Connect with us

science

Jak mleko może pogorszyć stwardnienie rozsiane

Published

on

Na tropie ważnego powiązania: Badanie pokazuje, dlaczego spożycie nabiału może pogorszyć objawy stwardnienia rozsianego (MS). W autoimmunologicznych chorobach neurodegeneracyjnych pewną rolę może odgrywać „pomieszanie”: nadmiernie agresywne reakcje na białko mleka są również skierowane przeciwko składnikowi „warstwy izolacyjnej” wokół neuronów. Naukowcy wykazali to powiązanie na modelu zwierzęcym, ale znaleźli również dowody na podobny mechanizm u ludzi. Dlatego niektóre grupy pacjentów ze stwardnieniem rozsianym powinny unikać produktów mlecznych.

Według szacunków w samych Niemczech dotkniętych jest ponad 200 000 osób: SM jest jedną z najczęstszych chorób neurologicznych wśród młodych ludzi. Przejawia się w postaci nieprawidłowych odczuć, problemów ze wzrokiem i zaburzeniami ruchu, a w skrajnych przypadkach może wystąpić wyraźny paraliż. Istnieją jednak bardzo różne formy i cechy chorób autoimmunologicznych. Objawy pojawiają się, ponieważ system obronny organizmu atakuje substancję podobną do tłuszczu, która elektrycznie izoluje włókna nerwowe w ośrodkowym układzie nerwowym. Uszkodzenie tej tak zwanej osłonki mielinowej może prowadzić do zwarć i utrudniać transmisję bodźca.

Przyczyny pojawienia się SM i czynniki rozwoju choroby są do tej pory złożone i trudne do zrozumienia. Wydaje się jednak jasne, że u podstaw SM leży kombinacja predyspozycji genetycznych, czynników środowiskowych i zachowań. Ważną rolę odgrywa również dieta. Spożycie produktów mlecznych zawsze było uważane za ważne. Stanowiło to również podstawę badania prowadzonego przez naukowców kierowanych przez Stephanie Courten ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn: „Ciągle słyszymy od pacjentów, że czują się irytowani, jeśli jedzą mleko, twaróg lub jogurt. Dlatego postanowiliśmy zbadać przyczynę tego połączenia”, mówi ekspert ds. MS.

W drodze do kontaktu

Aby wyjaśnić, które składniki mleka mogą być odpowiedzialne za ten efekt, Kürten i jej koledzy przeprowadzili eksperymenty na modelach zwierzęcych. Jak wyjaśniają, głównymi potencjalnymi katalizatorami były białka. Dlatego naukowcy wstrzyknęli myszom różne białka z mleka krowiego wraz z niektórymi dopalaczami. Następnie zbadali objawy zwierząt, które mogą być związane ze stwardnieniem rozsianym.

READ  Nocne „przytulanie”: co pomaga nie bać się w ciemności

Jak donoszą naukowcy, odkryli złoto z wybitnym białkiem mleka: kazeiną. Kiedy podawali zwierzętom ten składnik wraz ze wzmacniaczem, niektóre wykazywały oznaki zaburzeń nerwowych. Następnie elektronowe mikroskopowe badania tkanki nerwowej ujawniły: u tych zwierząt warstwa mieliny wokół włókien nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym wykazywała oznaki uszkodzenia: podobnie jak u pacjentów z SM doszło do przedziurawienia osłonki izolacyjnej – najwyraźniej z powodu spożycia kazeiny. „Podejrzewaliśmy, że przyczyną była niewłaściwa reakcja immunologiczna – podobna do tej, która występuje u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym” – mówi główna autorka, Rittika Chunder. Według niej rodziło to konkretne wątpliwości: może zaistnieć wzajemna interakcja. „Własna obrona organizmu faktycznie atakuje kazeinę, ale niszczy również białka zaangażowane w tworzenie mieliny” – mówi Chonder.

Jak wyjaśniają naukowcy, reaktywność krzyżowa może wystąpić, gdy dwie cząsteczki są bardzo podobne, przynajmniej w niektórych częściach. Wtedy układ odpornościowy myli je ze sobą, że tak powiem. Dlatego zespół zbadał możliwą przyczynę w tym przypadku. „Porównaliśmy kazeinę z różnymi cząsteczkami ważnymi dla produkcji mieliny” – wyjaśnia Chonder. „Podczas robienia tego natknęliśmy się na białko o nazwie MAG. W niektórych obszarach wydaje się bardzo podobne do kazeiny – tak bardzo, że przeciwciała przeciwko kazeinie u zwierząt testowych były również aktywne przeciwko MAG” – mówi naukowiec. W ten sposób wydaje się, że mielina uległa destabilizacji u leczonych zwierząt.

Znaczenie medyczne

Ale do jakiego stopnia można ekstrapolować wyniki u myszy na ludzi ze stwardnieniem rozsianym? Aby uzyskać informacje na ten temat, naukowcy w eksperymentach laboratoryjnych dodali przeciwciała kazeinowe od myszy do próbek ludzkiej tkanki mózgowej. Potwierdza to, że gromadzą się tam w komórkach odpowiedzialnych za produkcję mieliny w mózgu. Ponadto dowód dostarczył inny wynik: zgodnie z wynikami badania komórki B odpowiedzialne za wytwarzanie przeciwciał we krwi niektórych pacjentów ze stwardnieniem rozsianym często silnie reagują na kazeinę. Obecnie jest jasne, że cierpiący na tę chorobę mogli w pewnym momencie rozwinąć alergię na kazeinę poprzez spożywanie mleka. Dlatego, gdy tylko jesz produkty mleczne, twój układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko temu białku. Te również uszkadzają warstwę mieliny wokół włókien nerwowych z powodu reaktywności krzyżowej z MAG.

READ  Ulga w koronie: co obowiązuje od poniedziałku w Bawarii

Naukowcy potwierdzają, że mleko ogólnie nie odgrywa roli w SM, ale wyniki pokazują, że ma ono znaczenie u osób ze stwardnieniem rozsianym, które mają reakcję na kazeinę. Najwyraźniej nie zawsze jest to łatwo rozpoznawalne dla osób dotkniętych chorobą. „Obecnie opracowujemy autotest, który ludzie mogą wykorzystać do sprawdzenia, czy mają odpowiednie przeciwciała” – mówi Kürten. „Przynajmniej ta podgrupa powinna powstrzymać się od mleka, jogurtu lub twarogu”.

Jednak, jak stwierdzili naukowcy, ustalony mechanizm sugeruje również, że spożywanie mleka może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na SM. Ponieważ gdy pojawi się odpowiedź immunologiczna na kazeinę, teoretycznie może wystąpić reakcja krzyżowa z mieliną. Naukowcy podkreślają, że nie oznacza to jednak, że nadwrażliwość na kazeinę nieuchronnie doprowadzi do stwardnienia rozsianego. Prawdopodobnie istnieją inne czynniki ryzyka. Jednak związek statystyczny sprawia, że ​​siedzisz wygodnie i zwracasz uwagę, mówi Kürten: „Według badań liczba SM wzrasta w populacjach, w których spożywa się dużo mleka krowiego”.

Źródło: Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, artykuł specjalistyczny: PNAS, doi: 10.1073/pnas.2117034119

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

t3n – Cyfrowi pionierzy | Magazyn dla cyfrowego biznesu

Published

on

Używamy plików cookie lub podobnych informacji (takich jak adres IP i sygnalizatory WWW), a także funkcji stron trzecich, które ustawiają pliki cookie. Służy to funkcjonalności na t3n.de (np. bezpieczna transmisja danych, dostarczanie treści, łączność urządzeń, unikanie oszustw), sieci społecznościowe, rozwój produktów (np. rozwiązywanie problemów, nowa funkcjonalność), zarabianie na t3n, fakturowanie z autorami, dostawcy treści, partnerzy, analizy , wydajności (np. czas ładowania, spersonalizowana treść i pomiar treści) lub marketing (np. dostarczanie i pomiar reklam, spersonalizowane reklamy i retargeting).

Ze szczegółami możesz zapoznać się w zakładce „Polityka prywatności”. przez link”Pliki cookie i śledzenieNa dole strony możesz dowiedzieć się więcej o technologiach i użytkownikach partnerów oraz wprowadzić żądane ustawienia.

Klikając przycisk „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych we wskazanych celach. Twoja zgoda obejmuje również zgodę na przetwarzanie danych przez wybranych partnerów poza Europejskim Obszarem Gospodarczym, np. w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Nie ma porównywalnego poziomu ochrony danych, a zatem istnieje większe ryzyko dla Twoich danych.

W każdej chwili możesz odwołać swoją zgodę z potencjalnym skutkiem. Łatwiej przejść doPliki cookie i śledzenieDostosowuje twoje wybory. Cofnięcie zgody nie ma wpływu na wcześniejsze przetwarzanie.

Aby wyrazić zgodę na używanie z reklamami, w Twojej przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript.

Korzystaj z t3n.de bez reklam śledzących, zewnętrznych banerów reklamowych i reklam wideo za 4,90 € miesięcznie jako członek Pro za 1,90 € miesięcznie. Informacje o przetwarzaniu danych znajdziesz w abonamencie Pur pod adresem agregat Oraz w FAQ.

Zapisz się teraz

Jesteś już czystym subskrybentem? Rejestracja tutaj

READ  Zarzuty przeciwko firmie DeepMind zajmującej się sztuczną inteligencją: naruszenie prywatności brytyjskich pacjentów
Continue Reading

science

Alarm chemiczny w Osterbeek | mobo

Published

on

„Bądź ostrożny w Osterbeku! Coś skaziło kanał! „W czwartek wieczorem mieszkaniec zaalarmował grupę na Facebooku w okolicy Dulsbergu – i opublikował zdjęcie strumienia z mętną, mleczną wodą. Czy to przestępstwo przeciwko środowisku?

Mleczna, mętna woda oraz zapach farby i rozpuszczalników: Zespół straży pożarnej MOPO potwierdził, że hamburgery Osterbeek były silnie skażone w niektórych miejscach w czwartek wieczorem. Mieszkańcy Braunsberger Weg w Wandsbek zaalarmowali strażaków około 20:45, aby dotrzeć do sprawy.

Woda w Hamburgu: identyfikacja policji wodnej

Wątpliwości: obecnie trwają prace remontowe na jednej z nieruchomości w okolicy – według władz MOPO ds. ochrony środowiska na miejscu znaleziono kilka wiader z farbą, klejami i innymi narzędziami do prac remontowych. Przypuszcza się, że materiał dotarł do Osterbeka kanałami. Teraz policja wodna sprawdza.

W swoim poście na Facebooku lokalna mieszkanka ostrzegła o skażeniu.

Ale było już za późno na usuwanie zanieczyszczeń z wody. Rzeczniczka władz powiedziała, że ​​rakiety Silly zostały wyczyszczone i odkurzone.

Możesz być zainteresowanym także tym: W środku Hamburga: dlaczego ten dom na wodzie kosztuje tylko 250 000 euro?

Ale ze względu na deszcze i duże natężenie przepływu w Osterbeek samej wody nie można oczyścić. Zanieczyszczenia są teraz wypłukiwane.

READ  Czy niektórzy ludzie mogą w ogóle nie dostać wirusa?
Continue Reading

science

Borówki mają wpływ na cholesterol, poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi – praktyka lecznicza

Published

on

Borówki kojarzą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi

Borówka amerykańska Wśród najpopularniejszych jagód w tym kraju. Małe owoce cieszą się nie tylko wspaniałym smakiem, ale także różnymi odmianami Korzyści zdrowotne. Między innymi możesz pozytywnie wpłynąć na profil poziom cholesterolu, Cukier we krwi i ciśnienie krwi Przedstawiać.

Borówka amerykańska Wśród najzdrowszych owoców, mówi dietetyk Julia Zumpano. w strumieniu składka Ze słynnej Cleveland Clinic (USA) ekspert podsumowuje korzyści płynące z jedzenia jagód.

Niskokaloryczny

Według Zumpano badania pokazują, że jagody mogą chronić przed starzeniem się, rakiem i uszkodzeniem DNA. Standardowa porcja 100 gramów (3/4 szklanki) dostarcza 65 kalorii i 15 gramów węglowodanów. Dietetyk wymienia kilka powodów, dla których jagody są zdrowym wyborem.

Bogaty w przeciwutleniacze

Stres nie jest dobry dla organizmu – zwłaszcza stres oksydacyjny. Ten rodzaj stresu spowodowany jest obecnością cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są produkowane naturalnie przez metabolizm lub zanieczyszczenia, dym papierosowy, alkohol i uszkodzenia komórek.

Przeciwutleniacze są kluczem do zmniejszenia skutków stresu oksydacyjnego. „Przeciwutleniacze tworzą barierę lub tarczę wokół komórki, aby chronić ją przed uszkodzeniem”Zumpano wyjaśnia.

Borówki są bardzo bogate w przeciwutleniacze – zwłaszcza antocyjany, które znajdują się również w jagody aronii Starzenie się jest włączone.

Bogaty w witaminy i minerały

Jagody są nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Są dobrym źródłem witaminy C i witaminy K oraz manganu. Filiżanka jagód zapewnia następujące zalecane dzienne spożycie witamin i minerałów:

  • Witamina C: 24%
  • Witamina K: 36%
  • Mangan: 25%
  • Włókno: 14%

Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy i inne funkcje organizmu, a witamina K wspomaga krzepnięcie krwi. Mangan może również pomóc w krzepnięciu krwi, jednocześnie zwiększając siłę kości i mięśni.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Borówki są bogate w błonnik rozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik przykleja się do żółci w naszych jelitach i pomaga usunąć tę żółć.Zumpano wyjaśnia. Żółć zawiera między innymi cholesterol i niektóre tłuszcze (lecytyna).

READ  Niedobór witaminy K: 4 możliwe objawy

„Gdy rozpuszczalny błonnik przykleja się do żółci, pomaga usunąć tę żółć, która składa się z cholesterolu i odpadów z organizmu, co może prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu, co z kolei pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca”.

Kontrola poziomu cukru we krwi

Ponieważ jagody są bogate w błonnik i zawierają mniej cukru niż inne owoce, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Uważa się, że ten korzystny efekt może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi u osób z określonymi schorzeniami.

Jeden w magazynie branżowymAktualne osiągnięcia w żywieniuBadanie opublikowane w 2020 roku u mężczyzn z cukrzycą typu 2 wykazało, że codzienne spożywanie jagód obniża niektóre parametry zdrowia serca, takie jak trójglicerydy.

obniża ciśnienie krwi

jeden w magazynieAmerican Journal of Clinical NutritionBadanie z 2019 roku opublikowane u osób z zespołem metabolicznym wykazało, że codzienne spożywanie jagód miało pozytywny wpływ.

„Jedzenie jagód pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z zespołem metabolicznym, pomagając organizmowi wytwarzać więcej tlenku azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne”.Zumpano wyjaśnia.

Ciesz się świeżym i surowym

Nie ma minusów codziennego jedzenia jagód, ponieważ są one bardzo zdrowe. Ale według Zumpano najlepiej wykorzystasz świeże, niegotowane organiczne jagody. Natomiast babeczki z jagodami lub pyszne babeczki z jagodami nie są do końca zdrowe.

Przeciwutleniacze mogą zostać uszkodzone przez ciepło.wyjaśnia ekspert ds. żywienia. „Tak więc surowe, świeże i organiczne jagody to najlepszy sposób”.

Dodatkowo, jeśli kupujesz nieekologiczne jagody, Zumpano zaleca umycie ich przed zjedzeniem.

Jagody mogą być używane między innymi do oczyszczania ziemniaków, owsianki, soków czy sałatek. „Mrożone organiczne jagody mogą być trochę tańsze” – mówi Zumpano. „Możesz umieścić go w gorącej owsiance i pozwolić mu się rozmrozić, aby uwolnił swoją naturalną słodycz i smak. Dodaj go do smoothie lub zjedz zamrożony jako orzeźwiająca przekąska.” (ogłoszenie)

READ  Wskaźnik infekcji w Berlinie wzrósł do 413,2 - większość przypadków w Marzahn-Hellersdorf - BZ Berlin

Informacje o autorze i źródle

Ten tekst jest zgodny ze specyfikacjami literatury medycznej, wytycznymi klinicznymi i aktualnymi badaniami oraz został zweryfikowany przez lekarzy.

Źródła:

  • Cleveland Clinic: Korzyści zdrowotne dla jagód (dostęp: 28.05.2022), Klinika w Cleveland
  • Kim S Stote, Margaret M Wilson, Deborah Hallenbeck, Krista Thomas, Joanne M Rourke, Marva I Sweeney, Katherine T Gottschall-Pass, Aidar R Gosmanov: Wpływ spożycia jagód na parametry zdrowia serca u mężczyzn z cukrzycą typu 2: 8 tygodni , podwójnie ślepa, randomizowana, kontrolowana placebo próba; W: Current Developments in Nutrition, (data publikacji: 09.03.2020), Aktualne osiągnięcia w żywieniu
  • Peter J Curtis, Vera van der Velpen, Lindsey Berends, Amy Jennings, Martin Feelisch, A Margot Umpleby, Mark Evans, Bernadette O Fernandez, Mia S Meiss, Magdalena Minnion, John Potter, Anne-Marie Minihane, Colin D Kay, Eric B Rimm, Aedín Cassidy: Jagody poprawiają biomarkery funkcji mięśnia sercowego u uczestników z zespołem metabolicznym – wyniki 6-miesięcznego randomizowanego, kontrolowanego badania, z podwójnie ślepą próbą; W: The American Journal of Clinical Nutrition (data publikacji: 06.01.2019), American Journal of Clinical Nutrition

ważna uwaga:
Ten artykuł zawiera tylko ogólne porady i nie powinien być używany do samodzielnej diagnozy lub leczenia. Nie zastąpi wizyty u lekarza.

Continue Reading

Trending