Connect with us

science

Kanadyjscy naukowcy opracowują szczepionkę na koronę z tytoniu – ale jak to ma działać?

Published

on

Pyłek z tytoniu? Właśnie to zastosowali teraz badacze z Kanady. imago / imagebooker (1) / drut zuma (1)

Jest bardzo prawdopodobne, że ktokolwiek zaszczepiony przeciwko koronawirusowi w Niemczech otrzymał albo szczepionkę mRNA od Moderna lub Biontech, szczepionkę wektorową od Astrazeneca lub Johnson & Johnson albo środek na bazie białka od wstrzykniętego Novovax. Jednak pomimo znaczenia tych leków w powstrzymywaniu rozprzestrzeniania się koronawirusa i łagodzeniu konsekwencji dla osób zarażonych, ich skuteczność osłabła w obliczu nowych zmiennych. W końcu wszystkie zostały zaprojektowane dla wirusa typu dzikiego, a nie jego wariantów.

To ma sens, że prace będą kontynuowane w laboratoriach na całym świecie. Niedawno zatwierdzony kandydat w Kanadzie, po sukcesie badania fazy 3, wywołuje spore zamieszanie. Jak pisze New England Journal of Medicine, nowa szczepionka jest szczepionką roślinną.

Szczepionka z liści tytoniu została opracowana w Kanadzie

W czasopiśmie medycznym napisano: „Szczepionka CoVLP od producenta Medicago z Quebec City jest produkowana w liściach Nicotiana benthamiana, rośliny tytoniu pochodzącej z Australii”. Roślina ta jest od dawna wykorzystywana w badaniach medycznych, ponieważ jedną z jej słabości w badaniach jest łut szczęścia: atakuje ją wiele wirusów. Chociaż Sars-CoV-2 nie jest jednym z nich, naukowcom udało się zintegrować geny koronawirusa z komórkami tytoniu za pomocą bakterii.

Przeczytaj także: Profesorem ekonomii jest Saab: Rosja ponownie rozwija się w kraj rozwijający się >>

Wiele osób zna tytoń jako podstawę papierosów, ale teraz jest to również podstawa szczepionki Corona. imago / chrom pomarańczowy

Przeczytaj także: Jajka sadzone na śniadanie? Dlaczego jajka sadzone są najnudniejszym daniem jajecznym na świecie! >>

Po manipulacji roślina wytwarza cząstki wirusopodobne zwane „cząstkami podobnymi do koronawirusa” (CoVLP). Można je następnie wyizolować z liści rośliny.

Zaleta CoVLP: przenosi antygeny koronawirusa na powierzchni, ale nie jest zaraźliwa, ponieważ nie zawiera żadnych genów. Oznacza to, że roślina wytwarza otoczki wirusowe, które są podobne do wirusa, ale nie są niebezpieczne – co czyni ją interesującą jako szczepionka.

Szczepionka tytoniowa potrzebuje boostera

Dziennikarz medyczny dr. Prezenter telewizyjny RTL Christoph Specht podzielił się, ale z jednym zastrzeżeniem. Ponieważ w przypadku szczepionki siła odpowiedzi immunologicznej jest zawsze ważna. „Na przykład szczepionki oparte na MRNA wytwarzają białka kolczaste, które stymulują dobrą odpowiedź immunologiczną” – mówi Specht. „Taki martwy wirus, który nie może nic zrobić, prowadzi do stosunkowo słabej odpowiedzi przeciwciał. Potrzebny jest więc wzmacniacz efektu.”

Dokładnie to zrobili kanadyjscy badacze. Adiuwant AS03 od producenta GlaxoSmithKline został dodany do szczepionki koronowej na bazie tytoniu jako booster w celu dalszej stymulacji układu odpornościowego.

W ten sposób szczepionka na tytoń chroni przed wirusem Corona

Szczepionka tytoniowa osiągnęła dobre wyniki w badaniu III fazy. Przeprowadzono ją na 24 141 młodszych osobach dorosłych. Otrzymali dwie dawki szczepionki, w odstępie 21 dni, między marcem a wrześniem 2021 roku. Ogółem, w pierwszym półtora miesiąca po drugiej dawce, było 165 potwierdzonych przypadków korony po szczepieniu: 40 w grupie zaszczepionej i 125 w grupie placebo. Więc efekt został potwierdzony.

Producent Medicago podaje, że skuteczność szczepionki wynosi 69,5%. Efekt ochronny u badanych osób, które w ogóle nie miały przeciwciał, wyniósł 74 procent. Co ciekawe, średnie miano wirusa u osób zaszczepionych z infekcją penetrującą było 100 razy niższe niż w grupie placebo.

Przeczytaj także: Przeprasza na Instagramie: oto, co mówi Fynn Kliemann o ujawnieniu maski „ZDF Magazin Royale” Jana Böhmermanna >>

To jeden z powodów, dla których ta szczepionka jest już podawana w Kanadzie. Jest już dostępny na rynku w rodzimej Kanadzie pod nazwą Covifenz.

READ  Szczepienie na raka? Oto co mają do powiedzenia założyciele Biontech
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

t3n – Cyfrowi pionierzy | Magazyn dla cyfrowego biznesu

Published

on

Używamy plików cookie lub podobnych informacji (takich jak adres IP i sygnalizatory WWW), a także funkcji stron trzecich, które ustawiają pliki cookie. Służy to funkcjonalności na t3n.de (np. bezpieczna transmisja danych, dostarczanie treści, łączność urządzeń, unikanie oszustw), sieci społecznościowe, rozwój produktów (np. rozwiązywanie problemów, nowa funkcjonalność), zarabianie na t3n, fakturowanie z autorami, dostawcy treści, partnerzy, analizy , wydajności (np. czas ładowania, spersonalizowana treść i pomiar treści) lub marketing (np. dostarczanie i pomiar reklam, spersonalizowane reklamy i retargeting).

Ze szczegółami możesz zapoznać się w zakładce „Polityka prywatności”. przez link”Pliki cookie i śledzenieNa dole strony możesz dowiedzieć się więcej o technologiach i użytkownikach partnerów oraz wprowadzić żądane ustawienia.

Klikając przycisk „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych we wskazanych celach. Twoja zgoda obejmuje również zgodę na przetwarzanie danych przez wybranych partnerów poza Europejskim Obszarem Gospodarczym, np. w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Nie ma porównywalnego poziomu ochrony danych, a zatem istnieje większe ryzyko dla Twoich danych.

W każdej chwili możesz odwołać swoją zgodę z potencjalnym skutkiem. Łatwiej przejść doPliki cookie i śledzenieDostosowuje twoje wybory. Cofnięcie zgody nie ma wpływu na wcześniejsze przetwarzanie.

Aby wyrazić zgodę na używanie z reklamami, w Twojej przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript.

Korzystaj z t3n.de bez reklam śledzących, zewnętrznych banerów reklamowych i reklam wideo za 4,90 € miesięcznie jako członek Pro za 1,90 € miesięcznie. Informacje o przetwarzaniu danych znajdziesz w abonamencie Pur pod adresem agregat Oraz w FAQ.

Zapisz się teraz

Jesteś już czystym subskrybentem? Rejestracja tutaj

READ  Szczepienie na raka? Oto co mają do powiedzenia założyciele Biontech
Continue Reading

science

Alarm chemiczny w Osterbeek | mobo

Published

on

„Bądź ostrożny w Osterbeku! Coś skaziło kanał! „W czwartek wieczorem mieszkaniec zaalarmował grupę na Facebooku w okolicy Dulsbergu – i opublikował zdjęcie strumienia z mętną, mleczną wodą. Czy to przestępstwo przeciwko środowisku?

Mleczna, mętna woda oraz zapach farby i rozpuszczalników: Zespół straży pożarnej MOPO potwierdził, że hamburgery Osterbeek były silnie skażone w niektórych miejscach w czwartek wieczorem. Mieszkańcy Braunsberger Weg w Wandsbek zaalarmowali strażaków około 20:45, aby dotrzeć do sprawy.

Woda w Hamburgu: identyfikacja policji wodnej

Wątpliwości: obecnie trwają prace remontowe na jednej z nieruchomości w okolicy – według władz MOPO ds. ochrony środowiska na miejscu znaleziono kilka wiader z farbą, klejami i innymi narzędziami do prac remontowych. Przypuszcza się, że materiał dotarł do Osterbeka kanałami. Teraz policja wodna sprawdza.

W swoim poście na Facebooku lokalna mieszkanka ostrzegła o skażeniu.

Ale było już za późno na usuwanie zanieczyszczeń z wody. Rzeczniczka władz powiedziała, że ​​rakiety Silly zostały wyczyszczone i odkurzone.

Możesz być zainteresowanym także tym: W środku Hamburga: dlaczego ten dom na wodzie kosztuje tylko 250 000 euro?

Ale ze względu na deszcze i duże natężenie przepływu w Osterbeek samej wody nie można oczyścić. Zanieczyszczenia są teraz wypłukiwane.

READ  Cukrzyca typu 2: wyniki badania krwi wykazują oznaki na wiele lat przed pojawieniem się
Continue Reading

science

Borówki mają wpływ na cholesterol, poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi – praktyka lecznicza

Published

on

Borówki kojarzą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi

Borówka amerykańska Wśród najpopularniejszych jagód w tym kraju. Małe owoce cieszą się nie tylko wspaniałym smakiem, ale także różnymi odmianami Korzyści zdrowotne. Między innymi możesz pozytywnie wpłynąć na profil poziom cholesterolu, Cukier we krwi i ciśnienie krwi Przedstawiać.

Borówka amerykańska Wśród najzdrowszych owoców, mówi dietetyk Julia Zumpano. w strumieniu składka Ze słynnej Cleveland Clinic (USA) ekspert podsumowuje korzyści płynące z jedzenia jagód.

Niskokaloryczny

Według Zumpano badania pokazują, że jagody mogą chronić przed starzeniem się, rakiem i uszkodzeniem DNA. Standardowa porcja 100 gramów (3/4 szklanki) dostarcza 65 kalorii i 15 gramów węglowodanów. Dietetyk wymienia kilka powodów, dla których jagody są zdrowym wyborem.

Bogaty w przeciwutleniacze

Stres nie jest dobry dla organizmu – zwłaszcza stres oksydacyjny. Ten rodzaj stresu spowodowany jest obecnością cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są produkowane naturalnie przez metabolizm lub zanieczyszczenia, dym papierosowy, alkohol i uszkodzenia komórek.

Przeciwutleniacze są kluczem do zmniejszenia skutków stresu oksydacyjnego. „Przeciwutleniacze tworzą barierę lub tarczę wokół komórki, aby chronić ją przed uszkodzeniem”Zumpano wyjaśnia.

Borówki są bardzo bogate w przeciwutleniacze – zwłaszcza antocyjany, które znajdują się również w jagody aronii Starzenie się jest włączone.

Bogaty w witaminy i minerały

Jagody są nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Są dobrym źródłem witaminy C i witaminy K oraz manganu. Filiżanka jagód zapewnia następujące zalecane dzienne spożycie witamin i minerałów:

  • Witamina C: 24%
  • Witamina K: 36%
  • Mangan: 25%
  • Włókno: 14%

Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy i inne funkcje organizmu, a witamina K wspomaga krzepnięcie krwi. Mangan może również pomóc w krzepnięciu krwi, jednocześnie zwiększając siłę kości i mięśni.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Borówki są bogate w błonnik rozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik przykleja się do żółci w naszych jelitach i pomaga usunąć tę żółć.Zumpano wyjaśnia. Żółć zawiera między innymi cholesterol i niektóre tłuszcze (lecytyna).

READ  Pola na Marsie? Bakterie mogą sprawić, że czerwone planety staną się płodne

„Gdy rozpuszczalny błonnik przykleja się do żółci, pomaga usunąć tę żółć, która składa się z cholesterolu i odpadów z organizmu, co może prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu, co z kolei pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca”.

Kontrola poziomu cukru we krwi

Ponieważ jagody są bogate w błonnik i zawierają mniej cukru niż inne owoce, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Uważa się, że ten korzystny efekt może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi u osób z określonymi schorzeniami.

Jeden w magazynie branżowymAktualne osiągnięcia w żywieniuBadanie opublikowane w 2020 roku u mężczyzn z cukrzycą typu 2 wykazało, że codzienne spożywanie jagód obniża niektóre parametry zdrowia serca, takie jak trójglicerydy.

obniża ciśnienie krwi

jeden w magazynieAmerican Journal of Clinical NutritionBadanie z 2019 roku opublikowane u osób z zespołem metabolicznym wykazało, że codzienne spożywanie jagód miało pozytywny wpływ.

„Jedzenie jagód pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z zespołem metabolicznym, pomagając organizmowi wytwarzać więcej tlenku azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne”.Zumpano wyjaśnia.

Ciesz się świeżym i surowym

Nie ma minusów codziennego jedzenia jagód, ponieważ są one bardzo zdrowe. Ale według Zumpano najlepiej wykorzystasz świeże, niegotowane organiczne jagody. Natomiast babeczki z jagodami lub pyszne babeczki z jagodami nie są do końca zdrowe.

Przeciwutleniacze mogą zostać uszkodzone przez ciepło.wyjaśnia ekspert ds. żywienia. „Tak więc surowe, świeże i organiczne jagody to najlepszy sposób”.

Dodatkowo, jeśli kupujesz nieekologiczne jagody, Zumpano zaleca umycie ich przed zjedzeniem.

Jagody mogą być używane między innymi do oczyszczania ziemniaków, owsianki, soków czy sałatek. „Mrożone organiczne jagody mogą być trochę tańsze” – mówi Zumpano. „Możesz umieścić go w gorącej owsiance i pozwolić mu się rozmrozić, aby uwolnił swoją naturalną słodycz i smak. Dodaj go do smoothie lub zjedz zamrożony jako orzeźwiająca przekąska.” (ogłoszenie)

READ  Cukrzyca typu 2: wyniki badania krwi wykazują oznaki na wiele lat przed pojawieniem się

Informacje o autorze i źródle

Ten tekst jest zgodny ze specyfikacjami literatury medycznej, wytycznymi klinicznymi i aktualnymi badaniami oraz został zweryfikowany przez lekarzy.

Źródła:

  • Cleveland Clinic: Korzyści zdrowotne dla jagód (dostęp: 28.05.2022), Klinika w Cleveland
  • Kim S Stote, Margaret M Wilson, Deborah Hallenbeck, Krista Thomas, Joanne M Rourke, Marva I Sweeney, Katherine T Gottschall-Pass, Aidar R Gosmanov: Wpływ spożycia jagód na parametry zdrowia serca u mężczyzn z cukrzycą typu 2: 8 tygodni , podwójnie ślepa, randomizowana, kontrolowana placebo próba; W: Current Developments in Nutrition, (data publikacji: 09.03.2020), Aktualne osiągnięcia w żywieniu
  • Peter J Curtis, Vera van der Velpen, Lindsey Berends, Amy Jennings, Martin Feelisch, A Margot Umpleby, Mark Evans, Bernadette O Fernandez, Mia S Meiss, Magdalena Minnion, John Potter, Anne-Marie Minihane, Colin D Kay, Eric B Rimm, Aedín Cassidy: Jagody poprawiają biomarkery funkcji mięśnia sercowego u uczestników z zespołem metabolicznym – wyniki 6-miesięcznego randomizowanego, kontrolowanego badania, z podwójnie ślepą próbą; W: The American Journal of Clinical Nutrition (data publikacji: 06.01.2019), American Journal of Clinical Nutrition

ważna uwaga:
Ten artykuł zawiera tylko ogólne porady i nie powinien być używany do samodzielnej diagnozy lub leczenia. Nie zastąpi wizyty u lekarza.

Continue Reading

Trending