Connect with us

science

Jak niektóre pokarmy szkodzą mózgowi – praktyka lecznicza

Published

on

Słaba pamięć z wysoko przetworzonej żywności

Dieta wysoko przetworzona przez cztery tygodnie wydaje się wywoływać silną reakcję zapalną w mózgu w starszym wieku. Może to prowadzić do problemów z pamięcią i sprzyjać chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera.

Niedawne badanie przeprowadzone przez Ohio State University wykazało, że czterotygodniowa dieta składająca się z wysoko przetworzonej żywności wywoływała poważną reakcję zapalną w mózgach starszych myszy, której towarzyszyły objawy amnezji. Dodatkowo uzupełnianie przetworzonej żywności kwasem tłuszczowym omega-3 DHA zapobiega problemom z pamięcią i prawie całkowicie niweluje skutki stanów zapalnych. Wyniki odpowiedniego badania zostały opublikowane w specjalistycznym czasopiśmie anglojęzycznym „Mózg, zachowanie i odpornośćWysłano.

Studiowanie tradycji żywienia człowieka

Diety zwierząt biorących udział w badaniu naśladowały gotową do spożycia żywność dla ludzi, która często jest pakowana z zachowaniem długiego okresu przydatności do spożycia, taka jak chipsy ziemniaczane i inne przekąski, posiłki mrożone (dania z makaronu i pizzy) oraz produkty wędliniarskie zawierające konserwanty.

Taka dieta składająca się z wysoko przetworzonej żywności jest powszechna otyłość i cukrzyca typu 2. Nowe odkrycia sugerują, że w przypadku wysoko przetworzonej żywności uszkodzenie starego mózgu staje się widoczne już po czterech tygodniach.

Choroba Alzheimera z przetworzonej żywności

„Fakt, że widzimy te efekty tak szybko, jest nieco niepokojący. Odkrycia te sugerują, że spożywanie przetworzonej żywności może prowadzić do dramatycznej i nagłej utraty pamięci – a u osób starszych szybsza utrata pamięci jest bardziej prawdopodobna do chorób neurodegeneracyjnych, takich jak jak Choroba Alzheimera Główny”, donosi autorka badania Ruth Barrientos z Instytutu Badań Medycyny Behawioralnej Uniwersytetu Stanowego Ohio w A informacja prasowa.

Co zostało zbadane?

Do badania trzy- i 24-miesięczne samce szczurów zostały losowo podzielone na różne grupy. Jeden otrzymywał regularne jedzenie (32% kalorii z białka, 54% z węglowodanów złożonych na bazie pszenicy i 14% z tłuszczu), wysoko przetworzone jedzenie (19,6% kalorii z białka, 63,3% z rafinowanych węglowodanów — skrobia kukurydziana, maltodekstryna i sacharozę — i 17,1 procent tłuszczu) oraz tę samą przetworzoną żywność uzupełnioną DHA.

READ  Dexcom patrzy w przyszłość ciągłego monitorowania stężenia glukozy we krwi

Co to jest DHA?

DHA (kwas dokozaheksaenowy) to kwas tłuszczowy omega-3 występujący w rybach i innych owocach morza połączony z kwasem eikozapentaenowym (EPA). Obrona przed reakcjami zapalnymi jest jedną z wielu funkcji, jakie DHA pełni w mózgu. W bieżącym badaniu po raz pierwszy zbadano, czy DHA może zwalczać stany zapalne w mózgu spowodowane przetworzoną dietą.

Wyższe markery stanu zapalnego z przetworzonej żywności

Aktywacja genów związanych z silnym białkiem prozapalnym i innymi markerami zapalnymi była znacznie zwiększona w hipokampie i ciele migdałowatym starszych myszy, które jadły tylko leczoną dietę, w porównaniu z młodymi myszami, które jadły normalną dietę i starszymi myszami, które zjadały leczoną dietę. Eksperci wyjaśniają żywność z dodatkiem DHA.

Utrata pamięci dzięki przetworzonej żywności

Starsze myszy, które jadły przetworzoną żywność, wykazywały oznaki eksperymentów behawioralnych utrata pamięciktóre nie występowały u młodych szczurów. Według naukowców mieli również problemy z pamięcią kontekstową i nie wykazywali żadnych zachowań antycypacyjnych w odpowiedzi na ostrzeżenia. Wskazuje to na nieprawidłowości w ciele migdałowatym.

Co robi ciało migdałowate?

„U ludzi ciało migdałowate jest zaangażowane we wspomnienia związane ze zdarzeniami emocjonalnymi – strachem i lękiem – które stymulują. Jeśli ten obszar mózgu jest zaburzony, można przeoczyć wskaźniki ryzyka, co może prowadzić do błędnych decyzji „. wyjaśnia.

Wyniki pokazały, że suplementacja DHA w przetworzonej żywności skutecznie zapobiegała wzrostowi odpowiedzi zapalnej w mózgu i behawioralnych oznakach utraty pamięci. Niestety, naukowcy nie znają dokładnych dawek DHA ani dokładnych ilości kalorii i składników odżywczych spożywanych przez zwierzęta, ponieważ wszystkie miały nieograniczony dostęp do swojego pożywienia.

Znaczący przyrost masy ciała z przetworzonej żywności

Obie grupy wiekowe przybrały na wadze znacznie więcej dzięki przetworzonej żywności, przy czym starsze zwierzęta przybrały znacznie więcej na wadze niż młode myszy. Zespół stwierdził, że suplementacja DHA nie miała ochronnego wpływu na przyrost masy ciała związany ze spożywaniem wysoko przetworzonej żywności.

READ  Dlaczego ospa była tak niebezpieczna – praktyka uzdrawiania

Barrientos podkreśla, że ​​ludzie nie powinni interpretować wyników jako pozwolenia na spożywanie przetworzonej żywności, o ile są przyjmowane z suplementem DHA. Zamiast tego powinni skupić się na poprawie ogólnej diety, aby zapobiec wielu negatywnym skutkom wysoko przetworzonej żywności. (jak)

Przeczytaj także:

Informacje o autorze i źródle

Ten tekst jest zgodny z wymogami specjalistycznej literatury medycznej, wytycznymi klinicznymi oraz aktualnymi badaniami i został przeanalizowany przez lekarzy.

Zasoby:

  • Michał C. Butler, Mikołaj B.; Deems, Stephanie; Muscat, Christopher M. Tyłek, Marta A.; pylori i wsp.: DHA hamuje kwasicę poznawczą i ekspresję genów zapalnych u starszych samców szczurów karmionych dietą bogatą w rafinowane węglowodany; W: Brain, Behavior, and Immune (veröffentlicht tom 98, listopad 2021, s. 198-209), Mózg, zachowanie i odporność
  • Ohio State University: Jak wysoko przetworzona żywność uszkadza pamięć w starzejącym się mózgu (veröffentlicht 14.10.2021), Społeczność stanu Ohio

ważna uwaga:
Ten artykuł ma wyłącznie charakter ogólnych wskazówek i nie jest przeznaczony do samodzielnej diagnozy ani samoleczenia. Nie zastąpi wizyty u lekarza.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Czy Viagra zapobiega demencji spowodowanej chorobą Alzheimera? W dużym badaniu aktywny składnik sildenafil zmniejszył ryzyko choroby Alzheimera o 69 procent

Published

on

Wzmacniacze mocy działają również w mózgu: aktywny składnik Viagra, Sildenafil, może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji Alzheimera – o około 69 procent, wynika z oceny danych zdrowotnych siedmiu milionów ludzi. Jak poinformowali naukowcy w czasopiśmie Nature Aging, ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera u uczestników zmniejszyło się niezależnie od wcześniejszych chorób i innych czynników ryzyka. Dodatkowe badania laboratoryjne dostarczyły również wstępnych wskazówek na temat możliwego mechanizmu działania.

W rzeczywistości sildenafil, aktywny składnik Viagry, ma pomagać w leczeniu zaburzeń erekcji i nadciśnienia płucnego. Działa to, ponieważ środek hamuje pewien enzym zwany fosfodiesterazą-5 (PDE-5), który powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. Jednocześnie hamowanie enzymów ma inne skutki, w tym: komórki tłuszczoweI mięsień sercowy też komórki raka skóry może wpłynąć.

Sildenafil, składnik Viagry, rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne poprzez hamowanie enzymu fosfodiesterazy-5 (PDE-5). © JoyImage / Getty Images

Monitoruj interakcje białek

Teraz zespół kierowany przez Jiangsonga Fanga z Instytutu Badawczego Lerner w Cleveland Clinic może odkryć kolejny efekt działania sildenafilu. W ramach swoich badań przebadali 1600 leków, które zostały już zatwierdzone, aby ustalić, czy są skuteczne w chorobie Alzheimera. Aby to zrobić, najpierw stworzyli molekularny model genetyczny, który przedstawia różne interakcje białek w chorobie Alzheimera.

„Ostatnie badania pokazują, że interakcje między białkami amyloidu i białkami tau mają większe szanse na przyczynienie się do choroby Alzheimera niż oba białka przyjmowane samodzielnie” – wyjaśnia kolega Fanga, Feixiong Cheng. „Dlatego postawiliśmy hipotezę, że aktywne składniki, które wiążą się z siecią molekularną między tymi dwoma białkami, powinny mieć największy potencjał sukcesu”. Zawiedziony.

Za pomocą molekularnego modelu genetycznego naukowcy oczyścili 1600 aktywnych substancji, aby sprawdzić, czy mogą one mieć wpływ.

Zmniejszenie przypadków choroby Alzheimera podczas przyjmowania syldenafilu

Wśród 66 obiecujących kandydatów, jeden wyróżniał się: „Sildenafil zaprezentował się jako najlepszy kandydat do potencjalnego efektu antyalzheimerowskiego”, zgodnie z raportem Chenga. Aby to zbadać, zespół przeanalizował dane dotyczące zdrowia siedmiu milionów pacjentów z ubezpieczeniem zdrowotnym w Stanach Zjednoczonych. Porównali liczbę osób, u których po sześciu latach rozwinęła się choroba Alzheimera oraz czy i jak odsetek ten różnił się u pacjentów, którzy przyjmowali receptę na sildenafil.

READ  Chiny publikują plany uniknięcia kolizji z asteroidą

Wynik był zaskakująco jasny: „W porównaniu z uczestnikami bez syldenafilu przyjmowanie syldenafilu wiązało się znacząco z 69-procentowym niższym ryzykiem choroby Alzheimera” – podają Fang i współpracownicy. W porównaniu z pacjentami, którzy w tym czasie przyjmowali cztery inne aktywne składniki o potencjalnie ochronnym działaniu na demencję, ryzyko zostało również zmniejszone o 55 do 65 procent.

Zależność ta pozostała również istotna, gdy uwzględniono inne czynniki ryzyka, takie jak nadciśnienie, cukrzyca czy miażdżyca.

Skuteczny również w hodowli komórkowej

Podsumowując, odkrycia te sugerują, że sildenafil może być skutecznym kandydującym składnikiem do zapobiegania lub leczenia choroby Alzheimera. Przypisują to faktowi, że enzym PDE-5, który jest hamowany przez sildenafil, jest również obecny w mózgu. Wstępne eksperymenty na myszach wykazały również, że składnik aktywny może hamować aktywność dwóch innych białek, co z kolei sprzyja powstawaniu zdenaturowanych białek tau.

Aby to zweryfikować, Fang i jego zespół wyhodowali w laboratorium komórki mózgowe pacjentów z chorobą Alzheimera i podali im sildenafil. Rezultat: pod wpływem wzmacniacza seksualnego nasiliły się procesy neuronalne i mniej włókien białka tau nagromadziło się w kulturach komórkowych. „Wspiera to potencjał sildenafilu przeciwko chorobie Alzheimera, a także w odniesieniu do mechanizmu” – powiedzieli naukowcy.

Planowane jest już badanie kliniczne

Jednak Fang i współpracownicy podkreślali również, że są to tylko początkowe punkty wyjścia. Aby ustalić wyraźny związek przyczynowy, a także zakres efektu, należy teraz przeprowadzić systematyczne badania kliniczne. „Planujemy już badanie fazy 2 z udziałem pacjentów z chorobą Alzheimera, aby potwierdzić przyczynowość i działanie kliniczne sildenafilu” – mówi Cheng. (Natura starzenia, 20231; doi: 10.1038/s43587-021-00138-z)

Coyle: Klinika w Cleveland

Continue Reading

science

Wielu myli się z pierwszym rozwiązaniem

Published

on

t-online.de regularnie rzuca Ci wyzwanie łamigłówkami w filmach. Czy uważasz się za „mózgu”? Martw się o nasze zadania.

Nasze wymagające filmy z puzzlami dotyczą logiki, kształtów i matematyki. W tej serii t-online obiecujemy: Brain Games rzuci Ci wyzwanie! Jak zwykle czas jest cenny. Nawet jeśli oczywiście nie możemy kontrolować, czy potrzebujesz trochę dłużej i nacisnąć „Pauza”. W razie potrzeby skorzystaj z tej opcji, ponieważ zadania w naszych filmach są bardzo trudne.

W każdy weekend mamy dla Ciebie gotowe łamigłówki. Nasze najnowsze puzzle wideo można znaleźć w artykule lub powyżej Tutaj.

Wszystkim miłośnikom łamigłówek przygotowaliśmy również kilka innych filmów z łamigłówkami z ostatnich kilku tygodni:

Logiczna łamigłówka: ułóż zapałkę, aby ułożyć kwadrat – i po prostu pomyśl. (Źródło: t-online.de)

Puzzle logiczne: Znajomi łamigłówki kłócą się o wynik problemu matematycznego w Internecie. (Źródło: t-online)

Zagadka logiczna: co otrzymasz, jeśli dodasz wszystkie liczby? (Źródło: t-online.de)

Zakres kalkulacji: To zadanie ucznia szóstej klasy pozostawia dorosłych w przygnębieniu. (Źródło: t-online.de)

Zagadki logiczne w filmie: Musisz przeczytać to bardzo uważnie, aby rozwiązać to trudne zadanie. (Źródło: t-online)

Zagadka logiczna w filmie: Czy potrafisz złamać pomieszany wzór liczbowy profesora? (Źródło: t-online)

Zagadki logiczne w filmie: Te równania są trudne do rozwiązania. możesz to zrobić (Źródło: t-online)

Czy możesz znaleźć rozwiązanie? W obecnej układance powyżej lub Tutaj – I w innych filmach.

READ  Nocne „przytulanie”: co pomaga nie bać się w ciemności
Continue Reading

science

E-papierosy podwajają ryzyko zaburzeń erekcji

Published

on

Berlin. Wiadomo, że palenie zwiększa zaburzenia erekcji. Badania pokazują, że e-papierosy – uważane za zdrową alternatywę dla wielu – są również czynnikiem ryzyka problemów z potencją.

Palenie jest szkodliwe dla zdrowia i może wpływać na aktywność seksualną mężczyzn: dlatego na paczkach papierosów ostrzegają słowa „Palenie zagraża twojej sile”. Powód: palenie zwiększa ilość płytki nazębnej w naczyniach krwionośnych, co może również zaburzać przepływ krwi do penisa u mężczyzn – według Barmer Ubezpieczenie zdrowotne Preferowane są problemy z erekcją. Ponadto dym papierosowy może obniżyć jakość i ilość plemników. Dlatego wielu woli używać papierosów elektronicznych, które są uważane za zdrowsze. Jednak badanie z USA wykazało, że waporyzatory również zwiększają ryzyko problemów z potencją.

Więcej na ten temat:

E-palacze zwiększają ryzyko zaburzeń erekcji

Dla tych wAmerican Journal of Preventive Medicine„W opublikowanym badaniu wykorzystano dane ponad 13 000 mężczyzn w wieku 20 lat i starszych, którzy zgłaszali zaburzenia erekcji w poprzednim badaniu. Ocena wykazała, że ​​ryzyko zaburzeń erekcji u mężczyzn palących e-papierosy było 2,4 razy wyższe niż u tych, którzy palili e-papierosy. E-papierosy absolutnie nie są, więc ryzyko problemów z erekcją jest dwa razy większe u palaczy vaping.

DBA / Robert F. Bukate

Według badań palenie e-papierosów zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń erekcji niezależnie od innych czynników ryzyka.

Ponad połowa uczestników (53%) to byli palacze papierosów, 21% paliło w tym samym czasie tradycyjne papierosy, a 14% używało innych wyrobów tytoniowych. W przypadku osób, które wcześniej paliły konwencjonalne papierosy, ryzyko było większe.

Nikotyna zmniejsza przepływ krwi

Istnieją dowody na to, że zaburzenia erekcji występują, ponieważ nikotyna zmniejsza przepływ krwi. Dodatkowo spożywanie e-liquidów z nikotyną i bez nikotyny obniżyłoby poziom testosteronu. Jednak ryzyko problemów z potencją można zmniejszyć dzięki aktywności fizycznej: „Ci, którzy byli aktywni fizycznie przez tydzień, rzadziej rozwijali zaburzenia erekcji niż ci, którzy nie zgłaszali aktywności fizycznej” – mówi badanie.

READ  Dlaczego ospa była tak niebezpieczna – praktyka uzdrawiania

To badanie było pierwszym, w którym przyjrzano się związkowi między konsumpcją e-papierosów a zaburzeniami erekcji. Wyniki wskazały, że palenie e-papierosów miało negatywny wpływ na skuteczność niezależnie od wieku i innych czynników ryzyka.

Naukowcy stwierdzili, że palacze e-papierosów powinni zdawać sobie sprawę z potencjalnych zagrożeń związanych z e-papierosami dla potencji – właśnie dlatego, że e-papierosy są często postrzegane jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych paluszków.


Continue Reading

Trending