Connect with us

science

Goji Berry walczy z utratą wzroku związaną z wiekiem — praktyka lecznicza

Published

on

Jagody Goji chronią przed zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem

Spożywanie regularnej porcji suszonych jagód goji może zapobiec lub przynajmniej opóźnić rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, najczęstszej przyczyny utraty wzroku w starszym wieku.

W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stwierdzono, że regularne spożywanie niewielkiej ilości suszonych jagód goji przez zdrowe osoby w średnim wieku zwiększa tak zwaną gęstość optyczną pigmentu plamki żółtej, biomarkera rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD). W ten sposób jagody goji mogą zapobiegać lub przynajmniej opóźniać utratę wzroku. Wyniki odpowiedniego badania zostały opublikowane w Journal of the English Language.Składniki odżywczeKlatka piersiowa.

Utrata wzroku z powodu zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem

Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem jest główną przyczyną utraty wzroku u osób starszych, dotykającą około 170 milionów ludzi na całym świecie. „AMD wpływa na centralne pole widzenia i może wpływać na zdolność czytania lub rozpoznawania twarzy” – powiedział autor badania Glenn Yu z University of California Davis. informacja prasowa.

Czym są jagody goji i skąd pochodzą?

uprawiać jagody goji Boxdoorn– krzewy kolcowoju zwyczajnego (Lycium chinense) i kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum). Suszone jagody są częstym składnikiem chińskich zup i są często używane jako herbata ziołowa. Jest również spożywany jako przekąska. W medycynie chińskiej mówi się, że jagody goji mają korzystny wpływ na oczy.

Zwiększenie intensywności pigmentów ochronnych w oku

W swoim badaniu eksperci odkryli, że u 13 zdrowych uczestników w wieku od 45 do 65 lat, którzy jedli 28 gramów (około garść) jagód goji pięć razy w tygodniu przez 90 dni, gęstość ochronnych pigmentów w ich oczach wzrosła. W przeciwieństwie do tego, nie zaobserwowano wzrostu u 14 uczestników, którzy w tym samym okresie przyjmowali dostępny na rynku suplement diety na oczy.

READ  Podaż witaminy D i szlak COVID-19 – studium przypadku

Wzrost luteiny i zeaksantyny

W grupie uczestników, którzy jedli jagody goji, wzrosły pigmenty luteina i zeaksantyna. Filtruje szkodliwe niebieskie światło i zapewnia ochronę antyoksydacyjną. Zespół twierdzi, że oba pomagają chronić oczy podczas starzenia.

Autor badania Xiang Li wyjaśnia: „Luteina i zeaksantyna są jak filtry przeciwsłoneczne dla oczu. Im wyższy poziom luteiny i zeaksantyny w siatkówce, tym lepsza ochrona. Nasze badanie wykazało, że nawet w zdrowych oczach te wizualne pigmenty można zwiększyć poprzez jedząc codziennie niewielką porcję jagód goji” – dodaje ekspert.

Jagody Goji zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny

W nowym badaniu eksperci zbadali związki bioaktywne znajdujące się w jagodach goji. Odkryli, że jagody zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny, które zmniejszają ryzyko chorób oczu związanych z AMD.

Wyjaśnia mi, że zeaksantyna w jagodach goji jest wysoce biodostępna, innymi słowy jest w formie łatwo przyswajalnej przez układ pokarmowy i wykorzystywanej przez organizm.

Jak zwykle leczy się AMD?

Obecnie leczenie średniego stadium AMD odbywa się za pomocą specjalnych suplementów diety zwanych AREDS. Eksperci twierdzą, że zawierają one witaminy C, E, cynk, miedź, a także luteinę i zeaksantynę. Jak dotąd nie jest znane skuteczne leczenie wczesnych stadiów AMD.

Przyczyny AMD?

Jeśli chodzi o przyczyny AMD, według autora badania Yi, są one złożone i wieloczynnikowe. Ekspert powiedział, że obejmują one kombinację zagrożeń genetycznych, zmian związanych z wiekiem i różnych czynników środowiskowych, takich jak palenie, dieta i ekspozycja na słońce.

We wczesnych stadiach choroby nie ma objawów. Jednak specjalista dodaje, że regularne badania medyczne mogą wykryć AMD i inne problemy z oczami. Jeśli zostanie wcześnie zdiagnozowana, można zastosować środki zaradcze z jagodami goji.

Jagody Goji przydatne w leczeniu?

„Nasze badanie pokazuje, że jagody goji, które są naturalnym źródłem pożywienia, mogą poprawić pigmentację plamki u zdrowych uczestników poza przyjmowaniem suplementów w dużych dawkach. Kolejnym krokiem w naszych badaniach będzie zbadanie jagód goji u pacjentów z wczesnym stadium AMD” – dodaje. (jak)

READ  Infekcja koronowa może powodować cukrzycę – praktyka gojenia

Informacje o autorze i źródle

Ten tekst jest zgodny z wymogami specjalistycznej literatury medycznej, wytycznymi klinicznymi oraz aktualnymi badaniami i został zweryfikowany przez lekarzy.

Zasoby:

  • Xiang Li, Roberta R. Holt, Carl L. Keen, Lawrence S. Morse, Glenn Yiu, Robert M. Hackman: Przyjmowanie Goji Berry zwiększa gęstość optyczną pigmentu plamki żółtej u zdrowych dorosłych: randomizowane badanie pilotażowe; W: Składniki odżywcze (veröffentlicht 09.12.2021), Składniki odżywcze
  • University of California, Davis: Suszone jagody goji mogą chronić przed utratą wzroku związaną z wiekiem (veröffentlicht 13.01.2022), UCDAvis

ważna uwaga:
Ten artykuł zawiera tylko ogólne porady i nie powinien być wykorzystywany do samodzielnej diagnozy lub leczenia. Nie zastąpi wizyty u lekarza.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

Jak chronić naczynia krwionośne, stawy i narządy?

Published

on

  • jak powstać Kwas moczowy wewnątrz ciała?
  • Przyjmowanie zbyt dużej ilości kwasu moczowego może to spowodować stawyale również przybory A Członkowie ruina
  • Lekarstwo przeciwko dnie moczanowej
  • Wskazówki, jak sobie z tym poradzić Odpowiednie odżywianie Może obniżyć poziom kwasu moczowego w organizmie

Kwas moczowy Jest to produkt rozpadu, który nasze ciała wytwarzają każdego dnia. Stężenie kwasu moczowego w surowicy jest mierzone i nie powinno przekraczać pewnych wartości referencyjnych. Oprócz mocznika i kreatyniny kwas moczowy należy do tzw Materiały moczowektóre muszą być wydalane z moczem. Są więc używane jako wskaźniki zdrowia nerek. W przypadku podwyższonych wartości można rozważać różne przyczyny, które mogą prowadzić do reakcji zapalnych, takich jak: dnaAle może również powodować kamienie nerkowe i moczowodowe. Oprócz przyczyn genetycznych lub innych chorób, wybór jedzenia Jeden z głównych powodów wysokiego poziomu kwasu moczowego w organizmie. Każdy, kto eliminuje niektóre pokarmy ze swojej diety i przestrzega dobrze zbilansowanej diety, może wykonywać swoją pracę Trwale obniżony poziom kwasu moczowego.

Jak powstaje kwas moczowy w organizmie?

Kwas moczowy powstaje podczas dysocjacji Puryny. Są one częścią każdej komórki i są niezbędne do materiału genetycznego i budowy nowych komórek. nad Pokarmy purynowe Podobnie jak wysokotłuszczowe mięsa, niektóre rodzaje ryb czy owoce o wysokiej zawartości cukru, przyswajamy dodatkowe puryn, które organizm również musi metabolizować. konsumpcja fruktoza Fruktoza w coraz większym stopniu znajduje się w centrum uwagi badaczy. Ponieważ fruktoza jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym np. w postaci skrobi kukurydzianej Jest dodawany do wielu produktówNa przykład podczas słodzenia napojów bezalkoholowych. ale także w rozpad komórek ciała Puryny gromadzą się. Dzieje się tak szczególnie w przypadku chemioterapii.

Zawiera również kwas moczowy pozytywne efekty Ważna jest ochrona przed wolnymi rodnikami. Zachowuje się tutaj przeciwutleniacze , Chroni przed wolnymi rodnikami i tak działa ochrona tkanek. z tzw Hiperurykemia Eksperci twierdzą, że gdy stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi wzrasta powyżej 6,7 mg/dl u kobiet i 7,4 mg/dl u mężczyzn. Istnieją dwa różne typy:

  • Hiperurykemia pierwotna: To jest jeden zaburzenie genetyczne, które mogą wpływać na tworzenie kwasu moczowego i wydalanie kwasu moczowego. Niektóre enzymy ważne dla metabolizmu kwasu moczowego działają tylko w ograniczonym zakresie.
  • Wtórna hiperurykemia: Chodź tu wiele chorób lub ślady Lekarstwo Na konto. Zaburzenia krwiotworzenia, białaczka, choroba nerek, alkoholizm lub leki odwadniające (diuretyki) mogą sprzyjać wzrostowi stężenia kwasu moczowego.
READ  Tak nasza dieta wpływa na bioróżnorodność

Nadmierne spożycie kwasu moczowego może uszkadzać stawy oraz naczynia krwionośne i narządy

Zbyt dużo kwasu moczowego w organizmie nie zawsze powoduje objawy. Jeśli jednak stężenie kwasu moczowego ciągły Przekracza pewną granicę, kształt kryształy kwasu moczowego Które znajdują się w tkankach ciała kaucja umiejętność.

Kompleksowa pielęgnacja stawów i co: w 3-częściowym zestawie od Liebscher & Bracht

dna Należy do Najczęstsze choroby zapalne stawów W Niemczech. w ostry atak dny moczanowej Organizm próbuje rozbić kryształki kwasu moczowego w stawie poprzez reakcję zapalną. Wtedy pojawiają się typowe objawy stanu zapalnego, takie jak wysoka temperatura, obrzęk, zaczerwienienie i silny ból. Wspólny stawy są dotknięteSą daleko od środka ciała i mają mniej krwi. Zazwyczaj pierwsze ostre ataki dny moczanowej pojawiają się w stawie śródstopno-paliczkowym, a następnie w stawie kolanowym, łokciowym, nadgarstkowym i palcowym. Zimno sprzyja odkładaniu się kryształków kwasu moczowego, podobnie jak spadek pH tkanek. Może też infekcje A wysiłek fizyczny Spowodować atak dny moczanowej. Pacjenci z dną moczanową to zazwyczaj mężczyźni z nadwagą i wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą lub zaburzeniami czynności nerek.

Co więcej, wiele wskazuje na to, że jest też dużo kwasu moczowego Układ sercowo-naczyniowy i naczynia krwionośne może ulec uszkodzeniu. Na długo przed pierwszym atakiem dny moczanowej skrystalizowany kwas moczowy również może rozwój kamieni nerkowych Zachęca i utrudnia wymianę.

lekarstwo na dnę moczanową

Ze względu na masywne procesy zapalne w organizmie lekarze widzą taką potrzebę Trwale obniżony poziom kwasu moczowego. według Wytyczne S2 dotyczące dny moczanowej. Jeśli wystąpi ostry atak dny moczanowej, najpierw należy leczyć stan zapalny i ból. Lek z wyboru w ostrym ataku dny moczanowej kolchicyna, naturalnie występująca substancja z trującej rośliny krokusa jesiennego. Znalezienie dawki jest często trudne, ponieważ objawy zatrucia mogą wystąpić w określonych warunkach.

Po przeżyciu ataku dny moczanowej A Leczenie długoterminowe Rozpoczyna się profilaktyka przewlekłego przebiegu. Jednak leczenie farmakologiczne jest również uwzględnione Skutki uboczne połączone tak, że Szczegółowa ankieta W rozmowie z lekarzem i pacjentem znacznie zwiększa się powodzenie leczenia.

Przeważnie tzw Eurocostal Aby go użyć, jak Allopurinol lub febuksostat. Blokują one enzym, który zmniejsza tworzenie kwasu moczowego. Dostępne są również leki Zwiększone wydalanie kwasu moczowego (urykozuricy) jak probenecyd lub benzbromaron.

READ  RKI Weekly Balance: niski poziom koronawirusa, więcej przypadków grypy - Wikipedia

Wskazówki, jak zredukować poziom kwasu moczowego w organizmie poprzez odpowiednią dietę

górna granica 500 miligramów puryn Nie należy go przekraczać na co dzień. W ostrych atakach dny moczanowej zaleca się maksymalnie 300 miligramów. Dobry przegląd zawartości kwasu moczowego zapewnia Stół obiadowy na gictinfo.de. Aby ekspozycja na puryn pozostała niska, a zmienić dietę Bądź bardzo wydajny.

Porada książkowa: Odżywianie Klartext – odpowiedzi na wszystkie ważne pytania

Należy zwrócić uwagę na następujące wskazówki:

1. Uważaj na nadmiar żywności wegetariańskiej i zasadowej jedzenie: tak zwana Dieta DASH (Podejścia dietetyczne do powstrzymania nadciśnienia), które są oparte na typowej diecie śródziemnomorskiej, faktycznie chorują Z wysokim ciśnieniem krwi Zalecany jest wysoki poziom cholesterolu. Jeden nauka Był w stanie wykazać, że osiągnięto również obniżenie poziomu kwasu moczowego. Ogólnie rzecz biorąc, na twojej liście powinny znajdować się następujące produkty:

  • Warzywa, wiśnie i jagody
  • Niskotłuszczowe produkty mleczne, zwłaszcza jogurt, twaróg i twardy ser
  • organiczne jajka
  • Produkty zbożowe lub płatki
  • Ziemniaki, makaron jajeczny, ryż

2. Unikaj pokarmów bogatych w purynę: To ważne, abyś to zrobił Nie za dużo puryn na raz Bierze cię na przykład, nie powinieneś łączyć posiłków bogatych w tłuszcz, mięso i alkohol. Na przykład może służyć jako przewodnik w formacie 150 gramów mięsa lub kurczaka Zawiera około połowy ilości puryn, które powinieneś spożywać codziennie – około 210 miligramów. Ale można również smacznie przygotować małe porcje mięsa, takie jak stek. Jednocześnie pomaga usuwanie skóry Aby dostarczyć dużo puryn w rybach, mięsie lub kurczaku, tak jak unikanie kiełbasy i podrobów o wysokiej zawartości tłuszczu. rośliny strączkowe A produkty sojowe Jednak w przeciwieństwie do poprzednich rekomendacji jest umiarkowany (około 2x w tygodniu) nieszkodliwy.

3. Pomiń fruktozę: Fruktoza w owocach zwykle nie stanowi problemu, jeśli zje się cały owoc. wiśnia Przypisuje się to nawet działaniu obniżającemu poziom kwasu moczowego. ale również jagody Ma niską zawartość cukru. Należy jednak unikać suszonych owoców, syropu z agawy, a zwłaszcza gotowych produktów, takich jak napoje bezalkoholowe, ponieważ Fruktoza jako słodzik jest dodany. Podczas rozkładu fruktozy powstaje kwas moczowy.

4. Pij wystarczająco: Zaleca się zażywanie od dwóch do trzech litrów wody, herbaty ziołowej, niesłodzonych owoców i kawy. Pozwala to na lepsze wydalanie kwasu moczowego. co jest krępujące alkohol Popatrzeć na to, bo stymuluje powstawanie kwasu moczowego i jednocześnie zapobiega jego wydalaniu przez nerki. piwo, Zawierające te same puryny uważane są za najgorszą opcję, nawet w wersji bezalkoholowej.

READ  Lassa-Fieber: Großbritannien meldet drei Infektionen und Todesfall

5. Utrzymuj zdrową masę ciała: Pomaga to chronić stawy, oprócz przestrzegania zdrowej diety, zmniejsza stężenie kwasu moczowego. Musisz jednak Radykalne leczenie na czczo na odległość. Dzieje się tak, ponieważ powstają tak zwane ciała ketonowe, które Hamuje wydzielanie kwasu moczowego. Dodatkowo, ze względu na szybki spadek masy ciała, więcej puryn ulega rozkładowi i wzrasta stężenie kwasu moczowego.

6. Suplementy diety po konsultacji lekarskiej: Badanie na dużą skalę wskazuje, że Dzienna dawka 500-1500 mg witaminy C Skuteczna ochrona przed dną moczanową. Naukowcy uważają, że zapobiega to procesom zapalnym i zmniejsza stężenie kwasu moczowego. Jednak ważne jest, aby zachować zdrowy tryb życia. Powinieneś również skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem dużych dawek suplementów.

wniosek

Wykazano, że stale wysoki poziom kwasu moczowego prowadzi do uszkodzeń stawyale również przybory A narządy wewnętrzne. Jeden szczególnie bolesny został zaatakowany, Kryształy kwasu moczowego są rozkładane w wyniku silnej reakcji zapalnej.

Wspieraj równowagę kwasowo-zasadową dzięki Liebscher & Bracht’s Bases +

Aby utrzymać poziom kwasu moczowego na tak niskim poziomie, że może być całkowicie wydalany z moczem, należy przejść do: Dieta wegańska o niskiej zawartości tłuszczu i fruktozy Szacunek i refleksja. tak zwana Dieta DASHKtóry ma na celu zmianę diety w dłuższej perspektywie. Ponadto przyjmowanie dużych dawek Witamina C Skuteczna redukcja kwasu moczowego po konsultacji lekarskiej.


Rekomendacja Amazon Book: Jak nie umrzeć – odkryj żywność, która przedłuża Twoje życie


Więcej na ten temat:

Artykuł zawiera linki afiliacyjne

* Uwaga: W redakcji zawsze szukamy przydatnych produktów dla naszych czytelników. Linki podane w tym artykule i oznaczone ikoną koszyka na zakupy lub gwiazdką są nazywane linkami partnerskimi/linkami sponsorowanymi. Jeśli klikniesz na jeden z tych linków lub dokonasz zakupu za ich pośrednictwem, otrzymamy prowizję od sprzedawcy. To nie zmienia ceny dla Ciebie. Nasze raporty redakcyjne są zasadniczo niezależne od obecności lub wysokości prowizji.

Continue Reading

science

RKI widzi poza szczytem obecnej fali koronowej

Published

on

drJak na przykład Instytut Roberta Kocha Niedawno zauważyłeś spłaszczenie procesu infekcji koronowej i dlatego widzisz, że szczyt letniej fali minął. Ogólnokrajowy siedmiodniowy wskaźnik infekcji ponownie spadł o 27 procent w ubiegłym tygodniu po gwałtownym spadku w poprzednim tygodniu i spadł we wszystkich stanach federalnych i grupach wiekowych, zgodnie z tygodniowym raportem RKI w czwartek wieczorem. Ponadto zmniejszyła się liczba osób zakażonych SARS-CoV-2, u których wystąpiły objawy ostrej infekcji dróg oddechowych w Niemczech, podobnie jak liczba wizyt osób zakażonych u lekarza „tak, że szczyt obecnej fali wydaje się mieć minęło.”

Liczba przyjęć do szpitala osób z ciężką ostrą infekcją dróg oddechowych i COVID-19Diagnoza spadła w ciągu ostatniego tygodnia, podobnie jak liczba pacjentów, u których zdiagnozowano Covid 19 na oddziałach intensywnej terapii. Niedawno RKI poinformowało również o spadku liczby zgonów związanych z wirusami – w zeszłym tygodniu zgłoszono 372 zgony w porównaniu do 444 w poprzednim tygodniu.

Dane pokazały, że nawet w przypadku ciężkiej choroby, obecna fala wydaje się osiągać szczyt. Eksperci RKI ostrzegają, że osoby po 80. roku życia nadal są najbardziej dotknięte ciężką chorobą. Pomimo spadku i poprawy w minionym tygodniu, presja infekcji pozostaje wysoka we wszystkich grupach wiekowych – podobnie jak obciążenie systemu opieki zdrowotnej.

W ciągu najbliższych kilku tygodni instytut spodziewa się „kontynuacji dużej liczby hospitalizacji, pacjentów z Covid-19 wymagających intensywnej opieki i zgonów, szczególnie w starszych grupach wiekowych”. W związku z tym RKI nadal opowiada się za przestrzeganiem zaleceń „całkowitego” unikania infekcji i podkreśla znaczenie szczepień koronowych.

READ  Lassa-Fieber: Großbritannien meldet drei Infektionen und Todesfall
Continue Reading

science

Czy wirusy powodują chorobę Alzheimera?

Published

on

  1. Strona główna
  2. Wiedza

kreatura:

do: Pamela Doerhofer

Reprezentacja mózgu dotkniętego chorobą Alzheimera z blaszkami i włókienkami. Getty Images / Science Photo Libra

Według badań brytyjsko-amerykańskich patogeny, które razem wywołują ospę wietrzną i opryszczkę, mogą prowadzić do demencji.

Zaledwie kilka tygodni temu skandal naukowy dotyczący pozornie fałszywych badań nad rozwojem choroby Alzheimera wstrząsnął tym ważnym obszarem. Procesy prowadzące do zmian w mózgu są nadal tylko częściowo poznane; Co nimi kieruje, pozostaje tajemnicą. Naukowcy z Tufts University w Massachusetts (USA) i Oxford University (Anglia) dodali jeden lub więcej elementów układanki, aby odpowiedzieć na to pytanie. Zespół amerykańsko-brytyjski wzmocnił podejrzenia, że ​​wirusy ospy wietrznej-półpaśca i opryszczki pospolitej odgrywają pewną rolę – i rozszyfrował mechanizm, dzięki któremu patogeny powodują uszkodzenie mózgu.

Według badania, wirus ospy wietrznej i półpaśca (VZV), który powoduje ospę wietrzną i półpasiec, może aktywować wirusa opryszczki pospolitej, aby „zainicjować wczesne stadia choroby Alzheimera”, zgodnie z oświadczeniem Uniwersytetu Tufts. Wyniki zostały opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease.

Do najczęstszych należą wirusy opryszczki pospolitej i ospy wietrznej i półpaśca. Oba należą do rodziny wirusów opryszczki, po ostrej chorobie organizm pozostaje „uśpiony” i można go reaktywować; Cechy, które mogą mieć krytyczne znaczenie dla rozwoju choroby Alzheimera. Szacuje się, że 95 procent ludzi zapada na ospę wietrzną-półpaśca przed 20 rokiem życia. W większości przypadków prowadzi to do ospy wietrznej, a później do reaktywacji wirusa do bolesnego półpaśca (półpasiec).

Według Światowej Organizacji Zdrowia około 3,7 miliarda osób w wieku poniżej 50 lat jest zarażonych HSV-1, jedną z najczęstszych postaci opryszczki pospolitej. HSV-1 powoduje nieprzyjemne pęcherze na ustach. Większość czasu spędza w ciszy w ciele, nie wywołując żadnych objawów, drzemiąc w neuronach; Również w mózgu. Jednak w stanie aktywnym wirusy HSV-1 mogą prowadzić do akumulacji tam białek amyloidu beta i tau, zgodnie z oświadczeniem Tufts University.

READ  Szczepienie koronowe: Nie ma alkoholu po wstrzyknięciu? Doradzają eksperci

Oba białka przechodzą śmiertelne zmiany w chorobie Alzheimera. Na przykład fragmenty białek amyloidowych beta mogą się zlepiać, tworząc płytki, a białka tau mogą tworzyć skręcone, wydłużone włókna zwane fibrylami. Jednak, jak te procesy są powiązane i co dokładnie robią, nie jest jeszcze w pełni zrozumiałe. Tak zwane rzekome badania koncentrowały się wokół tego zestawu pytań.

Amerykańsko-brytyjski zespół badawczy twierdzi teraz, że odkrył, że infekcja wirusem ospy wietrznej i półpaśca uruchamia procesy zapalne, które z kolei budzą w mózgu uśpione wirusy opryszczki pospolitej. Możliwość powiązania między wirusami opryszczki pospolitej a chorobą Alzheimera była przedmiotem dyskusji od dłuższego czasu. Neurobiolog Ruth Itzaki z University of Cambridge i Oxford University była jedną z pierwszych, która zgłosiła i zbadała to podejrzenie. Uczestniczyła również w obecnym badaniu.

„Wiemy, że istnieje związek między HSV-1 a chorobą Alzheimera, a niektórzy sugerowali, że VZV może być również zaangażowany. Ale to, czego nie wiedzieliśmy, to sekwencja zdarzeń, które tworzą wirusy, aby zainicjować chorobę” – mówi David Kaplan , przewodniczący Wydziału Inżynierii Biomedycznej w College of Medicine. Tufts Engineering „Wierzymy, że mamy teraz dowody na te wydarzenia”.

W swoich badaniach naukowcy wykorzystali model 3D ludzkiej hodowli tkanek, który symulował mózg. Odtworzyli swoje szkielety w małej, sześciomilimetrowej gąbce wykonanej z białka jedwabiu i kolagenu. Z kolei wypełniły gąbkę nerwowymi komórkami macierzystymi, które stają się funkcjonalnymi neuronami zdolnymi do przesyłania sygnałów w sieci — tak jak w prawdziwym mózgu.

Naukowcy odkryli, że neurony wszczepione w tkankę mózgową mogą rozwinąć ospę wietrzną półpaśca. Jednak samo to nie doprowadziło do powstania białek amyloidowych beta i tau, które są kluczowe w chorobie Alzheimera. Jeśli jednak neurony zawierały uśpiony HSV-1, ekspozycja na wirus ospy wietrznej i półpaśca reaktywowała go – co z kolei doprowadziło do „dramatycznego wzrostu” białek tau i beta-amyloidu. Rezultat: sygnały nerwowe uległy spowolnieniu.

READ  Tak nasza dieta wpływa na bioróżnorodność

„To podwójny wpadka dwóch powszechnych i zwykle nieszkodliwych wirusów, ale badania laboratoryjne sugerują, że mogą one powodować problemy, gdy nowa ekspozycja na VZV budzi uśpiony HSV-1”, wyjaśnia Dana Kearns z Tufts University.

Naukowcy zauważyli również, że próbki z ospą wietrzną-półpaśca zaczęły wytwarzać cytokiny. Cytokiny to białka biorące udział w procesach zapalnych – w rzeczywistości zapalenie wywołane infekcją można zaobserwować w tkance mózgowej. Według Davida Kaplana możliwe jest, że to zapalenie doprowadziło do aktywacji uśpionych wirusów opryszczki pospolitej w mózgu – i do większego stanu zapalnego. Naukowcy wysuwają teorię, że ryzyko rozwoju choroby Alzheimera zwiększa się przede wszystkim w wyniku powtarzającej się aktywacji opryszczki pospolitej w mózgu. Szczepienia przeciwko ospie wietrznej mogą „znacznie zmniejszyć”.

Jednak „inne infekcje i inne szlaki mogą również prowadzić do choroby Alzheimera” – dodaje Dana Kearns. Można również wizualizować interakcje z czynnikami ryzyka, takimi jak uraz głowy, poważna otyłość i spożywanie alkoholu. Podejrzewa się również, że koronawirus może wywoływać chorobę Alzheimera, ale nie można udowodnić związku przyczynowego. W dużym badaniu z Danii stwierdzono, że ryzyko choroby Alzheimera i choroby Parkinsona wzrosło z sześciu miesięcy do roku po zakażeniu, ale dotyczy to również grypy i bakteryjnego zapalenia płuc. Niektórzy naukowcy podejrzewali więc, że przyczyna była mniejsza niż sam koronawirus i zapalenie związane z infekcją.

Amerykańsko-brytyjski zespół badawczy pracuje obecnie nad pomysłem, że Sars-CoV-2 może reaktywować w organizmie zarówno wirusy ospy wietrznej i półpaśca, jak i wirusy opryszczki pospolitej. Warto o tym pamiętać, piszą.

Continue Reading

Trending