Connect with us

science

6 pokarmów na zdrowe jelita

Published

on

Probiotyki to szczepy bakterii, które spożywamy wraz z niektórymi pokarmami i które mogą kolonizować naszą florę jelitową. Tam dbają o błonę śluzową jelit, wypłukując patogeny i produkując krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas propionowy, który chroni nasze komórki nerwowe. Zdrowe mikroorganizmy są szczególnie istotne, gdy wymazaliśmy mikrobiom antybiotykami. Wtedy możemy użyć probiotyków studia Według biegunki zarazki chorobotwórcze, takie jak bakterie Clostridium difficile Chroń, abyśmy mogli przywrócić florę jelitową. Pokażemy Ci, które produkty spożywcze zawierają probiotyki pełne zdrowych szczepów bakterii.

Probiotyki: 6 pokarmów na zdrowe jelita

1. Kapusta kiszona

Klasyczna niemiecka sfermentowana żywność może nie pasować do każdego podniebienia, ale ze względów zdrowotnych może być często serwowana przy stole. Biała kapusta sama w sobie jest zdrową żywnością, ale powstaje w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowegoCo z jednej strony chroni kapustę przed bakteriami gnilnymi a z drugiej osadza się w naszych jelitach po jedzeniu. Zdrowe mikroorganizmy nie tylko wspierają nasz układ odpornościowy, ale mogą również chronić nas przed biegunką po zażyciu antybiotyków. Kapusta kiszona zawiera również znaczne ilości witamin C i K oraz beta-karoten, dlatego jest absolutnym superfood.

Wypróbuj koreańską wersję w postaci kimchi: Jak zrobić własne kimchi >>

2. Sos sojowy

Aby wyprodukować sos sojowy, ziarna strączkowe poddawane są procesowi fermentacji z użyciem wody, soli, niektórych mikroorganizmów oraz, w razie potrzeby, ziaren. Produkt końcowy nie jest zalecany w nadmiarze ze względu na wysoką zawartość sodu. Jednak faktycznie możesz Oszczędzaj sólSos zawiera również inne nośniki smaku, takie jak soja czy ocet. Istnieją również specjalne sosy sojowe o niskiej zawartości sodu, które można jednocześnie bezpiecznie włączać do posiłków przyprawy i probiotyki.

3. Brottrunk

Probiotyki weszły również do świata napojów. Na przykład istnieje probiotyczny napój chlebowy, który wykorzystuje fermentację kwasu mlekowego Z chleba razowego na zakwasie będzie produkować. Zawiera również witaminy, takie jak B12 i minerały, i mówi się, że ma wpływ na układ trawienny.

READ  Około rok po wielokrotnym odkryciu wirusów polio w stanie Nowy Jork A

4. Jogurt

Produktem najbardziej znanym z bakterii probiotycznych jest oczywiście jogurt. Podczas gdy śmietana, masło i ser niekoniecznie powinny znajdować się w menu każdego dnia ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku jogurtu. Zawiera sfermentowane mleko laktobacylina, Ten studia Aktywuje komórki odpornościowe, a tym samym wzmacnia nasz układ odpornościowy. Więc musisz przeczytać plik Badacze Nie używaj nawet specjalnego „jogurtu probiotycznego” – całkowicie naturalny jogurt naturalny zrobi to samo. Nie musisz używać gotowego jogurtu owocowego, bo przyrządza się go z większym smakiem, z ogromną ilością cukru.

5. Mleko

W przeciwieństwie do tradycyjnego mleka, twaróg jest fermentowany. Podobnie jak w przypadku jogurtu, fermentacja kwasu mlekowego wytwarza korzystne szczepy bakterii w aromatycznym produkcie końcowym. Mikroorganizmy probiotyczne są korzystne dla naszych jelit, nawet jeśli biorąc pod uwagę unikalny, indywidualny skład flory jelitowej, nie ma gwarancji, że probiotyki będą działać na wszystkich. Nie powinno to jednak w żaden sposób uniemożliwiać regularnego wypicia małej szklanki mleka lub wypicia szklanki mleka. Z Ponad 3% białka Jogurt jest tak samo bogaty w białko jak zwykłe mleko, dzięki czemu dostarcza mięśniom niezbędnych materiałów budulcowych.

6. Miso

Miso jest wciąż zupełnie nieznane w tym kraju, ale japońska pasta przyprawowa jest bardzo zdrowa. Ona idzie Sfermentowane ziarna soi Jest często używany w zupach, chutneyach lub chutneyach. Ze względu na procesy fermentacji miso zawiera wiele bakterii probiotycznych, które są korzystne dla bakterii jelitowych. Pasta sojowa zawiera również białko, minerały żelazo, wapń i wtórną materię roślinną, taką jak genisteina izoflawonu. Spróbuj i dopraw kolejną zupę z makaronem kawałkiem pysznej pasty miso.

Książka z poradami dla zdrowego jelita

Jeśli masz już chorobę jelit lub chcesz się przed nią uchronić na dłuższą metę, to prawda „Dobre trawienie: najlepsze strategie żywieniowe dla zespołu jelita drażliwego, celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna i towarzystwa”. podrzędny Dokumenty żywieniowe W sam raz dla Ciebie. Jeśli po prostu chcesz wiedzieć wszystko o naszym wspaniałym układzie pokarmowym, przegapiasz klasykę „Otwory wentylacyjne z urokiem” z Julia Enders Nie w sąsiedztwie. Niesamowicie zabawne i jednocześnie zrozumiałe!

READ  Witamina D, Omega 3 i sport przeciw rakowi, Gütsel Online

Wideo: Nasze jelito – super narząd

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Choroba niedokrwienna serca – co możesz z nią zrobić?

Published

on

Choroba niedokrwienna serca – co możesz z nią zrobić?
  1. Strona główna
  2. Bawaria

Naciska

W 2022 r. większość mieszkańców Bawarii zmarła z powodu choroby niedokrwiennej serca. Jej przyczyną jest najczęściej miażdżyca. Jak można temu zapobiec?

Monachium – Dane Bawarskiego Urzędu Statystycznego pokazują, że w 2022 r. prawie 10 800 osób zmarło z powodu przewlekłej choroby niedokrwiennej serca, zwanej również chorobą niedokrwienną serca (CHD). Przy około 70 zgonów na 100 000 mieszkańców „jest to najczęstsza przyczyna śmierć” – napisano w komunikacie prasowym urzędu stanu. Smutna statystyka – ale liczby mogą spaść. Ponieważ może zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca.

W 2022 r. większość mieszkańców Bawarii zmarła z powodu choroby niedokrwiennej serca i jej konsekwencji. Wielu przypadków można było jednak uniknąć. Jak? (Awatar) © Zoonar / HalfPoint Images / IMAGO / Merkur-Collage

na ten temat: Zaskakujące liczby: kto najdłużej przebywa w szpitalu w Bawarii – i z jakiego powodu

Przyczyny choroby niedokrwiennej serca – tu leży klucz

„W chorobie niedokrwiennej serca (CHD) tętnice wieńcowe dostarczające do mięśnia sercowego krew bogatą w tlen ulegają zwapnieniu” – napisano na swojej stronie internetowej Niemieckiego Centrum Serca. W języku technicznym nazywa się to miażdżycą. Konsekwencje mogą być poważne, jeśli zwapnienie powoduje skurcze ograniczające przepływ krwi. Konsekwencje, od niewydolności serca, przez arytmię, po zawał serca, są często śmiertelne. „Objawy i ryzyko chorób wtórnych można zmniejszyć dzięki zindywidualizowanemu leczeniu” – mówi. dhzb.de śledzenie. Ale lepiej byłoby w ogóle nie dopuścić do wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Kluczem tutaj, jak mogłoby być inaczej, jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Klasyczny tytoń, alkohol i niezdrowa żywność – spowodowana tłuszczem – można określić jako prekursory choroby niedokrwiennej serca. Istnieją jednak inne czynniki, które zwiększają ryzyko rozwoju choroby dhzb.de Wymienia je w następujący sposób:

Czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca

Najważniejsze czynniki ryzyka: Palenie, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, brak ruchu i otyłość

wiek: Ryzyko wystąpienia miażdżycy wzrasta wraz z wiekiem

READ  Około rok po wielokrotnym odkryciu wirusów polio w stanie Nowy Jork A

Geny: Predyspozycje genetyczne mogą również zwiększać ryzyko choroby niedokrwiennej serca

seks: Tutaj też są różnice. Statystycznie rzecz biorąc, kobiety stają się bardziej podatne na chorobę niedokrwienną serca dopiero po 55. roku życia, kiedy zmienia się w nich poziom hormonów. Coraz częściej chorują mężczyźni po 45. roku życia.

Oczywiście na wiele z tych czynników, takich jak wiek, płeć i genetyka, nie można wpływać. Ale pierwszy punkt, który obejmuje czynniki związane ze stylem życia, jest w twoich rękach. To zaczyna się już w młodym wieku.

(Przy okazji: nasz biuletyn Bayernu codziennie informuje Cię o wszystkich ważnych historiach z Bawarii.)

Zdrowy styl życia: Jak zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca?

Zdrowy tryb życia: nie palenie, picie niewielkiej ilości alkoholu, przestrzeganie zdrowej i zbilansowanej diety bez dużej ilości tłuszczu i cukru oraz regularna aktywność fizyczna. To zawsze wydaje się takie proste, ale często jest trudne w życiu codziennym. Kiedy w stołówce znów można wybierać pomiędzy liściem sałaty z jednej strony a pachnącym plasterkiem z frytkami z drugiej. Albo po ośmiu godzinach pracy musisz iść do beznadziejnie zatłoczonej siłowni.

Istnieje wiele rzekomych alternatyw, które obiecują zdrowsze wyjście. E-papierosy zamiast tytoniu. Nie pij napojów zawierających zamienniki cukru zamiast klasycznych słodkich napojów gazowanych. Do zmiany trybu życia na zdrowy najlepiej zachęcać małymi, ale konsekwentnymi nawykami. Wybieraj schody, korzystaj z windy, regularnie włączaj do swojej diety owoce, dla odmiany idź do domu po pracy, jedz białe mięso zamiast czerwonego, oleje roślinne zamiast masła i produkty pełnoziarniste zamiast produktów pszennych. Ale to tylko mały, w dużej mierze skrócony zarys – więcej możesz dowiedzieć się w naszym dziale zdrowie.

Przy okazji, możesz określić swój wiek serca za pomocą anonimowego autotestu online. Jak się nazywa Próba Brocama Jest to inicjatywa Fundacji Asman Prevention.

READ  Tak nasza dieta wpływa na bioróżnorodność

Choroba niedokrwienna serca – co się dzieje w przypadku rozpoznania choroby niedokrwiennej serca

Oczywiście rozpoznanie choroby niedokrwiennej serca nie oznacza od razu wyroku śmierci. „Objawy i przebieg choroby niedokrwiennej serca zależą w dużej mierze od tego, kiedy choroba zostanie zdiagnozowana, czy zminimalizowano czynniki ryzyka i jak pacjenci reagują na leczenie” – wyjaśnia. dhzb.de. Szczególnie ważne jest wczesne wykrycie choroby, jednak nie zdarza się to często, ponieważ objawy są rzadkie i początkowo ledwo zauważalne.

Jeśli cierpisz na chorobę niedokrwienną serca, rozróżnia się dwie formy leczenia: leczenie zachowawcze, które polega przede wszystkim na zmianie stylu życia i stosowaniu leków, na przykład obniżających ciśnienie krwi i walce z cukrzycą, oraz leczenie interwencyjne. W tym drugim przypadku „zwężenia tętnic wieńcowych należy leczyć operacyjnie, co oznacza konieczność ingerencji w organizm pacjenta” – pisze. dhzb.de. Interwencje te obejmują przede wszystkim operacje bajpasów, podczas których zwężony zmieniony obszar zostaje poszerzony za pomocą stentu wieńcowego (małego rurkowego stentu naczyniowego). Głównym celem jest zapobieganie nagłej blokadzie naczyń krwionośnych, która może prowadzić do zawału serca. (Fahz)

Continue Reading

science

Forum am Haff prezentuje najnowsze technologie, które często mogą zastąpić zastrzyki z insuliny

Published

on

Forum am Haff prezentuje najnowsze technologie, które często mogą zastąpić zastrzyki z insuliny

Już po raz drugi w Torjello odbył się dzień informacyjny dla diabetyków insulinozależnych i pracowników służby zdrowia zorganizowany wspólnie przez Ameos i sieć medyczną HaffNet w ramach inicjatywy „Zdrowi na Pomorzu Zachodnim”. Wprowadzane są tam najnowsze technologie.

Ułatwienia dla pacjentów

Cukrzyca odnosi się do różnych chorób metabolicznych. Wszystkie mają wspólną cechę: prowadzą do zwiększonego poziomu cukru (glukozy) we krwi, ponieważ pacjenci cierpią na niedobór hormonu insuliny lub zmniejszone działanie insuliny. Dzień mediów pokazał, że wiele osób dotkniętych chorobą staje się także ekspertami w miarę postępu choroby. W Torjillo chcieli poznać najnowocześniejszy sprzęt, za pomocą którego mogliby samodzielnie podawać hormon.

Dzień informacyjny dla diabetyków w Torjillo: wystawcy branżowi zaprezentowali informacje na temat aktualnego stanu insulinoterapii. (zdjęcie: ZVG)

„Osoby chore na cukrzycę nie muszą już samodzielnie wstrzykiwać insuliny” – mówi Anja Ness. Jest asystentką technika laboratorium medycznego (MTLA) u dr. Sabine Meinhold, która prowadzi klinikę lekarza rodzinnego specjalizującą się w leczeniu cukrzycy w Ockermond. „Istnieją obecnie systemy składające się z sondy pomiarowej i pompy” – wyjaśnia obecny stan wiedzy.

Czujnik mierzący poziom cukru.

Czujnik mierzący poziom cukru. (zdjęcie: Olivera Hawke’a)

Czujnik jest przekłuwany w ramieniu i mierzy wartość glukozy w podskórnej tkance tłuszczowej. Jeżeli po posiłku wartość ta wzrośnie, czujnik wysyła sygnał do małej pompy, która poprzez igłę wprowadza insulinę do organizmu.

Sugerowane artykuły

Długoterminowe badanie stanu zdrowia przed trzecią rundą

Oprócz specjalistycznych wystawców, którzy udzielali informacji na swoich stoiskach, odbyło się także dodatkowe szkolenie dla lekarzy specjalistów z praktyk i klinik w „Haus an der Schleuse”, które przeprowadziła Anja Neß.

Anya Ness (z prawej) przeprowadziła dodatkowe szkolenie dla ratowników medycznych na ten temat "Insulinoterapia" podczas.

Anya Ness (z prawej) przeprowadziła dodatkowe szkolenie dla ratowników medycznych na temat „Terapia insuliną”. (zdjęcie: ZVG)

Konferencja obejmuje także wykłady specjalistyczne. Profesor dr. Hans-Christoph Schober jest specjalistą chorób wewnętrznych w Wolgast, specjalizującym się w zaburzeniach hormonalnych i chorobach kości. W Torgelow udzielał porad nie tylko związanych z cukrzycą, ale także z ćwiczeniami: „Siła naszych mięśni i jej znaczenie w obniżaniu poziomu cukru we krwi” – ​​taki tytuł miał wykład. Wielu diabetyków ma również nadwagę, ale zdaniem lekarza aktywność fizyczna może pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi.

Za swoje uwagi otrzymał brawa od Reinharda Thiessena z Igesen, diabetyka potrzebującego insuliny. Powiedział publiczności, że przestał grać w squasha. Być może jednak po sześćdziesiątce po prostu wywierał na siebie zbyt dużą presję. „Pani wykład, profesorze, zachęcił mnie do powrotu do regularnych, aktywnych i umiarkowanych ćwiczeń” – powiedział Hansowi-Christophowi Schoberowi.

Profesor Hans-Christoph Schober (po lewej) i Reinhard Thiessen.

Profesor Hans-Christoph Schober (po lewej) i Reinhard Thiessen. (zdjęcie: ZVG)

Według organizatorów dzień mediów, który odbędzie się wiosną przyszłego roku, będzie skierowany do osób chorych na cukrzycę, które mogą przeżyć bez przyjmowania insuliny. Informacje na temat inicjatywy „Zdrowie w Pomorzu Przednim” Gesundheitregion Vorpommern GmbH można znaleźć na stronie https://gesund-in-vorpommern.de/

Continue Reading

science

Nanoboty: jak niebezpieczna jest szara maź? | Życie i wiedza

Published

on

Nanoboty: jak niebezpieczna jest szara maź?  |  Życie i wiedza

Noch sind sie reine Zukunftsmusik. Doch es scheint nur eine Frage der Zeit zu sein, bis die Wissenschaft Nano-Roboter entwickeln kann – also Maschinen auf molekularer Größe.

Solche Nanobots könnten ein wirksames Mittel sein im Kampf gegen Krankheiten wie Krebs. Sie wären auch hilfreich, um Rohstoffe zu gewinnen oder Müll zu beseitigen.

Doch von den Mini-Maschinen könnten auch Gefahren ausgehen, wenn sie etwa als Waffe missbraucht werden oder sich unkontrolliert vermehren. Die Folge wäre eine sogenannte „Graue Schmiere“. BILD erklärt, was das für uns und unseren Planeten bedeuten könnte.

Wissenschaftler erforschen schon heute Mini-Roboter für den Einsatz in der Medizin: „Es handelt sich um ganz kleine Geräte, die in den Körper eingeschleust werden können“, sagt Felix Fischer, Doktorand am Deutschen Krebsforschungszentrum in Heidelberg. „Das ist zwar noch nicht so in der Praxis anwendbar, aber das bewegt sich langsam darauf hinzu. Zum Beispiel zur Behandlung von Tumoren oder zur Bewegung von Medizin an den Ort, an dem sie hingehört.“

Felix Fischer betont, dass die Roboter immer kleiner werden. „Wir bewegen uns noch nicht auf dem Bereich der Nanotechnologie mit unserer Forschung, aber es geht schon unter den Millimeter-Bereich.“

Können Sie sich selbst vermehren?

Bereits 1986 beschäftigte sich Eric Drexler, ein Pionier der Nanotechnologie, in seinem Buch „Maschinen der Schöpfung“ mit Nanobots. Er spekuliert darin, dass die Mini-Maschinen in Zukunft so weit entwickelt sind, dass sie sich mit Material und Energie aus der Umwelt selbst vervielfältigen können.

READ  Witamina D, Omega 3 i sport przeciw rakowi, Gütsel Online

Der Vorteil dieser Vision: Sie könnten neben medizinischen Aufgaben z. B. auch Plastikmüll oder Müllteppiche in Ozeanen abbauen.

Die große Gefahr: Nanobots könnten sich unkontrolliert vermehren. Drexler spricht in seinem Buch von einer Grey Goo – zu Deutsch der „Grauen Schmiere“.

Im schlimmsten Fall würde wegen der extremen Masse der Nanobots eine Vernichtung der Biosphäre der Erde drohen, so Drexler. Auch könnten sich die Mini-Maschinen in einem Worst-Case-Szenario zu Ökophagen weiterentwickeln – populärwissenschaftlich ausgedrückt zu Fressern der Welt.

Studie untersuchte die Gefahr der Nanobots

Experten halten das aber für äußerst unwahrscheinlich, da eine derartige Vermehrung der Nanobots extrem langsam abliefe. Außerdem würden sich die Mini-Maschinen im Überlebenskampf um Materie und Sauerstoff im Zweifel gegenseitig ausschalten.

Dass es Sorgen um eine sogenannte „Graue Schmiere“ gibt, zeigt allerdings auch eine Studie, die das britische Königshaus im Jahr 2004 in Auftrag gab. Die British Royal Society urteile damals jedoch: Die Gefahr von selbstreplizierenden Nanobots liege zu weit in der Zukunft, um für staatliche Kontrolle relevant zu sein …

Continue Reading

Trending