Connect with us

science

Gigantyczna kometa ścigająca się w kierunku Układu Słonecznego: średnica 200 km

Published

on

  • Gigantyczna kometa pędzi w kierunku naszego Układu Słonecznego
  • Naukowcy mówią o „być może największej komecie, jaką kiedykolwiek widziano”
  • Najbliżej nas będzie w 2031

Naukowcy widzą prawdziwy uczucie Przyjdź do nas: Według badań są ogromne muchy kometa w kierunku naszego Układu Słonecznego. Oczekuje się, że osiągnie orbitę Saturna w 2031 roku. Naukowcy Pedro Bernardinelli i Gary Bernstein von der odkryli gigantyczną skałę Uniwersytet Pensylwanii w Filadelfii. Twoja opinia na temat Minor Planet Center, Międzynarodowa Unia Astronomiczna naprawiać to.

Naukowcy odkryli „największą kometę w historii”: średnicę 200 km

Kometa Bernardinelli-Bernstein (C/2014 UN271) została nazwana według jej odkrywcy. Według obliczeń bursztyn Bernardinelli znajduje się na bezpośredniej drodze do Układu Słonecznego. Naukowcy są zachwyceni: „Prawdopodobnie odkryliśmy największą kometę, jaką kiedykolwiek widziano. Przynajmniej jest większa niż jakakolwiek kometa szczegółowo zbadana do tej pory”, mówi Pedro Bernardinelli, zachwycony kamiennym blokiem o średnicy 200 kilometrów. To czyni je 10 razy większymi niż większość znanych komet. Ponadto, nigdy wcześniej nie wykryto komety w drodze do Układu Słonecznego z tak dużej odległości.

Naukowcy mają teraz lata na uważną obserwację meteorytu. Zgodnie z oczekiwaniami kometa zacznie się wyładowywać, gdy tylko przeniesie się do cieplejszych regionów, takich jak nasz Układ Słoneczny. Jej lód zaczyna topnieć i tworzy się typowy warkocz komety.

Meteoryt nie stanowi zagrożenia dla Ziemi, a naukowcy widzą w nim szansę: komety są jak podróż w „przeszłość”. Materiał komety może być szczególnie interesujący, ponieważ ma do opowiedzenia historię, która ma ponad trzy miliony lat. „Znalezienie obiektów tak dużych jak Kometa Bernardinelli Amber ma kluczowe znaczenie dla naszego zrozumienia wczesnej historii naszego Układu Słonecznego” – mówi Chris Davis z National Science Foundation, podkreślając znaczenie tych ciał niebieskich.

READ  Marzy o wiecznej młodości: milioner proponuje kontrowersyjną terapię

Kometa szczególnie blisko Słońca w 2031 roku: czy będzie widoczna gołym okiem?

Amber Bernardinelli została zauważona po raz pierwszy w 2014 roku. W tym czasie znajdowała się w odległości 29 jednostek astronomicznych (AU) od Słońca. Jedna jednostka astronomiczna w przybliżeniu odpowiada odległości między Ziemią a Słońcem (149 milionów km). Obecnie jest tylko 20 jednostek astronomicznych. W 2031 roku powinna osiągnąć peryhelium, czyli punkt najbliżej Słońca. Następnie przeleci przez Słońce w odległości około 11 AU.

Wskazówka dotycząca ceny i wydajności: Oglądaj teleskop dla początkujących teraz na Amazon

Jednak UN271 prawdopodobnie nie będzie widoczny gołym okiem. Bernardinelli i Bernstein postulują, że kometę można zobaczyć tylko z jej najbliższego Słońca punktu za pomocą dużego teleskopu.

Interesujące również: Zderzają się czarne dziury – „najgłośniejszy huk od Wielkiego Wybuchu” można również usłyszeć na Ziemi

Artykuł zawiera linki afiliacyjne

*Uwaga: W redakcji zawsze szukamy świetnych okazji i przydatnych produktów dla naszych czytelników – rzeczy, które nas inspirują i okazji, których nie można zignorować. Linki podane w tym artykule i oznaczone ikoną koszyka na zakupy lub gwiazdką są nazywane linkami partnerskimi/linkami sponsorowanymi. Jeśli klikniesz na jeden z tych linków i zrobisz zakupy za ich pośrednictwem, otrzymamy prowizję od sprzedawcy. To nie zmienia ceny dla Ciebie. Nasze raporty redakcyjne są przede wszystkim niezależne od obecności lub wysokości prowizji.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Nanoboty: jak niebezpieczna jest szara maź? | Życie i wiedza

Published

on

Nanoboty: jak niebezpieczna jest szara maź?  |  Życie i wiedza

Noch sind sie reine Zukunftsmusik. Doch es scheint nur eine Frage der Zeit zu sein, bis die Wissenschaft Nano-Roboter entwickeln kann – also Maschinen auf molekularer Größe.

Solche Nanobots könnten ein wirksames Mittel sein im Kampf gegen Krankheiten wie Krebs. Sie wären auch hilfreich, um Rohstoffe zu gewinnen oder Müll zu beseitigen.

Doch von den Mini-Maschinen könnten auch Gefahren ausgehen, wenn sie etwa als Waffe missbraucht werden oder sich unkontrolliert vermehren. Die Folge wäre eine sogenannte „Graue Schmiere“. BILD erklärt, was das für uns und unseren Planeten bedeuten könnte.

Wissenschaftler erforschen schon heute Mini-Roboter für den Einsatz in der Medizin: „Es handelt sich um ganz kleine Geräte, die in den Körper eingeschleust werden können“, sagt Felix Fischer, Doktorand am Deutschen Krebsforschungszentrum in Heidelberg. „Das ist zwar noch nicht so in der Praxis anwendbar, aber das bewegt sich langsam darauf hinzu. Zum Beispiel zur Behandlung von Tumoren oder zur Bewegung von Medizin an den Ort, an dem sie hingehört.“

Felix Fischer betont, dass die Roboter immer kleiner werden. „Wir bewegen uns noch nicht auf dem Bereich der Nanotechnologie mit unserer Forschung, aber es geht schon unter den Millimeter-Bereich.“

Können Sie sich selbst vermehren?

Bereits 1986 beschäftigte sich Eric Drexler, ein Pionier der Nanotechnologie, in seinem Buch „Maschinen der Schöpfung“ mit Nanobots. Er spekuliert darin, dass die Mini-Maschinen in Zukunft so weit entwickelt sind, dass sie sich mit Material und Energie aus der Umwelt selbst vervielfältigen können.

READ  Dziś w pobliżu Ziemi przelatuje asteroida wielkości drapacza chmur

Der Vorteil dieser Vision: Sie könnten neben medizinischen Aufgaben z. B. auch Plastikmüll oder Müllteppiche in Ozeanen abbauen.

Die große Gefahr: Nanobots könnten sich unkontrolliert vermehren. Drexler spricht in seinem Buch von einer Grey Goo – zu Deutsch der „Grauen Schmiere“.

Im schlimmsten Fall würde wegen der extremen Masse der Nanobots eine Vernichtung der Biosphäre der Erde drohen, so Drexler. Auch könnten sich die Mini-Maschinen in einem Worst-Case-Szenario zu Ökophagen weiterentwickeln – populärwissenschaftlich ausgedrückt zu Fressern der Welt.

Studie untersuchte die Gefahr der Nanobots

Experten halten das aber für äußerst unwahrscheinlich, da eine derartige Vermehrung der Nanobots extrem langsam abliefe. Außerdem würden sich die Mini-Maschinen im Überlebenskampf um Materie und Sauerstoff im Zweifel gegenseitig ausschalten.

Dass es Sorgen um eine sogenannte „Graue Schmiere“ gibt, zeigt allerdings auch eine Studie, die das britische Königshaus im Jahr 2004 in Auftrag gab. Die British Royal Society urteile damals jedoch: Die Gefahr von selbstreplizierenden Nanobots liege zu weit in der Zukunft, um für staatliche Kontrolle relevant zu sein …

Continue Reading

science

Z Profee Twoja letnia dieta stanie się przyjemnością

Published

on

Z Profee Twoja letnia dieta stanie się przyjemnością

Ten napój zachwyci miłośników fitnessu i miłośników kawy – bracie! Ten modny napój to połączenie koktajlu proteinowego i kawy i podobno pomaga schudnąć. Powiemy Ci, co się za tym kryje i jak możesz przygotować własnego brofi.

Profesor: To właśnie kryje się za tym trendem

Kawa Dalgona, latte grzybowe z grzybami takimi jak chaga, kawa kuloodporna czy kawa maślana – w ostatnich latach rozwija się coraz więcej nowych trendów kawowych, które rozprzestrzeniają się w mediach społecznościowych takich jak TikTok i Instagram. Ale czy słyszałeś o Brophym? To jest jeden Mieszanka odżywki białkowej i kawy mrożonejco jest interesujące również dla miłośników fitnessu i miłośników kawy.

Geneza trendu Proffee leży w rosnącej społeczności fitness poszukującej nowych sposobów ćwiczeń Aby zwiększyć energię W tym samym czasie Wymagana ilość białka Konsumować. Kawa to popularny napój, który działa pobudzająco i pobudzająco. Pomysł połączenia kawy i białka zrodził się prawdopodobnie z potrzeby znalezienia praktycznego i pysznego rozwiązania na spożycie białka. W filmach TikTok i filmach na Instagramie kilku wpływowych osobistości fitness pokazało, jak przygotować Proffee. Trend rozprzestrzenił się bardzo szybko.

Zimny ​​napar to Ciesz się różnorodnością Po sporcie lub pomiędzy. Proffee to także dobra alternatywa dla wszystkich sportowców, którzy nie przepadają za smakiem tradycyjnych koktajli proteinowych. Kawa nie tylko dodaje napojowi dodatkowej dawki kofeiny, ale także… zapach.

Nasza rada: Czy Twoja kawa jest dla Ciebie zbyt gorzka? Dlaczego sól w kawie też pomaga: Oto, co się dzieje, gdy pijesz kawę codziennie.

Przepis: Tak przygotowuje się profi

Odmiana z proszkiem białkowym

the Białko w proszku Oferuje różnorodne możliwości zmiany smaku napoju. Na rynku dostępna jest szeroka gama odżywek białkowych Różne smaki i podać profile składników odżywczych. Od klasycznych smaków wanilii i czekolady po bardziej egzotyczne opcje, takie jak solony karmel lub matcha – każdy znajdzie coś dla siebie.

READ  Dziś w pobliżu Ziemi przelatuje asteroida wielkości drapacza chmur

Zastosowanie proszku białkowego umożliwia również celowanie Indywidualne cele żywieniowe Zaloguj się do. Na przykład sportowcy budujący mięśnie mogą stosować proszek białkowy o wyższej zawartości białka. Roślinny proszek białkowy polecany jest wegetarianom oraz osobom nietolerującym laktozy. Różnorodność rodzajów odżywek białkowych zawsze zapewnia różnorodność. Oznacza to, że rozkoszowanie się kawą za każdym razem staje się nowym przeżyciem smakowym.

Czy Profi naprawdę może pomóc w odchudzaniu?

Pomocne może być połączenie kawy i białka Zwiększ metabolizm. Białko ma jedno Większy efekt termiczny Z węglowodanów lub tłuszczów, co oznacza, że ​​organizm potrzebuje więcej energii, aby je strawić. Efekt ten nieznacznie zwiększa spożycie kalorii. W przeciwieństwie do węglowodanów, które zwiększają poziom insuliny, białka nie zapobiegają temu organizmowi Spalać tłuszcz.

Ponadto profi pomaga również zmniejszyć apetyt. Białko działa sycąco i sprawia, że ​​na dłużej czujemy się syci. To z kolei prowadzi do ogólnego spożycia mniejszej ilości kalorii. Białka też Elementy budulcowe mięśni. Im więcej mamy mięśni, tym więcej energii zużywamy i szybciej spalamy tłuszcz. nasz Podstawowa przemiana materiiOznacza to, że dzienna ilość kalorii wymagana wzrasta.

Ale upewnij się, że nie używasz więcej niż Dwa gramy białka na kilogram masy ciała. Ponieważ zbyt dużo białka może również prowadzić do przyrostu masy ciała i innych problemów.

Kofeina pomaga również schudnąć poprzez:

  • Stymuluje spalanie tłuszczu
  • Pobudza metabolizm
  • Wspomaga trawienie
  • Tłumi apetyt
  • Wspomaga wyniki sportowe

Więcej na ten temat dowiesz się z naszych artykułów „Kawa na odchudzanie”, „Dieta białkowa” czy „Co się dzieje, gdy w organizmie jest za dużo białka?”. Wysokobiałkowa dieta Sirtfood obiecuje sukces również dzięki białku.

Należy jednak pamiętać, że sama profilaktyka jest zjawiskiem normalnym Nie jest to cudowne lekarstwo Nie prowadzi to automatycznie do utraty wagi. Aby skutecznie schudnąć, należy przestrzegać zbilansowanej diety i regularnie uprawiać aktywność fizyczną. Kawa jest jednak pysznym dodatkiem do zdrowego stylu życia.

READ  Białko glutenowe jest ukryte w tych trzech produktach spożywczych

Wideo: Czy można schudnąć dzięki kawie z masłem?

Czy brofi jest zdrowy?

Białko jest bardzo ważnym i niezbędnym składnikiem odżywczym organizmu. Wspiera budowanie i naprawy serwetkaPomaga organizować Poziom cukru we krwi Wspiera zdrowy Funkcja odpornościowa. Jednak wybór odżywki białkowej ma kluczowe znaczenie. Zaleca się stosowanie wysokiej jakości odżywki białkowej pozbawionej dodatkowych składników takich jak cukier czy sztuczne aromaty.

Jeśli chodzi o spożycie kawy, naukowcy nie są zgodni. Z jednej strony kawa może podrażniać żołądek i tak go pozostawić Hormony stresu Wzrost w naszym organizmie, co może mieć negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Z drugiej strony istnieją badania, które mówią, że kawa chroni przed chorobami układu krążenia i innymi chorobami, takimi jak cukrzyca, choroba Alzheimera, a nawet nowotwory. Jest to prawdopodobnie spowodowane tymi, które znajdują się w kawie Przeciwutleniacze Który działa przeciwzapalnie i chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami.

W sprawie Podziel się kawą Ważne jest ograniczenie spożycia kawy i uwzględnienie indywidualnych alergii. Kofeina spożywana w nadmiernych ilościach może powodować zaburzenia snu, nerwowość i bezsenność. Staraj się także pić kawę rano, a nie późnym popołudniem lub wieczorem, ponieważ całkowite rozłożenie kofeiny zajmuje organizmowi dużo czasu.

Jak we wszystkim w życiu, tutaj obowiązuje motto: „Dawka czyni truciznę”. Przyjmowany z umiarem i zawarty w zbilansowanej diecie jest bezpieczny.

Również interesujące: Schudnij dzięki ogrodnictwu: oto nasze wskazówki dotyczące spalania kalorii na wsi lub Schudnij dzięki diecie dla niemowląt: W ten sposób żywność dla niemowląt pomaga schudnąć. Owoce mogą także wspierać Twoją dietę – dowiedz się, jak truskawki pomagają schudnąć.

Continue Reading

science

Jak zaczęło się życie na Ziemi? Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki

Published

on

Jak zaczęło się życie na Ziemi?  Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Ilustracja pokazuje, jak ciepło przepływało przez podziemne sieci wzajemnie połączonych szczelin geologicznych, tworząc złożone elementy składowe życia na wczesnej Ziemi. © Christoph B. Maszt

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Monachium stanowi krok naprzód w odpowiedzi na pytanie, jak powstało życie na Ziemi.

W pionierskim eksperymencie przeprowadzonym na początku lat pięćdziesiątych XX wieku naukowiec próbował odtworzyć w probówce warunki panujące na wczesnej Ziemi. Stanley Miller umieścił w połączonych kolbach kilka prostych składników, które według niego krążą w atmosferze i oceanach młodej planety, podgrzał je i przyłożył do nich energię elektryczną, aby symulować błyskawicę. the wyniki Szybko stała się sławna: z tej pierwotnej zupy pochodziły aminokwasy, chemiczne elementy budulcowe życia.

Odkrycie to zapoczątkowało poszukiwania w chemii i biologii eksperymentów, które mogłyby pomóc w odpowiedzi na jedno z największych naukowych pytań ludzkości: Jak zaczęło się życie na Ziemi? Teraz naukowcy z Uniwersytetu Ludwiga Maximiliana w Monachium zrobili ekscytujący krok naprzód, pokazując, w jaki sposób z elementów składowych wczesnej Ziemi można wytworzyć bardziej złożone cząsteczki niezbędne do życia.

Czytaj The Washington Post za darmo przez cztery tygodnie

Twój bilet jakości washtonpost.com: Zdobądź ekskluzywne badania i ponad 200 historii Cztery tygodnie za darmo.

W swoich studiach W magazynie Natura opublikowany Naukowcy zastąpili probówki małymi sieciami rozgałęzionych pęknięć podobnych do tych, które powstają w skałach w naturze. Przepuścili wodę z kluczowymi chemicznymi elementami przez pęknięcia, a następnie wykorzystali ciepło do naśladowania procesu, który może zachodzić w pobliżu kominów hydrotermalnych w oceanie lub w porowatej skale w pobliżu basenu geotermalnego.

Odkryli, że ciepło przepływające przez te sieci geologiczne sortuje i filtruje cząsteczki, pomagając im tworzyć dłuższe łańcuchy zwane biopolimerami, które są niezbędne do życia. „To niesamowity dowód na to, że proste procesy fizyczne mogą spowodować coś takiego” – powiedział Matthew Pasek, profesor nauk o Ziemi na Uniwersytecie Południowej Florydy, który nie był zaangażowany w badania.

READ  Przerażająca, prawdziwa historia „mrówek zombie”

Ponieważ pytanie o to, jak powstaje życie, jest tak obszerne, że wykracza poza tradycyjne granice dzielące naukę na różne dyscypliny. Chemicy, biolodzy, astrofizycy i geolodzy zasiadają do stołu, próbując odpowiedzieć na to pytanie. Wykraczaniem poza te granice interesuje się Christoph Mast, biofizyk z Uniwersytetu Ludwiga Maksymiliana w Monachium. Jego laboratorium zaprojektowało układ eksperymentalny, który jest nieco bliższy warunkom, w jakich powstała „biochemia”, z której powstało życie.

W jaki sposób Ziemia stworzyła wystarczającą ilość cegiełek, aby powstało życie?

Przez dziesięciolecia naukowcy borykali się z problemem polegającym na tym, że wczesna Ziemia nie była dziewiczym laboratorium ze zlewkami, idealnie zaplanowanymi w czasie etapami oczyszczania i skoncentrowaną dostawą składników. Odtworzenie chemii życia w laboratorium to jedno, ale eksperymenty możliwe w szklanej zlewce są co najmniej nieprawdopodobne w chaotycznych warunkach prawdziwego świata. „Można sobie wyobrazić prebiotyczną glebę, tę przygotowaną prebiotyczną zupę, która została bardzo rozcieńczona, i wszystkie te różne substancje oddziałujące na siebie w sposób całkowicie wymykający się spod kontroli” – powiedział Mast.

Dotychczasowym problemem jest to, że reakcje chemiczne w laboratorium często dają produkty uboczne, które mogą prowadzić do niepożądanych reakcji, pozostawiając naukowcom jedynie śladowe ilości materiału podstawowego. Jak więc wczesna Ziemia stworzyła wystarczającą ilość tych elementów, aby ostatecznie dać początek życiu?

Aby się tego dowiedzieć, badacze wycięli rozgałęzioną sieć łączących się szczelin w małym kawałku obojętnego materiału podobnego do teflonu zwanego FEP i umieścili go pomiędzy dwoma arkuszami szafiru. Rubiny osiągnięto dokładnie określone, ale różne temperatury, aby wytworzyć przepływ ciepła przez sieć geologiczną między nimi, symulując sposób, w jaki ciepło prawdopodobnie przepływało na wczesnej Ziemi – być może w pobliżu wulkanów lub kominów hydrotermalnych. Następnie umożliwili przepływ wody i środków chemicznych przez sieć pęknięć i obserwowali, co się stało.

READ  Występowanie toksycznych białek: nowe odkrycia dotyczące przebiegu choroby Alzheimera

Aminokwasy są ważne, ale wciąż daleko im do życia

W eksperymencie weryfikującym koncepcję wykorzystali glicynę, najprostszy aminokwas, wraz z substancją zwaną TMP, która może reagować, łącząc dwie cząsteczki glicyny. Takie interakcje są trudne w wodzie, a TMP występowało bardzo rzadko na wczesnej Ziemi, powiedział Mast. Kiedy po prostu mieszano te składniki w filiżance lub w szczelinach geologicznych bez ogrzewania, ilość bardziej złożonego biopolimeru, który wytworzyli, była „dość mała” – podają naukowcy.

Jednak gdy wprowadzono gradient termiczny do pęknięć, produkcja biopolimeru dramatycznie wzrosła. Jest to ważne, ponieważ aminokwasy, choć ważne, nie są wcale niezbędne do życia. Na przykład te same podstawowe elementy składowe znajdują się w martwych meteorytach. „Aby przejść na kolejny poziom, trzeba zacząć wytwarzać polimery – to niezbędny krok na drodze do kolejnego etapu życia” – mówi Pasek.

Za pomocą tego układu nie można odpowiedzieć na kluczowe pytanie dotyczące powstania życia: czy znajdowało się ono w basenie, jak mogłoby istnieć na powierzchni Ziemi, czy w pobliżu komina hydrotermalnego, jak można znaleźć w głębinach oceanu? Mast mówi, że przepływ ciepła przez skały może zachodzić w różnych środowiskach geologicznych i prawdopodobnie był „wszechobecny” na wczesnej Ziemi.

Układ eksperymentalny można również wykorzystać do zbadania innych pytań dotyczących wczesnej chemii na planecie. Mast ma nadzieję stworzyć sieć pęknięć w materiałach geologicznych i zbudować większe sieci połączonych ze sobą komór.

„Garnek jest ważny przy gotowaniu „pierwotnej zupy”.

To badanie jest kolejnym przypomnieniem, że eleganckie eksperymenty chemiczne mogą zignorować istotną część pierwotnej zupy: miskę. Natomiast w 2021 roku zespół naukowców odkrył, że w słynnym eksperymencie z lat 50. XX wieku sama probówka – a raczej szkło borokrzemowe, z którego została wykonana – odegrała rolę w wynikach. Kiedy naukowcy powtórzyli eksperyment w zlewce szklanej, następnie w zlewce teflonowej, a następnie w zlewce teflonowej z odrobiną szkła borokrzemowego, odkryli, że szkło odgrywało kluczową rolę w katalizowaniu reakcji.

READ  Pandemia koronawirusa jeszcze się nie skończyła? Wirusolog Christian Drosten mówi o nieporozumieniu w podcaście

„Innymi słowy, aby ugotować «pierwotną zupę», ważny jest garnek” – napisał w e-mailu Juan Manuel García Ruiz, profesor naukowy w Międzynarodowym Centrum Fizyki Donostia w Hiszpanii, który brał udział w eksperymencie. Pochwalił nowe dzieło za pomysłowe podejście i, co być może ważniejsze, za to, że jest „wiarygodne z geologicznego punktu widzenia”.

„Być może nie jest to jedyny mechanizm, ale jest skuteczny, pomysłowy, a przede wszystkim stanowi eksperymentalną demonstrację” – powiedział García Ruiz. „Myślę, że potrzebujemy więcej metod eksperymentalnych, aby zbadać kontekst geochemiczny planety, kiedy powstało życie”.

O autorze

Karolina Johnson Jest reporterem naukowym. Wcześniej zajmowała się opieką zdrowotną i przystępnością cenową opieki zdrowotnej dla konsumentów.

Obecnie testujemy tłumaczenia maszynowe. Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z angielskiego na niemiecki.

Ten artykuł został po raz pierwszy opublikowany w języku angielskim 16 kwietnia 2024 r. na stronie „Washingtonpost.com” ukazało się w ramach współpracy, a teraz jest dostępne także w tłumaczeniu dla czytelników portali IPPEN.MEDIA.

Continue Reading

Trending