Connect with us

science

Eksplozja wirusowa w dziewięciu krajach Europy – i w Niemczech po ciemku

Published

on

Początek roku przyniósł kolejną poprawę w Niemczech z punktu widzenia Corony. W niedzielę 2 stycznia Instytut Roberta Kocha zgłosił 222,7 i 12 515 nowych zakażeń koronawirusem w okresie siedmiu dni.

Te liczby nie są tak naprawdę wiarygodne ze względu na opóźnienia w raportowaniu w okresie świątecznym. Eksperci nie spodziewają się ponownie wiarygodnych statystyk do połowy stycznia. Wtedy jest prawdopodobne, że wariant omikton sprawdził się silniej w Niemczech. W tej chwili można powiedzieć, że Niemcy są w dużej mierze w ciemno, jeśli chodzi o liczby Corona.

Eksplozja korony w dziewięciu krajach europejskich – a Niemcy idą po omacku

Różni się to w wielu krajach europejskich. Ale tam też nie ma radości. Problem: W niektórych krajach liczba koron rośnie wykładniczo. To prawie nie ma znaczenia, dokąd zmierza scena z Niemiec, bo jest wszędzie w Europie Można znaleźć kraje, które obecnie znajdują się w środku gwałtownej fali koronowej.

FOCUS Online daje przegląd aktualnej sytuacji Sprawa Corona w Europie. Dane zebrane w tym celu pochodzą z „Korona w liczbach” i „nasze dane świata”. Oprócz numerów z 1 i 16 grudnia 2021 r. zebrano najnowsze dostępne numery (stan na 2 stycznia o godzinie 20:00). W celach porównawczych przedstawiono również dane z Niemiec.

Infekcja przez siedem dni: taka jest sytuacja Corony w Europie

Ziemia Wydarzenie 1 grudnia Uraz 12/16 obecne wystąpienie
Niemcy 481.2 364,4 222,7
Dania 505,7 861.2 2378, 1
Irlandia 639,4 593,1 2137,7
Wielka Brytania 436,8 587,4 1778,5
Francja 332,8 519,4 1633,9
Grecja 427,6 319,6 1413,7
Portugalia 205,8 278,2 1346,2
Hiszpania 130,2 313,4 1233,8
Szwajcaria 602,3 731,7 1207,3
Włochy 143,1 215 1067,6
Belgia 1120,7 701,7 578
Holandia 902,3 649,8 557,4
Finlandia 144,4 212,4 538,9
Słowenia 741,8 442.3 496,7
Norwegia 384,6 630,8 444,4
Szwecja 121 195,3 408.2
Republika Czeska 1221,6 791,3 336,5
Austria 885,4 290,7 214,4
Polska 429,6 393,6 202,8
READ  Naukowcy znajdują przyczynę: dlatego ludzie nie mają już ogonów Życie i wiedza

Siedmiodniowy wskaźnik infekcji wynosi obecnie ponad 1000 w dziewięciu krajach

W dziewięciu krajach siedmiodniowy wskaźnik infekcji wynosi obecnie ponad 1000, w dwóch nawet ponad 2000. Jest to niezwykłe, ponieważ 16 grudnia żaden kraj nie przekroczył progu 1000.

Korona koncentruje się obecnie głównie na Wielkiej Brytanii (1778,5) i Francji (1633,9), które około dwa tygodnie temu miały ponad 500 i rozwijają się stosunkowo podobnie. Może to być również związane z ruchem przechodzącym przez wąskie gardło kanału La Manche na wyspę.

Liczby koron rosną dramatycznie w popularnych miejscowościach wakacyjnych na południu

Tendencje są również podobne dla krajów wakacyjnych Hiszpanii (1233,8), Grecji (1413,7), Portugalii (1346.2) i Włoch (1067,6).

W Szwecji (408,2) i Finlandii (538,9) wypadki prawie się podwoiły w okresie dwóch tygodni od początku grudnia, ale nie osiągnęły jeszcze bardzo wysokiego poziomu. Ten trend się utrzymuje, ale kraje te są również na dobrej drodze do granicy 1000.

Liczba wypadków w Niemczech stale spada od połowy grudnia

Wręcz przeciwnie, doszło do wypadków w BelgiiHolandia, Austria, Czechy i Polska. We wszystkich tych krajach incydenty na początku grudnia były znacznie wyższe niż obecnie. Nie można tego uzasadnić po prostu opóźnieniem w raportowaniu, ponieważ wyraźnie niższe wartości notowano we wszystkich krajach od połowy grudnia.

Nie ma jasnego kierunku w Norwegii i uznanie Słowenii. Podczas gdy liczba Skandynawów prawie się podwoiła do połowy miesiąca i od tego czasu spada, w Słowenii liczba ta spadała do 16 grudnia, ale od tego czasu ponownie nieznacznie wzrosła.

Nowe infekcje: cztery kraje zgłaszają codziennie ponad 100 000 nowych przypadków

Ziemia Nowe numery 01.12.2019 Nowe wydania 16.12.2019 Zaktualizowano nowe przypadki
Niemcy 75,456 51.400.0000 12,515
Francja 49,610 60 866 219.126
Wielka Brytania 47,454 87,801 162,572
Hiszpania 10 536 28.900 161.688
Włochy 15.073 26.104 141.256
Grecja 6192 4696 40,560
Portugalia 4670 5137 23.290
Irlandia 3790 4141 23 281
Dania 5120 9999 20.885
Szwajcaria 10 467 11.077 18,987
Belgia 20,409 11,851 15 686
Holandia 18 520 16 325 15 674
Polska 29,076 22,096 12,033
Finlandia 1570 1981 11.334
Szwecja 2639 4022 11.121
Republika Czeska 22,042 11,652 5007
Austria 10.367 3046 3608
Norwegia 3780 4520 2156
Słowenia 2264 1355 1663
READ  Jak rozpoznać posocznicę?

Francja czterokrotnie zwiększyła liczbę nowych zakażeń koronawirusem dziennie w ciągu czterech tygodni

Spojrzenie na nowe infekcje również dostarcza ciekawych spostrzeżeń: podczas gdy liczba zachorowań w Niemczech spada, zwłaszcza z powodu świąt, w innych krajach europejskich gwałtownie rośnie. Francja odnotowała największą liczbę nowych infekcji – 219.126 – cztery tygodnie temu było to mniej niż 50 000, dwa tygodnie temu około 60 000.

Liczby eksplodowały również w Wielkiej Brytanii. Od 47454 1 grudnia do 87 801 w połowie miesiąca do 162 572 2 stycznia. 1 stycznia Wielka Brytania zgłosiła 189 000 nowych infekcji koronawirusem.

Liczba nowych infekcji w Hiszpanii jest dziś 16 razy w porównaniu do liczby sprzed miesiąca

Po wakacjach kraje to Hiszpania (161.688) i Włochy (141.256). W obu krajach liczby wzrosły w ciągu miesiąca. W Hiszpanii 1 grudnia było tylko 10 536 nowych przypadków – na początku stycznia było ich prawie 16 razy więcej. skacz też We WłoszechImponujące jest to, że w ciągu jednego dnia cztery tygodnie temu zgłoszono 15 073 przypadki.

Grecja (40 560), Irlandia (23 281), Portugalia (23 290) i Dania (20 885) mają niższe łączne liczby – ale wynika to głównie z ich ogólnej wielkości. W Grecji było dziesięć razy więcej spraw sprzed dwóch tygodni, w Irlandii i Portugalii około pięć razy więcej. W Danii, sąsiadującej z Niemcami, liczba przypadków podwoiła się od połowy grudnia 2021 r.

Trendy też są niepokojące W Szwecji oraz Finlandia, które są obecnie na podobnym poziomie z około 11 000 nowych infekcji. Na początku grudnia był on znacznie niższy w obu krajach (Szwecja 2639, Finlandia 1570) i ​​taki sam w połowie miesiąca (Szwecja 4022, Finlandia 1981).

Szwajcaria i Austria rozwijają się w przeciwnym kierunku, podobnie jak Czechy i Polska

Interesujące jest obserwowanie, jak zachodzą zmiany w krajach sąsiadujących z Austrią i Szwajcarią. Po około 10 000 przypadków dziennie na początku grudnia, obecnie w Szwajcarii jest ich prawie dwa razy więcej. Z drugiej strony Austria odnotowała 3608 przypadków, co stanowi tylko około jednej trzeciej przypadków w porównaniu, które trwało cztery tygodnie. Ile z tego jest naprawdę elastyczne, pokażemy dopiero w przyszłym tygodniu.

READ  Jordan Peterson: „Nie ma czegoś takiego jak seks”

Sytuacja jest podobna w Belgii i Holandii. Obaj mieli niecałe 20 000 cztery tygodnie temu, a teraz oboje dostają około 15 000 nowych infekcji każdego dnia. Dopóki Holandia Ale do jesieni 11.000 dolina w pobliżu Belgii (16325) była nieco mniej głęboka.

science

– Taki kamień, jaki mieliśmy nadzieję znaleźć.

Published

on

– Taki kamień, jaki mieliśmy nadzieję znaleźć.
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Na Marsie łazik NASA Perseverance bada skałę za skałą. Najnowsze odkrycie interesuje badaczy na Ziemi.

PASADENA — Należący do NASA łazik Perseverance bada Krater Jezero na Marsie od nieco ponad trzech lat i już zrobił wrażenie na badaczach, którzy kilkakrotnie oceniali jego dane na Ziemi. Ale teraz wydaje się, że Perseverance dokonało odkrycia, które przewyższa poprzednie odkrycia. „Po prostu tego rodzaju skałę mieliśmy nadzieję znaleźć, decydując się na badanie krateru Jezero” – mówi Ken Farley, naukowiec uczestniczący w projekcie Perseverance w California Institute of Technology w Pasadenie.

Analiza najnowszych skał znalezionych przez należącą do NASA sondę marsjańską pokazuje, że skała ta znajdowała się w wodzie dawno temu – być może na brzegu starożytnego Marsa. „Prawie wszystkie minerały w skałach, które pobraliśmy, powstały w wodzie” – zauważa Farley o jednej z tych próbek. ogłoszenie Laboratorium Napędów Odrzutowych NASA.

Łazik NASA Perseverance dokonuje ważnego odkrycia na Marsie

Naukowiec wyjaśnia, że ​​na Ziemi minerały powstałe w wodzie są czymś wyjątkowym: „Na Ziemi minerały osadzone w wodzie często dobrze zatrzymują i chronią materię organiczną oraz starożytne biosygnatury, więc możliwe jest, że na Marsie istniało wczesne życie”. zachować to, zachować to? Przynajmniej taką nadzieję mają naukowcy na Ziemi. Analiza skały powinna również dostarczyć naukowcom informacji na temat warunków klimatycznych, jakie panowały na Marsie w momencie jego powstania.

Weź łazik NASA
Łazik NASA Perseverance pobiera próbkę skały z Marsa, co ekscytuje badaczy. © NASA/JPL, Caltech

Sandra Sellstrom ze Szwedzkiego Instytutu Badawczego (RISE) w Sztokholmie potwierdza, że ​​nowo analizowany kamień będzie prawdopodobnie jednym z najstarszych zbadanych przez Perseverance on Mars. „To ważne, ponieważ na początku swojej historii Mars nadawał się do zamieszkania”. To kolejny powód, dla którego badacze chcą się temu bliżej przyjrzeć.

Kamień marsjański może zawierać ślady przeszłego życia

Rozmiar skały, z której łazik marsjański „Perseverance” pobrał próbkę i poddał ją analizie, jest około 1,7 razy większy od metra. Ponieważ nie jest płaski, jest mniej zakurzony niż otoczenie i łatwiej jest go badać za pomocą instrumentów łazika. Według NASA skała zwana „Szczytem Bunsena” składa się z trzech czwartych ziaren węglanu spajanych przez prawie czysty dwutlenek krzemu.

„Krzemionka i fragmenty węglanów wydają się być mikrokryształami i dlatego szczególnie nadają się do wychwytywania i zachowywania oznak życia drobnoustrojów, które mogły kiedyś żyć w tym środowisku” – mówi Sellstrom. „Dlatego ta próbka jest idealna do badań biosygnatur po powrocie na Ziemię”. Biosygnatura to substancja lub struktura, która może świadczyć o przeszłym życiu na Marsie.

Czerwona planeta Mars.  (obraz ikony)
Czerwona planeta Mars. (Awatar) © LiaKoltyrina/Imago

Wytrwałość polega na zbieraniu próbek z Marsa dla NASA, które zostaną sprowadzone na Ziemię

Firma Perseverance zebrała wcześniej 24 próbki z Marsa i umieściła je na Czerwonej Planecie na potrzeby przyszłej kampanii powrotnej („Zwrot próbek z Marsa”). Dwadzieścia jeden pojemników na próbki jest wypełnionych próbkami odwiertów, z których dwa zawierają marsjański regolit (kruszone skały i pył), a sonda kosmiczna NASA uchwyciła część marsjańskiej atmosfery w jednym z nich. Jednak to, czy i kiedy próbki Marsa zostaną zwrócone na Ziemię do dalszej analizy, jest obecnie wątpliwe. Po tym, jak panel stwierdził, że plany NASA dotyczące powrotów są zbyt drogie i skomplikowane, amerykańska agencja kosmiczna pracuje obecnie nad nowym planem.

„Zwrot próbek na Marsa będzie jedną z najbardziej złożonych misji, jakich NASA kiedykolwiek podjęła” – powiedział dyrektor generalny NASA Bill Nelson. W wiadomości. „Bezpieczne lądowanie, zbieranie próbek, wystrzelenie rakiety przewożącej próbki z innej planety – coś, czego nigdy wcześniej nie robiono – i bezpieczny transport próbek na odległość ponad 53 milionów mil na Ziemię nie jest łatwym zadaniem”. (niezapłacony rachunek)

READ  Koronawirus: +++ W Hesji obowiązują nowe przepisy dotyczące koronawirusa +++++ 2 837 nowych infekcji, spada wskaźnik infekcji +++ Afrykańscy intelektualiści zagrażają politykom +++ | hessenschau.de
Continue Reading

science

To właśnie kryje się za zasadą zdrowego odżywiania

Published

on

To właśnie kryje się za zasadą zdrowego odżywiania

Wiele osób dąży do szczupłego i aktywnego trybu życia. Pragnienie to wykorzystuje wielu dietetyków, którzy obiecują utratę wagi w jak najkrótszym czasie. Jednak po zastosowaniu diety wiele osób wraca do starych nawyków żywieniowych. Jeśli naprawdę chcesz zrobić coś dla siebie i swojego ciała, musisz wziąć za siebie odpowiedzialność i żyć świadomie i aktywnie. W tym kontekście korzystna może być zbilansowana i kompletna dieta. Powiemy Ci, jak zdrowa jest ta dieta.

Chcesz żyć zdrowiej?

➡ Obejrzyj najnowszy odcinek „The Biggest Loser” na Gwen.

Cała żywność: co to znaczy?

Termin „pełna żywność” odnosi się do określonej formy odżywiania, której celem jest dostarczenie organizmowi Wszystkie niezbędne składniki odżywcze Należy przedstawić w zrównoważony sposób. Ideą pełnowartościowej żywności jest to, że zdrowa dieta nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne, ale także zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witamin, minerałów, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych.

Termin ten został w dużej mierze ukuty przez szwajcarskiego lekarza i fizjoterapeutę Maksymilian Bircher Brenner wyryty. Żył w latach 1867-1939 i był pionierem w dziedzinie medycyny naturalnej i żywienia. lekarz. Bircher-Brenner, który również wynalazł musli Bircher, opracował koncepcję całej żywności na początku XX wieku i promował dietę bogatą w składniki odżywcze. Świeża i nieprzetworzona żywność On. Opracowane przez niego zasady żywienia wpłynęły na ruch żywieniowy i znalazły zastosowanie w wielu późniejszych koncepcjach zdrowego trybu życia.

Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować klasyczne musli Bircher

Dzięki jego szeroko zakrojonym badaniom rozwinęła się także Profesor dr. Wernera Kolata, ekspert w dziedzinie bakteriologii, higieny i nauk o żywieniu, naukowych podstaw pełnowartościowej żywności. Swoje ustalenia podsumował w swojej prośbie: „Niech jedzenie będzie jak najbardziej naturalne!” Dlatego Kullath podzielił żywność ze względu na stopień jej przetworzenia Sześć poziomów wartości:

  1. Świeża, niemodyfikowana, niepodgrzewana żywność, taka jak owoce, warzywa, zboża, orzechy, nasiona, jaja, surowe mleko, nasiona oleiste i woda źródlana
  2. Żywność modyfikowana mechanicznie, taka jak świeże soki owocowe, oleje tłoczone na zimno i surowe mięso
  3. Enzymatycznie modyfikowana żywność, taka jak kiszona kapusta, jogurt i kamień nazębny
  4. – Żywność poddana obróbce cieplnej, taka jak posiłki gotowane i smażone mięso
  5. Wysoko przetworzona lub konserwowana żywność, taka jak warzywa w puszkach i suszone owoce
  6. Izolowane składniki odżywcze lub ich mieszanki, takie jak pigułki witaminowe, ekstrakty z mąki, aromaty i ghee

Od czasu ukucia tego terminu, wielu ekspertów i organizacji w dziedzinie żywienia opracowało całą żywność, która została przyjęta. Dzisiaj cała żywność reprezentuje jedno Zbilansowane odżywianiektóra opiera się na żywności nieprzetworzonej i ma na celu promocję zdrowia.

W klipie: Oto, co warto wiedzieć o produktach roślinnych

Jak zdrowa jest cała żywność?

W przeciwieństwie do wielu innych diet, które skupiają się na liczeniu kalorii, dieta Whole Foods koncentruje się na zapewnieniu odpowiedniego i zróżnicowanego spożycia witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i błonnika. Odbywa się to za pomocą a Dieta głównie wegetariańska i urozmaicona paragon.

READ  Jordan Peterson: „Nie ma czegoś takiego jak seks”

Ponieważ cała żywność opiera się głównie na… Naturalna żywność Prowadzi to do szczególnego skupienia się na jakości, a nie na ilości, co skutkuje zmniejszeniem spożycia wysoko przetworzonej żywności, takiej jak tłuszcze trans, rafinowana mąka i rafinowany cukier, a także wzmacniaczy smaku i dodatków w całej żywności. Takie podejście korzystnie wpływa na zdrowie.

Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca również pełnowartościową żywność (DGE) jest polecany, ponieważ dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady i cechy prawidłowego żywienia

  1. Coraz popularniejsza jest żywność roślinna: Cała dieta żywieniowa koncentruje się głównie na produktach roślinnych. Dostarczają nie tylko ważnych składników odżywczych, ale są również bogate w błonnik, który poprawia trawienie.
  2. Im mniej przetwarzania, tym lepiej: Kolejną zasadą jest unikanie żywności wysoko przetworzonej. Im żywność jest bliższa swojemu naturalnemu stanowi, tym więcej składników odżywczych zostaje zatrzymanych.
  3. Regionalne i sezonowe: Cała dieta żywieniowa koncentruje się na spożywaniu produktów regionalnych i sezonowych. Pomaga to nie tylko chronić środowisko, ale także gwarantuje, że żywność jest świeża i bogata w niezbędne składniki odżywcze.
  4. Wyprodukowano ekologicznie: Aby zmniejszyć swój wpływ na środowisko i ograniczyć użycie pestycydów, lepiej jest spożywać żywność produkowaną organicznie.
  5. Żywność pochodząca ze sprawiedliwego handlu: Drugim aspektem jest wybór żywności objętej uczciwym handlem, aby zapewnić producentom godziwą rekompensatę. Uczciwe ceny mają na celu odpowiednie pokrycie kosztów produkcji, godziwych wynagrodzeń i zrównoważenia środowiskowego.

Co to jest dieta kompletna?

Całe ziarna: Stosowanie pełnych ziaren zamiast rafinowanej mąki jest istotną częścią pełnowartościowej diety. Całe ziarna nie tylko dostarczają więcej błonnika, ale także dostarczają różnorodnych witamin i minerałów.

tłuszcz: Nacisk kładziony jest na spożywanie wysokiej jakości tłuszczów roślinnych. Pierwiastki te znajdują się na przykład w olejach, awokado, nasionach i orzechach.

białko: Białka są niezbędne do budowy i utrzymania mięśni. W przypadku całej żywności preferowane są roślinne źródła białka, takie jak rośliny strączkowe, orzechy i zboża.

Witaminy: Zapewnienie odpowiednich witamin jest podstawą całej żywności. Świeże warzywa i owoce są bogate w różnorodne witaminy i minerały.

Te diety również mogą Cię ekscytować

Co można jeść na zdrowej diecie?

Realizacja kompletnej diety opiera się na jasnych wytycznych:

  • 5 porcji warzyw i owoców dziennie (np. zrób sałatkę, zjedz owoce jako przekąskę między posiłkami lub zjedz seler z dipem hummusowym).
  • Zamień białą mąkę na produkty pełnoziarniste
  • Nabiał z umiarem każdego dnia, w postaci sera, twarogu, twarogu, mleka surowego, kefiru i masła (bez dodatków)
  • Tłuszcze z umiarem codziennie, szczególnie poprzez oleje roślinne, nasiona i orzechy w małych ilościach
  • Mięso, ryby i jaja maksymalnie dwa razy w tygodniu
  • Cukier i sól w małych ilościach Zastąp cukier zdrowymi alternatywami, takimi jak świeże owoce lub miód
  • 1,5 litra płynu w postaci wody i niesłodzonej herbaty
READ  Koronawirus: +++ W Hesji obowiązują nowe przepisy dotyczące koronawirusa +++++ 2 837 nowych infekcji, spada wskaźnik infekcji +++ Afrykańscy intelektualiści zagrażają politykom +++ | hessenschau.de

Oto 10 zasad dotyczących pełnowartościowej żywności

  1. Skorzystaj z różnorodności żywności i twórz urozmaicone posiłki, głównie wegetariańskie.
  2. Wypełniaj swoją dietę co najmniej trzema porcjami świeżych warzyw i dwiema porcjami świeżych owoców każdego dnia.
  3. Zawsze wybieraj produkty pełnoziarniste.
  4. Do produktów roślinnych dodawaj produkty mleczne, a raz lub dwa razy w tygodniu dodawaj ryby.
  5. Jedz wysokiej jakości roślinne kwasy tłuszczowe.
  6. Jeśli to możliwe, unikaj cukru rafinowanego i produktów o dużej zawartości cukru.
  7. Wypij wystarczająco dużo.
  8. Upewnij się, że przygotowujesz posiłki ostrożnie i preferuj krótkie smażenie i gotowanie na parze zamiast długiego pieczenia, grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu.
  9. Świadomie poświęć czas na spożywanie posiłków.
  10. Uczyń swoje codzienne życie aktywnym i ćwicz wystarczająco dużo.

W klipie: Chleb pełnoziarnisty może być bardzo cienki

Czy można schudnąć dzięki pełnowartościowej żywności?

Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pełnowartościowej żywności jest to, czy może ona pomóc w utracie wagi. Nawet jeśli utrata wagi jest tutaj Nie celem Odpowiedź wciąż brzmi: tak, pełnowartościowa żywność może być skutecznym sposobem na utratę wagi. Równoważenie posiłków, skupianie się na naturalnej żywności oraz kontrolowanie cukru i tłuszczu pomaga osiągnąć i utrzymać zdrową masę ciała.

Zapewnia to duża ilość błonnika i węglowodanów złożonych Uczucie pełności Zostań dłużej. Ponieważ zdrowe odżywianie to także intuicyjne jedzenie, ważne jest, aby zwracać uwagę na uczucie głodu i nie przejadać się.

Oprócz jedzenia należy zawsze mieć pod ręką szklankę wody lub niesłodzonej herbaty. the DGE Polecane codziennie 1,5 litra płynu Pić. Jest to szczególnie korzystne w przypadku pełnoziarnistej żywności, ponieważ woda pomaga pęcznieć włóknu, a tym samym wspomaga trawienie.

I co nie mniej ważne, kompletne Ruch i sport Dieta zorientowana na zdrowie. Tylko spożywanie większej ilości kalorii w porównaniu ze zdrową, ale niskotłuszczową dietą może faktycznie stopić złogi tłuszczu.

Oto zalety pełnowartościowej żywności

  1. Kompleksowe zaopatrzenie w składniki odżywcze: Trzymanie się pełnoziarnistej żywności gwarantuje, że organizm otrzyma wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Co poprawia zdrowie i wspiera różne funkcje organizmu.
  2. Odpowiedni również dla osób z nietolerancją pokarmową: Różnorodność opcji w całej żywności oznacza, że ​​można lepiej uwzględnić indywidualne nietolerancje.
  3. Wspomaga odchudzanie: Zrównoważona dieta w połączeniu ze świadomym wyborem żywności i intuicyjnymi nawykami żywieniowymi sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest skuteczną opcją odchudzania.
  4. Przyjaciel środowiska: Nacisk na żywność regionalną, sezonową i organiczną sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest dietą przyjazną dla środowiska.
READ  Jak rozpoznać posocznicę?

Potencjalne wady pełnoziarnistej żywności

Pomimo wielu korzyści, pełnowartościowa żywność ma również pewne wady, ale można ich uniknąć, stopniowo dostosowując swoją dietę:

trzymać: Wysoka zawartość błonnika w całej żywności może powodować zaparcia u niektórych osób. Ważne jest, aby pić wystarczającą ilość wody i powoli zwiększać spożycie błonnika.

obrzęk: U niektórych osób mogą wystąpić wzdęcia żołądka z powodu zwiększonego spożycia błonnika. Powtórzę: ważne jest, aby wprowadzać zmiany stopniowo i lepiej poznać swoje ciało.

Kto może jeść pełnowartościową żywność?

Całe produkty spożywcze są na ogół odpowiednie dla większości ludzi. Różnorodność żywności pozwala nam dostosować się do różnych potrzeb i preferencji. Jednakże osoby z pewnymi ograniczeniami zdrowotnymi lub alergiami powinny rozważyć przejście na pełnowartościową żywność Medyczni profesjonaliści Lub skonsultuj się z dietetykiem.

W klipie: Jaka dieta działa?

Cała żywność: taki jest nasz wniosek

Dieta pełnoziarnista jest niewątpliwie dietą zdrową Zbilansowana dieta, który oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Koncentrując się na naturalnej, nieprzetworzonej żywności, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i wspomaga odchudzanie. Należy jednak wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, takie jak nietolerancje pokarmowe i powoli dostosowywać nawyki żywieniowe. Zbilansowana dieta w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami stanowią podstawę zdrowego stylu życia.

Continue Reading

science

Trzeba lepiej umrzeć, niż żyć dłużej – wyjaśnia laureat Nagrody Nobla | Życie i wiedza

Published

on

Trzeba lepiej umrzeć, niż żyć dłużej – wyjaśnia laureat Nagrody Nobla |  Życie i wiedza

Glücklich altern, ja! Aber das Leben so weit wie möglich verlängern? Venki Ramakrishnan (72) ist Biologe und Nobelpreisträger. Er sagt: „Nein.“

In seinem neuen Buch „Why We Die: The New Science of Aging and the Quest for Immortality“ (deutsch: Warum wir sterben: Die neue Wissenschaft des Alterns und das Streben nach Unsterblichkeit) erklärt er im Interview mit dem US-Sender „ABC News Live“, warum wir unser Leben besser nicht verlängern sollen.

„Eine Gesellschaft, in der jeder auf unbestimmte Zeit oder sehr lange, sagen wir, Hunderte von Jahren, leben würde, wäre eine ganz andere Gesellschaft. Es würde ziemlich stagnieren. Es wäre dieselbe Gruppe von Menschen, die nur immer länger leben würden“.

Bedeutet: kein Generationswechsel, keine frischen Ideen!

▶︎ Der Forscher betont, unendlich lang zu leben, sei ohnehin noch Zukunftsmusik. „Die Biologie untersucht zwar die Ursachen des Alterns, aber der Schwerpunkt liegt auf der Frage, wie man länger gesund leben kann.“

Schlüssel zur Gesundheit: Müll in Zellen bekämpfen!

„Wir haben immer mehr ältere Menschen, die weit über das Rentenalter hinaus sind. Und wir wollen sehen, wie wir ältere Menschen gesund und produktiv, voller Energie und tatsächlich lebendig halten können“, so der Experte.

▶︎ Beim Altern häuften sich Schäden im Körper an. Ramakrishnan: „Wir verfügen über sehr ausgefeilte Reparaturmechanismen und haben Möglichkeiten, mit den Problemen des Alters, der Anhäufung von Schäden und der Ansammlung von Müll in den Zellen umzugehen.“

Der Körper verfüge über ein „Recycling-System“, bei dem die Zellen der Menschen entgiftet werden. Das gehe allerdings mit der Zeit kaputt, in älteren Zellen bleiben dann mehr „Abfallstoffe“ zurück. Dadurch entstehen etwa Altersflecken. „Die Geschwindigkeit, mit der sie abgebaut werden, ist bei verschiedenen Menschen unterschiedlich.“

READ  Naukowcy znajdują przyczynę: dlatego ludzie nie mają już ogonów Życie i wiedza

Steigt die Lebenserwartung durch verbesserte Medikamente gegen Krebs, Bluthochdruck und Diabetes?

Ramakrishnan ist sich da nicht so sicher. Er sagt: „Sollten wir heute einige der Haupttodesursachen verhindern, würde man dennoch nur etwa 15 Jahre Lebenszeit gewinnen. Biologen sind überzeugt, dass man tatsächlich ein längeres und gesünderes Leben führen kann, wenn man die zugrunde liegenden Ursachen des Alterns angeht.“ Bedeutet: gesund leben!

Continue Reading

Trending