Connect with us

science

Dowody wskazują na związek między Covid-19 a ryzykiem choroby Parkinsona

Published

on

Kilka lat po wybuchu epidemii hiszpańskiej grypy w 1918 roku lekarze na całym świecie zaczęli zauważać wzrost zachorowań na chorobę Parkinsona. Ten związek między infekcją wirusową a ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona nadal wprawia w zakłopotanie naukowców. Jasne jest jednak, że kontakt nie ogranicza się tylko do wirusa grypy H1N1, który spowodował pandemię grypy hiszpańskiej w 1918 r. Różne inne infekcje wirusowe są powiązane z ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona. Naukowcy znaleźli teraz nowe dowody na to, że związek ten występuje również w przypadku SARS-CoV-2.

Związek między infekcją wirusową a ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona

Już na początku 2020 roku, kiedy nowy koronawirus zaczął wisieć na świecie, naukowcy ostrzegali przed wzrostem chorób neurodegeneracyjnych w nadchodzących latach. Około pięć lat po pandemii z 1918 r. diagnoza choroby Parkinsona prawie się potroiła. Jeśli spojrzysz na charakterystykę wirusa SARS-CoV-2, możesz spodziewać się dziesiątek milionów dodatkowych diagnoz choroby Parkinsona w ciągu najbliższych 10 lat.

W nowym badaniu naukowcy z Thomas Jefferson University i New York University próbowali odkryć, w jakim stopniu SARS-CoV-2 wpływa na indywidualne ryzyko rozwoju choroby Parkinsona. Według Richarda Smyne’a, pierwszego autora badania, obecna najbardziej prawdopodobna hipoteza jest taka, że ​​infekcja wirusowa nie prowadzi bezpośrednio do chorób neurodegeneracyjnych, ale raczej czyni mózg bardziej podatnym na inne czynniki ryzyka, które mogą prowadzić do takich chorób. „Rozważamy hipotezę „wielokrotnego trafienia” choroby Parkinsona – sam wirus nie zabija neuronów, ale czyni je bardziej podatnymi na „drugie trafienie”, takie jak toksyna, bakteria, a nawet leżąca u ich podstaw mutacja genetyczna.Powiedział Sameen.

Kierowanie na SARS-CoV-2

W poprzednim badaniu Smeyne odkrył, że myszy zakażone H1N1 były bardziej narażone na wystąpienie objawów po ekspozycji na cząsteczkę MPTP, która jest stosowana w modelach zwierzęcych do wywoływania neurodegeneracji podobnej do choroby Parkinsona.

READ  Dane dotyczące korony dla regionu Heidenheim: częstość występowania i liczba nowych infekcji, piątek, 25 lutego 2022 r.

W nowym badaniu naukowcy przeanalizowali nowy model myszy, w którym zwierzęta mają specyficzne ludzkie receptory, które pozwalają im na zakażenie SARS-CoV-2. Zwierzęta poddano działaniu dawki wirusa w przybliżeniu odpowiadającej łagodnej infekcji Covid-19 u ludzi. Wtedy zwierzęta miały możliwość wyzdrowienia z ostrej infekcji. Miesiąc później myszom wstrzyknięto niewielką dawkę MPTP. Ta dawka była tak niska, że ​​zdrowe zwierzęta w grupie kontrolnej nie wykazywały degeneracji neuronów.

Jednak w grupie zakażonej SARS-CoV-2 dawka ta była wystarczająca do spowodowania uszkodzenia neuronów z grubsza zgodnego z degeneracją w przypadku choroby Parkinsona.

Połączenie nie jest jasno ustalone

ten badania pokazuje możliwy związek między infekcją SARS-CoV-2, ale nie potrafi wyjaśnić, w jaki sposób to połączenie wystąpiło. Ogólnie rzecz biorąc, nadal dyskutuje się, czy objawy neurologiczne związane z nowym koronawirusem są bezpośrednim wynikiem działania wirusa w komórkach mózgowych.

Wcześniejsze badania nad H1N1 wykazały, że wirus nie wpływa bezpośrednio na neurony w ośrodkowym układzie nerwowym, ale zwiększa ryzyko rozwoju choroby Parkinsona. W nowym badaniu naukowcy odkryli podwyższony poziom tak zwanego mikrogleju w zwojach podstawy myszy zarażonych koronawirusem. Są to komórki odpornościowe w mózgu, które mogą powodować uszkodzenia, gdy są nienormalnie aktywne.

Smeyne i współpracownicy stawiają więc hipotezę, że wywołane wirusem reakcje komórek mózgowych czynią komórki bardziej podatnymi na przyszłe ataki, zwiększając ryzyko rozwoju choroby Parkinsona. Jednak naukowcy wciąż wahają się, jeśli chodzi o przeniesienie tych odkryć na ludzi. „Przede wszystkim jest to praca przedkliniczna. Jest zbyt wcześnie, aby powiedzieć, czy zobaczymy to samo u ludzi, biorąc pod uwagę, że wydaje się, że między jakimikolwiek zmianami w klinicznych objawach choroby Parkinsona u ludzi upływa 5-10 lat. Jeśli COVID-19 okaże się zwiększać ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, będzie to ogromne obciążenie dla naszego społeczeństwa i systemu opieki zdrowotnej. Możemy jednak przewidzieć to wyzwanie, zwiększając naszą wiedzę na temat potencjalnych „drugich wyników” i strategii łagodzeniaPowiedział Sameen.

READ  3 północne kraje zajmują piąte miejsce na liście wirusów: to dlatego Corona eksploduje teraz ze Stanami Zjednoczonymi! | regionalny

przez Uniwersytet Thomasa Jeffersona

Udostępnij artykuł lub wesprzyj nas przekazując darowiznę.

Wpłać PayPalAmazon robi zakupy za darowizny
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

NASA zastanawia się nad sztucznym kraterem uderzeniowym na Księżycu

Published

on

Czas czytania: ok. 2 Minuty

Nowy krater podwójny na Księżycu dodaje więcej tajemnic do obiektu, który zderzył się tutaj 4 marca 2022 r., ale nie został zajęty przez żaden naród kosmiczny.
Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

Greenbelt (USA) – 4 marca 2022 r. na Księżyc uderzył „fragment rakiety”, którego misji do dziś nikt nie zna i którego posiadania odmawiają wszystkie znane narody podróżujące w kosmos. Teraz Lunar Reconnaissance Orbiter NASA odkrył krater uderzeniowy tajemniczego obiektu – co jest jeszcze bardziej zaskakujące.

„Zaskakujące jest to, że nie jest to tylko jedna dziura, ale dwie dziury” – wyjaśnia Komunikat prasowy z NASA Goddard Space Flight Center. Krater wschodni o średnicy 18 metrów przykrywa krater zachodni o wysokości około 16 metrów.

Szczegółowe powiększenie podwójnego otworu.  Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

Szczegółowe powiększenie podwójnego otworu.
Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

moja wiedza
„Rakieta” została odkryta w połowie lutego 2022 r., a jej dalszą trajektorię do uderzenia 4 marca 2022 r. można szybko dokładnie przewidzieć. Po raz pierwszy można było oczekiwać nieplanowanego uderzenia w naszego satelitę. Chociaż początkowo podejrzewano wystrzelenie rakiety SpaceX Elona Muska, astronom Bill Gray poprawił to założenie niedługo później i wyjaśnił, że jest to silnik wspomagający dla chińskiej misji księżycowej „Chang’e5-T1”. Jedyny problem z tą interpretacją: Chińska Agencja Kosmiczna również zaprzeczyła, że ​​​​powiedziano o rakiecie i wyjaśniła na konferencji prasowej 21 lutego 2022 roku, że górny stopień rakiety całkowicie spłonął w atmosferze tuż po wystrzeleniu.

Eksperci nie tylko nie spodziewali się podwójnego krateru, ale także wykazali, że „część rakietowa” musiała być na końcu dość masywna. „Zazwyczaj zużyta masa rakiety jest skoncentrowana na końcu silnika, ponieważ reszta rakiety to w większości teraz pusty zbiornik paliwa” – powiedział NASA. „Ale ponieważ pochodzenie tej struktury rakiety nie jest jeszcze znane, podwójny krater może stanowić wskazówkę dotyczącą pochodzenia obiektu”.

READ  Dane dotyczące korony dla regionu Heidenheim: częstość występowania i liczba nowych infekcji, piątek, 25 lutego 2022 r.

www. Grenzwissenschaft-aktuell.de
+ tutaj Możesz to zrobić Bezpłatny codzienny newsletter GreWi prośba +

W rzeczywistości podwójny krater utworzony przez znane części rakiety nie jest jeszcze znany. Na przykład cztery kratery wykonane przez jednostki SIV-B misji Apollo 13, 14, 15 i 17 były dość masywne (patrz następny rysunek) i, co nie mniej ważne, były znacznie większe i miały średnicę około 35 metrów.

Kratery uderzeniowe jednostek Apollo 13, 14, 15 i 17 SIV-B | Prawa autorskie: NASA

Kratery uderzeniowe jednostek SIV-B na Apollo 13, 14, 15 i 17.
Prawa autorskie: NASA

Cokolwiek uderzyło w księżyc, pozostawiło podwójny krater, którego kształt pozostaje tajemnicą.

Inne wiadomości na ten temat
Aktualizacja: W ten sposób skała staje się „Domem Księżyca” – i na odwrót 7 stycznia 2022
Księżycowa tajemnica rozwiązana: chiński „księżycowy dom” skurczył się do „królika” 7 stycznia 2021
Chiński moduł księżycowy do zbadania „tajemniczej chaty” po drugiej stronie księżyca 5 grudnia 2021
„Wizja statku kosmicznego” — dlaczego powinniśmy szukać rozproszeń 6 lutego 2019

źródło wyszukiwania: NASAA Chińskie Ministerstwo Spraw ZagranicznychA Projekt Pluton

© Grenzwissenschaft-aktuell.de

Continue Reading

science

„Niepokojące” pokarmy: badania ostrzegają – 5 może prowadzić do demencji

Published

on

Dla wielu z nas jedna rzecz jest szczególnie ważna, jeśli chodzi o jedzenie: powinno być szybkie, wygodne i smaczne. żywność wysoko przetworzona Dokładnie tak postępowało w życiu codziennym. Można go przygotować w międzyczasie iw krótkim czasie i zapewnić uczucie sytości, przynajmniej na krótki czas. Nie wiadomo, czy są w dobrym zdrowiu. Fakt, że oprócz nadwagi może również prowadzić do demencji, jest nowym odkryciem naukowym.

Uważaj na wysoko przetworzoną żywność? Tak mówią badania

Naukowcy z Ohio State University odkryli możliwy związek między wysoko przetworzoną żywnością a rozwojem utraty pamięci i demencji w eksperymentach na myszach. Według 2021 opublikowanych w Brain, Behavior and Immunity nauka Zwierzęta podzielono na dwie grupy – małą i dużą – i karmiono odpowiednią karmą.

Po czterech tygodniach starsze myszy nie przeszły zestawu testów poznawczych. Wykazali częściową utratę pamięci. Nie pamiętali, gdzie przed chwilą byli, lub zapomnieli o oznakach strachu w obliczu niebezpieczeństwa. Ktoś powiedział, że takich reakcji nie można zaobserwować w małej grupie myszy preparaty Uniwersytet.

Wysoko przetworzona żywność użyta w badaniu obejmowała żywność często przeznaczoną do długoterminowego przechowywania żywności:

  • Czipsy
  • Inne przekąski
  • Mrożony makaron błyskawiczny
  • mrożona pizza
  • Pyszne produkty mięsne z konserwantami

Badacz klasyfikuje efekty jako „niepokojące”.

Ruth Barrientos, profesor nadzwyczajny psychiatrii i zdrowia behawioralnego oraz jedna z głównych autorek badania, wyjaśnia powagę obecnych ustaleń:

„Fakt, że tak szybko obserwujemy te efekty, jest nieco niepokojący. Odkrycia sugerują, że spożywanie przetworzonej żywności może prowadzić do znacznych i nagłych deficytów pamięci – a wraz z wiekiem gwałtowny spadek pamięci jest bardziej prawdopodobny, aby przekształcić się w chorobę neurodegeneracyjną, taką jak jak choroba Alzheimera”.

Ruth Barrientos, adiunkt psychiatrii i zdrowia behawioralnego (Wydział Medycyny Behawioralnej, Uniwersytet Stanowy Ohio)

Według badań zapobieganie jest nadal możliwe

Jak naukowcy odkryli w tym samym czasie w swoich badaniach, obserwowane efekty można osłabić poprzez dodanie kwasu tłuszczowego omega-3 DHA. To zapobiegłoby utracie pamięci i prawie całkowicie zmniejszyłoby towarzyszące efekty zapalne. W związku z tym zalecenie Barrientos dotyczące działania to:

„(…) Być może możemy ograniczyć w naszej diecie przetworzoną żywność i zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 DHA, zapobiegając w ten sposób lub spowalniając ten proces.”

Ruth Barrientos, adiunkt psychiatrii i zdrowia behawioralnego (Wydział Medycyny Behawioralnej, Uniwersytet Stanowy Ohio)

Co to jest żywność wysoko przetworzona?

Żywność wysoko przetworzona często zawiera znacznie więcej składników i może być spożywana bezpośrednio z podgrzewaniem lub bez. Ponadto w produktach znajduje się wiele dodatków, takich jak aromaty, barwniki i konserwanty. Niektóre z tych pierwiastków, takie jak azotyn sodu (E250) z przetworzonych kiełbas, mogą tworzyć substancje rakotwórcze w organizmie.

READ  Cukrzyca typu 1: 4 überraschende Folgen

Ogólnie rzecz biorąc, przetworzona żywność powinna być spożywana w rozsądnych ilościach. Ich gęstość odżywcza jest zwykle bardzo niska, a zawartość kalorii jest często bardzo wysoka. Jest też dużo tłuszczu, węglowodanów, soli i cukru. Dostarczają mało białka i błonnika nasyconego. Brak regularnych ćwiczeń w tym samym czasie może prowadzić do przybierania na wadze i otyłości, jak np. Eatsmarter wspomniany.

Źródła: Brain, Behavior and Immune: „Dieta DHA zapobiega upośledzeniu funkcji poznawczych i ekspresji genów zapalnych u starszych samców szczurów karmionych dietą bogatą w rafinowane węglowodany”, Ohio State University, Whitesmarter.

Wojna szaleje na Ukrainie od 24 lutego 2022 roku. tutaj Czy możesz pomóc osobom dotkniętym chorobą?

Chcesz przeczytać od nas więcej? Śledź nas w Google News.


Continue Reading

science

Badanie: „Stara infekcja” prawie nie chroni przed nowymi wariantami Corona

Published

on

cWedług nowego badania pacjenci Orona, którzy wiosną zostali zakażeni wariantami wirusa omicron BA.1 lub BA.2 nie wykazali znaczącego wzrostu ochrony przed zakażeniem w porównaniu z obecnie dominującym wariantem BA.5.

Naukowcy z Niemieckiego Ośrodka Naczelnych w Getyndze wraz z kolegami z Hannover Medical School i Friedrich-Alexander University w Erlangen-Nuremberg wykazali, że przeciwciała nabyte w „starych infekcjach” wskazują słabo lub wcale na infekcję BA.4. Centrum Piątek blokuje BA.5. Tak więc BA.4 i BA.5 nazywane są wariantami ucieczki immunologicznej.

Przeczytaj także

Warianty patogenów powstają, ponieważ wirusy popełniają błędy podczas reprodukcji. Błędy te prowadzą do mutacji, które zmieniają białka wirusowe, w tym kolce białek powierzchniowych, które są głównym celem odpowiedzi przeciwciał.

Jeśli te mutacje skutkują słabym wiązaniem przeciwciał z białkiem wypustkowym, warianty te mogą również rozprzestrzenić się na populacje, które zostały już immunizowane w wyniku szczepienia lub szczepienia i wcześniejszej infekcji.

Przeczytaj także

Pediatra Jacob Musk obecnie leczy kilku pacjentów, którzy mieli wariant omikronowy

READ  Lot immunologiczny - składniki krwi mogą „kamuflować” koronawirusa
Continue Reading

Trending