science
Niezdrowe dodatki: badanie: gotowe posiłki zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Gotowe posiłki są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jednak naukowcy odkryli, że niektóre suplementy znacznie zwiększają ryzyko zawału serca lub udaru mózgu u osób z chorobami serca.
Berlin | Zbyt duże zużycie żywność przetworzona przemysłowo Znacząco zwiększa ryzyko drugiego zawału serca lub udaru mózgu u osób, które już cierpią na chorobę sercowo-naczyniową. Do takiego wniosku doszedł niedawno badanie przez włoskich naukowców z Neuromed Mediterranean Institute of Neurology w Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS). Wyniki opublikowali w słynnym czasopiśmie specjalistycznym Europejski Dziennik Serca..
Według badania, produkty końcowe zwiększają również ryzyko, jeśli osoby dotknięte chorobą wydają się jeść zdrową żywność opartą na czystych wartościach odżywczych. Winę za to ponosi szereg dodatków stosowanych w żywności przetworzonej przemysłowo.
Dodatki w gotowych produktach zwiększają ryzyko śmierci
W swoim badaniu naukowcy wysoko oceniali żywność przetworzoną. Obejmuje to na przykład pakowane Gotowe posiłki, ale również Napoje bezalkoholowe, jogurty i pasty owocowe lub Płatki śniadaniowe. Ponieważ często zawierają całą masę dodatków, które mają dłużej utrzymać jedzenie lub nadać mu apetyczny wygląd. Często są również potrzebne do przetwórstwa przemysłowego.
zdjęcia imago / Rüdiger Wölk
Wiele przetworzonych produktów, takich jak płatki śniadaniowe, wydaje się oferować zdrowe wartości odżywcze. Ale nadal zawiera szkodliwe dodatki.
W ramach badania naukowcy obserwowali 1171 uczestników w okresie dziesięciu lat. Wszyscy badani mieli już chorobę sercowo-naczyniową na początku badania i regularnie dostarczali informacje na temat swojej diety. Naukowcy przestali jeść ludzi, którzy często jedli przetworzoną żywność zwiększone ryzyko śmierci Jako pierwszy autor opracowania Mariala Bonaccio wytłumaczyć:
Odkryliśmy, że ludzie, którzy jedzą więcej przetworzonej żywności, mają o dwie trzecie większe ryzyko wystąpienia drugiego zawału serca lub udaru, tym razem śmiertelnego, w porównaniu z tymi, którzy jedzą te produkty rzadziej.
Ponadto ogólne ryzyko śmierci osób, które często jedzą gotowe produkty, jest o 40 procent wyższe, wyjaśnia Bonaccio w A informacja prasowa.
Interesujące również:
Mit zdrowego dania na wynos
Naukowcy podkreślają, że wartości odżywcze zawarte w potrawach nie są istotne. Ważniejszy jest rodzaj przygotowania i przechowywania. Ponieważ są też gotowe produkty, które pojawiają się na pierwszy rzut oka zbilansowane pod względem odżywczym Wydaje. Jednak do produkcji i konserwacji nadal potrzebne będą szkodliwe dodatki.
Zdjęcie / Christoph Hardt
Ocena żywieniowa powinna zawierać na przykład informacje o składzie odżywczym żywności. Nie mówi nic o dodatkach.
Należą do nich na przykład hydrolizowane białka, maltodekstryna, uwodornione tłuszcze, barwniki, konserwanty, środki przeciwzbrylające, wzmacniacze smaku i słodziki. Do klasyfikacji żywności naukowcy wykorzystali tzw. system NOVA, który ocenia produkty nie według ich wartości odżywczych, ale według stopnia ich przetworzenia.
Świeża, nieprzetworzona żywność jest znacznie zdrowsza
Dlatego zdrowy styl żywienia jest niezbędny przede wszystkim Świeża i jak najmniej przetworzona żywność? jeść. Ponieważ nie zawierają szkodliwych substancji i zwykle nie używa się ich podczas gotowania. Naukowcy argumentują zatem, że żywność nie powinna być uznawana za zdrową wyłącznie ze względu na jej wartość odżywczą, ale także na podstawie zawartych w niej dodatków i stopnia przetworzenia.
Jednak naukowcy zapewniają również, że nie ma problemu z od czasu do czasu sięganiem do gotowego produktu. Żywność przetworzona nie powinna być spożywana regularnie, zwłaszcza jeśli istnieje zwiększone ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
co z tobą?
„Świeże warzywa różnią się od warzyw gotowanych i przyprawianych, podobnie jak wiele innych produktów spożywczych” – wyjaśnia autor badania. Licia Iacoviello. „Naszą propozycją jest dodanie poziomu przemysłowego przetwarzania żywności do etykiet na przodzie opakowania, które do tej pory zawierają jedynie informacje o wartościach odżywczych” – kontynuuje.
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Forum am Haff prezentuje najnowsze technologie, które często mogą zastąpić zastrzyki z insuliny
Już po raz drugi w Torjello odbył się dzień informacyjny dla diabetyków insulinozależnych i pracowników służby zdrowia zorganizowany wspólnie przez Ameos i sieć medyczną HaffNet w ramach inicjatywy „Zdrowi na Pomorzu Zachodnim”. Wprowadzane są tam najnowsze technologie.
Ułatwienia dla pacjentów
Cukrzyca odnosi się do różnych chorób metabolicznych. Wszystkie mają wspólną cechę: prowadzą do zwiększonego poziomu cukru (glukozy) we krwi, ponieważ pacjenci cierpią na niedobór hormonu insuliny lub zmniejszone działanie insuliny. Dzień mediów pokazał, że wiele osób dotkniętych chorobą staje się także ekspertami w miarę postępu choroby. W Torjillo chcieli poznać najnowocześniejszy sprzęt, za pomocą którego mogliby samodzielnie podawać hormon.
Dzień informacyjny dla diabetyków w Torjillo: wystawcy branżowi zaprezentowali informacje na temat aktualnego stanu insulinoterapii. (zdjęcie: ZVG)
„Osoby chore na cukrzycę nie muszą już samodzielnie wstrzykiwać insuliny” – mówi Anja Ness. Jest asystentką technika laboratorium medycznego (MTLA) u dr. Sabine Meinhold, która prowadzi klinikę lekarza rodzinnego specjalizującą się w leczeniu cukrzycy w Ockermond. „Istnieją obecnie systemy składające się z sondy pomiarowej i pompy” – wyjaśnia obecny stan wiedzy.
Czujnik mierzący poziom cukru. (zdjęcie: Olivera Hawke’a)
Czujnik jest przekłuwany w ramieniu i mierzy wartość glukozy w podskórnej tkance tłuszczowej. Jeżeli po posiłku wartość ta wzrośnie, czujnik wysyła sygnał do małej pompy, która poprzez igłę wprowadza insulinę do organizmu.
Sugerowane artykuły
Oprócz specjalistycznych wystawców, którzy udzielali informacji na swoich stoiskach, odbyło się także dodatkowe szkolenie dla lekarzy specjalistów z praktyk i klinik w „Haus an der Schleuse”, które przeprowadziła Anja Neß.
Anya Ness (z prawej) przeprowadziła dodatkowe szkolenie dla ratowników medycznych na temat „Terapia insuliną”. (zdjęcie: ZVG)
Konferencja obejmuje także wykłady specjalistyczne. Profesor dr. Hans-Christoph Schober jest specjalistą chorób wewnętrznych w Wolgast, specjalizującym się w zaburzeniach hormonalnych i chorobach kości. W Torgelow udzielał porad nie tylko związanych z cukrzycą, ale także z ćwiczeniami: „Siła naszych mięśni i jej znaczenie w obniżaniu poziomu cukru we krwi” – taki tytuł miał wykład. Wielu diabetyków ma również nadwagę, ale zdaniem lekarza aktywność fizyczna może pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi.
Sugerowane artykuły
Za swoje uwagi otrzymał brawa od Reinharda Thiessena z Igesen, diabetyka potrzebującego insuliny. Powiedział publiczności, że przestał grać w squasha. Być może jednak po sześćdziesiątce po prostu wywierał na siebie zbyt dużą presję. „Pani wykład, profesorze, zachęcił mnie do powrotu do regularnych, aktywnych i umiarkowanych ćwiczeń” – powiedział Hansowi-Christophowi Schoberowi.
Profesor Hans-Christoph Schober (po lewej) i Reinhard Thiessen. (zdjęcie: ZVG)
Według organizatorów dzień mediów, który odbędzie się wiosną przyszłego roku, będzie skierowany do osób chorych na cukrzycę, które mogą przeżyć bez przyjmowania insuliny. Informacje na temat inicjatywy „Zdrowie w Pomorzu Przednim” Gesundheitregion Vorpommern GmbH można znaleźć na stronie https://gesund-in-vorpommern.de/
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Nanoboty: jak niebezpieczna jest szara maź? | Życie i wiedza
Noch sind sie reine Zukunftsmusik. Doch es scheint nur eine Frage der Zeit zu sein, bis die Wissenschaft Nano-Roboter entwickeln kann – also Maschinen auf molekularer Größe.
Solche Nanobots könnten ein wirksames Mittel sein im Kampf gegen Krankheiten wie Krebs. Sie wären auch hilfreich, um Rohstoffe zu gewinnen oder Müll zu beseitigen.
Doch von den Mini-Maschinen könnten auch Gefahren ausgehen, wenn sie etwa als Waffe missbraucht werden oder sich unkontrolliert vermehren. Die Folge wäre eine sogenannte „Graue Schmiere“. BILD erklärt, was das für uns und unseren Planeten bedeuten könnte.
Wissenschaftler erforschen schon heute Mini-Roboter für den Einsatz in der Medizin: „Es handelt sich um ganz kleine Geräte, die in den Körper eingeschleust werden können“, sagt Felix Fischer, Doktorand am Deutschen Krebsforschungszentrum in Heidelberg. „Das ist zwar noch nicht so in der Praxis anwendbar, aber das bewegt sich langsam darauf hinzu. Zum Beispiel zur Behandlung von Tumoren oder zur Bewegung von Medizin an den Ort, an dem sie hingehört.“
Felix Fischer betont, dass die Roboter immer kleiner werden. „Wir bewegen uns noch nicht auf dem Bereich der Nanotechnologie mit unserer Forschung, aber es geht schon unter den Millimeter-Bereich.“
Können Sie sich selbst vermehren?
Bereits 1986 beschäftigte sich Eric Drexler, ein Pionier der Nanotechnologie, in seinem Buch „Maschinen der Schöpfung“ mit Nanobots. Er spekuliert darin, dass die Mini-Maschinen in Zukunft so weit entwickelt sind, dass sie sich mit Material und Energie aus der Umwelt selbst vervielfältigen können.
Der Vorteil dieser Vision: Sie könnten neben medizinischen Aufgaben z. B. auch Plastikmüll oder Müllteppiche in Ozeanen abbauen.
Die große Gefahr: Nanobots könnten sich unkontrolliert vermehren. Drexler spricht in seinem Buch von einer Grey Goo – zu Deutsch der „Grauen Schmiere“.
Im schlimmsten Fall würde wegen der extremen Masse der Nanobots eine Vernichtung der Biosphäre der Erde drohen, so Drexler. Auch könnten sich die Mini-Maschinen in einem Worst-Case-Szenario zu Ökophagen weiterentwickeln – populärwissenschaftlich ausgedrückt zu Fressern der Welt.
Studie untersuchte die Gefahr der Nanobots
Experten halten das aber für äußerst unwahrscheinlich, da eine derartige Vermehrung der Nanobots extrem langsam abliefe. Außerdem würden sich die Mini-Maschinen im Überlebenskampf um Materie und Sauerstoff im Zweifel gegenseitig ausschalten.
Dass es Sorgen um eine sogenannte „Graue Schmiere“ gibt, zeigt allerdings auch eine Studie, die das britische Königshaus im Jahr 2004 in Auftrag gab. Die British Royal Society urteile damals jedoch: Die Gefahr von selbstreplizierenden Nanobots liege zu weit in der Zukunft, um für staatliche Kontrolle relevant zu sein …
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Z Profee Twoja letnia dieta stanie się przyjemnością
Ten napój zachwyci miłośników fitnessu i miłośników kawy – bracie! Ten modny napój to połączenie koktajlu proteinowego i kawy i podobno pomaga schudnąć. Powiemy Ci, co się za tym kryje i jak możesz przygotować własnego brofi.
Profesor: To właśnie kryje się za tym trendem
Kawa Dalgona, latte grzybowe z grzybami takimi jak chaga, kawa kuloodporna czy kawa maślana – w ostatnich latach rozwija się coraz więcej nowych trendów kawowych, które rozprzestrzeniają się w mediach społecznościowych takich jak TikTok i Instagram. Ale czy słyszałeś o Brophym? To jest jeden Mieszanka odżywki białkowej i kawy mrożonejco jest interesujące również dla miłośników fitnessu i miłośników kawy.
Geneza trendu Proffee leży w rosnącej społeczności fitness poszukującej nowych sposobów ćwiczeń Aby zwiększyć energię W tym samym czasie Wymagana ilość białka Konsumować. Kawa to popularny napój, który działa pobudzająco i pobudzająco. Pomysł połączenia kawy i białka zrodził się prawdopodobnie z potrzeby znalezienia praktycznego i pysznego rozwiązania na spożycie białka. W filmach TikTok i filmach na Instagramie kilku wpływowych osobistości fitness pokazało, jak przygotować Proffee. Trend rozprzestrzenił się bardzo szybko.
Zimny napar to Ciesz się różnorodnością Po sporcie lub pomiędzy. Proffee to także dobra alternatywa dla wszystkich sportowców, którzy nie przepadają za smakiem tradycyjnych koktajli proteinowych. Kawa nie tylko dodaje napojowi dodatkowej dawki kofeiny, ale także… zapach.
Nasza rada: Czy Twoja kawa jest dla Ciebie zbyt gorzka? Dlaczego sól w kawie też pomaga: Oto, co się dzieje, gdy pijesz kawę codziennie.
Przepis: Tak przygotowuje się profi
Odmiana z proszkiem białkowym
the Białko w proszku Oferuje różnorodne możliwości zmiany smaku napoju. Na rynku dostępna jest szeroka gama odżywek białkowych Różne smaki i podać profile składników odżywczych. Od klasycznych smaków wanilii i czekolady po bardziej egzotyczne opcje, takie jak solony karmel lub matcha – każdy znajdzie coś dla siebie.
Zastosowanie proszku białkowego umożliwia również celowanie Indywidualne cele żywieniowe Zaloguj się do. Na przykład sportowcy budujący mięśnie mogą stosować proszek białkowy o wyższej zawartości białka. Roślinny proszek białkowy polecany jest wegetarianom oraz osobom nietolerującym laktozy. Różnorodność rodzajów odżywek białkowych zawsze zapewnia różnorodność. Oznacza to, że rozkoszowanie się kawą za każdym razem staje się nowym przeżyciem smakowym.
Czy Profi naprawdę może pomóc w odchudzaniu?
Pomocne może być połączenie kawy i białka Zwiększ metabolizm. Białko ma jedno Większy efekt termiczny Z węglowodanów lub tłuszczów, co oznacza, że organizm potrzebuje więcej energii, aby je strawić. Efekt ten nieznacznie zwiększa spożycie kalorii. W przeciwieństwie do węglowodanów, które zwiększają poziom insuliny, białka nie zapobiegają temu organizmowi Spalać tłuszcz.
Ponadto profi pomaga również zmniejszyć apetyt. Białko działa sycąco i sprawia, że na dłużej czujemy się syci. To z kolei prowadzi do ogólnego spożycia mniejszej ilości kalorii. Białka też Elementy budulcowe mięśni. Im więcej mamy mięśni, tym więcej energii zużywamy i szybciej spalamy tłuszcz. nasz Podstawowa przemiana materiiOznacza to, że dzienna ilość kalorii wymagana wzrasta.
Ale upewnij się, że nie używasz więcej niż Dwa gramy białka na kilogram masy ciała. Ponieważ zbyt dużo białka może również prowadzić do przyrostu masy ciała i innych problemów.
Kofeina pomaga również schudnąć poprzez:
- Stymuluje spalanie tłuszczu
- Pobudza metabolizm
- Wspomaga trawienie
- Tłumi apetyt
- Wspomaga wyniki sportowe
Więcej na ten temat dowiesz się z naszych artykułów „Kawa na odchudzanie”, „Dieta białkowa” czy „Co się dzieje, gdy w organizmie jest za dużo białka?”. Wysokobiałkowa dieta Sirtfood obiecuje sukces również dzięki białku.
Należy jednak pamiętać, że sama profilaktyka jest zjawiskiem normalnym Nie jest to cudowne lekarstwo Nie prowadzi to automatycznie do utraty wagi. Aby skutecznie schudnąć, należy przestrzegać zbilansowanej diety i regularnie uprawiać aktywność fizyczną. Kawa jest jednak pysznym dodatkiem do zdrowego stylu życia.
Wideo: Czy można schudnąć dzięki kawie z masłem?
Czy brofi jest zdrowy?
Białko jest bardzo ważnym i niezbędnym składnikiem odżywczym organizmu. Wspiera budowanie i naprawy serwetkaPomaga organizować Poziom cukru we krwi Wspiera zdrowy Funkcja odpornościowa. Jednak wybór odżywki białkowej ma kluczowe znaczenie. Zaleca się stosowanie wysokiej jakości odżywki białkowej pozbawionej dodatkowych składników takich jak cukier czy sztuczne aromaty.
Jeśli chodzi o spożycie kawy, naukowcy nie są zgodni. Z jednej strony kawa może podrażniać żołądek i tak go pozostawić Hormony stresu Wzrost w naszym organizmie, co może mieć negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Z drugiej strony istnieją badania, które mówią, że kawa chroni przed chorobami układu krążenia i innymi chorobami, takimi jak cukrzyca, choroba Alzheimera, a nawet nowotwory. Jest to prawdopodobnie spowodowane tymi, które znajdują się w kawie Przeciwutleniacze Który działa przeciwzapalnie i chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami.
W sprawie Podziel się kawą Ważne jest ograniczenie spożycia kawy i uwzględnienie indywidualnych alergii. Kofeina spożywana w nadmiernych ilościach może powodować zaburzenia snu, nerwowość i bezsenność. Staraj się także pić kawę rano, a nie późnym popołudniem lub wieczorem, ponieważ całkowite rozłożenie kofeiny zajmuje organizmowi dużo czasu.
Jak we wszystkim w życiu, tutaj obowiązuje motto: „Dawka czyni truciznę”. Przyjmowany z umiarem i zawarty w zbilansowanej diecie jest bezpieczny.
Również interesujące: Schudnij dzięki ogrodnictwu: oto nasze wskazówki dotyczące spalania kalorii na wsi lub Schudnij dzięki diecie dla niemowląt: W ten sposób żywność dla niemowląt pomaga schudnąć. Owoce mogą także wspierać Twoją dietę – dowiedz się, jak truskawki pomagają schudnąć.
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
-
Tech3 lata ago
Te oferty Apple nadal istnieją
-
Top News2 lata ago
Najlepsze strategie i wskazówki dotyczące zakładów na NBA
-
Tech3 lata ago
Kup PS5: Expert bez nowych konsol – kiedy nadejdą dostawy?
-
Tech3 lata ago
Windows 11 dla programistów: aplikacje na Androida, zestaw gier i pakiet Windows SDK
-
Economy3 lata ago
Huobi Global rozpoczął kampanię zerowej opłaty dla użytkowników kart bankowych w Europejskim Obszarze Gospodarczym i Wielkiej Brytanii
-
entertainment3 lata ago
Dieter Bohlen ogłosił nową pracę w telewizji – to zaskakujące
-
entertainment3 lata ago
„Helene Fischer Show”: Nagłe zakończenie bożonarodzeniowego show – ostre słowa ZDF
-
Tech4 miesiące ago
Ubóstwo CO2 może ujawnić łatwość życia – Wissenschaft.de