Connect with us

science

Jak mleko może pogorszyć stwardnienie rozsiane

Published

on

Jak mleko może pogorszyć stwardnienie rozsiane

Na tropie ważnego powiązania: Badanie pokazuje, dlaczego spożycie nabiału może pogorszyć objawy stwardnienia rozsianego (MS). W autoimmunologicznych chorobach neurodegeneracyjnych pewną rolę może odgrywać „pomieszanie”: nadmiernie agresywne reakcje na białko mleka są również skierowane przeciwko składnikowi „warstwy izolacyjnej” wokół neuronów. Naukowcy wykazali to powiązanie na modelu zwierzęcym, ale znaleźli również dowody na podobny mechanizm u ludzi. Dlatego niektóre grupy pacjentów ze stwardnieniem rozsianym powinny unikać produktów mlecznych.

Według szacunków w samych Niemczech dotkniętych jest ponad 200 000 osób: SM jest jedną z najczęstszych chorób neurologicznych wśród młodych ludzi. Przejawia się w postaci nieprawidłowych odczuć, problemów ze wzrokiem i zaburzeniami ruchu, a w skrajnych przypadkach może wystąpić wyraźny paraliż. Istnieją jednak bardzo różne formy i cechy chorób autoimmunologicznych. Objawy pojawiają się, ponieważ system obronny organizmu atakuje substancję podobną do tłuszczu, która elektrycznie izoluje włókna nerwowe w ośrodkowym układzie nerwowym. Uszkodzenie tej tak zwanej osłonki mielinowej może prowadzić do zwarć i utrudniać transmisję bodźca.

Przyczyny pojawienia się SM i czynniki rozwoju choroby są do tej pory złożone i trudne do zrozumienia. Wydaje się jednak jasne, że u podstaw SM leży kombinacja predyspozycji genetycznych, czynników środowiskowych i zachowań. Ważną rolę odgrywa również dieta. Spożycie produktów mlecznych zawsze było uważane za ważne. Stanowiło to również podstawę badania prowadzonego przez naukowców kierowanych przez Stephanie Courten ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn: „Ciągle słyszymy od pacjentów, że czują się irytowani, jeśli jedzą mleko, twaróg lub jogurt. Dlatego postanowiliśmy zbadać przyczynę tego połączenia”, mówi ekspert ds. MS.

W drodze do kontaktu

Aby wyjaśnić, które składniki mleka mogą być odpowiedzialne za ten efekt, Kürten i jej koledzy przeprowadzili eksperymenty na modelach zwierzęcych. Jak wyjaśniają, głównymi potencjalnymi katalizatorami były białka. Dlatego naukowcy wstrzyknęli myszom różne białka z mleka krowiego wraz z niektórymi dopalaczami. Następnie zbadali objawy zwierząt, które mogą być związane ze stwardnieniem rozsianym.

READ  Burza słoneczna uderzyła w Ziemię tysiące lat temu - dlaczego teraz naukowcy są zaniepokojeni

Jak donoszą naukowcy, odkryli złoto z wybitnym białkiem mleka: kazeiną. Kiedy podawali zwierzętom ten składnik wraz ze wzmacniaczem, niektóre wykazywały oznaki zaburzeń nerwowych. Następnie elektronowe mikroskopowe badania tkanki nerwowej ujawniły: u tych zwierząt warstwa mieliny wokół włókien nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym wykazywała oznaki uszkodzenia: podobnie jak u pacjentów z SM doszło do przedziurawienia osłonki izolacyjnej – najwyraźniej z powodu spożycia kazeiny. „Podejrzewaliśmy, że przyczyną była niewłaściwa reakcja immunologiczna – podobna do tej, która występuje u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym” – mówi główna autorka, Rittika Chunder. Według niej rodziło to konkretne wątpliwości: może zaistnieć wzajemna interakcja. „Własna obrona organizmu faktycznie atakuje kazeinę, ale niszczy również białka zaangażowane w tworzenie mieliny” – mówi Chonder.

Jak wyjaśniają naukowcy, reaktywność krzyżowa może wystąpić, gdy dwie cząsteczki są bardzo podobne, przynajmniej w niektórych częściach. Wtedy układ odpornościowy myli je ze sobą, że tak powiem. Dlatego zespół zbadał możliwą przyczynę w tym przypadku. „Porównaliśmy kazeinę z różnymi cząsteczkami ważnymi dla produkcji mieliny” – wyjaśnia Chonder. „Podczas robienia tego natknęliśmy się na białko o nazwie MAG. W niektórych obszarach wydaje się bardzo podobne do kazeiny – tak bardzo, że przeciwciała przeciwko kazeinie u zwierząt testowych były również aktywne przeciwko MAG” – mówi naukowiec. W ten sposób wydaje się, że mielina uległa destabilizacji u leczonych zwierząt.

Znaczenie medyczne

Ale do jakiego stopnia można ekstrapolować wyniki u myszy na ludzi ze stwardnieniem rozsianym? Aby uzyskać informacje na ten temat, naukowcy w eksperymentach laboratoryjnych dodali przeciwciała kazeinowe od myszy do próbek ludzkiej tkanki mózgowej. Potwierdza to, że gromadzą się tam w komórkach odpowiedzialnych za produkcję mieliny w mózgu. Ponadto dowód dostarczył inny wynik: zgodnie z wynikami badania komórki B odpowiedzialne za wytwarzanie przeciwciał we krwi niektórych pacjentów ze stwardnieniem rozsianym często silnie reagują na kazeinę. Obecnie jest jasne, że cierpiący na tę chorobę mogli w pewnym momencie rozwinąć alergię na kazeinę poprzez spożywanie mleka. Dlatego, gdy tylko jesz produkty mleczne, twój układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko temu białku. Te również uszkadzają warstwę mieliny wokół włókien nerwowych z powodu reaktywności krzyżowej z MAG.

READ  Raport RKI: Co mówi zmarły Corona o prawdziwym upadku – dowody

Naukowcy potwierdzają, że mleko ogólnie nie odgrywa roli w SM, ale wyniki pokazują, że ma ono znaczenie u osób ze stwardnieniem rozsianym, które mają reakcję na kazeinę. Najwyraźniej nie zawsze jest to łatwo rozpoznawalne dla osób dotkniętych chorobą. „Obecnie opracowujemy autotest, który ludzie mogą wykorzystać do sprawdzenia, czy mają odpowiednie przeciwciała” – mówi Kürten. „Przynajmniej ta podgrupa powinna powstrzymać się od mleka, jogurtu lub twarogu”.

Jednak, jak stwierdzili naukowcy, ustalony mechanizm sugeruje również, że spożywanie mleka może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na SM. Ponieważ gdy pojawi się odpowiedź immunologiczna na kazeinę, teoretycznie może wystąpić reakcja krzyżowa z mieliną. Naukowcy podkreślają, że nie oznacza to jednak, że nadwrażliwość na kazeinę nieuchronnie doprowadzi do stwardnienia rozsianego. Prawdopodobnie istnieją inne czynniki ryzyka. Jednak związek statystyczny sprawia, że ​​siedzisz wygodnie i zwracasz uwagę, mówi Kürten: „Według badań liczba SM wzrasta w populacjach, w których spożywa się dużo mleka krowiego”.

Źródło: Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, artykuł specjalistyczny: PNAS, doi: 10.1073/pnas.2117034119

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Nawet w starszym wieku pamiętaj o zrównoważonej diecie

Published

on

Nawet w starszym wieku pamiętaj o zrównoważonej diecie

Zapotrzebowanie na minerały i witaminy pozostaje niezmienione

Zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie dla zdrowia psychicznego i fizycznego, nawet w starszym wieku. „Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na energię zmniejsza się w wyniku zmniejszenia aktywnej masy mięśniowej spowodowanej mniejszą aktywnością fizyczną, ale zapotrzebowanie na minerały i witaminy pozostaje prawie niezmienione” – mówi Azizi.

Stan zdrowia może się pogorszyć

Dlatego niedożywienie może mieć poważne konsekwencje. W wyniku znacznej utraty wagi ogólny stan zdrowia może się pogorszyć. Prowadzi to często do zmniejszenia mobilności, a co za tym idzie, do ograniczenia kontaktów społecznych. Może to prowadzić do izolacji i stresu.

Połączenie zdrowego odżywiania i ćwiczeń

„Najskuteczniejszym sposobem walki z tym zjawiskiem jest połączenie zdrowej diety z odpowiednią aktywnością fizyczną” – wyjaśnia ekspert. „Ważne jest spożywanie regularnych posiłków bogatych w owoce, warzywa i białka, a także przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów”.

Możliwy niedobór witaminy D

Niedobór witaminy D występuje również często w starszym wieku – często na skutek złego odżywiania, ale także na skutek zmniejszonej zdolności skóry do wytwarzania witaminy D pod wpływem promieni ultrafioletowych słońca. „Dlatego często zaleca się suplementację witaminą D. Docelową dawką powinno być 1000 jm dziennie” – podsumowuje Azizi.

AKH zapewnia szybką pomoc w przypadkach niedożywienia

Od pewnego czasu Klinika Geriatrii i Neurogeriatrii AKH prowadzi także działalność ambulatoryjną i zapewnia szybką pomoc w przypadkach niedożywienia. Informacje można uzyskać dzwoniąc pod numer (05141) 722371.

READ  Wypalenie częściej występuje w młodszych pokoleniach – jak zapobiegać wypaleniu
Continue Reading

science

Zwiastun śmierci: Ponad połowa obszarów koralowców blaknie

Published

on

Zwiastun śmierci: Ponad połowa obszarów koralowców blaknie

Przygotowanie na śmierć
Ponad połowa obszarów koralowców jest narażona na blaknięcie

Posłuchaj materiału

Ta wersja audio została stworzona sztucznie. Więcej informacji | Wyślij swoją opinię

Rafy koralowe to nie tylko jedne z najstarszych ekosystemów na Ziemi, ale także niezwykle kolorowe. Teraz grupa badawcza pokazuje, że na całym świecie stopniowo zamieniają się one w krajobrazy widm. Powodem jest globalne ocieplenie.

Naukowcy odkryli nową falę blaknięcia koralowców na wybrzeżach Australii, Kenii i Meksyku. Według naukowców z Narodowej Administracji Oceanicznej Atmosfery (NOAA) w co najmniej 54 krajach i terytoriach kolorowe rafy koralowe zamieniły się w widmo. „Ponad 54 procent obszarów koralowców w oceanach świata dotkniętych jest blaknięciem spowodowanym globalnym ociepleniem” – powiedział Derek Manzello, koordynator NOAA.

Wybielanie jest często wstępem do śmierci. Jednokomórkowe algi żyją w rafach koralowych i są odpowiedzialne za ich kolorowe kolory. Jednak w wysokich temperaturach koralowce odrzucają glony, których tak naprawdę potrzebują jako źródła składników odżywczych. „To, co się teraz dzieje, jest nowe dla nas i nauki” – powiedział Lorenzo Alvarez Felipe z Uniwersytetu Meksykańskiego. „Nie możemy przewidzieć, jak ucierpią rafy koralowe, nawet jeśli przetrwają bezpośredni stres cieplny”. To już piąte takie wydarzenie w ciągu dziewięciu lat na samej słynnej Wielkiej Rafie Koralowej u wybrzeży Australii.

Koral w spirali w dół

W świetle zmian klimatycznych naukowcy spodziewają się, że w ciągu dekady wystąpią tam dwa takie zdarzenia – i to dopiero od 2030 r., co będzie czwartym zdarzeniem blaknięcia po latach 1998–2010 i latach 2014–2017. Fala globalna to wydarzenie, które występuje jednocześnie na Pacyfiku, Atlantyku i Oceanie Indyjskim. David Obora, który bada to zjawisko w Kenii, uważa, że ​​„realistyczne założenie jest takie, że przekroczyliśmy punkt krytyczny dla raf koralowych”.

„Rafy koralowe pogrążają się w spirali spadkowej, której nie można zatrzymać, jeśli teraz nie zmniejszymy radykalnie emisji dwutlenku węgla”. Rafy koralowe mają kluczowe znaczenie dla wielu obszarów przybrzeżnych. Chroni przed burzami, ma znaczenie żywieniowe ze względu na obfitość ryb, a co nie mniej ważne, przyciąga turystów. Eksperci szacują, że każdego roku jest on wart 2,7 biliona dolarów dla krajów sąsiadujących.

READ  Regularne palenie zmniejsza rozmiar mózgu, co prowadzi do utraty neuronów
Continue Reading

science

Nowe badanie: Lek na cukrzycę spowalnia chorobę Parkinsona | Życie i wiedza

Published

on

Nowe badanie: Lek na cukrzycę spowalnia chorobę Parkinsona |  Życie i wiedza

Neben Alzheimer ist Parkinson die zweite Schreckenskrankheit, die das Gehirn von vor allem älteren Menschen betrifft. Auch Parkinson ist heute nicht heilbar. Allein in Deutschland sind knapp eine halbe Million Menschen daran erkrankt. Jetzt gibt es laut einer Untersuchung eine neue Hoffnung für die Behandlung. Wieder einmal ist ein Medikament beteiligt, das eigentlich für Diabetes-Kranke eingesetzt wird – wie bei der Abnehmspritze.

BILD erklärt die neue Studie.

Typisch für Parkinson sind ein Zittern der Hände, aber auch Bewegungsstörungen

Foto: LIGHTFIELD STUDIOS – stock.adobe.com

Es ist ausgerechnet ein Wirkstoff zur Diabetes-Behandlung, das auch bei Parkinson helfen könnte. Laut einer jetzt im „New England Journal of Medicine“ veröffentlichten klinischen Studie verlangsamt die Substanz Lixisenatid das Fortschreiten der Symptome in einem geringen, aber statistisch signifikanten Umfang.

▶︎ Prof. Joseph Claßen, Erster Vorsitzender der Deutschen Gesellschaft für Parkinson und Bewegungsstörungen (DPG) sowie Direktor der Klinik und Poliklinik für Neurologie am Universitätsklinikum Leipzig: „Die Ergebnisse sind sehr interessant. Wenn sich Parkinson mit dieser Klasse von Medikamenten bremsen ließe, wäre das ein Riesenerfolg. Allerdings müssen erst noch Langzeitstudien durchgeführt werden, auch mit besser verträglichen, verwandten Wirkstoffen, um die Wirksamkeit und Unbedenklichkeit an mehr Patienten nachzuweisen.“

Zwar mache die Parkinson-Forschung große Fortschritte, aber bisher lasse sich die zweithäufigste neurodegenerative Erkrankung nach nur symptomatisch behandeln.

Die aktuelle Studie ist die erste klinische Studie, die Anzeichen für eine Wirksamkeit liefert. Untersucht wurden 156 Personen mit leichten bis mittelschweren Parkinson-Symptomen, die alle bereits das Standard-Parkinson-Medikament Levodopa oder andere Arzneimittel einnahmen. Die eine Hälfte von ihnen erhielt ein Jahr lang den Wirkstoff Lixisenatid, die andere ein Placebo.

READ  Raport RKI: Co mówi zmarły Corona o prawdziwym upadku – dowody

Das Ergebnis

Nach zwölf Monaten zeigten die Teilnehmenden der Placebo-Kontrollgruppe wie erwartet eine Verschlechterung ihrer Symptome. Auf einer Skala zur Bewertung des Schweregrads der Parkinson-Krankheit war ihr Wert um drei Punkte gestiegen. Bei denjenigen, die das Medikament einnahmen, änderte sich die Punktzahl auf dieser Skala nicht.

Zudem führte die Behandlung zu Nebenwirkungen: Übelkeit trat bei fast der Hälfte und Erbrechen bei 13 % der Personen auf, die das Diabetes-Medikament einnahmen. Neuere Medikamente derselben Substanzklasse könnten weniger und mildere Nebenwirkungen haben oder in niedrigeren Dosen wirken.

Parkinson: Ursache und Symptome - Infografik

Noch sei unklar, wie sich der positive Effekt des Diabetes-Medikaments bei Parkinson erklären lässt. Der zur Behandlung von Typ-2-Diabetiker zugelassene Wirkstoff Lixisenatid aktiviert eine Signalkaskade, die eine wichtige Rolle bei der Aufrechterhaltung physiologischer Blutzuckerwerte spielt.

Der Wirkstoff gehört zu einer großen Familie ähnlicher Wirkstoffe, die in jüngster Zeit als „Abnehmspritze“ (Semaglutid) auch zur Behandlung der Adipositas eingesetzt werden.

Continue Reading

Trending