Wiodące badania kliniczne wskazują na potencjał zmiany epigenetycznych mechanizmów starzenia. Pozwoliłoby to nauce przywrócić ludzki rytm dobowy na ponad trzy lata w ciągu zaledwie ośmiu tygodni. Wyniki badań pokazują, że jest to możliwe dzięki zrównoważeniu metylacji DNA. To wyjątkowe, recenzowane badanie dostarcza naukowych dowodów na to, że zmiany stylu życia i diety prowadzą do natychmiastowego i szybkiego zmniejszenia zachorowalności na raka. Wiek biologiczny umiejętność.
Jak metylacja DNA może zmienić mechanizmy dziedziczenia epigenetycznego
Ponieważ starzenie się jest główną przyczyną chorób przewlekłych, spadek ten może pomóc ludziom żyć dłużej i lepiej. Naukowcy wykorzystali randomizowane badanie kliniczne. W badaniu wzięło udział 43 zdrowych dorosłych mężczyzn w wieku od 50 do 72 lat. 8-tygodniowy program leczenia obejmował porady dotyczące diety, snu, ćwiczeń i relaksacji, a także dodatkowe probiotyki i składniki odżywcze. Spowodowało to statystycznie istotny spadek wieku biologicznego w wieku powyżej trzech lat w porównaniu z grupą kontrolną. Ten specjalnie zaprojektowany program interwencyjny ukierunkowany był na specyficzny mechanizm biologiczny zwany metylacją DNA. Zespół badawczy zidentyfikował je jako wysoce predykcyjne dla wieku biologicznego. Wyjątkowość tego podejścia polega na tym, że rozwija ono naturalną, ale kontrolowaną mechanicznie strategię ukierunkowaną na mechanizmy epigenetyczne organizmu.
Badanie to daje pierwszy wgląd w naturalne zmiany, które kontrolują procesy epigenetyczne i poprawiają samopoczucie, a być może nawet długowieczność i długowieczność. Metylacja DNA stała się wiodącym narzędziem używanym przez naukowców do oceny i śledzenia biologicznego starzenia. Termin ten jest używany do opisania nagromadzenia uszkodzeń i utraty funkcji w komórkach, tkankach i narządach. To uszkodzenie prowadzi do chorób związanych ze starzeniem się. Dieta i styl życia, w tym określone składniki odżywcze i związki spożywcze, o których wiadomo, że selektywnie zmieniają metylację DNA, mogą mieć znaczący wpływ na metylację DNA. Autorzy o nich wiedzą to badanieOczekują starości. Naukowcy są przekonani, że może to zapewnić znaczące nowe możliwości zarówno dla naukowców, jak i konsumentów.