać pewne hormony i przetwarzać witaminy A, D, E i K. Tłuszcz pełni także funkcję poduszki ochronnej dla narządów, dostarcza energii i chroni przed zimnem.

Zdrowe tłuszcze to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwas linolowy (kwasy tłuszczowe omega 6) i Kwas alfa-linolenowy (Kwasy tłuszczowe Omega-3) są niezbędne. Organizm nie jest w stanie sam wytworzyć żadnego z nich. Musimy więc dostarczać go z naszej diety – i tu w grę wchodzi olej lniany. Zawiera olejki w porównaniu do innych olejków Szczególnie bogata w kwas alfa-linolenowy. Podaj łyżkę stołową Według ekspertów Już od dwóch do czterech gramów. 1,5 grama kwasu alfa-linolenowego Powinniśmy? Na dzień Rejestrować.

READ  Znaki ostrzegawcze mogą pojawiać się z wieloletnim wyprzedzeniem

Oprócz tego ważne są nienasycone kwasy tłuszczowe Prawidłowa konfiguracja W. Aby organizm wchłonął kwasy tłuszczowe omega-3, w pożywieniu nie może znajdować się jednocześnie zbyt wiele kwasów tłuszczowych omega-6: utrudnia to proces przetwarzania. Idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do kwasów tłuszczowych omega-6 wynosi od 1:1 do 1:4. Olej lniany ma coś takiego Stosunek kwasów tłuszczowych 3:1, Więc jest idealnie.

W filmie: Jak rozpoznać niedobór kwasów omega-3

Treści te pochodzą od dostawców zewnętrznych, takich jak Facebook, Instagram lub YouTube. Włącz spersonalizowane reklamy i treści, a także dostawców spoza standardu CMP, aby wyświetlać te treści.

Kwasy tłuszczowe omega-3 występują także w wielu… Pozytywny wpływ na zdrowie Połączony. Pomagają utrzymać zrównoważony poziom cholesterolu, stabilne ciśnienie krwi oraz wspierają pracę mózgu, oczu i serca. wysoki Niemieckie Towarzystwo Żywienia Ma także wpływ na układ odpornościowy i reakcje zapalne.

Olej lniany również zdobywa punkty Witaminy E i K. Nasz organizm potrzebuje między innymi witaminy E do ochrony przed wolnymi rodnikami i układu odpornościowego oraz witaminy K do krzepnięcia krwi.

Czy znasz już najnowsze superfoods? Haskap Berry: Co kryje się za tym popularnym trendem?

Olej lniany: jak ważny jest w diecie wegetariańskiej

Olej lniany jest również ważny dla każdego, kto przestrzega diety wegetariańskiej. Ponieważ uważają, że ryby są wysokiej jakości Źródło tłuszczu Już ich nie ma – więc potrzebują innych dostawców kwasów tłuszczowych omega-3.

Olej lniany w diecie: w ten sposób pożywienie może pomóc Ci schudnąć

Olej lniany może być w jednym Dieta Działają wspomagająco, gdyż zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają metabolizm i Spalać tłuszcz Motywować. więcej niż Trzy łyżki Nie należy jednak spożywać go codziennie. Prawie z nim 100 kalorii W przeliczeniu na łyżkę stołową olej lniany nie jest niskokaloryczny.

READ  Wzrost drzew: buk europejski jest zagrożony w południowej Europie, najlepiej na północy

Jeśli używasz oleju lnianego, pamiętaj, że… Nie gorące Musi być. Dlatego nie dodawaj go do potraw dopiero po ugotowaniu. Olej lniany, potocznie nazywany olejem lnianym „płynne złoto” Dlatego szczególnie nadaje się do sałatek i dań na zimno.

Istnieje wiele nieskomplikowanych przepisów, które możesz wypróbować. A co powiecie na przykład na ziemniaki i twaróg rafinowany łyżką oleju lnianego? A może z pysznym i zdrowym śniadaniowym smoothie pełnym witamin? Popularne jest także połączenie twarogu z musli i olejem lnianym. Dzięki jasnej barwie dobrze prezentuje się także w sosach sałatkowych czy sosie pesto, a dzięki orzechowemu posmakowi nadaje potrawom wyjątkowy smak.

Więcej przepisów z olejem lnianym

Continue Reading

science

– Taki kamień, jaki mieliśmy nadzieję znaleźć.

Published

on

– Taki kamień, jaki mieliśmy nadzieję znaleźć.
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Na Marsie łazik NASA Perseverance bada skałę za skałą. Najnowsze odkrycie interesuje badaczy na Ziemi.

PASADENA — Należący do NASA łazik Perseverance bada Krater Jezero na Marsie od nieco ponad trzech lat i już zrobił wrażenie na badaczach, którzy kilkakrotnie oceniali jego dane na Ziemi. Ale teraz wydaje się, że Perseverance dokonało odkrycia, które przewyższa poprzednie odkrycia. „Po prostu tego rodzaju skałę mieliśmy nadzieję znaleźć, decydując się na badanie krateru Jezero” – mówi Ken Farley, naukowiec uczestniczący w projekcie Perseverance w California Institute of Technology w Pasadenie.

Analiza najnowszych skał znalezionych przez należącą do NASA sondę marsjańską pokazuje, że skała ta znajdowała się w wodzie dawno temu – być może na brzegu starożytnego Marsa. „Prawie wszystkie minerały w skałach, które pobraliśmy, powstały w wodzie” – zauważa Farley o jednej z tych próbek. ogłoszenie Laboratorium Napędów Odrzutowych NASA.

Łazik NASA Perseverance dokonuje ważnego odkrycia na Marsie

Naukowiec wyjaśnia, że ​​na Ziemi minerały powstałe w wodzie są czymś wyjątkowym: „Na Ziemi minerały osadzone w wodzie często dobrze zatrzymują i chronią materię organiczną oraz starożytne biosygnatury, więc możliwe jest, że na Marsie istniało wczesne życie”. zachować to, zachować to? Przynajmniej taką nadzieję mają naukowcy na Ziemi. Analiza skały powinna również dostarczyć naukowcom informacji na temat warunków klimatycznych panujących na Marsie w momencie jego powstania.

Weź łazik NASA
Łazik NASA Perseverance pobiera próbkę skały z Marsa, co ekscytuje badaczy. © NASA/JPL, Caltech

Sandra Sellstrom ze Szwedzkiego Instytutu Badawczego (RISE) w Sztokholmie potwierdza, że ​​nowo analizowany kamień będzie prawdopodobnie jednym z najstarszych zbadanych przez Perseverance on Mars. „To ważne, ponieważ na początku swojej historii Mars nadawał się do zamieszkania”. To kolejny powód, dla którego badacze chcą się temu bliżej przyjrzeć.

Kamień marsjański może zawierać ślady przeszłego życia

Rozmiar skały, z której łazik marsjański „Perseverance” pobrał próbkę i poddał ją analizie, jest około 1,7 razy większy od metra. Ponieważ nie jest płaski, jest mniej zakurzony niż otoczenie i łatwiej jest go badać za pomocą instrumentów łazika. Według NASA skała zwana „Szczytem Bunsena” składa się z trzech czwartych ziaren węglanu spajanych przez prawie czysty dwutlenek krzemu.

„Krzemionka i fragmenty węglanów wydają się być mikrokryształami i dlatego szczególnie nadają się do wychwytywania i zachowywania oznak życia drobnoustrojów, które mogły kiedyś żyć w tym środowisku” – mówi Sellstrom. „Dlatego ta próbka jest idealna do badań biosygnatur po powrocie na Ziemię”. Biosygnatura to substancja lub struktura, która może świadczyć o przeszłym życiu na Marsie.

Czerwona planeta Mars.  (obraz ikony)
Czerwona planeta Mars. (Awatar) © LiaKoltyrina/Imago

Wytrwałość polega na zbieraniu próbek z Marsa dla NASA, które zostaną sprowadzone na Ziemię

Firma Perseverance zebrała wcześniej 24 próbki z Marsa i umieściła je na Czerwonej Planecie na potrzeby przyszłej kampanii powrotnej („Zwrot próbek z Marsa”). Dwadzieścia jeden pojemników na próbki jest wypełnionych próbkami odwiertów, z których dwa zawierają marsjański regolit (kruszone skały i pył), a sonda kosmiczna NASA uchwyciła część marsjańskiej atmosfery w jednym z nich. Jednak to, czy i kiedy próbki Marsa zostaną zwrócone na Ziemię do dalszej analizy, jest obecnie wątpliwe. Po tym, jak panel stwierdził, że plany NASA dotyczące powrotów są zbyt drogie i skomplikowane, amerykańska agencja kosmiczna pracuje obecnie nad nowym planem.

„Zwrot próbek na Marsa będzie jedną z najbardziej złożonych misji, jakich NASA kiedykolwiek podjęła” – powiedział dyrektor generalny NASA Bill Nelson. W wiadomości. „Bezpieczne lądowanie, zbieranie próbek, wystrzelenie rakiety przewożącej próbki z innej planety – coś, czego nigdy wcześniej nie robiono – i bezpieczny transport próbek na odległość ponad 53 milionów mil na Ziemię nie jest łatwym zadaniem”. (niezapłacony rachunek)

READ  Mięsak: objawy poważnego raka
Continue Reading

science

Grzybowy trik dla zdrowia: Wystarczy samodzielnie zwiększyć zawartość witaminy D

Published

on

Grzybowy trik dla zdrowia: Wystarczy samodzielnie zwiększyć zawartość witaminy D
  1. ruhr24
  2. praca
Grzyby są potężnym pożywieniem i mogą również pomóc w leczeniu niedoboru witaminy D. © Bond5 Obrazy/Imago

Człowiek potrzebuje określonej ilości witaminy D. Jest prosty trik, który każdy może wykonać w kuchni.

Dortmund – Witamina D jest ważna dla każdego. Ponieważ słońca jest tak mało, często trudno jest zaspokoić codzienne potrzeby. Oprócz słońca pomocne mogą być także niektóre produkty spożywcze. Oprócz ryb i żółtek jaj ludzie mogą wchłaniać witaminę D także poprzez grzyby. Dlatego warto je przygotować w domu za pomocą prostego lifehacka.

Grzybowy trik dla zdrowia: Wystarczy samodzielnie zwiększyć zawartość witaminy D

Każdy może sam wykonać tę sztuczkę: zakupione grzyby należy przed przetworzeniem wystawić na zewnątrz na co najmniej 25 minut. Ważne jest, aby umieścić bok tak, aby listwy były skierowane do góry. Witamina D jest następnie tam wzbogacana i magazynowana. Należy wcześniej dokładnie oczyścić grzyby i uniknąć typowych błędów. Witamina D nie jest tracona podczas gotowania.

Już w 100 gramach grzybów można pokryć połowę dziennych potrzeb osoby dorosłej – podaje Stowarzyszenie Niemieckich Hodowców Pieczarek i Hodowców Pieczarek Uprawnych eV (BDC). Ponieważ witamina jest gromadzona w blaszkach, sztuczka działa tylko w przypadku grzybów, które już ją zawierają. Należą do nich grzyby takie jak grzyby czy kurki.

Słońce może wzbogacić zawartość witaminy D w grzybach

Zasadniczo witamina D jest wytwarzana przez sam organizm. Potrzebuje jednak do tego światła słonecznego, dlatego ważne jest, aby codziennie spędzać trochę czasu na świeżym powietrzu. Dzienne zapotrzebowanie człowieka wynosi 20 mikrogramów (mcg). Wyjaśnia, że ​​układ odpornościowy, kości i mięśnie szczególnie czerpią korzyści z posiadania zdrowej ilości tego pierwiastka w organizmie Adak.

Jedna trzecia dorosłych w Niemczech cierpi na niedobór witaminy D Instytut Roberta Kocha. Większość dorosłych prawdopodobnie po raz pierwszy zauważy niedobór witaminy D poprzez osłabienie i zmęczenie. Długotrwały niedobór może powodować bóle kości, osłabienie mięśni, spadek siły, a nawet złamania lub zmiękczenie kości (więcej lifehacków na RUHR24).

READ  Badanie: W ten sposób możliwe byłoby życie na Marsie
Continue Reading

Trending