Connect with us

science

Niezdrowe dodatki: badanie: gotowe posiłki zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Published

on

Gotowe posiłki są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jednak naukowcy odkryli, że niektóre suplementy znacznie zwiększają ryzyko zawału serca lub udaru mózgu u osób z chorobami serca.


Avatar_shz

z

3 grudnia 2021, godz.

Berlin | Zbyt duże zużycie żywność przetworzona przemysłowo Znacząco zwiększa ryzyko drugiego zawału serca lub udaru mózgu u osób, które już cierpią na chorobę sercowo-naczyniową. Do takiego wniosku doszedł niedawno badanie przez włoskich naukowców z Neuromed Mediterranean Institute of Neurology w Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS). Wyniki opublikowali w słynnym czasopiśmie specjalistycznym Europejski Dziennik Serca..

Według badania, produkty końcowe zwiększają również ryzyko, jeśli osoby dotknięte chorobą wydają się jeść zdrową żywność opartą na czystych wartościach odżywczych. Winę za to ponosi szereg dodatków stosowanych w żywności przetworzonej przemysłowo.

Dodatki w gotowych produktach zwiększają ryzyko śmierci

W swoim badaniu naukowcy wysoko oceniali żywność przetworzoną. Obejmuje to na przykład pakowane Gotowe posiłki, ale również Napoje bezalkoholowe, jogurty i pasty owocowe lub Płatki śniadaniowe. Ponieważ często zawierają całą masę dodatków, które mają dłużej utrzymać jedzenie lub nadać mu apetyczny wygląd. Często są również potrzebne do przetwórstwa przemysłowego.