Connect with us

science

Niedobór witaminy D zimą: co można z tym zrobić? | NDR.de – Przewodnik

Published

on

Stan na: 28.06.2021 12:28

Witamina D jest ważna dla zdrowia kości i układu odpornościowego. Organizm może go sam wyprodukować, ale potrzebuje do tego światła słonecznego. Zimą w Niemczech jest tego za mało. Co możesz z tym zrobić?

Szczególnie ci, którzy mieszkają na północy, nie mają szans na wytworzenie wystarczającej ilości witaminy D podczas ciemnej pory roku. Jednak długotrwały niedobór może być szkodliwy dla zdrowia.

Niedobór witaminy D może prowadzić do uszkodzenia kości

Możliwą konsekwencją niedoboru witaminy D jest niska gęstość kości i osteomalacja (rozmiękczenie kości). U osób starszych brak witaminy D może również prowadzić do osteoporozy. Bardziej prawdopodobne jest również osłabienie mięśni, infekcje dróg oddechowych, depresja i wahania nastroju. U niemowląt i dzieci ciężki niedobór witaminy D może prowadzić do krzywicy, a tym samym do trwałych wad rozwojowych układu kostnego.

Zapobieganie niedoborom witaminy D

Regularny spacer na słońcu może wystarczyć, aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy D.

Najlepszym sposobem przeciwdziałania zimowemu niedoborowi witaminy D jest tworzenie w lżejszych miesiącach zapasów, które organizm gromadzi w tkance tłuszczowej i mięśniowej. W tym celu zaleca się wystawianie twarzy, dłoni i ramion na słońce dwa do trzech razy w tygodniu między marcem a październikiem, bez zakrywania i bez kremów przeciwsłonecznych. Instytut Roberta Kocha (RKI). Aby uzyskać odpowiednią produkcję witaminy D, wystarczająco głośno يكفي Federalny Urząd Ochrony Radiologicznej Już w połowie czasu, po którym rozwija się niezabezpieczone oparzenie słoneczne. Przykład: ktoś ma drugi rodzaj skóry (jasna karnacja) powinna wynosić jeden Indeks UV Od 7 – odpowiada to ilości światła słonecznego w lecie – przebywanie na słońcu maksymalnie 20 minut bez ochrony. Wystarczy dziesięć minut, aby wyprodukować wystarczającą ilość witaminy D.

Zapasy witaminy D są zwykle wystarczające, aby przetrwać ciemną porę roku bez objawów niedoboru. Organizm produkuje również pewną ilość witaminy D w zimie, na przykład podczas spacerów na świeżym powietrzu z gołą twarzą i bez rękawiczek.

READ  Przypadki koronawirusa w Bawarii znów rosną – powinieneś znać te zasady

Te pokarmy dostarczają witaminę D.

Około 10 do 20 procent twojego zapotrzebowania na witaminę D można pokryć poprzez dietę. Następujące produkty spożywcze są szczególnie bogate w witaminę D:

  • Właściciel
  • Ryby tłuste, takie jak śledź i łosoś
  • Produkty mleczne, takie jak ser i masło

Awokado nie zawiera witaminy D.

Od lat awokado uważane jest również za dobre źródło witaminy D. Nowsze pomiary mogą być wyższe Instytut Maxa Rubinera Nie potwierdza jednak ustalonego poziomu 3,4 mikrograma na 100 gramów. Instytut jest federalnym instytutem badawczym odpowiedzialnym m.in. za konserwację Federalne Klucze Żywności Odpowiada za rozbudowaną bazę danych żywieniowych. Zapytany, Instytut Maxa Rubinera ogłosił, że przy następnym przeglądzie bazy danych ustawi podane wartości na zero. Wbrew powszechnemu przekonaniu awokado nie zawiera witaminy D.

To samo dotyczy herbaty lub kawy, a także zbóż, ziemniaków, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. Wszystkie nie zawierają witaminy D.

Suplementacja witaminą D może być korzystna

Dla niektórych osób sensowne może być również pokrycie zapotrzebowania na witaminę D za pomocą tabletek. Te grupy ryzyka, które często mają niedobór witaminy D, obejmują:

  • Osoby rzadko przebywające na świeżym powietrzu, np. cierpiące na choroby przewlekłe, które wymagają opieki
  • Osoby starsze, ponieważ zdolność skóry do wytwarzania witaminy D zmniejsza się wraz z wiekiem
  • Osoby o ciemnej karnacji, gdyż wyższa zawartość melaniny w ich skórze lepiej chroni przed promieniami UV
  • Osoby, które ze względów kulturowych wychodzą tylko z zakrytym całym ciałem
  • Palacze, ponieważ niedobór może pogorszyć czynność płuc

Przed zażyciem tabletek skonsultuj się z lekarzem

W aptekach dostępnych jest wiele suplementów zawierających witaminę D, ale przed ich przyjęciem należy skonsultować się z lekarzem i sprawdzić stan witaminy D. Ponieważ przedawkowanie może być szkodliwe: „Może prowadzić do skurczów brzucha, nieregularnego bicia serca i kamieni nerkowych”, ostrzega internista dr. Carsten Worsthorn.

READ  Liczby koronowe w Niemczech: tylko 612 nowych infekcji - 47 zgonów

Jednak ustawowe zakłady ubezpieczeń zdrowotnych pokrywają koszty testu (około 30 euro) tylko w uzasadnionych przypadkach. Ilość przyjmowanej witaminy D zależy między innymi od wieku, wielkości ciała i przebytych chorób.

Witamina D: nie zapobiega korona

17 listopada 2020 r. Federalny Instytut Oceny Ryzyka skomentował pytanie, czy witamina D zapewnia ochronę przed zakażeniem koronawirusem:
„BfR nie ma informacji o żadnych badaniach wykazujących, że przyjmowanie preparatów witaminy D zapobiega zakażeniu tym wirusem lub wywołuje chorobę. […] Odpowiednia podaż witaminy D jest oczywiście ważna dla zdrowia. Wiadomo również naukowo, że witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ale to nie znaczy, że powinieneś przyjmować wysokie dawki suplementów witaminy D jako środek ostrożności. Opisy przypadków wskazują, że samodzielne przyjmowanie bardzo dużych ilości suplementów witaminy D bez nadzoru lekarskiego może prowadzić do zagrożeń dla zdrowia”.

Światła do jazdy dziennej nie zastępują

Ponieważ żarówki światła dziennego zwykle zawierają filtr UV, nie mogą zastąpić chodzenia w słońcu. Ponieważ to promienie ultrafioletowe stymulują produkcję witaminy D w organizmie.

Dodatkowe informacje

Dr.  Wimmer w studio © NDR

7 minut

Czy cierpię na niedobór witaminy D? Dr. Wyjaśnia i podaje. 7 minut

Sok pomarańczowy © Fotolia.com Zdjęcie: cięcie

Wielu przysięga, że ​​witamina C zapobiega przeziębieniom w zimie. Jakie pokarmy są szczególnie wysokie? Jeszcze

Pierś z kurczaka w małym rondelku, na stole danie z warzywami w piekarniku i miska z marynatą.  © NDR Zdjęcie: Claudia Timmann

ULGA LUB ZAPOBIEGANIE OBJAWOM: Wypróbuj przepisy z dokumentacji żywieniowej! Od A na trądzik do Z na celiakię. Jeszcze

Ten temat znajduje się w programie:

dziś po południu | 09.12.2020 | 16:20

NDR . logo
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Sześć znaków ostrzegawczych pochodzących z nogi

Published

on

Sześć znaków ostrzegawczych pochodzących z nogi
  1. Strona główna
  2. życie
  3. zdrowie

Naciska

Zakrzepica występuje w wyniku krzepnięcia krwi w naczyniu. Im większy zakrzep krwi prowadzący do zakrzepu krwi, tym większe ryzyko wystąpienia poważnych reakcji następczych.

Oprócz krzepnięcia krwi w tętnicach. Spowodowane miażdżycą Występuje zakrzepica żylna, która często występuje w nogach, ramionach, obręczy barkowej, miednicy, żyle wrotnej, a nawet w mózgu. Zakrzepica żylna może wystąpić na skutek żylaków, niedoboru płynów, podczas operacji, jako objaw nowotworu, a nawet w przebiegu choroby nowotworowej. Lekarze mówią o zakrzepicy, gdy zakrzep krwi – skrzep krwi lub skrzeplina (grecki skrzep) – blokuje naczynie krwionośne, czyli tętnicę lub żyłę. Jeśli skrzep oderwie się – a część już wystarczy – zostaje przeniesiony z krwią do serca lub płuc. W sercu zakrzep krwi może prowadzić do zawału serca; W płucach skrzep blokuje żyły niezbędne do oddychania i dlatego może prowadzić do zagrażającej życiu zatorowości płucnej. Istnieją sposoby zapobiegania powstawaniu zakrzepów krwi – jeśli zakrzep utrzymuje się, należy zwrócić uwagę na objawy fizyczne.

Zakrzepy krwi: jak powstają i gdzie w organizmie zakrzepy stają się problemem

Zakrzepica żył nóg jest jedną z najczęstszych postaci i może powodować obrzęk, gorąco i niezwykle bolesną nogę. © xstock_photosx/imago

Skrzep tworzy się, gdy krew się zakrzepnie. Krzepnięcie krwi jest zasadniczo naturalnym procesem i mechanizmem ochronnym zachodzącym w organizmie. W przypadku urazu zewnętrznego układ krzepnięcia organizmu chroni go przed wykrwawieniem na śmierć, zbijając krew i zamykając ranę. Jednakże zakrzep może stać się przeszkodą i zagrożeniem dla naczyń krwionośnych.

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

Wynikająca z tego blokada naczyń krwionośnych może być bardzo poważna, szczególnie w żyłach głębokich nóg i miednicy – ​​twierdzą Niemieckie Towarzystwo Medycyny Naczyniowej – Towarzystwo Medycyny Naczyniowej e. Piąty. W Niemczech co roku około 100 000 osób umiera z powodu zatorowości płucnej spowodowanej zakrzepami krwi. Zatem zatorowość płucna występuje po zawale serca Apopleksja Trzecia najczęstsza śmiertelna choroba układu krążenia.

Jasne kolory przeciw krzepnięciu krwi

Myli się ten, kto myśli, że pończochy uciskowe lub zakrzepowe występują tylko w nudnym beżu i czerni. Sportowcy już dawno odkryli korzystny wpływ stresu na regenerację potreningową. z Skarpety uciskowe w jasnych kolorach (link promocyjny) Są one również całkowicie akceptowalne pod względem mody.

Zakrzepica: jakie objawy się pojawiają

Zakrzepica żył nóg jest jedną z najczęstszych form krzepnięcia krwi (60%), a następnie zakrzepicą żył miednicy (30%). Co jest typowe dla zakrzepicy w porównaniu z bólem mięśni: dotyczy tylko jednej nogi.

Pierwszymi wskaźnikami możliwego zakrzepu krwi w nodze są:

  • Obrzęk nogi
  • Uczucie ciepła w nodze
  • Silny, nawracający, niewytłumaczalny ból nóg
  • Czasami silny ból podczas chodzenia
  • Ogrzewaj nogi inaczej
  • Skóra na nodze ma niebieskawy kolor

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

READ  W ten sposób można dostrzec złe nawyki żywieniowe
Continue Reading

science

Szczyt badawczy: Niemcy muszą dogonić sztuczną inteligencję | Życie i wiedza

Published

on

Szczyt badawczy: Niemcy muszą dogonić sztuczną inteligencję |  Życie i wiedza

Bei der Digitalisierung hängt Deutschland hinterher, dabei haben wir viele kluge Köpfe. Aber wie können wir unsere Ideen schneller umsetzen?

Auf dem zehnten Gipfel für Forschung und Innovation in Hannover haben Wirtschaft, Wissenschaft und Politik über wichtige Zukunftsfragen am Beispiel Künstlicher Intelligenz (KI) diskutiert. Denn hier haben Europa und Deutschland ihre anfangs führende Rolle an China und die USA verloren.

BILD war dabei und fasst die spannendsten Impulse zusammen.

Mehr Tempo, weniger Bürokratie

Die Hauptprobleme: Deutschland ist zu unflexibel, zu unkooperativ, zu bürokratisch und zu ängstlich, wenn es um KI geht – und vor allem zu langsam!

Mehr Tempo! Fordert deshalb Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) bei der Umsetzung von der Forschung in die Praxis.

► „Forschung ist der entscheidende Faktor für unseren Erfolg. Deshalb investieren Unternehmen und Staat so viel Geld wie noch nie in Forschung und Entwicklung. Was heute in Deutschland erfunden wird, ist morgen unser Wettbewerbsvorteil. Die Voraussetzung dafür: mehr Tempo beim Transfer von der Forschung in die Praxis.“

Die Geschwindigkeit, mit der Ideen umgesetzt werden, scheint DAS Thema auf dem Gipfel zu sein. Jonas Andrulis, Gründer und CEO von Aleph Alpha: „Das ist typisch deutsch. Wir sind schlau, verstehen und haben Ideen, die wir dann nicht auf die Straße bekommen.“

Woran liegt das? Laut den Forschern traut sich Deutschland zu wenig. Doch ohne was zu riskieren, werden uns die USA und China immer weiter abhängen. Die Folge: Deutschland und Europa werden immer anhängiger. „Wir opfern Wohlstand, Wachstum und Sicherheit durch zu viel Vorsicht bei KI“, sagt Dr. Markus Löffler von Enterprise Technology.

READ  Liczby koronowe w Niemczech: tylko 612 nowych infekcji - 47 zgonów

Wie lassen sich diese Probleme lösen?

Effizienterer Datenschutz, weniger Bürokratie, mehr Zusammenarbeit! Das fordern unter anderem Prof. Dr. Bernhard Schölkopf, Direktor am Max-Planck-Institut, und David Faller, Vorsitzender der Geschäftsführung IBM Deutschland Forschung und Entwicklung.

► Laut einer Umfrage bestätigen 56 Prozent der Hochschulleitungen, dass Wissenschaft und Wirtschaft beim Thema KI nur selten miteinander kooperieren. Fazit: Wir müssen enger zusammenarbeiten. Auch europaweit.

Panne bei KI-PräsentationRoboter ignoriert den Kanzler

Quelle: Reuters

► Intelligente Daten-Regulierungen statt Hemmung durch Bürokratie und so Daten für die Forschung nutzbar machen. Faller: „Wir dürfen nicht überregulieren.“

Schölkopf sagt es noch deutlicher: „Datenschutz gilt in Deutschland als absolut. Doch in der Forschung, z. B. der Medizin, kann das Menschenleben kosten.“ Deutschland muss den Zugang zu Wissen laut ihm vereinfachen.

Continue Reading

science

W tabeli przedstawiono owoce o niskiej zawartości cukru – najzdrowszą odmianę

Published

on

W tabeli przedstawiono owoce o niskiej zawartości cukru – najzdrowszą odmianę
  1. Heidelberg24
  2. konsument

Niektóre owoce zawierają więcej cukru, niż można by się spodziewać. Najlepiej wybierać owoce o niskiej zawartości cukru.

Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE) zaleca codzienne spożywanie owoców i warzyw. Chociaż owoce dostarczają wielu składników odżywczych, często są pełne cukru. Niektóre rodzaje owoców zawierają więcej fruktozy, inne mniej. Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie, powinnaś częściej jeść owoce z małą ilością cukru.

Który owoc zawiera najmniejszą ilość cukru? Tabela pokazuje, gdzie jest mało cukru

Owoce uznawane są za jeden z najzdrowszych posiłków i powinny znaleźć się w codziennym menu nie tylko według DGE, ale także wielu dietetyków. Ponieważ owoce zawierają dużo zdrowego błonnika, wtórnych surowców roślinnych, witamin i minerałów. Owoce są również bogate w wodę i stosunkowo mało energii. Istnieje wiele produktów spożywczych zawierających nieoczekiwane ilości cukru.

Niestety owoce zawierają również dużo cukru w ​​postaci fruktozy, glukozy i sacharozy. Zasadniczo najbardziej szkodliwy dla organizmu jest cukier owocowy, fruktoza. Każdy, kto spożywa zbyt dużo fruktozy, jest narażony na ryzyko gromadzenia się tego cukru w ​​postaci tłuszczu w wątrobie i rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby. Poniższa tabela przedstawia rodzaje owoców o niskiej zawartości cukru:

Rodzaj owocu Zawartość cukru na 100 gramów
awokado < 1
Cytrynowy 2.5
malina 4.4
Jeżyny 4.9
Truskawka 4.9
arbuz 6.2

Jaki jest najzdrowszy owoc?

W jednym z badań badaczka Jennifer De Noia z William Paterson University w New Jersey (USA) sprawdzała zawartość odżywczą 17 niezbędnych składników odżywczych w różnych produktach spożywczych. Pozwoliło to zidentyfikować zdrową żywność, w tym najzdrowsze owoce na świecie. Tak naprawdę spośród wszystkich owoców cytryna jest absolutnym liderem.

Ale wszystkie inne owoce znajdujące się na stole również można jeść bez wahania ze względu na zawarte w nich witaminy, błonnik i liczbę kalorii. Od 2008 roku DGE zaleca spożywanie 400 gramów warzyw i 250 gramów owoców dziennie, przy średnim spożyciu kalorii na poziomie 2300 kalorii. W końcu owoce nie należą do produktów zawierających największą liczbę kalorii.

READ  Zmiany w kościach szczęki mogą świadczyć o utracie objętości - ZWP Online - Portal informacyjny branży stomatologicznej

Jakie owoce są dobre na odchudzanie?

Ponieważ owoce są po prostu częścią zdrowej diety, nie powinieneś rezygnować z bomb witaminowych, gdy próbujesz schudnąć. Ale i tutaj należy zwrócić uwagę na rodzaj spożywanych owoców ze względu na zawartość cukru w ​​różnych rodzajach owoców. Najlepiej jeść owoce z dużą ilością wody i niską zawartością fruktozy.

Należą do nich jabłka, jagody, owoce cytrusowe i arbuz. Należy jednak trzymać się z daleka od owoców zawierających dużo cukru. Do tej kategorii należą banany, winogrona, daktyle i ananasy. W rzeczywistości soki reklamowane jako bogate w witaminy należą do niezdrowych napojów.

Jakie owoce nie podnoszą poziomu cukru we krwi?

Nie ma owocu, który w ogóle nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, ale są takie owoce, które prawie nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Tego typu owoce są szczególnie interesujące dla diabetyków. Niektóre owoce to prawdziwe bomby cukrowe, na przykład banany i ananasy powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.

Zdecydowanie należy się tym cieszyć z umiarem. Jagody natomiast mają niską zawartość cukru i diabetycy mogą bezpiecznie spożywać dwie porcje tych owoców dziennie. „Porcja” owocu odpowiada garści jagód lub większemu kawałkowi owocu. Należy również zaznaczyć, że bardzo dojrzałe owoce często zawierają większą ilość cukru. (Poszedłem do)

Continue Reading

Trending